Povežite se s nama

U fokusu

Ništa od trećeg bazena na Dravi, a u kultni Ritz “uplivava” Aquacity

Objavljeno:

- dana

Na Aquacityju u Varaždinu održana je danas konferencija za novinare na kojoj se govorilo o radovima na uređenju tog popularnog varaždinskog kupališta te uređenu dravskih bazena te Dravske šume, odnosno šetnice.

O toj temi govorili su Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina i Željko Bunić, direktor Varkoma.

– I izvan građevinske sezone po gradu se radilo, nismo stali. Na Aquacityju smo radili od kada smo dobili sredstva od države, iskoristili smo to da je zimsko vrijeme bilo nešto povoljnije. Vidi se da je puno napravljeno – očišćena je obala i jezero, uredit će se i šetnice. Dobili smo za ovo 500.000 kuna od ministarstva, a i sami moramo uložiti još milijun kuna. Aquacityju će biti poptpuno obnovljen, posebno dio koji koriste građani. Nakon toga ide uređenje tri odbojkaška igrališta u suradnji s Odbijkaškim savezom – rekao je Čehok.

Gradonačelnik je objasnio i da traju radovi na gradnji kanalizacije za dravske bazene, kojom će se “proći” most pa sve do Dravske i Bombelleseove ulice. Dodao je da će se tamo urediti šetnica u Dravskoj šumi, na potpuno ekološki način, neće se postavljati obični tlakavci.

Ove dva projekta stajat će nešto manje od dva milijuna, objasnio je Željko Bunić.

>> FOTO Bageri, rupe i cijevi uz dravske bazene – saznali smo što se radi

– Ovo su ogromne investicije na dva područja koja naši građani koriste za ljetovanje – istakao je Čehok.

Varaždinski gradonačelnik potvrdio je i da je Gastrocomu istekao najam za prostor Ritza u centru Varaždina te da u taj prostor ulazi gradska tvrtka Aquacity.

– Gastrocomu je ionako istekao ugovor za najam, mi nismo nikome ugovor raskinuli. Grad je prostor povjerio svojoj tvrtki. Gradonačelnik i gradski vijećnici dužni su raditi u interesu grada i gradske imovine, a Aquacity je gradska imovina. Tu će biti knjižnica, važna kulturna ustanova, pa moramo razmišljati da taj objekt bude u potpunosti u funkciji knjižnice i da ugostiteljski objekt bude takav da zadovoljava potrebe knjižnice. Tvrtka će preko ljeta raditi ovdje, a van sezone će dio ljudi raditi u centru Varaždina. To je isključivi razlog. Gastrocom nije imao nekog interesa za podrum ili unutranje dvorište, a mi moramo brinuti za gradsku imovinu. Aquamarin nema nikakve veze s Ritzom. Za Aquamarin je odrađeno više stručnih analiza, prvenstveno vatrogasaca, koje su potvrđivale da su u cijelom objektu bile samo dvije ili tri utičnice te ne može biti kafić u takvom objektu – objasnio je Čehok.

Gradonačelnik je rekao da bi već danas moglo biti poznato tko će biti novi direktor trgovačkog društva Aquacity.

– Neće se graditi još jedan bazen kod Drave, o kojem smo razmišljali. Moramo ići u rekonstrukciju zatvorenih bazena u Varaždinu. Ima tamo problema pa ćemo nakon 15 godina vjerojatno morati ići u rekonstrukciju. Možda ćemo moći to napraviti već tijekom ovog ljeta – kaže Čehok.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje