Povežite se s nama

Život i društvo

Nagrada “Najpothvat u vatrogastvu” vatrogascima iz N. Marofa, B. Huma, V. Toplica, Šćepanja, Radešića te JVP-a Varaždin

Objavljeno:

- dana

U Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu 4. svibnja je svečano obilježen Dan vatrogastva i Dan svetog Florijana, zaštitnika svih vatrogasaca.

Obilježavanje je bila i prigoda za uručenje nagrada za životno djelo u vatrogastvu: Povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića, Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića te nagrade za Najpothvat u vatrogastvu. Proslavi su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, počasni predsjednik HVZ-a Franjo Gregurić, predsjednik Predsjedništva HVZ Ante Sanader, zamjenik predsjednika Predsjedništva HVZ, zapovjednik VZŽ Istarske Dino Kozlevac, zamjenik predsjednika Predsjedništva HVZ i predsjednik VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović, predsjednici koordinacija vatrogasnih zajednica, ravnateljica Državne vatrogasne škole Ljerka Kopričanec – Matijevac i bivši glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

U svojem obraćanju predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader čestitao je svim vatrogascima u Republici Hrvatskoj današnji dan sa željom da ih nebeski zaštitnik čuva u poslu koji obavljaju svakodnevno.

– Stojimo na raspolaganju svim našim građanima, a mnogi naši kolege su i stradali na ovome poslu te tako dali svoju žrtvu. Svaki odlazak vatrogasca na intervenciju ostavlja pitanje da li će se sa intervencije vratiti živ, što daje važnost poslu koji radimo – rekao je.

Naglasio je i ponos na tradiciju od 160 godina hrvatskog vatrogastva kojeg priznaju u Europi.

Čestitkama u povodu Dana vatrogastva pridružio se i Slavko Tucaković koji je uputio čestitke svima koji su dobili nagrade i visoka životna vatrogasna priznanja. Naglasio je da vatrogastvo Hrvatske u Europi izrazito cijene, a da su temelj svega ljudi.

Nagrade za životno djelo u vatrogastvu

Dobitnici Povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića su: Stjepan Venus (posmrtno), Nikola Tramontana, Stjepan Sršić, Dušan Stuhne, Franjo Celner, Josip Hamp, Franjo Petek, Antun Varga, Ivan Čemple, Zoran Smolić, Stjepan Herman, Stjepan Combaj, Klaudio Karlović, Nikola Pasariček.

Dobitnici Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića su: Slavko Bardač, Antun Štorga, Marijan Marković, Stjepan Berulec, Vladimir Piškor, Slavko Gauš.

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Najpothvat u vatrogastvu

Dobitnici nagrade “Najpothvat u vatrogastvu” iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za intervenciju spašavanje unesrećenih iz autobusa na autocesti A4 su: Javna vatrogasna postrojba grada Varaždina, Dobrovoljno vatrogasno društvo Novi Marof, Dobrovoljno vatrogasno društvo Breznički Hum, Dobrovoljno vatrogasno društvo Varaždinske Toplice, Dobrovoljno vatrogasno društvo Šćepanje, Dobrovoljno vatrogasno društvo Radešić.

Podsjetimo, radi se o slijetanju poljskog autobusa 6. kolovoza prošle godine kod Breznice, s brojnim poginulim osobama.

Iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije za intervenciju spašavanja dviju osoba iz okruženja požara i dima nagradu Najpothvat u vatrogastvu su dobili Juraj Hrust i Igor Jurišić iz DVD-a Bijela Gorica.

Iz Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije za intervenciju prilikom pada zrakoplova Najpothvat su dobili: Zdravko Ojkić iz DVD-a Voćin i Dobrovoljno vatrogasno društvo Voćin.
Iz Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske za intervenciju prilikom pada zrakoplova nagradu Najpothvat u vatrogastvu su dobili DVD-ovi Supetar, Bol i Pučišća.

Iz Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke za intervenciju sudar vlakova nagradu Najpothvat u vatrogastvu je dobila Javna vatrogasna postrojba Grada Novske.

Iz Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije za interevnciju spašavanja unesrećenih na autocesti je Javna vatrogasna postrojba Slavonski Brod.

Za doprinos u očuvanju hrvatske vatrogasne povijesti zahvalnica je dodjeljena Tihani Rubić čija je obitelj sačuvala osobne predmete učitelja hrvatskog vatrogastva Mirka Kolarića te ih poklonila Muzeju hrvatskog vatrogastva.

Prije svečane proslave najviši vatrogasni dužnosnici zapalili su svijeće na grobu počasnog predsjednika HVZ-a Teodora Frickog te u čast svim preminulim vatrogascim i braniteljima, a položili su vijenac na spomeniku ocu hrvatskog vatrogastva Gjuri Stjepanu Deželiću.

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje