Povežite se s nama

U fokusu

Ništa od trećeg bazena na Dravi, a u kultni Ritz “uplivava” Aquacity

Objavljeno:

- dana

Na Aquacityju u Varaždinu održana je danas konferencija za novinare na kojoj se govorilo o radovima na uređenju tog popularnog varaždinskog kupališta te uređenu dravskih bazena te Dravske šume, odnosno šetnice.

O toj temi govorili su Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina i Željko Bunić, direktor Varkoma.

– I izvan građevinske sezone po gradu se radilo, nismo stali. Na Aquacityju smo radili od kada smo dobili sredstva od države, iskoristili smo to da je zimsko vrijeme bilo nešto povoljnije. Vidi se da je puno napravljeno – očišćena je obala i jezero, uredit će se i šetnice. Dobili smo za ovo 500.000 kuna od ministarstva, a i sami moramo uložiti još milijun kuna. Aquacityju će biti poptpuno obnovljen, posebno dio koji koriste građani. Nakon toga ide uređenje tri odbojkaška igrališta u suradnji s Odbijkaškim savezom – rekao je Čehok.

Gradonačelnik je objasnio i da traju radovi na gradnji kanalizacije za dravske bazene, kojom će se “proći” most pa sve do Dravske i Bombelleseove ulice. Dodao je da će se tamo urediti šetnica u Dravskoj šumi, na potpuno ekološki način, neće se postavljati obični tlakavci.

Ove dva projekta stajat će nešto manje od dva milijuna, objasnio je Željko Bunić.

>> FOTO Bageri, rupe i cijevi uz dravske bazene – saznali smo što se radi

– Ovo su ogromne investicije na dva područja koja naši građani koriste za ljetovanje – istakao je Čehok.

Varaždinski gradonačelnik potvrdio je i da je Gastrocomu istekao najam za prostor Ritza u centru Varaždina te da u taj prostor ulazi gradska tvrtka Aquacity.

– Gastrocomu je ionako istekao ugovor za najam, mi nismo nikome ugovor raskinuli. Grad je prostor povjerio svojoj tvrtki. Gradonačelnik i gradski vijećnici dužni su raditi u interesu grada i gradske imovine, a Aquacity je gradska imovina. Tu će biti knjižnica, važna kulturna ustanova, pa moramo razmišljati da taj objekt bude u potpunosti u funkciji knjižnice i da ugostiteljski objekt bude takav da zadovoljava potrebe knjižnice. Tvrtka će preko ljeta raditi ovdje, a van sezone će dio ljudi raditi u centru Varaždina. To je isključivi razlog. Gastrocom nije imao nekog interesa za podrum ili unutranje dvorište, a mi moramo brinuti za gradsku imovinu. Aquamarin nema nikakve veze s Ritzom. Za Aquamarin je odrađeno više stručnih analiza, prvenstveno vatrogasaca, koje su potvrđivale da su u cijelom objektu bile samo dvije ili tri utičnice te ne može biti kafić u takvom objektu – objasnio je Čehok.

Gradonačelnik je rekao da bi već danas moglo biti poznato tko će biti novi direktor trgovačkog društva Aquacity.

– Neće se graditi još jedan bazen kod Drave, o kojem smo razmišljali. Moramo ići u rekonstrukciju zatvorenih bazena u Varaždinu. Ima tamo problema pa ćemo nakon 15 godina vjerojatno morati ići u rekonstrukciju. Možda ćemo moći to napraviti već tijekom ovog ljeta – kaže Čehok.

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje