Povežite se s nama

U fokusu

Ništa od smanjenja: naknade načelniku Beretinca i njegovom zamjeniku ostaju iste

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Općinskog vijeća Nikola Žganec na Izvanrednoj sjednici vijeća Općine Beretinec u utorak, 28. siječnja, predložio je da se njegova naknada smanji za 46%, a da će ukupni godišnji prihod od ostatka naknade darovati potrebitim mještanima u humanitarno i obrazovno područje.

S druge strane načelnik Igor Kos i zamjenik Matija Kefelja nisu bili za smanjenje svojih naknada od 6,6% i 10,5%.

– Apsurd je da ove dvije točke dnevnog reda nisu ni došle do rasprave i mogućnosti o odlučivanju jer je vijećnica Melita Boršćak predložila, bez obrazloženja, da se te dvije točke maknu s Dnevnog reda. Vijećnici Melita Boršćak, Željka Šinko, Božidar Novoselec, Kristijan Cukor, Davor Mavrić i Mirko Koprek, koji su i zahtijevali sazivanje Izvanredne sjednice, nisu se pojavili na prvom sazivu, a ovog puta su podržali da se o prijedlozima predsjednika Vijeća uopće niti ne raspravlja! Vijećnici Hrvoje Kapeš, Marko Jurišak, Marko Trakoštanec i Neven Kos bili su protiv ukidanja točaka s Dnevnog reda, kako bi se na demokratski način raspravljalo i odlučivalo o svim prijedlozima – ističe Žganec.

Dakle, na inicijativu prvenstveno od strane načelnika i zamjenika, da se komunalnom redaru Nenadu Ožingeru poveća plaća, vijećnice i vijećnici koji su i zahtijevali izvanrednu sjednicu, podržali su prijedlog da se komunalnom redaru plaća povisi samo kroz 100%-tno ukidanje mjesečne naknade predsjedniku vijeća, bez donacije potrebitim mještanima.

– Koji su povodi da se predsjedniku vijeća uklanjaju takvi prijedlozi s Dnevnog reda te da mu se ne omogućava ni rasprava po prijedlozima, pokazati će vrijeme i daljnji postupci spomenutih vijećnica i vijećnika – dodao je Žganec.

Spomenimo i da je predsjednik vijeća Nikola Žganec, upozorio i na kraju opomenuo zamjenika Matiju Kefelju zbog čestog upadanja u riječ.

Mjesečna naknada načelnika ostaje u bruto iznosu od 6.457,40, a zamjeniku načelnika u bruto iznosu od 3.695,50 kuna.
.

U fokusu

Hoće li porasti cijena smještaja u Domu za starije?  Svoje mjesto čeka 2700 ljudi, a stanje je neodrživo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj Županijskoj skupštini Varaždinske županije raspravljalo se i o poslovanju Doma za starije. Tako se moglo čuti da je na listi čekanja čak 2700 onih koji bi htjeli smještaj. Međutim, govorilo se i o troškovima.

Kad govorimo o brojkama, Dom za starije je u prošloj godini ostvario manjak u iznosu od 17.976,10 eura. S obzirom da je u 2022. godini ostvaren višak prihoda u iznosu od 1.627,92 eura, a kojim se pokrio dio manjka u 2023. godini, ukupni manjak iznosi 16.348,18 eura.

Ravnatelj Doma Alen Runac istaknuo je da bi poslovanje bilo znatnije otežano da nije bilo pomoći Županije. Međutim, napomenuo je isto tako da situacija više nije održiva i da će morati povećati cijene smještaja.

-Naše cijene su uvjerljivo najniže u Hrvatskoj. Privatni domovi su i do 250 posto skuplji. Teško je izaći na kraj s takvom konkurencijom, ne možemo im konkurirati ni s plaćama ni s ostalim izdvajanjima za djelatnike. Također, moramo misliti na kvalitetu, a ovakva situacija na tržištu je neodrživa. Prošle godine županijski domovi u Hrvatskoj su digli cijene 50 posto. I mi smo prije dvije godine podigli cijenu, ali projekcije pokazuju da bi nam trebalo nekih 930.000 eura. Bili smo i kod ministra, ali već godinu i pol naše ministarstvo radi izračune i nikako da ih napravi, a mi nemamo vremena čekati. Moramo dići cijene korištenja naših usluga, jer više tako ne možemo izdržati – kazao je Runac.

SDP-ova Ruža Jelovac istaknula je da je ovo minimalan manjak u odnosu na troškove. Također, ukazala je i na nepravdu od strane države.

-Naš dom dobiva najmanje sredstava u Hrvatskoj, najmanje subvencioniranja po korisniku od države. Da nas subvencioniraju kao i druge, imali bi i obnovljeni dom. Liste čekanja su ogromne, a to ukazuje na potrebu izgradnje novog doma. Trebamo pokrenuti inicijativu da se izravnaju sredstva za subvencioniranje, a moramo pokrenuti i inicijativu za izgradnju novih kapaciteta – rekla je Ruža Jelovac.

– I prije dvije godine raspravljali smo o stanju u domu, voda je curila na sve strane, plijesan… Dom ima kapacitet za 360 korisnika, a 2700 ljudi je na listi čekanja, neki od njih su smješteni u druge domove, ali bi htjeli prijeći u ovaj – rekao je Stričak i dodao da će održati sastanak i s upravnim vijećem i predstavnicima korisnika te razgovarati o cijenama.

Nastavite čitati

U fokusu

Na Županijskoj skupštini o problemima u zdravstvu, ali i mulju na jezeru Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Županijska skupština Varaždinske županije ima nove vijećnike. Načelnica Donje Voće Sanja Kočet stavila je iz osobnih razloga mandat u mirovanje, a zamjenjuje ju Mira Letić. Preminulog Marijana Cingulu, koji je bio član Nezavisne liste Ivana Čehoka, zamijenio je Igor Borovec.

Na današnjem aktualnom satu Skupštine Varaždinske županije vijećnici su postavljali pitanja vezana za zdravstvo, komunalne probleme, a bilo je tu i uobičajenih prepucavanja na relaciji HDZ-ov župan Stričak – Reformisti.

Tako se, među ostalim, od župana moglo čuti i da projekt izmuljavanja jezera u Trakošćanu traje ovoliko dugo zahvaljujući Čačiću.

Luka Brezovec iz redova Reformista postavio je pitanje oko Trakošćanskog jezera, a župan mu je odgovorio da je projekt pripremao Radimir Čačić.

-Da, projekt je pripremao Čačić i zato se završilo i mulju jer. Kada Čačić nešto priprema uvijek se završava u mulju. Sada kada se sve nanovo pripremilo projekt ide prema planu – rekao je Stričak.

Bilo je i više pitanja vezanih za zdravstvo.

SDP-ovog Luku Zrinskog zanimala je situacija oko smještaja roditelja djece koja su hospitalizirana u Općoj bolnici Varaždin. Zrinski je napomenuo kako su pojedini gradovi i općine iskazali podršku inicijativi da se sufinancira boravak roditelja u bolnici prilikom liječenja djece. No, kako je rekao, ima i onih koji nisu spremni izdvojiti sredstva iz proračuna.

Župan Stričak je odgovorio da će se inicijativa predstaviti koordinaciji gradonačelnika i načelnika i da će biti preporuka da se ta inicijativa podrži.

SDP-ov Nino Ivanuša također je postavio pitanje vezano za zdravstvo. Zanimalo ga je postoji li ideja poboljšanja zdravstvenog sustava.

-Ako pogledate izvršenje proračuna onda vidite da je 50 posto sredstva izdvojeno za zdravstvo. Nikada više ulaganja u zdravstvo, nikada toliko investicija, nikada toliko nabava opreme i nikada toliko specijalizacija – rekao je župan Stričak.

HNS-ovog Krunoslava Lukačića pitao je što je s projektom javnog, linijskog županijskog prijevoza, a zanimalo ga je i postoji li plan za najezdu dabrova.

Za linijski prijevoz župan je odgovorio da će biti kolegij u slijedeća dva tjedna. Što se problema s dabrovima tiče, župan je napomenuo da nadležno ministarstvo priprema rješavanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje