Povežite se s nama

U fokusu

Nakon burne rasprave, vijećnici prihvatili prijedlog o osnivanju „Nogometne akademije“ NK Varaždina

Objavljeno:

- dana

Vijećnici županijske skupštine prihvatili su većinom glasova Prijedlog odluke o projektu „Nogometna akademija“. Vijećnici SDP-a i Živog zida bili su protiv te odluke, a HNS je bio suzdržan.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji provodi Nogometni klub Varaždin, a kroz trogodišnje razdoblje trebale bi ga sufinancirati Županija i jedinice lokalne samouprave, s time da bi ih Klub imao obvezu redovito izvješćivati o utrošku sredstava.

Sufinanciranje bi se baziralo na financijskoj snazi izvornih prihoda proračuna i ovisilo bi o udjelu izvornih prihoda proračuna jedinice u ukupnim izvornim prihodima proračuna svih jedinica i Županije, za prethodnu godinu.

Odluku je obrazložio župan Radimir Čačić, nakon čega je uslijedila burna rasprava vijećnika.

– Ukratko, nogomet je jedna od velikih nesređenih djelatnosti u ovoj zemlji. Zakon ga tretira kao udrugu. Dakle, pobrkali smo lonce i novce. I sad imamo situaciju da se u ovom gradu zamračilo novaca i novaca, nestao je po raznim kanalima. Tako je to funkcioniralo, upropastili su ga, pa ponovo pokrenuli. I došli su k meni predsjednik Kluba i Zlatko Dalić te su me zamolili, odnosno tražili da se Županija uključi u sufinanciranje. Jasno sam im rekao da tamo gdje je mutno, ne zovite nas. Jer, ne sudjelujemo u djelatnostima u kojima možemo završiti u kriminalu. Ali, hoćemo pomoći i razumijemo što treba – rekao je Čačić na početku rasprave i dodao da iznos koji će Županija utrošiti na Akademiju iznosi 260 tisuća kuna.

– Kad se sve zbroji, općine daju i po 150.000 kuna za male klubove, drugu, treću ligu… Svi smo se u svemu složili, a došlo je desetak načelnika, poslali smo stav svima, pripremili materijal i obrazloženje, sve je čisto i ima svrhu i logiku. Stavili smo to na javnu raspravu, prošli svaku komisiju i došli smo do Skupštine. No, u međuvremenu se skupila neka ekipa koja je zaključila da je za osnivanje Akademije, ali ne tako. Pa su se skupili još neki načelnici i došlo je do toga da se u medijima pojavio naslov da Čačić ucjenjuje općine da financiraju Akademiju. Stoga, da mi nitko iz Kluba ili pak Dalić, ne govori da nismo htjeli dati novce. Osigurali smo ga u budžetu, donijet ćemo odluku, ali platiti nećemo ništa sve dok ne vidim njihov model Akademije. Nadam se da nije model iz mojeg u tvoj džep. I tad ćemo osigurati sredstva – prozvao je župan Čačić sve koji su protiv Akademije.

“Najveći smo svjetski izvoznik sportaša”

Krešimir Čop, vijećnik HDZ-a i predsjednik Saveza sportova Varaždinske županije, koji je još na jučerašnjoj konferenciji za medije istaknuo da će podržati odluku o osnivanju Akademije, istaknuo je važnost nogometa u svim segmentima života.

Naveo je da se nogometom u Hrvatskoj bavi velik broj ljudi te je podsjetio na činjenicu da je Hrvatska najveći svjetski izvoznik sportaša, što govori o važnosti sporta i nogometa, a što je velik razlog da se podrži odluka o osnivanju Akademije.

No, razlog zašto ne podržavaju odluku o osnivanju Akademije iznio je vijećnik Živog zida Marijan Dominko. Naveo je da nitko nije provjerio istinitost dokumenta, odnosno projekta „Nogometna akademija“, te je pozvao sve vijećnike da ne podrže prijedlog.

– Nasjeli ste. Gospodin Runac vas je naveo na tanak led. Pozivam vas da ne podržite ovaj prijedlog jer nema nikakvog temelja – izjavio je Dominko, nakon čega je za govornicu stao Zlatan Mošmondor iz redova HNS-a.

Mošmondor je istaknuo da HNS podržava ulaganje u mlade i sport, ali im je sporni Članak 2. u kojem stoji odluka o sufinanciranju Akademije kroz trogodišnje razdoblje. Stoga su zatražili da se Amandmanom promijeni način sufinanciranja, međutim on nije potvrđen od većine vijećnika.

Pritom je župan Čačić još jednom podsjetio da su bilo kakve izmjene ili komentare mogli iznijeti na javnoj raspravi, koja je trajala mjesec dana.

Svoje mišljenje o Akademiji iznio je i vijećnik SDP-a Luka Zrinski. Naveo je razloge za neprihvaćanje sufinanciranja Akademije te je pitao radi li se tu o direktnom sufinanciranju NK Varaždin.

– NK Varaždin nije jedini klub koji radi s mladima i djeca nisu ništa više ili manje vrijedna od onih koji se bave ostalim sportovima. Drugi mnogo više zaslužuju, po mom mišljenju. Također, nejasno mi je to da djeca plaćaju članarine, a taj novac pripada klubovima. Stoga se pitam, kamo odlaze ti novci? Jer, govori se da nema novaca za financiranje Akademije – rekao je Zrinski. Ujedno je predložio da se višak novaca uloži u pokretanje stipendija za izvrsne.

Odgovorio mu je predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina. Akademiju je usporedio s Centrom izvrsnosti.

– Osnivanje Akademije treba gledati kao stvaranje Centra izvrsnosti. Nisam protiv NK Varteksa, već želim da se svi okupimo i stvorimo Centar izvrsnosti. Moramo imati tako jak sustav. Ulažemo u djecu koja će tu ostati, a ne u Klub. Pritom zaboravite na seniorski sastav, ovdje gledamo mlađe kategorije – istaknuo je Runac, na što mu je uzvratio Dominko.

„Međimurca u Varaždin, a ne nekog Kineza“

– Evo, Runac je priznao da podupire profesionalni nogomet. Kakvi transferi i zarada klubova, a mi bi trebali financirati mlade? Pogledajte druge sportove, primjerice stolnoteniski klub Starr Varaždin koji ima državnog prvaka – rekao je vijećnik Živog zida.

Riječ je ponovo preuzeo Runac, istaknuvši da su u Starru Kinezi i Japanci te da je prije za to da „Međimurca dovedemo u Varaždin, nego nekog Kineza.“

Potom je reagirao vijećnik Luka Zrinski, koji je podsjetio da je 12 godina proveo u sportu. Rekao je, također, da nije u redu nekog tko konzumira drogu prozvati narkomanom, pritom misleći na vijećnika Živog zida Dominka koji je ispred govornice izjavio da je pušio indijsku konoplju.

Riječ je potom ponovo preuzeo župan Čačić.

– Insinuacija je da smatramo da sva djeca nisu ista. Svi su oni isti. Ali sva djeca nisu ista i neće svi biti Modrići, ako govorimo o tome da od 1000 djece želimo kreirati sportaša. Normalno je da izvrsnost bude ideal. Meni se gadi prodavati tu maglu da je sve isto. Akademija je akademija, profesionalni sport je profesionalni sport. Mi ne financiramo profesionalni sport već Akademiju. FIFA je jasno rekla kad se iz amaterskog dođe u profesionalni sport, tada kreću transferi. Da ste da roditelji ne moraju plaćati članarinu, prvi bih rekao da. Ideja je: pomognimo djeci, odličnoj djeci. To je centar izvrsnosti. Tamo imamo profiće i mentore. Dakle, najtalentiraniju djecu moramo plaćati – rekao je Čačić.
Za riječ se ponovo javio vijećnik Dominko, podsjetivši sve okupljene da je u programu Živog zida legalizacija indijske konoplje.

Čeka se odluka općinskih i gradskih vijeća

Dodajmo i to da se trenutni drugoligaš NK Varaždin još lani obratio gradovima, općinama i Županiji za sufinanciranje projekta nogometne škole koji već neko vrijeme razvija.

Kako stoji u obrazloženju, kroz taj projekt se radi na sazrijevanju i odgoju mladih nogometaša iz juniorskih, kadetskih i pionirskih momčadi, u čemu sudjeluju igrači iz područja cijele županije, ne samo iz grada.

Nogometna akademija pritom provodi selekciju najboljih mladih kandidata kod kojih postoji izražen potencijal za buduće bavljenje nogometom te predstavlja početni korak u daljnjem razvoju mladih perspektivnih igrača. Također, prilika je to da se nogomet s područja Varaždinske županije vrati u 1. HNL.

Stoga će se ista odluka o osnivanju „Nogometne akademije“ uskoro naći pred gradskim i općinskim vijećima koji će odlučiti hoće li ili ne sufinancirati taj projekt.

Primjerice, Grad Ivanec na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem na Gradskom vijeću održanom krajem studenoga prošle godine nije prihvatio inicijativu NK Varaždina.

– Grad Ivanec ima dva NK koji odlično rade i u svojim školama okupljaju velik broj djece. Pokazuje to i podatak da samo NK Ivančica radi sa sedam selekcija sa 148 djece (Varaždin 275). Pribroji li im se i RK Ivančica s 80 djece, ŽOK s 31, SŽRK Ivanec s 26 te Košarkaški klub s 55 djece, proizlazi da okupljaju ukupno 340 djece! Kada bismo primijenili istu analogiju, ne vidim zašto onda i Ivanec ne bi također mogao zatražiti sufinanciranje za svoje sportske škole – izjavio je tom prilikom Batinić.

U fokusu

Demograf Stjepan Šterc: Hrvatska demografskim prirodnim putem i iseljavanjem nestaje svom silinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da Hrvatska još uvijek nema migracijsku politiku, kako bi ona uopće trebala izgledati pitali smo demografa Stjepana Šterca, inače predstojnika Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Hrvatskim studijima.

>> Građani se žalili na pijančevanje i bludničenje stranih radnika, PU varaždinska: Nemamo ništa evidentirano

Među ostalim, demograf kaže da treba uzeti u obzir i velike kontinentalne razlike, ali i depopulaciju.

– Demografska i uža migracijska problematika po svim dosadašnjim trendovima i pokazateljima sasvim će sigurno postati ključna problematika hrvatske, europske pa i svjetske budućnosti. Pogotovo jer će svoje izravne odraze imati na društvenu i prostornu uređenost te gospodarski i ukupni razvoj. Velike kontinentalne razlike u populacijskoj reprodukciji s jedne strane i u depopulaciji s druge strane do kraja će stoljeća uvjetovati migracije i to primarno iz afričkih i azijskih reprodukcijski postojanih zemalja prema Europi, koja će po procjenama stručnjaka UN-a izgubiti i do 90 milijuna stanovnika – smatra Šterc.

Dodaje da bi se migracijska politika trebala temeljiti na znanstvenim zakonitostima, procjenama i rješenjima umjesto političkih.

– Posebno to vrijedi za Hrvatsku koja demografski prirodnim putem i iseljavanjem nestaje svom silinom. Hrvatska još nema migracijsku politiku, a to što ju osmišljavaju gotovo isključivo u Ministarstvu unutrašnjih poslova s poslodavcima (po njihovim potrebama za radnom snagom) i javnosti nepoznatim nazovimo stručnjacima samo pokazuje ozbiljnost pristupa – navodi demograf.

Kaže da je veliki problem što iz Hrvatske odlaze mladi i obrazovani, ali i obitelji s djecom.

– Službena hrvatska statistika potvrđuje kako je u Hrvatskoj prije tri godine počela supstitucija stanovništva s oko 40 000 iseljenih i isto toliko useljenih, uz činjenicu da iz Hrvatske iseljava uglavnom mlado i obrazovano stanovništvo i mlade obitelji s djecom, a useljava hrvatskom gospodarstvu potrebna radna snaga koja uglavnom ne sudjeluje u reprodukciji i obnovi stanovništva pomlađivanjem djecom – kaže Šterc.

Vidljivo je kako imamo sve više radnika iz Nepala, Indije, Filipina…, a posebno je to vidljivo na sjeveru Hrvatske.

– Populacija je to prevladavajuće samačka koja se vrlo teško prilagođava načinu života nove sredine pa je njihova funkcionalna prilagodba otežana, usporena ili se uopće ne dostiže. Pritom se ne uvažava osnovna zakonitost migriranja – funkcionalno prilagođavanje načinu života tijekom radnog dana, dok u ostalom dijelu dana mogu upražnjavati svoje vjerske, kulturne, jezične i slične navike. Politički se na problem prvenstveno gleda jednosmjerno, dok se obaveze dolazeće populacije prema novoj društvenoj i prostornoj sredini praktički u političkom djelovanju niti ne spominju. Zatvorenost imigracijske radne populacije ostaje trajan problem pa nije nikakvo čudo pojava zabrinutosti domicilnog stanovništva – smatra demograf.

Demografska situacija u Hrvatskoj općenito nije dobra, blago rečeno, dodaje Šterc.

– Silina prirodnog pada hrvatske domicilne populacije, silina vanjskih odlazaka, procesi starenja, brojni odlasci učenika osnovnih i srednjih škola i slične demografske negativnosti izravno su počele utjecati na neuređenost hrvatskog društva, prostornu prazninu, osnovne sustave u državi i konačno na ukupni razvoj zemlje. Iako se sa svih političkih govornica uvijek po potrebi naglašava strateška važnost demografske problematike, Hrvatska još uvijek nema smislene, funkcionalne i razvojne demografske i migracijske politike, a vidimo kako ju već poduže osmišljavaju primarno s političkog, a ne znanstvenog diskursa. Točno je potvrditi, da Hrvatska još uvijek nije spremna za demografske i migracijske izazove – ističe Šterc.

Kako sačuvati gospodarstvo i zadržati mlade u ovakvim demografskim i političkim negativnostima postaje ključno pitanje.

– Rješavanje tog problema mora se voditi znanstvenom logikom te granskim i regionalnim poticajnim modelima, posebno poreznim. Hrvatska bi odmah trebala početi osmišljavati i provoditi oba revitalizacijska modela: klasični poticajni populacijski (uz standardne demografske poticaje dječjim doplatcima, porodiljskim naknadama, izravnim financijskim davanjima, zaštitom majki i rodilja, a nužno je mlade poticati stupanjem u brak, jer se unatoč modernizmu još uvijek više od 80 % djece rađa iz brakova) i selektivni imigracijski, primarno s identitetskom, uglavnom iseljeničkom populacijom. Prvi je model dugotrajniji, a s drugim selektivnim, planskim i racionalnim, demografska revitalizacija počinje odmah, jer u migracijama uglavnom sudjeluju i mlade obitelji s djecom – kaže Šterc.

Navodi i činjenicu da investicije hrvatskog iseljeništva i dalje premašuju strana ulaganja u Hrvatskoj.

– Posebno treba naglasiti kako selektivna imigracija ne počinje s političkim pozivima na povratak, već s investicijama hrvatskog iseljeništva čiji se investicijski godišnji potencijal procjenjuje prema njihovim godišnjim doznakama svojima u Hrvatskoj čak na preko 50 milijardi kuna. Visina je, naime, doznaka hrvatskog iseljeništva na godišnjoj razini gotovo 20 milijardi kuna prema podacima Svjetske banke i Narodne banke Hrvatske, a to je više od svih stranih ulaganja u Hrvatsku također na godišnjoj razini. Selektivna imigracija ne isključuje identitetsku migraciju, samo što bi ona trebala biti planska i racionalna. Problem nije razine složenosti puta u nepoznatu galaksiju, već je za njegovo provođenje potrebna politička volja – zaključuje Šterc.

Nastavite čitati

U fokusu

Rezultati nadzora u ŽB Čakovec: “Propusta nije bilo, niti je sestra hranila mrtvu pacijenticu. Hoće li se netko sada ispričati Bolnici?”

Objavljeno:

- dana

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U petak, 27. siječnja, u prostorijama ravnateljstva Županijske bolnice Čakovec održana je konferencija za medije na kojoj su izneseni rezultati unutarnjeg nadzora koji je proveden zbog pritužbi Ane Novak, kćeri pacijentice koja je zaprimljena i medicinski obrađivana u čakovečkoj Bolnici.

Naime, Ana Novak podnijela je pritužbu na neprofesionalno ponašanje osoblja Odjela za gastroenterologiju i opću internu medicinu prema njezinoj majci tijekom njezinog boravka na Odjelu. Svoje je nezadovoljstvo iznijela i na društvenim mrežama, a neprovjerene tvrdnje brzo su se proširile medijskim prostorom.

>>Županijska bolnica Čakovec ispričala se Ani Novak zbog neugodnih situacija koje su doživjele ona i njezina majka

Ondje je, osim nezadovoljstva zbog tretmana njezine majke, tvrdila i da je medicinska sestra hranila preminulu pacijenticu koja je boravila u sobi zajedno s njezinom majkom, čemu je navodno Ana Novak „svjedočila“ jer je tom prilikom bila u posjetu svojoj majci, no to u pisanoj pritužbi Bolnici nije navela. To je izazvalo veliko zanimanje javnosti i to je postao glavni „slučaj“, rekao je ravnatelj ŽB Čakovec Igor Šegović.

Rezultati nadzora pokazali su da to nije točno i da je nanesena velika šteta ugledu Bolnice i povjerenju pacijenata u medicinsko osoblje. Pokazalo se također da nije bilo propusta u tretmanu pacijentice, majke Ane Novak, već da je bilo određenih poteškoća u komunikaciji, što je detaljno objašnjeno na konferenciji za medije.

Rezultati nadzora Povjerenstva za izvanredni nadzor, koje je naveo ravnatelj Šegović, su sljedeći:

1. Pacijentica N.D. zaprimljena je na OHBP, gdje je u najkraćem vremenskom periodu pregledana, postavljena je radna dijagnoza s obzirom na njezino zdravstveno stanje, a o čemu su obaviješteni i sama pacijentica i njezina kćer. S obzirom na to da je gđa Novak javno rekla o čemu se radi, možemo i mi ponoviti da je gđa došla na pregled radi kašlja, a otkriven je tumor trbuha. I sigurno tumor nije otkriven slučajno kao što se piše, nego zahvaljujući stručnosti i kvalitetom pregledu u OHBP-u. S obzirom na potrebu provođenja daljnjih postupaka, pacijentica je smještena na Odjel za gastroenterologiju i opću internu medicinu gdje su napravljeni svi dijagnostičko terapijski postupci koji su bili potrebni za daljnje liječenje i zbrinjavanje pacijentice.

2. Po primitku pritužbe gđe Novak vezano za zbrinjavanje njezine majke na Odjelu za gastroenterologiju, Bolnica je vrlo ozbiljno pristupila rješavanju pritužbe. Gđa Novak je o zdravstvenom stanju svoje majke razgovarala s voditeljicom Jedinice za kvalitetu dr. Renatom Pongrac koja ju je osobno odvela do Voditeljice Odjela za gastroenterologiju dr. Maše Bel te je gđa Ana Novak pozvana na sastanak u bolnicu. Također se sastao Stručni kolegij Odjela i pokrenut je unutarnji nadzor nad postupcima zdravstvenih djelatnika prozvanog Odjela vezano uz tijek boravka na Odjelu pacijentice N.D.

3. Povjerenstvo za unutarnji nadzor utvrdilo je da NEMA propusta u dijagnostičko terapijskom zbrinjavanju pacijentice N.D. i da je pacijentica liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke. Utvrdilo se da je njezino fizičko stanje prilikom otpusta iz bolnice bilo sukladno i očekivano s obzirom na postavljenu dijagnozu i učinjeno liječenje.

4. Važno je naglasiti da se sama pacijentica nikad nije požalila niti medicinskim sestrama, odnosno tehničarima, niti liječnicima koji su je svakodnevno posjećivali u više navrata.

5. Povjerenstvo se osvrnulo i na tvrdnje gđe Novak koje je iznijela medijima, a to su da je medicinska sestra odjela gastroenterologije hranila „mrtvu pacijenticu“ koja se nalazila u istoj sobi kao i njezina majka, a za koje se utvrdilo da su NETOČNE. Ipak smatramo da školovano medicinsko osoblje zna o tome više od laika.

Ravnatelj Šegović rekao je i da je o svemu obaviješteno Ministarstvo zdravstva te da se nada da će poslati svoju neovisnu inspekciju.

– Ono što želim naglasiti je kako nitko u našoj bolnici ne bježi od preuzimanja odgovornosti vezano za propuste u komunikaciji koji su se desili između zdravstvenih radnika na Odjelu za gastroenterologiju i kćeri pacijentice. Posebno napominjem da su sve pritužbe Ane Novak saslušane, uvažene i provjerene. Na Odjelu za gastroenterologiju i opću internu medicinu poduzeti su koraci u cilju poboljšanja komunikacije s pacijentima kao i u cijeloj bolnici, gdje se kontinuirano radi na edukaciji i unapređenju komunikacijskih vještina u cilju poboljšanja komunikacije između djelatnika, pacijenata i njihovih obitelji – rekao je Šegović i dodao da je pacijent na prvom mjestu te da se Bolnici nije teško ispričati ako je pogriješila, ali da isto očekuje i od drugih kada napadnu osoblje, odjel ili Bolnicu, a napad se pokaže neutemeljenim.

– Mi shvaćamo da su ljudi posebno emotivni kad su njima najmiliji bolesni, pa osoblje Bolnice ponekad i trpi uvrede na svoj račun, što nije lako podnijeti. Medicinske sestre i tehničari su ponekad izloženi napadima jer su stalno uz pacijente. No, i to ima svoje granice, a smatramo da ih je postupanje gđe. Novak daleko prešlo. Ne samo da je dovela u pitanje ugled Bolnice nego i osnovnu stručnost osoblja kad je rekla da je sestra hranila mrtvu ženu. Ne, nije se hranilo mrtvu ženu, ona je preminula kasnije. O tome kako se osjećala medicinska sestra koja je za to optužena ne trebam ni govoriti. Možete zamisliti ili pretpostaviti kako se osjećala kada je u medijima čitala izjavu gđe Novak da je hranila mrtvu pacijenticu, kada su je nazivali kolege i pitali isto pitanje. Svaki profesionalac zna što znači optužiti ga da neodgovorno radi svoj posao – istaknuo je još ravnatelj.

Više informacija o tome rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn.

– Nakon unutarnjeg nadzora utvrđeno je da je medicinska sestra hranila palijativnu pacijenticu koja je bila živa u trenutku hranjenja. Temeljem iskaza djelatnika potkrijepljenih medicinskom dokumentacijom smrt bolesnice je nastupila nakon hranjenja i to za vrijeme prisutnosti medicinske sestre koja je evidentirala postupke u sestrinsku dokumentaciju, a koje je prethodno obavljala kod pacijentice. O smrtnom ishodu obavijestila je kolege i liječnika. Palijativna pacijentica u to vrijeme nije primala infuzijsku terapiju, što je utvrđeno uvidom u medicinsku dokumentaciju, već je pacijentici nakon hranjenja postavljen gravitacijski sistem za kontinuiranu rehidraciju – rekla je Korent.

Žaljenje zbog svega navedenog izrazio je i pomoćnik za kvalitetu ŽB Čakovec Sven Pal, dr. med., spec. dječje kirurgije.

– Svi djelatnici naše ustanove polažu izrazite napore kako bi svakodnevno zbrinulo nekoliko stotina pacijenata. Vezano uz kvalitetu, nakon pritužbe zaprimljene dana 9. siječnja primili smo gospođu Anu Novak osobno u našoj ustanovi te dogovorili razgovor s voditeljicom Odjela dr. Mašom Bel dana 10. siječnja. Također, sukladno internoj proceduri, zatražena su očitovanja od svih dionika unutar sustava te je gospođi Novak odgovoreno u zakonskom roku. Također, s obzirom na napise na društvenim mrežama, gospođu Novak primio je i ravnatelj na sastanku na kojem su prisustvovali glavna sestra Odjela za gastroenterologije i opće interne medicine, voditeljica odjela, glavna sestra službe internističkih djelatnosti, pročelnik službe internističkih djelatnosti, voditeljica jedinice za kvalitetu, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, pomoćnica ravnatelja za pravne poslove te zamjenik ravnatelja. Gospođu Novak se saslušalo vezano uz njezino nezadovoljstvo te su se ponudila određena rješenja. U 2022. godini primljene su i obrađene 93 pritužbe te 20 pohvala i oko 150 pohvala upisano je u knjigu pohvala. Sve su zaprimljene pritužbe provjerene, obrađene i dogovorene te su u slučaju pronalaska nesukladnosti provedene korektivne mjere – rekao je, među ostalim, dr. Pal i dodao:

– Odstupanja koja postoje najčešće su komunikacijske prirode, ali nikada nisu rezultat zle namjere. Svima nam je u fokusu upravo pacijent i njegovo ozdravljenje, odnosno boljitak.

Na konferenciji za medije navedeno je i da se Bolnica eventualne nesporazume u komunikaciji trudi smanjiti na najmanju moguću razinu, stoga djelatnici polaze tečajeve komunikacijskih vještina i za smanjenje stresa na radnome mjestu.

Ravnatelj se zahvalio medijima koji su se informirali o slučaju i istaknuo da žalosti činjenica da su neki mediji prenijeli osobnu objavu Ane Novak bez prethodnog utvrđivanja svih činjenica.

– Hoće li se neki sada ispričati Županijskoj bolnici Čakovec i svim njezinim djelatnicima za slučaj kojega nema? Hoćete li se ispričati za štetu koja je nanesena Bolnici koja svoj ugleda gradi više od 100 godina, a koji se tako lako može oštetiti zahvaljujući širenju i prenošenju neprovjerenih informacija? – pita se Šegović i dodaje da je način razgovora gđe Ane Novak neprihvatljiv.

– Naravno da razumijemo stres i strah kod pacijenata ili njihovih obitelji u vrijeme kad se bore s bolestima, razumijemo da se u takvim životnim situacijama mnogo toga kaže i u afektu. Pritisak javnosti na zdravstvene djelatnike sve je veći, a ne razmišlja se o mentalnom zdravlju već ionako umornih i preopterećenih djelatnika. No svi zajedno ovaj puta moramo stati u obranu naše Bolnice i naših djelatnika koji svakodnevno daju sve od sebe da ubrzaju oporavak i boravak u bolnici učine što manje stresnim. Pozitivna iskustva naših pacijenata i trud djelatnika zaslužuje da ne budu u sjeni ovog događaja jer njih je ipak puno više nego ovih manje lijepih. Postoje mnogobrojni kanali za pritužbe prema medicinskom osoblju, a društvene mreže i daljnje prenošenje netočnih i neprovjerenih informacija kroz medije izaziva nepovjerenje kod pacijenata, a istovremeno povećava stres zdravstvenih djelatnika. Županijska bolnice Čakovec zajedno s osnivačem kroz sva ulaganja i neprestani trud svih djelatnika je tu zbog svakog Međimurca kako bi imao dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb i zaštitu. Zato pozivam sve ljude bez straha koriste usluge naše bolnice i osjećaju se sigurno u bolnici – zaključio je ravnatelj Igor Šegović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje