Povežite se s nama

U fokusu

Habušu za proračun treba još jedan glas: sve oči uprte u Cepanca, Papa (HSLS) i Bureka (Hrast)

Objavljeno:

- dana

NEIZVJESNO

Još uvijek je neizvjesno hoće li gradski vijećnici izglasati proračun Grada Varaždina za 2017. godinu, o čemu ovisi hoće li gradonačelnik Goran Habuš ostati na toj dužnosti do izbora u svibnju.

Gradonačelnik Goran Habuš je predstavio na samoj sjednici potpuno novi prijedlog proračuna u odnosu na onaj koji je objavljen i koji je bio upućen na javnu raspravu.

Iz prijedloga je izbačena prodaja dionica Termoplina i kupnja Varteksove robne kuće, tako da prijedlog proračuna, umjesto 327 milijuna kuna, iznosi 267 milijuna kuna.

U tijeku je stanka. Naime, vijećnik HSLS-a Željko Bunić zatražio je da se sastanu članovi Odbora za financije, dok je Robert Podolnjak (nezavisni) podržao da se sastane i Odbor za statutarno-pravna pitanja.

“Ovo je lakrdija”

Naime, vijećnici su tek jutros primili gradonačelnikove amandmane na vlastiti prijedlog temeljnog financijskog dokumenta, pa su upozorili da više nikome nije jasno o čemu bi trebali odlučivati.

– Odbor za financije nije podržao prvi rebalans, a o drugom nije ni raspravljao. Mi više ne znamo o čemu uopće raspravljamo. Dobili smo dva dokumenta, jedan je debeli, a drugi je mršavi. Jedan ima oznaku 60, a drugi oznaku 61. Koalicija HNS-SDP je ovime prevršila svaku mjeru političke pristojnosti. Ovo nije legalan način donošenja proračuna, jer jedna od zakonskih odredbi govori o transparentnosti. Ako je ovo transparentno, Drava je najbistrija rijeka – rekao je HSLS-ov Željko Bunić.

Ustvrdio je da je Gradski odbor SDP-a zamijenio Odbor za financije. – SDP-ovi članovi su imali privilegiju vidjeti stavke izmijenjenog proračuna, koje ni meni nisu jasne. Roštali su po proračunu i zato tražim da se sastane Odbor za financije, ali i Odbor za statutarno pravna pitanja – rekao je Bunić.

Natalija Martinčević iz Reformista je donošenje proračuna nazvala lakrdijom.

– Sramota je da vijećnici HNS-a i SDP-a skupa vode Grad, a večer prije dolaze s potpuno novim proračunom. U njemu se vidi izlazak iz naših gradskih problema, ne vide se kapitalni projekti, ništa se vidi. Zato podržavam prijedlog da se sastanu odbori – složila se Martinčević.

Ima li Habuš 13. vijećnika?

Hoće li proračun podržati 13 od 25 vijećnika, nije poznato. Prema svim računicama, gradonačelnik Habuš ima sigurnih 12 glasova. Sad su sve oči uperene u četvoricu vijećnika, čiji će glasovi presuditi.

Riječ je o nezavisnom Stjepanu Cepancu, koji je novinarima uz smiješak kratko rekao da će se uskoro vidjeti kako će glasovati. Zatim nije jasno ni kako će glasovati Krunoslav Burek iz Hrasta. Naime, Ladislav Ilčić je s govornice poručio da će obojica biti protiv proračuna, no Burek je danas podržao rebalans, što je otvorilo nagađanja da bi on mogao biti presudni vijećnik.

Tu je HSLS-ov Miodrag Pap, no on je najavio da će glasovati protiv proračuna. Dvojbe su i oko nezavisnog Marijana Cingule iako bi se po njegovom današnjem glasovanju i ponašanju moglo zaključiti da neće biti za proračun.

Dodajmo da je uoči rasprave o proračunu s dnevnog reda današnje sjednice skinuta točka o prijedlogu mirnog rješavanja spora s C.I.O.S MBO-om oko zemljišta, za što je glasovalo 16 od 25 vijećnika.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati