Povežite se s nama

U fokusu

Habušu za proračun treba još jedan glas: sve oči uprte u Cepanca, Papa (HSLS) i Bureka (Hrast)

Objavljeno:

- dana

NEIZVJESNO

Još uvijek je neizvjesno hoće li gradski vijećnici izglasati proračun Grada Varaždina za 2017. godinu, o čemu ovisi hoće li gradonačelnik Goran Habuš ostati na toj dužnosti do izbora u svibnju.

Gradonačelnik Goran Habuš je predstavio na samoj sjednici potpuno novi prijedlog proračuna u odnosu na onaj koji je objavljen i koji je bio upućen na javnu raspravu.

Iz prijedloga je izbačena prodaja dionica Termoplina i kupnja Varteksove robne kuće, tako da prijedlog proračuna, umjesto 327 milijuna kuna, iznosi 267 milijuna kuna.

U tijeku je stanka. Naime, vijećnik HSLS-a Željko Bunić zatražio je da se sastanu članovi Odbora za financije, dok je Robert Podolnjak (nezavisni) podržao da se sastane i Odbor za statutarno-pravna pitanja.

“Ovo je lakrdija”

Naime, vijećnici su tek jutros primili gradonačelnikove amandmane na vlastiti prijedlog temeljnog financijskog dokumenta, pa su upozorili da više nikome nije jasno o čemu bi trebali odlučivati.

– Odbor za financije nije podržao prvi rebalans, a o drugom nije ni raspravljao. Mi više ne znamo o čemu uopće raspravljamo. Dobili smo dva dokumenta, jedan je debeli, a drugi je mršavi. Jedan ima oznaku 60, a drugi oznaku 61. Koalicija HNS-SDP je ovime prevršila svaku mjeru političke pristojnosti. Ovo nije legalan način donošenja proračuna, jer jedna od zakonskih odredbi govori o transparentnosti. Ako je ovo transparentno, Drava je najbistrija rijeka – rekao je HSLS-ov Željko Bunić.

Ustvrdio je da je Gradski odbor SDP-a zamijenio Odbor za financije. – SDP-ovi članovi su imali privilegiju vidjeti stavke izmijenjenog proračuna, koje ni meni nisu jasne. Roštali su po proračunu i zato tražim da se sastane Odbor za financije, ali i Odbor za statutarno pravna pitanja – rekao je Bunić.

Natalija Martinčević iz Reformista je donošenje proračuna nazvala lakrdijom.

– Sramota je da vijećnici HNS-a i SDP-a skupa vode Grad, a večer prije dolaze s potpuno novim proračunom. U njemu se vidi izlazak iz naših gradskih problema, ne vide se kapitalni projekti, ništa se vidi. Zato podržavam prijedlog da se sastanu odbori – složila se Martinčević.

Ima li Habuš 13. vijećnika?

Hoće li proračun podržati 13 od 25 vijećnika, nije poznato. Prema svim računicama, gradonačelnik Habuš ima sigurnih 12 glasova. Sad su sve oči uperene u četvoricu vijećnika, čiji će glasovi presuditi.

Riječ je o nezavisnom Stjepanu Cepancu, koji je novinarima uz smiješak kratko rekao da će se uskoro vidjeti kako će glasovati. Zatim nije jasno ni kako će glasovati Krunoslav Burek iz Hrasta. Naime, Ladislav Ilčić je s govornice poručio da će obojica biti protiv proračuna, no Burek je danas podržao rebalans, što je otvorilo nagađanja da bi on mogao biti presudni vijećnik.

Tu je HSLS-ov Miodrag Pap, no on je najavio da će glasovati protiv proračuna. Dvojbe su i oko nezavisnog Marijana Cingule iako bi se po njegovom današnjem glasovanju i ponašanju moglo zaključiti da neće biti za proračun.

Dodajmo da je uoči rasprave o proračunu s dnevnog reda današnje sjednice skinuta točka o prijedlogu mirnog rješavanja spora s C.I.O.S MBO-om oko zemljišta, za što je glasovalo 16 od 25 vijećnika.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje