Povežite se s nama

Školstvo

Najpovoljnije u Međimurju – besplatno!

Objavljeno:

- dana

KOLIKO KOŠTA PRIJEVOZ U DRUGIM ŽUPANIJAMA?

Dok njihovi kolege iz Varaždinske županije za prijevoz autobusima u školu plaćaju 100 kuna mjesečno, srednjoškolci iz Martijanca i Svetog Đurđa mjesečno će plaćati 170 kuna za prijevoz do Srednje škole Prelog.

– Puna cijena karte košta 680 kuna, a zahvaljujući dogovoru kojeg smo postigli četvrtinu podmiruje Međimurska županija, četvrtinu Varaždinska županija, četvrtinu Općina iz koje su učenici, a ostatak roditelji, što je mjesečno 170 kuna po svakom učeniku – doznali smo od Tomislava Gregura, ravnatelja Srednje škole Prelog koja se već drugu godinu zaredom uključila u rješavanje ovog problema iako za njega nije nadležna.

Varaždinci najskuplji?

Problem je što Odlukom Vlade o sufinanciranju prijevoza predviđeno samo sufinanciranje javnog prijevoza redovitom linijom, a od Martijanca i Svetog Đurđa do Preloga takve linije nema već je za njih prijevoznik organizirao poseban prijevoz. Iako je roditeljima lakše jer ne moraju plaćati puni iznos karte, poručuju da njihova djeca nisu građani drugog reda te bi trebali imati jednaka prava kao i svi ostali.

A dok oni plaćaju 170 kuna mjesečno, a njihovi kolege s područja Varaždinske županije 70 kuna manje za prijevoz autobusima do škola, odnosno 30 kuna za vlak, u Međimurskoj županiji svi srednjoškolci voze se besplatno u školu! Kako je moguće da se u Međimurju svi učenici, njih oko 3.400, voze besplatno premda prema Odluci Vlade o subvencioniranju prijevoza od rujna do prosinca država jednako sufinancira prijevoz po svim županijama?

– Međimuska županija u potpunosti pokriva razliku cijene od cijene koju sufinancira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. U proračunu za 2013. godinu predviđeno je 800.000 kuna za prijevoz srednjoškolaca do kraja kalendarske godine. Rebalansom će se sredstva eventualno povećati, no najviše za 500.000 kuna – izvjestili su iz Međimurske županije.

I učenici iz Koprivničko-križevačke županije, njih 2.180, do škole putuju povoljnije od svojih kolega u Varaždinskoj županiji: mjesečno za prijevoz autobusom plaćaju 50 kuna, a za vlak 20 kuna.

– Prijevoznik je dao popust od 20 %, no i Koprivničko-križevačka županija je povećala svoj udio u sufinanciranju prijevoza na 34 % tako da će u proračunu za ovu godinu za tu namjenu biti izdvojeno 6,15 milijuna kuna – izvjestili su iz Koprivničko-križevačke županije.

U Zagorju popusti za više đaka

Svoju subvenciju srednjoškolskog prijevoza Krapinsko-zagorska županija je definirala posebnom odlukom kojom je određeno da će se željeznički prijevoz sufinancirati s 12,5% cijene u skladu s važećom željezničkom tarifom, a javno-linijski autobusni prijevoz s određenim iznosom prema određenoj zoni, a ime ih šest pri čemu je I zona – 63 kune, a zadnja, VI zona – 168 kuna. Istovremeno, općinama je preporučeno da se uključe u sufinanciranje s istim iznosima.

– Prijevoz učenika vlakom bio bi tako besplatan, a za učenike koji se voze autobusom cijena doplate iznosila bi od 100 do 200 kuna, ovisno o zoni – izvjestili su iz Krapinsko-zagorske županije u kojoj je 4.300 učenika putnika.

Zanimljivo je da u toj županiji imaju popuste za roditelje s više srednjoškolaca putnika. Ako su, primjerice, u obitelji dva srednjoškolca, za drugog se sufinancira 50% doplate iznosa koji plaćaju roditelji, a ako su u obitelji tri ili više srednjoškolca, za trećeg i svakog daljnjeg se sufinancira 100% doplate.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Ivan Agnezović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje