Povežite se s nama

Kultura

Nakon izložbe slika, u palači Sermage predstavljena i monografija o Ljubomiru Levačiću

Objavljeno:

- dana

Manje je – više!

U palači Sermage u sklopu Srijede u Muzeju predstavljena je monografija o akademskom slikaru Ljubomiru Levačiću, čija je izložba trenutačno postavljena u Gradskom muzeju Varaždin.

U predstavljanju monografije sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Tamara Turza Bogdan, prodekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka u Čakovcu i autor teksta Marijan Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. 

– Ova monografija je interesantna jer je u njoj, osim onog stručnog djela koji je napisao Marijan Špoljar kao likovni kritičar, autorov osobni osvrt na putovanje i djelo. To je vrlo zanimljivo jer je autobiografski i lirski i drago mi je što je to prepoznao i Muzej u Varaždinu i Učiteljski fakultet – rekla je Tamara Turza Bogdan.

Ravnatelj Muzeja u Koprivnici Marijan Špoljar zadovoljan je što se predstavljanje monografije odvilo baš u vrijeme kada je u palači Sermage postavljena izložba Ljubomira Levačića.

– Autor se formirao u nekoliko sredina: završio je Akademiju u Sarajevu, boravio je u Austriji, a nekoliko zadnjih godina živi na relaciji Zagreb -Čakovec – Varaždin. Mislim da su te sredine utjecale na njega, ali presudno je u njegovom radu to što je krajem osamdesetih godina u Sarajevu formirao jednu poetiku koja se ne razmeće formom, već je jednostavna i čista, primarna i elementarna. Izražava se monokromno, zapravo traži potvrdu teze da je manje – više! – objasnio je Marijan Špoljar.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Kultura

FOTO Radovi varaždinskog crtaća stripova Nikole Majnarića osvanuli na fasadama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo, na Trgu kralja Tomislava u subotu je održana  izložba „Otvorena galerija“ s predstavljanjem likovno/stripovskog opusa kultnog varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača (1975. – 2004.).

Autora je od malih nogu zanimao strip, a nakon što se etablirao na umjetničkoj sceni, u jednom je intervjuu izjavio da će „stripove crtati dok je živ“.

Kako je izgledala projekcija pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Suradnja GMV-a i „Zlatog ajngela“ započinje izložbom fotografija slovenske autorice Biserke Sijarič

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ započinje izložbom fotografija pod nazivom „Challenge – Power – Victory/Portreti“ slovenske autorice Biserke Sijarič.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) i u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) od 3. ožujka do 4. travnja ove godine. 

Biserka Sijarič (r. 1971., Ljubljana) bavi se fotografijom od djetinjstva, a danas djeluje u Foto-video klubu Lendava. Nositeljica je umjetničke fotografske titule AFIAP.

Njezine fotografije nagrađene su u Sloveniji i inozemstvu, a izlagala je na 14 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi. Osim kao fotografkinja, djeluje i na literarnom području.

Iz predgovora Igora Ternara:

Vjerujem da je tema predstavljanja nogometne utakmice na umjetnički način bila dovoljan izazov za autoricu… Nije fotografirala nogometno igralište i utakmicu kao dio sportskog spektakla, već nam je pokazala život koji je tekao uz njega.

Gledajući izložene portrete, možemo odmah primijetiti da Biserka ne samo da gleda fotografije u tražilu svog digitalnog fotoaparata već ih vlastitom suptilnošću i precizno kadrira… Pokazujući kišne kapi ispred portreta ili isključujući dubinsku oštrinu, ljudi koje prikazuje utjelovljuju osjećaje, dojmove i slutnje današnjeg čovjeka i tako predstavljaju izazov svakom promatraču.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 4. 3. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija „Zlati ajngel“: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Nastavite čitati