Povežite se s nama

U fokusu

Nakon burne rasprave, vijećnici prihvatili prijedlog o osnivanju „Nogometne akademije“ NK Varaždina

Objavljeno:

- dana

Vijećnici županijske skupštine prihvatili su većinom glasova Prijedlog odluke o projektu „Nogometna akademija“. Vijećnici SDP-a i Živog zida bili su protiv te odluke, a HNS je bio suzdržan.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji provodi Nogometni klub Varaždin, a kroz trogodišnje razdoblje trebale bi ga sufinancirati Županija i jedinice lokalne samouprave, s time da bi ih Klub imao obvezu redovito izvješćivati o utrošku sredstava.

Sufinanciranje bi se baziralo na financijskoj snazi izvornih prihoda proračuna i ovisilo bi o udjelu izvornih prihoda proračuna jedinice u ukupnim izvornim prihodima proračuna svih jedinica i Županije, za prethodnu godinu.

Odluku je obrazložio župan Radimir Čačić, nakon čega je uslijedila burna rasprava vijećnika.

– Ukratko, nogomet je jedna od velikih nesređenih djelatnosti u ovoj zemlji. Zakon ga tretira kao udrugu. Dakle, pobrkali smo lonce i novce. I sad imamo situaciju da se u ovom gradu zamračilo novaca i novaca, nestao je po raznim kanalima. Tako je to funkcioniralo, upropastili su ga, pa ponovo pokrenuli. I došli su k meni predsjednik Kluba i Zlatko Dalić te su me zamolili, odnosno tražili da se Županija uključi u sufinanciranje. Jasno sam im rekao da tamo gdje je mutno, ne zovite nas. Jer, ne sudjelujemo u djelatnostima u kojima možemo završiti u kriminalu. Ali, hoćemo pomoći i razumijemo što treba – rekao je Čačić na početku rasprave i dodao da iznos koji će Županija utrošiti na Akademiju iznosi 260 tisuća kuna.

– Kad se sve zbroji, općine daju i po 150.000 kuna za male klubove, drugu, treću ligu… Svi smo se u svemu složili, a došlo je desetak načelnika, poslali smo stav svima, pripremili materijal i obrazloženje, sve je čisto i ima svrhu i logiku. Stavili smo to na javnu raspravu, prošli svaku komisiju i došli smo do Skupštine. No, u međuvremenu se skupila neka ekipa koja je zaključila da je za osnivanje Akademije, ali ne tako. Pa su se skupili još neki načelnici i došlo je do toga da se u medijima pojavio naslov da Čačić ucjenjuje općine da financiraju Akademiju. Stoga, da mi nitko iz Kluba ili pak Dalić, ne govori da nismo htjeli dati novce. Osigurali smo ga u budžetu, donijet ćemo odluku, ali platiti nećemo ništa sve dok ne vidim njihov model Akademije. Nadam se da nije model iz mojeg u tvoj džep. I tad ćemo osigurati sredstva – prozvao je župan Čačić sve koji su protiv Akademije.

“Najveći smo svjetski izvoznik sportaša”

Krešimir Čop, vijećnik HDZ-a i predsjednik Saveza sportova Varaždinske županije, koji je još na jučerašnjoj konferenciji za medije istaknuo da će podržati odluku o osnivanju Akademije, istaknuo je važnost nogometa u svim segmentima života.

Naveo je da se nogometom u Hrvatskoj bavi velik broj ljudi te je podsjetio na činjenicu da je Hrvatska najveći svjetski izvoznik sportaša, što govori o važnosti sporta i nogometa, a što je velik razlog da se podrži odluka o osnivanju Akademije.

No, razlog zašto ne podržavaju odluku o osnivanju Akademije iznio je vijećnik Živog zida Marijan Dominko. Naveo je da nitko nije provjerio istinitost dokumenta, odnosno projekta „Nogometna akademija“, te je pozvao sve vijećnike da ne podrže prijedlog.

– Nasjeli ste. Gospodin Runac vas je naveo na tanak led. Pozivam vas da ne podržite ovaj prijedlog jer nema nikakvog temelja – izjavio je Dominko, nakon čega je za govornicu stao Zlatan Mošmondor iz redova HNS-a.

Mošmondor je istaknuo da HNS podržava ulaganje u mlade i sport, ali im je sporni Članak 2. u kojem stoji odluka o sufinanciranju Akademije kroz trogodišnje razdoblje. Stoga su zatražili da se Amandmanom promijeni način sufinanciranja, međutim on nije potvrđen od većine vijećnika.

Pritom je župan Čačić još jednom podsjetio da su bilo kakve izmjene ili komentare mogli iznijeti na javnoj raspravi, koja je trajala mjesec dana.

Svoje mišljenje o Akademiji iznio je i vijećnik SDP-a Luka Zrinski. Naveo je razloge za neprihvaćanje sufinanciranja Akademije te je pitao radi li se tu o direktnom sufinanciranju NK Varaždin.

– NK Varaždin nije jedini klub koji radi s mladima i djeca nisu ništa više ili manje vrijedna od onih koji se bave ostalim sportovima. Drugi mnogo više zaslužuju, po mom mišljenju. Također, nejasno mi je to da djeca plaćaju članarine, a taj novac pripada klubovima. Stoga se pitam, kamo odlaze ti novci? Jer, govori se da nema novaca za financiranje Akademije – rekao je Zrinski. Ujedno je predložio da se višak novaca uloži u pokretanje stipendija za izvrsne.

Odgovorio mu je predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina. Akademiju je usporedio s Centrom izvrsnosti.

– Osnivanje Akademije treba gledati kao stvaranje Centra izvrsnosti. Nisam protiv NK Varteksa, već želim da se svi okupimo i stvorimo Centar izvrsnosti. Moramo imati tako jak sustav. Ulažemo u djecu koja će tu ostati, a ne u Klub. Pritom zaboravite na seniorski sastav, ovdje gledamo mlađe kategorije – istaknuo je Runac, na što mu je uzvratio Dominko.

„Međimurca u Varaždin, a ne nekog Kineza“

– Evo, Runac je priznao da podupire profesionalni nogomet. Kakvi transferi i zarada klubova, a mi bi trebali financirati mlade? Pogledajte druge sportove, primjerice stolnoteniski klub Starr Varaždin koji ima državnog prvaka – rekao je vijećnik Živog zida.

Riječ je ponovo preuzeo Runac, istaknuvši da su u Starru Kinezi i Japanci te da je prije za to da „Međimurca dovedemo u Varaždin, nego nekog Kineza.“

Potom je reagirao vijećnik Luka Zrinski, koji je podsjetio da je 12 godina proveo u sportu. Rekao je, također, da nije u redu nekog tko konzumira drogu prozvati narkomanom, pritom misleći na vijećnika Živog zida Dominka koji je ispred govornice izjavio da je pušio indijsku konoplju.

Riječ je potom ponovo preuzeo župan Čačić.

– Insinuacija je da smatramo da sva djeca nisu ista. Svi su oni isti. Ali sva djeca nisu ista i neće svi biti Modrići, ako govorimo o tome da od 1000 djece želimo kreirati sportaša. Normalno je da izvrsnost bude ideal. Meni se gadi prodavati tu maglu da je sve isto. Akademija je akademija, profesionalni sport je profesionalni sport. Mi ne financiramo profesionalni sport već Akademiju. FIFA je jasno rekla kad se iz amaterskog dođe u profesionalni sport, tada kreću transferi. Da ste da roditelji ne moraju plaćati članarinu, prvi bih rekao da. Ideja je: pomognimo djeci, odličnoj djeci. To je centar izvrsnosti. Tamo imamo profiće i mentore. Dakle, najtalentiraniju djecu moramo plaćati – rekao je Čačić.
Za riječ se ponovo javio vijećnik Dominko, podsjetivši sve okupljene da je u programu Živog zida legalizacija indijske konoplje.

Čeka se odluka općinskih i gradskih vijeća

Dodajmo i to da se trenutni drugoligaš NK Varaždin još lani obratio gradovima, općinama i Županiji za sufinanciranje projekta nogometne škole koji već neko vrijeme razvija.

Kako stoji u obrazloženju, kroz taj projekt se radi na sazrijevanju i odgoju mladih nogometaša iz juniorskih, kadetskih i pionirskih momčadi, u čemu sudjeluju igrači iz područja cijele županije, ne samo iz grada.

Nogometna akademija pritom provodi selekciju najboljih mladih kandidata kod kojih postoji izražen potencijal za buduće bavljenje nogometom te predstavlja početni korak u daljnjem razvoju mladih perspektivnih igrača. Također, prilika je to da se nogomet s područja Varaždinske županije vrati u 1. HNL.

Stoga će se ista odluka o osnivanju „Nogometne akademije“ uskoro naći pred gradskim i općinskim vijećima koji će odlučiti hoće li ili ne sufinancirati taj projekt.

Primjerice, Grad Ivanec na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem na Gradskom vijeću održanom krajem studenoga prošle godine nije prihvatio inicijativu NK Varaždina.

– Grad Ivanec ima dva NK koji odlično rade i u svojim školama okupljaju velik broj djece. Pokazuje to i podatak da samo NK Ivančica radi sa sedam selekcija sa 148 djece (Varaždin 275). Pribroji li im se i RK Ivančica s 80 djece, ŽOK s 31, SŽRK Ivanec s 26 te Košarkaški klub s 55 djece, proizlazi da okupljaju ukupno 340 djece! Kada bismo primijenili istu analogiju, ne vidim zašto onda i Ivanec ne bi također mogao zatražiti sufinanciranje za svoje sportske škole – izjavio je tom prilikom Batinić.

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje donosi 10 poslovnih prilika za prijavu njihovom mogućnosti brze prijave! Sretno!

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na poziciju Customer Service Representative (m/ž). Rad se izvršava u Novom Marofu, a rok za prijavu je 06.02.2022. Traži se sistematična i proaktivna osoba sa znanjem talijanskog i engleskog jezika. Prijavite se putem linka.

KTC d.d. zapošljava Kuhara (m/ž) i Konobara (m/ž) u Prelogu. Prijave se zaprimaju do 25.03.2022.  Za rad je potrebna završena srednja stručna sprema. Prijavite se ovdje.

Gradax d.o.o. traži Građevinskog inženjera niskogradnje (m/ž). Prijaviti se možete do 28.02.2022. Podaci za prijavu nalaze se na linku.

Boxmark Leather d.o.o. traži Šivača (m/ž). Mjesta rada su Trnovec Bartolovečki i Zlatar Bistrica. Prijave se zaprimaju do 03.02.2022. Posao uključuje šivanje kožnih navlaka za sjedala u automobilima. Prijavit se možete brzo i jednostavno putem brze prijave.

Čokoland d.o.o. traži trgovačkog predstavnika (m/ž) za izvršavanje rada na području cijele Hrvatske. Prijaviti se možete do 01.02.2022. Traži se kandidat sa izvrsnim prodajnim vještinama, koji je spreman na terenski rad. Prijave se zaprimaju brzo i jednostavno putem brze prijave.

Gi froup Staffing Solutions d.o.o. zapošljava tehničkog agenta sa znanjem njemačkog jezika (m/ž). Rad se izvršava iz udobnosti vlastitog doma. Potrebne su dobre komunikacijske i organizacijske vještine te napredno poznavanje njemačkog jezika. Prijaviti se možete do 04.02.2022. putem linka.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži  Operatera / Blagajnika u kladionici (m/ž). Mjesto rada je Breznički Hum, a rok za prijavu je 31.01.2022. Poslodavac nudi stimulativna primanja uz dodatke za noćni rad, blagdane i nedjelje te rad u ugodnoj atmosferi. Prijavite se brzo i jednostavno ovdje.

Hanjes d.o.o. trži Skladištara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki, Varaždin. Posao obuhvaća pakiranje i obilježavanje proizvoda, pripremu i isporuku robe te utovar i istovar iste. Prijaviti se možete do 31.01.2022. putem brze prijave.

Gi froup Staffing Solutions d.o.o. zapošljava na poziciju Customer Service Representative (m/f). Nude mogućnost rada od kuće, a prijaviti se možete do 04.02.2022. Od kandidata se traži komunikativnost, proaktivnost i komunikativno znanje njemačkog jezika. Prijave se zaprimaju putem linka.

Bistro Barracuda d.o.o. traži Voditelja ugostiteljskog objekta (m/ž) u Prelogu. Prijaviti se možete do 17.02.2022. Za posao je potrebna završena srednja škola u trajanju od 3 godine, a iskustvo je poželjno, no nije uvjet. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Za dodatnu ponudu poslova kliknite na link i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Želimo vam sreću prilikom prijave!

Nastavite čitati

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje