Povežite se s nama

Kultura

Nagrađivani likovni umjetnik Mirko Bajsić u četvrtak u Lepoglavi otvara izložbu

Objavljeno:

- dana

U Lepoglavi će se u četvrtak, 15. srpnja, otvoriti izložba djela likovnog umjetnika Mirka Bajsića.

Ovaj rođeni Lepoglavčan, trenutno s inozemnom adresom, svojim se djelima po drugi puta, nakon 2011. godine, predstavlja lepoglavskoj publici.

Uz Lepoglavu, na popisu mjesta u Hrvatskoj, u kojima je Mirko Bajsić izlagao svoja djela, još su samo Zagreb, Koprivnica i Hlebine.

Puno je duži popis mjesta u kojima se Bajsić predstavio publici u inozemstvu. Riječ je o gotovo 30 izložbi održanih u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Izraelu i Tajvanu.

Mirko Bajsić svojim djelima, koja će predstaviti i na lepoglavskoj izložbi, slijedi put hrvatskih slikara naive iz Hlebina.

Njegovi su radovi nagrađivani s nekoliko važnih nagrada i priznanja, potvrđujući ga kao jednog od najvažnijih živih predstavnika naivne umjetnosti u svijetu, navodi se u tiskanom materijalu koji prati izložbu.

Izložba će biti otvorena u 19 sati u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture.

Kultura

Zvuci raskošne barokne glazbe u utorak će ispuniti Varaždinske Toplice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku su 51. Varaždinske barokne večeri u sklopu kojih će biti izvedeno 30-ak koncerata, a jedan od njih održat će se i u Varaždinskim Toplicama.

Crkvu sv. Martina Biskupa zvuci raskošne barokne glazbe ispunit će u utorak, 21. rujna, a nastupit će slovenski glazbenici Dalibor Miklavčić na orguljama te Žiga Faganel i Sara Mitić na violini, koji će izvesti neke od najpoznatijih i najljepših skladbi Christana Erbacha, Girolama Frescobaldija, Johanna Pachelbela, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta te Johanna Samuela Schrötera.

Koncert će početi u 19.30 sati, uz besplatan ulaz za posjetitelje koji trebaju predočiti valjanu COVID potvrdu.

Nastavite čitati

Kultura

Barokne večeri: subota uz koncert uz kavu, Zbor HRT-a i izložbu, program se nastavlja i danas

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

VBV

Prvu su festivalsku subotu Varaždinskih baroknih večeri svojim koncertom u dvorcu Trakošćan otvorili sopranistica Marta Lončar i Diego Leverić na lutnji i oduševili publiku programom Air de cour.

Isti su program izveli navečer u Nedelišću, a večeras gostuju u Križevcima u 19:30 u crkvi Svete Ane.

U Varaždinu su nastupili članovi Zbora Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija i izveli „Missu Papae Marcelli“. Giovanni Pierlugi de Palestrina u tom je svom majstorskom djelu ostvario spoj jednostavnosti u službi liturgijskog teksta s bogatstvom melodije, harmonije i ritma, a djelo je posvetio papi Marcelu II čiji je pontifikat trajao samo tri tjedna u travnju 1555. godine.

Kao solistica na koncertu u Franjevačkoj crkvi nastupila je violinistica Ana Vasić, koja se uz sviranje bavi i istraživanjem instrumentalne glazbe 17. stoljeća na području današnje Slovenije i Hrvatske.

Prva je festivalska subota donijela i program u sklopu Total Baroque-a. U galeriji K 10 u Kukuljevićevoj ulici otvorena je izložba „Dobro ugođeni keramički orkestar svira barok“ kojom Hrvatsko keramičarsko udruženje Kerameikon nastavlja već tradiciju uključivanja u program Varaždinskih baroknih večeri.

– Već godinama uz Varaždinske barokne večeri idu keramičari. Ne samo varaždinski, već sve je širi krug zainteresiranih keramičara, a ove godine posebice. Međunarodna je ovo izložba na kojoj izlažu 22 autora, a zadovoljni smo što su nam se pridružili ove godine slovenski autori, jer zemlja partner VBV-a je upravo Slovenija. Slovenski keramičari su jako produktivni i suvremeno orijentirani, a upravo ove izložbe u Kerameikonu tendiraju suvremenom izričaju i spajaju ovdje barok i suvremenost. Ovoga puta poticaj i inspiracija bio je Bach. Osobno sam bila iznenađena koliko su keramičari bili inspirirani Bachom i materijalizirali njegovo stvaralaštvo vrlo inspirativno u svoje skulpture i u suvremeni način – istaknula je autorica koncepcije, kustosica i selektorica Višnja Slavica Gabout.

Izložba koja se dijelom može razgledati i u izlozima ostaje postavljena do 21. studenog. Prva festivalska nedjelja donosi četiri koncerta-koncert uz kavu  u palači Sermage, koncert 4 akademije u Glazbenoj školi u Varaždinu, te koncert Varaždinskog komornog orkestra i gostiju u Velikoj koncertnoj dvorani, te gostovanje VBV-a u Križevcima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje