Povežite se s nama

Međimurje

Nemojte odustati ni ako kruh nakon godine dobro ne ispadne

Objavljeno:

- dana

ŽIVOT S CELIJAKLIJOM

Kako pripremiti kruh i tjesteninu bez glutena mogli su prošloga utorka naučiti polaznici radionice koju je u varaždinskom restoranu Park organizirala Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske.

Bezglutenska prehrana, naime, postaje trend današnjice. Njoj se okreću ne samo oni kojima je takva prehrana nužna iz zdravstvenih razloga, poput oboljelih od celijaklije i intolerancije na gluten, već i oni koji se žele zdravo hraniti ili riješiti probavne probleme.

Stroga pravila

– Intolerancija ili alergija na gluten prolazna je stvar. To se regulira, no ne može se reći koliko je vremena potrebno da se to popravi. To ovisi od osobe do osobe. Oboljeli od celijaklije, pak, cijeloga života moraju paziti što jedu. Oni nemaju crijevne resice koje prerađuju hranu u crijevima. Gluten iz žitarica pšenice, ječma, raži i zobi doživotno ne probavljaju i zbog toga im je ova prehrana jedini način života – kaže predsjednica udruge Draženka Habuš.
Oboljeli od celijaklije moraju se strogo pridržavati bezglutenske prehrane, jer im i najmanje količine glutena smetaju. Bezglutenska hrana, pojašnjava D. Habuš, sva je hrana koja u sebi sadrži manje od 20mg/kg glutena.

 

Oboljeli od celijaklije cijeloga života moraju paziti što jedu

– Ako koristite bezglutensko brašno iz ljekarne, a u pripremi hrane isto suđe u kojem pripremate i hranu koja sadrži gluten, vaša bezglutenska hrana više nije bezglutenska. Naime, zbog kontaminacije suđa i radnih površina, ona sadrži svakako i više od 100 mg/kg glutena. Zato bi bilo dobro da se svo suđe koje se koristi u pripremi bezglutenske hrane nekako obilježi, kako se ne bi miješalo s ostalim – napominje gospođa Habuš.
Budući da je kruh najučestalija namirnica, članovi udruge odlučili su Varaždince naučiti kako ga pripremati, jer je njegova izrada prilično teška. Osim toga, onaj bezglutenski iz dućana prilično je skup, pa ga je kod kuće jeftinije napraviti. Najvažnije je, kaže gospođa Draženka, pogoditi omjere.

Puno vježbanja

– Potrebno je samo puno vježbanja. Što više puta pripremaš kruh, to je on bolji. Ne smije se odustati ni ako godinu dana ne ispadne dobro, jer ćete ipak na kraju sami osjetiti kakav mora biti odnos namirnica – poručila je D. Habuš polaznicima.
Što se tiče rezanaca, članice udruge istaknule su kako na kilogram bezglutenskog brašna, koje se može nabaviti u ljekarnama i u nekim dućanima, ide 10 jaja, pa čak i 12, ako su jaja manja. I voda mora biti odgovarajuće temperature, a tijesto na kraju ne smije biti ni pretvrdo ni premekano. Važno je, kažu, i djecu s dijagnozom celijaklije od najranije dobi učiti kako da si sami pripremaju bezglutenske obroke.

Za spravljanje rezanaca, na kilogram brašna bez glutena ide 10 ili 12 jaja

– Kad u restoranu, primjerice, tražite bezglutensku hranu, oni su, kao, u sve upućeni, pa vam donesu meso, krumpir i mlince, koji su čisto brašno, na istom tanjuru. Kad ih upozorite, često se dogodi da vam s tog istog pladnja samo maknu mlince i donesu natrag. No, nisu ugostitelji krivi, jer se nemaju gdje informirati. Zato su edukacije važne – kaže gospođa Draženka.
Budući da je u restoranima i menzama priprema bezglutenske hrane nesigurna zbog kontaminacije, u takvim se situacijama može jesti kuhano povrće. Ako je pečeno, zbog gotovih dodataka hrani koji se u tim prilikama koriste, a u sebi sadrže gluten nisu sigurni, a isto je i s mesom.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Lidija Miše-Jalšovec predložena za novu direktoricu ČAKOM-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obzirom na istek mandata Uprave Direktora GKP ČAKOM d.o.o. Ivana Perhoča, bacc.ing.el. Nadzorni odbor GKP ČAKOM d.o.o. je objavio natječaj za izbor nove Uprave Direktora GKP ČAKOM d.o.o.

– Kako po provedenom prvo objavljenom natječaju nije odabran ni jedan kandidat, natječaj je ponovljen. Po ponovljenom natječaju pristiglo je jedanaest prijava, od kojih su pet prijava bile pravovaljane. Sa svim kandidatima koji su poslali pravovaljane prijave, članovi Nadzornog odbora su obavili razgovor. Nakon obavljenih razgovora i proučene pristigle dokumentacije pravovaljanih prijava kandidata, Nadzorni odbor GKP ČAKOM d.o.o. je jednoglasno donio odluku te predlaže Skupštini Društva GKP ČAKOM d.o.o. da za novu Upravu Direktora imenuje gđu. Lidiju Miše-Jalšovec, dipl.oec. iz Čakovca – stoji u priopćenju ČAKOM-a.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvodnevno hodočasničko proštenje Imena Marijina u župi Sveti Juraj na Bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Župa Sveti Juraj na Bregu

Kroz dva je dana u subotu i nedjelju, 14. i 15. rujna, u župi Sveti Juraj na Bregu održano jesensko hodočasničko proštenje Imena Marijina.

Proštenje je započelo u subotu svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio vlč. Miro Denac, župnik župa Donji Mosti i Miholjanec, uz suslavlje svećenika Štrigovskog dekanata: vlč. dr. sc. Kristijana Kuhara, vlč. Filipa Jakupca, vlč. Josipa Špoljarića, potom vlč. Nikole Markušića, župnika u Orehovici, vlč. Nikole Samodola, umirovljenog svećenika te domaćeg župnika vlč. Danijela Bistrovića. Euharistijskom je slavlju prethodila molitva krunice u crkvi, dok su istovremeno župljani i hodočasnici iz drugih župa imali prilike pristupiti sakramentu pomirenja.

Propovjednik je u svojoj homiliji razjasnio značenje vlastitog imena za svakog čovjeka, a onda i smisao štovanja Blažene Djevice Marije, na ovaj dan, kao jednog od dragulja u kruni Marijinih svetkovina i blagdana tijekom liturgijske godine. Posebno je istaknuo i pobrojio sve potrebe u kojima se čovjek obraća Blaženoj Djevici Mariji, tražeći zagovor kod Gospodina.

Primivši završni blagoslov, vjernici i svećenici, potaknuti riječima propovjednika, ispunjenih srca, pjevajući marijanske pjesme, pošli su u procesiji oko glavnog oltara posvećenog Majci Božjoj Lauretanskoj, iskazati štovanje i čašćenje čudotvornoj slici.

Proštenje se nastavilo večernjim koncertom u župnoj crkvi. Na programu su bile duhovne skladbe, izvedene od strane svih sekcija Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu. Ovaj događaj, održan u čast Presvete Djevice Marije Lauretanske, bio je istinski glazbeni doživljaj, prožet duhovnim i svjetovnim skladbama koje su podigle srca i umove prisutnih.

Tijekom koncerta sve prisutne goste i izvođače srdačno je pozdravila predsjednica Pjevačkog zbora, Marta Lončar-Vinković, zahvalivši voditeljima sekcija, kao i svim pjevačima, za uloženi trud, na redovitom dolasku na probe, te na pripremi ovog koncerta u proteklih nekoliko dana.

Drugi dan proštenja Imena Marijina nastavljen je u nedjelju, 15. rujna, jutarnjom svetom misom koju je u 7 sati predvodio domaći župnik vlč. Danijel Bistrović, a u 9 sati misu na slovenskom jeziku vlč. Franc Režonja iz Razkrižja. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz suslavlje domaćega župnika, umirovljenih svećenika preč. Ivana Kozjaka, dugogodišnjeg župnika Župe Sv. Juraja na Bregu, vlč. Josipa Horvata ml. i preč. Nikole Samodola te nekoliko svećenika Štrigovskog dekanata na čelu s dekanom preč. Ivanom Hercegom i biskupovim tajnikom Mišelom Kovačevićem.

Misnom su slavlju, uz lijepi broj domaćih župljana, nazočili i Marijini štovatelji i hodočasnici iz susjednih župa, među kojima su pješaci iz Selnice i njihov župnik vlč. Mario Križanac.

Budući da je započela nova školska i vjeronaučna godina, na euharistiji se molilo za učenike i njihove roditelje te učitelje i vjeroučitelje. U ovoj misi zaziva Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine biskup je u homiliji poželio svima obilje jakosti i snage Duha Svetoga u učenju i radu dotaknuvši se najviše Blažene Djevice Marije i marijanskih blagdana. Marija je početak boljeg svijeta i u svojoj životnoj školi može nas mnogo naučiti. U svom je životu bila poslušna službenica Gospodnja i prihvatila je Božji poziv da postane majka Isusa Krista s kojim je mnogo toga prošla, ali sve bi događaje pohranjivala u svome srcu. Zato se svi mi, koji pripadamo Isusu i Mariji, uzdamo da ćemo biti obasjani svjetlom koje dolazi već iz samoga spomena Marijina imena. Prema riječima predvoditelja euharistije, Marijinim svjetlom svi smo obasjani pošto smo spašeni i otkupljeni Kristovim rođenjem. Vjerujemo da ćemo upravo Marijinim zagovorom to svjetlo svi osjetiti radeći na sebi u svim svojim izazovima, kazao je mons. Radoš u homiliji.

Na kraju proslave proštenja župnik Bistrović zahvalio Bogu, Majci Božjoj Lauretanskoj i svima koji su na bilo koji način pomogli da bi i ovogodišnje proštenje bilo svečano i dostojanstveno proslavljeno, a nakon završnog blagoslova uslijedio je ophod oko oltara Majke Božje Lauretanske uz pjevanje marijanskih pjesama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje