Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon šest mjeseci natezanja, župan s lovozakupcima konačno potpisao ugovore za zakup lovišta

Objavljeno:

- dana

LOVAČKA POSLA

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i predstavnici lovozakupnika potpisali su u Zelendvoru ugovore kojima se zaključuje zakup lovišta na novo desetogodišnje razdoblje.

Uz to, Štromar i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak potpisali su Sporazum o načinu osiguravanja financijskih sredstava za uredno izvršenje zakupa zajedničkih lovišta na području Varaždinske županije.

Ustavni sud odlučio, no ni to nije bilo dovoljno

Time je okončana priča oko lovačkih društava i zakupa lovišta u Varaždinskoj županiji. Podsjećamo, prema Odluci o produljenju ugovora o zakupu zajedničkih lovišta Varaždinske županije, koja je prihvaćena na sjednici Županijske skupštine krajem prosinca prošle godine, 12 od ukupno 30 lovačkih društava nije imalo mogućnost produljiti ugovor o zakupu lovišta jer su se “ogriješili” o zakon, a pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Dragutin Vincek najavio raspisivanje javnog natječaja.

HDZ je cijelo vrijeme u Županijskoj skupštini upozoravao kako postoji mogućnost da se ugovori produlje

HDZ-ov županijski vijećnik Anđelko Stričak cijelo je vrijeme upozoravao kako za sedam društava postoji mogućnost da se ugovori produlje zbog toga što su odbijene tužbe ili je nastupila zastara, dok je za pet društava moguće produljiti ugovor jer je spor u tijeku, odnosno još uvijek nema pravomoćne presude. Lovačka društva kojima je uskaćeno produljenje lovozakupa pokrenuli su pri Ustavnom sudu postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom po njima spornog članka 30. stavka 4 Zakona o lovstvu. Prema tom članku lovozakup se nije mogao produljiti ako su u proteklom razdoblju podneseni optužni prijedlozi za prekršaje koje Zakon o lovstvu propisuje. No, Ustavni sud je 9. veljače donio odluku kojom se taj članak ukida.

Za Varaždinsku županiju, međutim, ni to nije bilo dovoljno. Zatražili su dodatna tumačenja od nadležnih institucija, pa je tako tek na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, u svibnju, prihvaćena Odluka o produljenju lovozakupa, a sada su potpisani i ugovori.

Izvor: Varaždinska županija
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Iva Olivari i Tomislav Pacak dolaze u Sveti Petar, govorit će o uspjehu nogometne reprezentacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iva Olivari, team menadžerica Hrvatske nogometne reprezentacije, i Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza, povodom proslave Dana Općine Mali Bukovec dolaze u Društveni dom Sveti Petar.

Dvojac je to koji godinama prati Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na svim njezinim velikim podvizima i osigurava da sve ono izvan terena, nama navijačima često nevidljivo, teče besprijekorno. Nakon osvajanja tri velike medalje u samo nekoliko godina – srebra i bronce na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. te srebrne medalje u Ligi nacija 2023. godine – pod vodstvom Zlatka Dalića Hrvatska je prošli tjedan osvojila i ACUD CUP.

Dok smo mi navijači stvarali atmosferu na tribinama, slavili pred TV prijemnicima kod prijatelja ili kod kuće, Iva Olivari i Tomislav Pacak bili su dio zbivanja u samom njegovom centru. Oni znaju što znači da je HNS #obitelj, koliko se naporan rad na kraju isplati i kako svatko u timu ima svoje mjesto. Sada nam nude jedinstvenu priliku da sve to i još više saznamo i mi. Predavanje pod nazivom “Tajne uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije” održat će u petak,26.4.2024. u 18 sati u Društvenom domu Sveti Petar.

-Pozivamo sve mještane Općine Mali Bukovec da dođu čuti priču o Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji izbliza i da Ivi Olivari i Tomislavu Pacaku pokažu koliko nam Reprezentacija znači! – stoji u pozivu Općine Mali Bukovec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje