Povežite se s nama

U fokusu

Najveća ulaganja u Općini Vinica u zadnje 24 godine

Objavljeno:

- dana

Hvale vrijedno

U Općini Vinici traju najveća ulaganja od 1993. godine.

I dok se oronuli objekt nasuprot Arboretuma Opeka europskim novcem pretvara u reprezentativnu tradicijsku kuću, na županijskoj cesti kroz Gornje Ladanje traju još vredniji radovi. U tijeku je izgradnja kanalizacije na dionici dugoj 1.500 metara, a čim ti radovi završe, počet će rekonstrukcija te opasne dionice, na kojoj će biti izgrađen i nogostup.

Za sigurnost

U travnju počinje izgradnja osam dionica nerazvrstanih cesta ukupne dužine 1.500 metara

– Više od šest milijuna kuna će biti uloženo u Gornjem Ladanju u izgradnju kanalizacije, kao i u proširenje ceste s izgradnjom nogostupa. Zahvaljujući kvalitetno pripremljenim projektima uspjeli smo dobiti sredstva iz Hrvatskih voda i Ministarstva unutarnjih poslova. Iznimno je važno to ulaganje, jer je riječ o opasnoj dionici, a ovime će biti osigurana veća sigurnost svih sudionika u prometu – ističe načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Tradicionalna vinička kuća, u kojoj ne samo da će se moći vidjeti kako se nekada živjelo u tom kraju nego će objekt postati i mjesto održavanja radionica te niza drugih događanja, uređuje se u sklopu EU projekta DETOX. Za područje Vinice projekt je vrijedan 128.810 eura, pri čemu je 109.488 eura osigurano iz EU fonda za regionalni razvoj, a stvarni trošak Općine će iznositi 3.864 eura. Sredinom travnja počinje pak izgradnja novih nerazvrstanih cesta, osam dionica ukupne dužine 1.500 metara, u što će biti uloženo više od pola milijuna kuna. Na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavili su projekt uređenja nerazvrstanih cesta vrijedan 700.000 kuna.

– Očekujemo da će Ministarstvo sudjelovati s 420.000 kuna. Na javni poziv LAG-a Sjeverozapad prijavit ćemo projekt sanacije dvaju velikih klizišta, za što je osigurano 300.000 kuna. Naime, u tri godine na raspolaganju će nam biti 900.000 kuna – otkriva Kostanjevac.

Došli na svoje

Za sanaciju dvaju velikih klizišta putem LAG-a stiže 300 tisuća kuna

S Hrvatskim šumama su sanirali put prema Ladinjskoj gmajni, a tri godine nakon prijave su u suradnji sa Savjetodavnom šumarskom službom uredili 600 metara šumskog puta Odvojak Auer. Na mjeru 7.4.1. u sklopu Programa ruralnog razvoja prijavit će pak proširenje postojeće kinodvorane u zgradi Općine s ugradnjom dizala te postavljanjem vanjske stolarije i termoizolacije. Vrijednost projekta je 3,6 milijuna kuna. Otvaranjem EU i drugih natječaja Općina je napokon došla na svoje, jer već godinama ima pripremljene projekte. – Viziju razvoja Općine imamo, a znamo i kako je provesti. S odlaskom Kukuriku Vlade, od koje smo u zadnjoj godini mandata dobili 200.000 kuna za naše projekte, počele su velike i značajne investicije, jer smo sredstva s državne razine dobili na temelju projekata. Ovo je naš odgovor svima koji tvrde da se Vinica ne razvija – ističe Kostanjevac, koji zahvaljuje premijeru Andreju Plenkoviću.

Uza sve to, Općina je povećala naknadu za novorođene s 1.000 na 2.000 kuna, umirovljenicima s mirovinom manjom od 1.750 kuna će biti isplaćeno po 150 kuna uskrsnice, a svi korisnici proračuna – Vrtić, Osnovna škola, studenti, vatrogasci, sportske i sve druge udruge – redovito dobivaju dotacije.

– Iako je proračun za 2016. izvršen u iznosu od svega 5,5 milijuna kuna, sve obveze smo redovno izvršavali budući da smo osigurali stabilnost i financijsku neovisnost. Prema javnim sredstvima ponašamo se odgovorno i obzirno, trošimo koliko imamo – napominje načelnik.

Župan (ne) vidi stup srama?
Na Trgu Matije Gupca u Vinici trenutno nema prangera, reprezentativnog stupa srama, kao ni pila sv. Ivana Nepomuka. Oba vrijedna predmeta trenutno se obnavljaju, što se financira iz EU projekta DETOX. Unatoč tome, a i činjenici da se i Vrtlarova kuća obnavlja sredstvima Ministarstva kulture, iz Varaždinske županije su nedavno priopćili da će pranger, pil i vila biti obnovljeni u sklopu projekta “Arboretum Opeka – zeleni centar kulture”! Ne samo da je nevjerojatno da su ustvrdili kako će biti obnovljeno nešto što se upravo obnavlja nego je još nevjerojatnije to da župan Predrag Štromar – koji živi u Vinici – nije primijetio da na Trgu Matije Gupca nema pila, ali ni stupa srama, koji je visok 2,6 metara. – Arboretum je županu opet poslužio za izbornu kampanju, što nije dobro. Najveći problem je što u projekt Županije Općina uopće nije uključena kao partner. U demokratskom svijetu je to nedopustivo. Za razliku od župana, koji odmaže i iznosi neistine, ja neću odmagati, nego ću podržati taj, kao i svaki drugi projekt, na dobrobit Općine. Štoviše, od prvog dana nastojim projekt revitalizacije Arboretuma Opeka pretvoriti u nacionalni i strateški projekt Republike Hrvatske. Raditi se mora stručno, a politika je tu radi podrške – ističe načelnik Vinice Marijan Kostanjevac.

Izvor:
Foto:

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje