Povežite se s nama

Međimurje

Ni Grad Čakovec nema problema s prehranom osnovnoškolaca: Učenici su dobro prihvatili nove obroke

Prehrana učenici škola obrok

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec je s projektom besplatne užine za osnovnoškolce u školama kojima je Grad osnivač, počeo još u rujnu prošle godine, prije nego je na nacionalnoj razini najavljen ovaj hvalevrijedan projekt.

Cilj je bio svim učenicima osigurati zdravu i uravnoteženu užinu, obroke koji se sastoje od peciva i pržene hrane svesti na najmanju moguću mjeru, ujednačiti obroke po školama na način da je u svim školama isti dan isti jelovnik, koristiti lokalno proizvedenu hranu, skratiti lance opskrbe te kao dodatnu korist, smanjiti troškove roditeljima.

Jelovnike su izradili nutricionisti, u suradnji sa školskim kuharima i kuharicama, vodeći se smjernicama Ministarstva zdravstva te spoznajama s terena o tome što učenici vole jesti. Priprema za projekt trajala je šest mjeseci, održan je niz sastanaka, provedena je nabava, kupljen je dio potrebne kuhinjske opreme te se s počekom školske godine počelo s radom.

– „Dječje bolesti“ koje su normalne kod početka provođenja ovakvih projekata riješili smo u prvim tjednima provedbe. Također, iskustva i povratne informacije koje imamo od zaposlenika škole, učenika i njihovih roditelja mahom su pozitivne. Više učenika se hrani te su zadovoljni jelovnicima. Posebno važnom smatramo činjenicu da su učenici dobro prihvatili nove obroke, poput variva i raznih vrsta kaša, s obzirom na prehrambene navike mladih generacija. Prema našim podacima, u čakovečkim se školama danas hrani oko 90 posto učenika, što je odličan rezultat – ističu iz Grada Čakovca, uz napomenu da je riječ o užini, a ne ručku.

Većina obroka koje dobivaju čakovečki osnovnoškolci je kuhana te pripremljena u školskim kuhinjama neposredno prije konzumiranja. U lanjskom Proračunu za ovu namjenu predviđeno je oko 87 tisuća eura (660.000 kuna), a cijena pojedinog obroka planirana je na 0,73 eura (5,50 kuna).

– Pozdravljamo Odluku Vlade RH da svim učenicima omogući besplatni obrok. Čim smo dobili informacije da će se užina osnovnoškolaca u cijelosti financirati iz državnog proračuna, dogovorili smo pojačavanje jelovnika jer nam je prema odluci za jedan obrok predviđeno 1,33 eura (10 kuna), što je gotovo duplo više neko u prvom polugodištu. Razlog što je cijena užine u našim školama bila manja je u tome što se obroci pripremaju u školskim kuhinjama, što je jeftinije od kupovine industrijski procesuirane hrane ili pekarskih proizvoda. Također, izradili smo i posebne jelovnike za učenike koji imaju zdravstvene teškoće poput dijabetesa, celijakije i alergije na određene namirnice. Cilj nam je da svi učenici budu obuhvaćeni ovim projektom – objasnili su iz Grada.

Sve redovne osnovne škole (I., II., III. osnovna škola Čakovec, OŠ Ivanovec i OŠ Kuršanec) imaju školske kuhinje.

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec nema školsku kuhinju, no dogovoreno je da užinu za njih priprema Srednja škola Čakovec, u čijim se prostorima odvija dio nastave COO-a.

Već prošle godine počeli smo s opremanjem školskih kuhinja, kupili smo nužnu opremu, a u prvoj polovici ove godine u potpunosti ćemo ujednačiti opremljenost školskih kuhinja u svim redovnim osnovnim školama. U svima će biti mogućnost pripreme obroka predviđenih jelovnikom, kao i ručkova za potrebe učenika koji pohađaju produženi boravak. Izazovi koje još moramo riješiti odnose se na zapošljavanje novih kuhara i posluživača hrane te uređenje blagovaonica – navode iz Grada Čakovca.

Dodaju da III. osnovna škola, OŠ Ivanovec i OŠ Kuršanec nemaju posebne blagovaonice, već učenici užinu jedu u predvorjima škola, što se namjerava riješiti u narednih nekoliko godina dogradnjama, odnosno prenamjenom prostora.

Projekt Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra Čakovec, u kojem će biti i novi prostori za Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, predviđa i školsku kuhinju te blagovaonicu.

Grad Čakovec osnivač je sedam osnovnih škola (I., II., III. osnovna škola Čakovec, OŠ Ivanovec, OŠ Kuršanec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec i Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ Čakovec.)

Redovne osnovne škole pohađa 2259 učenika. Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec ima 180 učenika, a Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ Čakovec 288 polaznika.

Međimurje

Zbog kvara ne radi hitni broj službe 194 u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od Međimurske županije došla je važna obavijest, danas, 1. travnja.

– Zbog kvara u radu fiksne i mobilne mreže ne radi hitni broj službe 194. Građani na području Međimurske županije hitnu službe mogu dobiti na jedinstven broj 112 – stoji u obavijesti Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Zaklada „Katruža“ ove godine dodijelila 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura, uskoro humanitarni koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Upravni odbor Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ održao je u 2023. godini tri sjednice: 211. e-sjednicu 10. siječnja, 212. sjednicu 9. veljače te 213. sjednicu 29. ožujka 2023. godine.

Na 211. sjednici dodijeljene su dvije pomoći: podnositeljici zahtjeva iz Čakovca za doplatu lijeka odobreno je 140,69 eura te djetetu iz Belice za doplatu slušnog pomagala 424,06 eura, što u ukupnom iznosu doseže  564,75 eura.

Na 212. sjednici dodijeljeno je 18 pomoći u ukupnom iznosu od 8.407,68 eura i to djeci iz Savske Vesi, Preloga, Svete Marije, Goričana, Murskog Središća, Čakovca, Brezja, Novog Sela na Dravi, Pribislavca i Svetog Martina na Muri.

Novac je namijenjen defektološko-terapijskim programima te je svakom djetetu dodijeljeno po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Okruglog Vrha dodijeljeno je 450 eura za terapijsko jahanje, a podnositelju zahtjeva iz Pretetinca 757,68 eura za kupnju lijeka.

Na 213. sjednici dodijeljene su 24 pomoći u ukupnom iznosu od 10.005 eura. Djeci iz Novog Sela Rok, Male Subotice, Slakovca, Žiškovca, Svetog Urbana, Donjeg Vidovca, Kotoribe, Peklenice, Mihovljana, Čakovca, Novog Sela na Dravi, Preloga, Štrukovca, Podturna, Dekanovca, te Nedelišća, Celina i Brezovca za različite defektološko-terapijske programe dodijeljeno je po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Donjeg Vidovca pomoć je bila potrebna za doplatu lijeka te joj je dodijeljena pomoć od 218 eura, a djetetu iz Savske Vesi, također za lijek, dodijeljeno je 226 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Mihovljana  za doplatu pomagala (očne proteze) dodijeljeno je 111 eura.

U ovoj godini dodijeljene su ukupno 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura. Tijekom protekle godine Zaklada je dodijelila 98 pomoći u ukupnom iznosu od 275.378,54 kune (36.530,10 eura ).

Zaklada u ovoj godini nastavlja s aktivnostima te će se povodom Dana Međimurske županije u petak, 28. travnja 2023. godine, u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec održati humanitarni koncert  „Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu“, a tjedan dana prije, u subotu, 22. travnja, na Trgu Republike u Čakovcu moći ćete posjetiti štand na kojem će se prodavati ulaznice za koncert i suveniri Zaklade. O detaljima događanja u sklopu Proljeća za Katružu na vrijeme ćemo izvijestiti javnost, rekli su iz „Katruže“.

– Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade. Bez podrške dobrih ljudi Zaklada ne bi mogla pomagati onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije – poručili su iz Zaklade „Katruža“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje