Povežite se s nama

U fokusu

Nakon burne rasprave, vijećnici prihvatili prijedlog o osnivanju „Nogometne akademije“ NK Varaždina

Objavljeno:

- dana

Vijećnici županijske skupštine prihvatili su većinom glasova Prijedlog odluke o projektu „Nogometna akademija“. Vijećnici SDP-a i Živog zida bili su protiv te odluke, a HNS je bio suzdržan.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji provodi Nogometni klub Varaždin, a kroz trogodišnje razdoblje trebale bi ga sufinancirati Županija i jedinice lokalne samouprave, s time da bi ih Klub imao obvezu redovito izvješćivati o utrošku sredstava.

Sufinanciranje bi se baziralo na financijskoj snazi izvornih prihoda proračuna i ovisilo bi o udjelu izvornih prihoda proračuna jedinice u ukupnim izvornim prihodima proračuna svih jedinica i Županije, za prethodnu godinu.

Odluku je obrazložio župan Radimir Čačić, nakon čega je uslijedila burna rasprava vijećnika.

– Ukratko, nogomet je jedna od velikih nesređenih djelatnosti u ovoj zemlji. Zakon ga tretira kao udrugu. Dakle, pobrkali smo lonce i novce. I sad imamo situaciju da se u ovom gradu zamračilo novaca i novaca, nestao je po raznim kanalima. Tako je to funkcioniralo, upropastili su ga, pa ponovo pokrenuli. I došli su k meni predsjednik Kluba i Zlatko Dalić te su me zamolili, odnosno tražili da se Županija uključi u sufinanciranje. Jasno sam im rekao da tamo gdje je mutno, ne zovite nas. Jer, ne sudjelujemo u djelatnostima u kojima možemo završiti u kriminalu. Ali, hoćemo pomoći i razumijemo što treba – rekao je Čačić na početku rasprave i dodao da iznos koji će Županija utrošiti na Akademiju iznosi 260 tisuća kuna.

– Kad se sve zbroji, općine daju i po 150.000 kuna za male klubove, drugu, treću ligu… Svi smo se u svemu složili, a došlo je desetak načelnika, poslali smo stav svima, pripremili materijal i obrazloženje, sve je čisto i ima svrhu i logiku. Stavili smo to na javnu raspravu, prošli svaku komisiju i došli smo do Skupštine. No, u međuvremenu se skupila neka ekipa koja je zaključila da je za osnivanje Akademije, ali ne tako. Pa su se skupili još neki načelnici i došlo je do toga da se u medijima pojavio naslov da Čačić ucjenjuje općine da financiraju Akademiju. Stoga, da mi nitko iz Kluba ili pak Dalić, ne govori da nismo htjeli dati novce. Osigurali smo ga u budžetu, donijet ćemo odluku, ali platiti nećemo ništa sve dok ne vidim njihov model Akademije. Nadam se da nije model iz mojeg u tvoj džep. I tad ćemo osigurati sredstva – prozvao je župan Čačić sve koji su protiv Akademije.

“Najveći smo svjetski izvoznik sportaša”

Krešimir Čop, vijećnik HDZ-a i predsjednik Saveza sportova Varaždinske županije, koji je još na jučerašnjoj konferenciji za medije istaknuo da će podržati odluku o osnivanju Akademije, istaknuo je važnost nogometa u svim segmentima života.

Naveo je da se nogometom u Hrvatskoj bavi velik broj ljudi te je podsjetio na činjenicu da je Hrvatska najveći svjetski izvoznik sportaša, što govori o važnosti sporta i nogometa, a što je velik razlog da se podrži odluka o osnivanju Akademije.

No, razlog zašto ne podržavaju odluku o osnivanju Akademije iznio je vijećnik Živog zida Marijan Dominko. Naveo je da nitko nije provjerio istinitost dokumenta, odnosno projekta „Nogometna akademija“, te je pozvao sve vijećnike da ne podrže prijedlog.

– Nasjeli ste. Gospodin Runac vas je naveo na tanak led. Pozivam vas da ne podržite ovaj prijedlog jer nema nikakvog temelja – izjavio je Dominko, nakon čega je za govornicu stao Zlatan Mošmondor iz redova HNS-a.

Mošmondor je istaknuo da HNS podržava ulaganje u mlade i sport, ali im je sporni Članak 2. u kojem stoji odluka o sufinanciranju Akademije kroz trogodišnje razdoblje. Stoga su zatražili da se Amandmanom promijeni način sufinanciranja, međutim on nije potvrđen od većine vijećnika.

Pritom je župan Čačić još jednom podsjetio da su bilo kakve izmjene ili komentare mogli iznijeti na javnoj raspravi, koja je trajala mjesec dana.

Svoje mišljenje o Akademiji iznio je i vijećnik SDP-a Luka Zrinski. Naveo je razloge za neprihvaćanje sufinanciranja Akademije te je pitao radi li se tu o direktnom sufinanciranju NK Varaždin.

– NK Varaždin nije jedini klub koji radi s mladima i djeca nisu ništa više ili manje vrijedna od onih koji se bave ostalim sportovima. Drugi mnogo više zaslužuju, po mom mišljenju. Također, nejasno mi je to da djeca plaćaju članarine, a taj novac pripada klubovima. Stoga se pitam, kamo odlaze ti novci? Jer, govori se da nema novaca za financiranje Akademije – rekao je Zrinski. Ujedno je predložio da se višak novaca uloži u pokretanje stipendija za izvrsne.

Odgovorio mu je predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina. Akademiju je usporedio s Centrom izvrsnosti.

– Osnivanje Akademije treba gledati kao stvaranje Centra izvrsnosti. Nisam protiv NK Varteksa, već želim da se svi okupimo i stvorimo Centar izvrsnosti. Moramo imati tako jak sustav. Ulažemo u djecu koja će tu ostati, a ne u Klub. Pritom zaboravite na seniorski sastav, ovdje gledamo mlađe kategorije – istaknuo je Runac, na što mu je uzvratio Dominko.

„Međimurca u Varaždin, a ne nekog Kineza“

– Evo, Runac je priznao da podupire profesionalni nogomet. Kakvi transferi i zarada klubova, a mi bi trebali financirati mlade? Pogledajte druge sportove, primjerice stolnoteniski klub Starr Varaždin koji ima državnog prvaka – rekao je vijećnik Živog zida.

Riječ je ponovo preuzeo Runac, istaknuvši da su u Starru Kinezi i Japanci te da je prije za to da „Međimurca dovedemo u Varaždin, nego nekog Kineza.“

Potom je reagirao vijećnik Luka Zrinski, koji je podsjetio da je 12 godina proveo u sportu. Rekao je, također, da nije u redu nekog tko konzumira drogu prozvati narkomanom, pritom misleći na vijećnika Živog zida Dominka koji je ispred govornice izjavio da je pušio indijsku konoplju.

Riječ je potom ponovo preuzeo župan Čačić.

– Insinuacija je da smatramo da sva djeca nisu ista. Svi su oni isti. Ali sva djeca nisu ista i neće svi biti Modrići, ako govorimo o tome da od 1000 djece želimo kreirati sportaša. Normalno je da izvrsnost bude ideal. Meni se gadi prodavati tu maglu da je sve isto. Akademija je akademija, profesionalni sport je profesionalni sport. Mi ne financiramo profesionalni sport već Akademiju. FIFA je jasno rekla kad se iz amaterskog dođe u profesionalni sport, tada kreću transferi. Da ste da roditelji ne moraju plaćati članarinu, prvi bih rekao da. Ideja je: pomognimo djeci, odličnoj djeci. To je centar izvrsnosti. Tamo imamo profiće i mentore. Dakle, najtalentiraniju djecu moramo plaćati – rekao je Čačić.
Za riječ se ponovo javio vijećnik Dominko, podsjetivši sve okupljene da je u programu Živog zida legalizacija indijske konoplje.

Čeka se odluka općinskih i gradskih vijeća

Dodajmo i to da se trenutni drugoligaš NK Varaždin još lani obratio gradovima, općinama i Županiji za sufinanciranje projekta nogometne škole koji već neko vrijeme razvija.

Kako stoji u obrazloženju, kroz taj projekt se radi na sazrijevanju i odgoju mladih nogometaša iz juniorskih, kadetskih i pionirskih momčadi, u čemu sudjeluju igrači iz područja cijele županije, ne samo iz grada.

Nogometna akademija pritom provodi selekciju najboljih mladih kandidata kod kojih postoji izražen potencijal za buduće bavljenje nogometom te predstavlja početni korak u daljnjem razvoju mladih perspektivnih igrača. Također, prilika je to da se nogomet s područja Varaždinske županije vrati u 1. HNL.

Stoga će se ista odluka o osnivanju „Nogometne akademije“ uskoro naći pred gradskim i općinskim vijećima koji će odlučiti hoće li ili ne sufinancirati taj projekt.

Primjerice, Grad Ivanec na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem na Gradskom vijeću održanom krajem studenoga prošle godine nije prihvatio inicijativu NK Varaždina.

– Grad Ivanec ima dva NK koji odlično rade i u svojim školama okupljaju velik broj djece. Pokazuje to i podatak da samo NK Ivančica radi sa sedam selekcija sa 148 djece (Varaždin 275). Pribroji li im se i RK Ivančica s 80 djece, ŽOK s 31, SŽRK Ivanec s 26 te Košarkaški klub s 55 djece, proizlazi da okupljaju ukupno 340 djece! Kada bismo primijenili istu analogiju, ne vidim zašto onda i Ivanec ne bi također mogao zatražiti sufinanciranje za svoje sportske škole – izjavio je tom prilikom Batinić.

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje