Povežite se s nama

Crna kronika

Najveća zla: EE otpad i lijekovi loše kvalitete

Objavljeno:

- dana

Tribina “Interpol i kaznena djela protiv okoliša” na GTF-u

U Hrvatskoj, koja se priključila Interpolovom NEST-u, sljedeće godine na snagu stupa novi Kazneni zakon i puno strože kazne za (ne)djela protiv okoliša.

Zateknu li inspektori zaštite okoliša bilo koga da uništava zaštićene biljke ili životinje, na njega mogu uperiti – pištolj.

Nismo educirani

Ovakva situacija je normalna u SAD-u u slučaju bilo kakvog kaznenog djela protiv okoliša: Agencija za zaštitu okoliša (EPA), koja djeluje u sklopu savezne vlade, ima vlastite oružane snage, a njihovi pripadnici nose pištolje i smiju pucati. Ekvador ima okolišnu policiju, a u Belgiji su djela protiv okoliša u nadležnosti – carinske službe.
 
U Hrvatskoj je ovo područje u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode, u sklopu kojeg djeluje i inspekcijska služba. No u odnosu na navedene zemlje, mi smo u “povojima”.

prof. Kniewald: kod nas je procesuirano vrlo malo djela protiv okoliša

– U Hrvatskoj je dosad procesuirano vrlo malo djela protiv okoliša, pri čemu je najveći problem needuciranost – istaknuo je prof. dr. sc. Goran Kniewald na tribini “Interpol i kaznena djela protiv okoliša”, koja je prošli utorak održana na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.
 
Prof. Kniewald je znanstveni savjetnik s Instituta “Ruđer Bošković”, koji je postao član ekspertne skupine Interpola za kaznena djela protiv okoliša. Izvijestio je da je Hrvatska krajem ožujka na Interpolovom sastanku u Lyonu prihvatila sudjelovanje u NEST-u (Nacionalne operativne grupe za sprečavanje kaznenih djela protiv okoliša), čiji je cilj jačanje i poboljšanje suradnje na otkrivanju ove vrste kaznenih djela.
 
– U zakonodavstvima zemalja članica Europske unije većina djela protiv okoliša su iz zakona o prekršajima prešla u kazneni zakon. U novom hrvatskom Kaznenom zakonu, koji na snagu stupa 1. siječnja 2013. godine, za djela protiv okoliša predviđene su dosta visoke kazne, koje su doista demotivirajuće – rekao je prof. Kniewald.

Policajci i suci

Problem Hrvatske jest, ustvrdio je, što nema dovoljno ljudi koji bi se bavili ovim područjem i što nisu educirani. – Važno je educirati sve koji sudjeluju u procesu, od policijskih službenika koji bi trebali identificirati situaciju, preko edukacije kako na terenu uzimati uzorke pa sve do edukacije tužitelja i sudaca – napomenuo je.
 
U odnosu na afričke i azijske države u kojima se opet “razmahao” ilegalni ulov zaštićenih životinja, u Europi su češća kaznena djela protiv onečišćenja okoliša, vode, zraka i tla. – Poseban napor se ulaže u zaustavljanje trgovanja električnim i elektroničkim (EE) otpadom, koji postaje sve veći problem. Transportira se i skladišti ilegalno, što se želi zaustaviti, jer sadrži teške metale koji su izuzetno toksični i velika su opasnost po zdravlje ljudi. U posljednjih 10-ak godina veliki problem su i nelegalni farmaceutski proizvodi, lijekovi loše kvalitete – istaknuo je profesor.

“Katastrofa zbog bala”

– Iako je hrvatski Kazneni zakon u dijelu koji se odnosi na djela protiv okoliša rigorozniji nego u drugim zemljama, u praksi je problem da nije jasno za što je nadležna policija, a za što inspekcija zaštite okoliša zbog čega se nekad javlja sumnja u naš rad – rekla je djelatnica PU varaždinske na tribini. 

Ustvrdila je da u Varaždinu policija čak i dobro surađuje s inspekcijom zaštite okoliša. Doc. dr. sc. Lavoslav Sekovanić se s tim nije složio. 

– Pogledajte si otpad u Brezju. Nitko nije ništa poduzeo. Ogromne količine, 100.000 tona otpada slijevaju se u podzemni dio vodonosnika i zagađenje će biti dramatično i katastrofalno. To je moja prognoza – ustvrdio je.

 

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Kod Turčina teretno vozilo ozlijedilo 18-godišnju pješakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak, 29. travnja, oko 6.10 sati na lokalnoj cesti kod Turčina, ozlijeđena je jedna osoba.

Mladić u dobi od 23 godine upravljao je teretnim vozilom lokalnom cestom iz smjera Tomaševca Biškupečkog. Dolaskom do ulaska u Turčin, započeo je radnju obilaženja 18-godišnje pješakinje, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti na siguran način. Zbog toga je desnim bočnim dijelom vozila udario u lijevu ruku pješakinje, koja se cesti izvan naselja nepropisno kretala desnom stranom ceste, javila je varaždinska policija.

Ona je pritom ozlijeđena te joj je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, a ozlijede će se okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Varaždin: vozač (84) išao autom u rikverc pa udario 17-godišnjaka na biciklu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U ponedjeljak, 29. travnja, oko 14.20 sati u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Muškarac starosti 84 godine upravljao je osobnim vozilom uključujući se vožnjom unatrag s obilježenog parkirališta u promet Zagrebačke ulice, a da prethodno nije propustio sva vozila koja su se kretala istom.

Zbog toga je stražnjim desnim dijelom vozila udario u stražnji kotač bicikla kojim je biciklističkom trakom u smjeru ulice Franca Prešerna, upravljao 17-godišnji maloljetnik, javila je PU varaždinska. On je pritom ozlijeđen te je naknadno zatražio liječničku pomoć u Općoj bolnici Varaždin.

Vozač osobnog vozila napustio je mjesto događaja, a da s vozačem bicikla nije razmijenio osobne podatke i podatke o vozilima. Isti je naknadno pronađen na adresi stanovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje