Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon šest mjeseci natezanja, župan s lovozakupcima konačno potpisao ugovore za zakup lovišta

Objavljeno:

- dana

LOVAČKA POSLA

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i predstavnici lovozakupnika potpisali su u Zelendvoru ugovore kojima se zaključuje zakup lovišta na novo desetogodišnje razdoblje.

Uz to, Štromar i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak potpisali su Sporazum o načinu osiguravanja financijskih sredstava za uredno izvršenje zakupa zajedničkih lovišta na području Varaždinske županije.

Ustavni sud odlučio, no ni to nije bilo dovoljno

Time je okončana priča oko lovačkih društava i zakupa lovišta u Varaždinskoj županiji. Podsjećamo, prema Odluci o produljenju ugovora o zakupu zajedničkih lovišta Varaždinske županije, koja je prihvaćena na sjednici Županijske skupštine krajem prosinca prošle godine, 12 od ukupno 30 lovačkih društava nije imalo mogućnost produljiti ugovor o zakupu lovišta jer su se “ogriješili” o zakon, a pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Dragutin Vincek najavio raspisivanje javnog natječaja.

HDZ je cijelo vrijeme u Županijskoj skupštini upozoravao kako postoji mogućnost da se ugovori produlje

HDZ-ov županijski vijećnik Anđelko Stričak cijelo je vrijeme upozoravao kako za sedam društava postoji mogućnost da se ugovori produlje zbog toga što su odbijene tužbe ili je nastupila zastara, dok je za pet društava moguće produljiti ugovor jer je spor u tijeku, odnosno još uvijek nema pravomoćne presude. Lovačka društva kojima je uskaćeno produljenje lovozakupa pokrenuli su pri Ustavnom sudu postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom po njima spornog članka 30. stavka 4 Zakona o lovstvu. Prema tom članku lovozakup se nije mogao produljiti ako su u proteklom razdoblju podneseni optužni prijedlozi za prekršaje koje Zakon o lovstvu propisuje. No, Ustavni sud je 9. veljače donio odluku kojom se taj članak ukida.

Za Varaždinsku županiju, međutim, ni to nije bilo dovoljno. Zatražili su dodatna tumačenja od nadležnih institucija, pa je tako tek na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, u svibnju, prihvaćena Odluka o produljenju lovozakupa, a sada su potpisani i ugovori.

Izvor: Varaždinska županija
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu postavljeni uređaji za mjerenje razine buke i kvalitetu zraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Projekta „Implementacija sustava za praćenje jačine buke i kvalitete zraka u Gradu Varaždinu“, a uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljen je sustav za praćenje jačine buke i kvalitete zraka koji je u četvrtak, 24. studenog, postavljen na dvije lokacije u Varaždinu.

Mjerna stanica sa senzorom buke s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Trg Petra Svačića kod željezničkog kolodvora te prati razinu buke i podatak o istoj prikazuje putem LED zaslona.

Mjerna stanica sa senzorom kvalitete zraka s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Kapucinskom trgu. Ona u realnom vremenu prati kvalitetu zraka kroz mjerenje sljedećih parametara: CO, NO, NO2, O3, SO2, PM1, PM2.5, PM10, s dodatnim modulima za praćenje meteoroloških parametara (temperatura, vlaga, tlak zraka) i razinu buke te uključuje i LED zaslon za prikaz razine buke.

Obje stanice su montirane i nakon implementacije će izmjerene vrijednosti i prikaz podataka biti dostupni na web sučelju i mobilnim aplikacijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje