Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnici sumnjaju u rezultate analiza. Hoće li se balirani otpad iz Brezja odvoziti zakonito?

Objavljeno:

- dana

Nakon prošlotjedne, ishitreno sazvane i burne sjednice Gradskog vijeća ostaje nejasno u čijem će dvorištu završiti varaždinski balirani otpad te koliki će zapravo ceh zadnjih poteza vladajućih oko sanacije Brezja platiti građani.

Još gore, višegodišnji sudski sporovi i najnovije najave tužbi oštećenih tvrtki mogli bi financijski potpuno paralizirati Grad.

Hazarderski potez

Rješavanje gorućega varaždinskog problema, koji predstavlja više od 100.000 tona baliranog otpada odloženog u Brezju, bila je glavna tema još jedne u nizu ad hoc sazvanih izvanrednih sjednica, kojima se vijećnici prisiljavaju na brzopotezno donošenje odluka koje Grad mogu skupo stajati i doslovno ga pokopati u roku od 24 sata!

Vijećnici su ovog puta obaviješteni o raskidu Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada u Brezju iz 2008. godine između vlasnika otpada, gradske komunalne tvrtke Varkom, i tvrtke T7 VIS, odnosno sadašnjeg T&H Investa.

Podsjećamo, u međuvremenu je, u travnju 2018., na Vrhovnom sudu srušena i pravomoćna presuda Visokoga trgovačkog suda, kojom su ništetnim proglašeni spomenuti tripartitni ugovori s dodacima iz 2008., 2009. i 2010. Dio vijećnika negodovao je zbog hitnog sazivanja sjednice na kojoj se rješavala problematika baliranog otpada koji se od 2005. nalazi odložen na južnom ulazu u grad.

Naime, materijali za zadnju sjednicu, na kojoj se raspravljalo o iznimno važnim temama, vijećnicima su dostavljeni 24 sata prije njezina održavanja. Takvi nepromišljeni, hazarderski potezi aktualnoga gradonačelnika, kao i vijećnika koji ga u tome podupiru, u najmanju su ruku ispali neozbiljni i ishitreni, ne ostavljajući dovoljno vremena ostalim vijećnicima da prije donošenja odluke o ovako važnom pitanju stignu proučiti sve potrebne materijale, pa i one koji im, možda i namjerno, nisu poslani.

Naime, uvid u ključan dokument, izmijenjeni Sanacijski program lokacije Brezje, koji sadrži stotinjak stranica teksta, vijećnicima je omogućen tek iza ponoći! Iako su iracionalne odluke bivšega gradonačelnika Gorana Habuša da ne poštuje Čehokove ugovore uistinu izazivale čuđenje, vijećnike sada još daleko više čude samovoljne odluke Čehoka da ni sam ne poštuje svoje ugovore te, štoviše, bez suglasnosti i odluke Gradskog vijeća potpisuje dopise o njihovu raskidu.

“Jednostavno kao vijećnik ne mogu prihvatiti argumentaciju ‘mi smo vam to napisali, a vi morate vjerovati’! Ja ne moram i ne želim vjerovati u takve argumente.”

Vlado Sevšek

Posao za DORH?

Razloge za žurno sazivanje sjednice pokušao je opravdati zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar, koji je između ostaloga ustvrdio da se mora pripremiti rebalans proračuna i „raspetljati problem bala“. Potom je za govornicu izašao SDP-ov vijećnik Neven Bosilj i odmah jasno dao do znanja da nije zadovoljan ovakvim sazivanjem sjednica.

– Kakav je to način donošenja odluka? Minorizirate Gradsko vijeće i u roku od 24 sata nam dajete materijale, dok mi moramo donositi odluke o balama koje već 13 godina leže u Brezju. Gradsko vijeće vam je kao fikus i SDP ne može prihvatiti ovakvo sazivanje sjednica – naglasio je Bosilj. Na njega se nadovezao vijećnik Vlado Sevšek iz redova Lige za Varaždin, ukazavši na niz propusta u pripremi materijala za, kako je napomenuo, „olako sazvanu sjednicu“.

Vi ste, gradonačelniče, 2008. sklopili ugovor između Varkoma i VIS-a i još se usuđujete tvrditi da VIS i T&H Invest nikada nisu imali dozvolu za gospodarenje otpadom?!”

Neven Bosilj

– Dobili smo poziv s tri točke dnevnog reda, a sjednica je sazvana preko noći. I „ex lege“ i sve ostalo što krivo piše u materijalima nisu pravi razlozi za hitno sazivanje sjednice, a najmanje je to rebalans proračuna, jer taj problem traje 10 godina. Iz šturog materijala vidimo da se o otpadu raspravlja temeljem stava Fonda za zaštitu okoliša i situacije iz 2015. godine, a sada je 2019. godina. I druga točka vam u svom obrazloženju vrvi netočnostima, dok uz treću točku nismo dobili ni materijale… – istaknuo je Sevšek.

Vladajući smatraju da je balirani otpad promijenio masu te svoje fizikalne i kemijske karakteristike

U raspravu o razlozima za žurno sazivanje sjednice, o čijim točkama nisu konzultirani ni odbori, uključio se i Davor Patafta, potpredsjednik Gradskog vijeća, koji je izjavio da su poput njega i svi ostali „vijećnici zainteresirani da se riješi problem bala, ali ne neodgovorno, smiješno, neprofesionalno, diletantski i aljkavo“.

Da, rizici postoje. Mi želimo van iz ovoga problema i samo želimo poručiti našim građanima da uklanjamo bale. Ja Grad Varaždin nisam nikada uveo ni u jedan spor.”

Ivan Čehok

– Možda sam ja lud ili je to netko drugi. Svi znate da imamo gradonačelnika s nekakvim sudskim postupcima i ja ne želim govoriti je li on kriv ili nije. Međutim, postoji sumnja i ima nepravomoćnu prvostupanjsku presudu da mora ići u zatvor. U tim sudskim dokumentima između ostaloga piše da je ovako sazivao sjednice, bez konstruktivnih rasprava oko nekih točaka. Pa zar ovo što slijedi može biti konstruktivna rasprava? Prije nekoliko sati stigao mi je e-mail s 90 stranica, koliko ih ima Plan sanacije. Zar itko smatra da sam ja to stigao pročitati i je li ga uspio itko od vijećnika detaljno pročitati, a mora o tome odlučivati? – pita se Patafta.

 

I dodaje:
– Smatram da to nije normalno. Dobili smo i dopis od varaždinskog gradonačelnika u kojem stoji kako se on ne petlja u poslove Varkoma, a baš takve stvari mu pišu i u optužnicama – da tako neozbiljno šalje dopise. Ponavljam, ne smatram ga krivim, ali gradonačelnik nam je neuredan i šlampav. Zar nam treba da se opet pokrenu nekakvi sudski postupci? No, najgore je da se iznose neistine i on je toga svjestan. Poslao sam e-mailove svim vijećnicima i osobno ću kao gradski vijećnik podići kaznenu prijavu protiv njega. Tako ću biti miran, da opet netko neće nešto krivo izreći – rekao je vijećnik Lige za Varaždin, ponovivši kako smatra da se bitne odluke ne smiju donositi bez analiza i konstruktivnih rasprava.

Opet smo, gradonačelniče, vidjeli vašu predstavu. Trebalo bi vam dati anđeoska krila, jer vi nikada za ništa niste krivi. Pa mene je u politiku na kraju uvelo baš vaše smeće.”

Miroslav Marković

Na kraju izlaganja potpredsjednik Gradskog vijeća osvrnuo se i na sumnje pravosuđa da je Ivan Čehok u „svojim prethodnim mandatima ljude u Poglavarstvu i Vijeću koristio kao fikuse i figure“.
– Piše da su dizali ruke kako god im je rekao. Nema dileme da imamo sumnju i ne trebaju nam nove. Sramota je da se ova sjednica saziva na ovakav način, s dvije stranice papira – rezolutan je Davor Patafta, koji je već ranije ukazivao na lošu praksu s prekratkim rokovima za sazivanje sjednica Gradskog vijeća.

U nastavku sjednice je izvan snage stavljena Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganja baliranog miješanog komunalnog otpada. Nju je, podsjećamo, Gradsko vijeće donijelo 2013. i riječ je o koncesiji sa zajednicom ponuditelja CE-ZA-R, Eko-flor plus i Komunalac Davor. Na kraju, dodajmo da su vijećnici Lige za Varaždin u svojim raspravama o točkama dnevnog reda nedvojbeno utvrdili da se pod krinkom rješavanja problema zbrinjavanja otpada u Brezju zapravo krije donošenje političkih odluka.

Financijski rizici

– U kontekstu rasprava o prvoj i drugoj točki dnevnog reda stvari su najbolje definirali kolege Damir Habijan i Vjeran Strahonja. Iz njihovih navoda iščitao sam da su se morale donijeti političke odluke jer vijećnici nisu dobili nikakve informacije o tome kakvi su financijski rizici raskidanja Ugovora o interventnom zbrinjavanju bala i koncesije.

Grad Varaždin sada ima dva pravna posla, i možda je to problem, a sada se srlja u treći posao. Na kraju će se raskinuti dva posla, a što ako se treći zakomplicira?”

Davor Patafta

Nevjerojatno je da u obrazloženju odluke o raskidu koncesije piše da je kategorizacija otpada uz ostalo razvidna iz registra onečišćavanja okoliša. No, ni to se ne može iščitati iz materijala priloženih za sjednicu. Jednostavno kao vijećnik ne mogu prihvatiti argumentaciju „mi smo vam to napisali, a vi morate vjerovati“! Ja ne moram i ne želim vjerovati u takve argumente. Štoviše, u spomenutom obrazloženju navedeno je da za provođenje odluke o raskidu koncesije nije potrebno osigurati nikakva dodatna sredstva. Ja to čak i mogu prihvatiti, ali činjenica je da postoji velika opasnost da će ona biti potrebna kasnije, za financijsku sanaciju posljedica donošenja takvih odluka – zaključio je Vlado Sevšek.

Šteta je ogromna, idu nove tužbe

S obzirom na to da Grad Varaždin zasad nije postigao razuman dogovor s drugim stranama (T&H Invest d.o.o., C.I.O.S. grupa), šteta koja mu je napravljena samo iz osnove neispunjavanja odredbi Ugovora o interventnom zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje, ali i nekonzumiranja koncesije o odlaganju otpada, mogla bi na kraju iznositi više desetaka milijuna kuna.

Nažalost, u to nisu uračunati troškovi skupog zbrinjavanja više od 100.000 tona baliranog otpada odloženoga u Brezju, i tek će se vidjeti hoće li ovakvi potezi vladajućih uzrokovati čak i paralizu kompletnih financijskih tokova Grada, na što mnogi upozoravaju. O tim, ali i drugim opasnostima, u materijalima za sjednicu, koje su gradski vijećnici dobili svega 24 sata prije njezina održavanja, nema ni riječi.

A trebalo bi ih biti, jer, kako doznajemo od Miroslava Rendića, odvjetnika T&H Investa, u ovoj tvrtki su spremni pokrenuti nove sudske postupke „radi naknade štete i zaštite svojih drugih poslovnih interesa“.

– Ako dođe do jednostranog raskida Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju otpada deponiranog u Brezju, isplivat će na vidjelo brojne reperkusije. Naime, kontradiktorno je da Grad Varaždin vodi spor za utvrđenje ništetnosti spomenutog ugovora, a istovremeno trgovačko društvo u njegovu vlasništvu (Varkom) raskida taj važeći ugovor – ukazuje Rendić.

Dodao je da bi pravosudna „trakavica“ mogla potrajati još pet ili čak 10 godina!
– Ako Grad izgubi parnicu, morat će platiti sve sudske troškove, nadoknaditi štetu T&H Investu i visoke kamate – zaključio je Miroslav Rendić.

U fokusu

Varaždinci o uvođenju obveznog vojnog roka: Dva puta sam bio ranjen i svojem djetetu bih noge polomio da ide u rat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije osam mjeseci iz Ministarstva obrane priopćeno je da se ne razmatra ponovno uvođenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj.

Iz Ministarstva obrane RH tada su isticali da je Hrvatski sabor Odluku o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka, kojom je od 1. siječnja 2008. obvezno služenje vojnog roka i civilne službe suspendirano, zamijenio dragovoljnim vojnim osposobljavanjem. Naglasili su da ročnicima koji pristupe dragovoljnom vojnom osposobljavanju te pristupe Hrvatskoj vojsci omogućuje popuna Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zaokret

U međuvremenu Mario Banožić više nije ministar obrane, a na njegovo mjesto stigao je Ivan Anušić. I sada nakon osam mjeseci ponovno se aktualiziralo pitanje uvođenje obveznog vojnog roka.

Naime, nacionalni mediji imaju informacije da bi od 1. siječnja iduće godine oko 17.000 punoljetnih mladića moglo krenuti na obveznu, plaćenu tromjesečnu vojnu obuku. U radnu knjižicu upisivao bi im se radni staž.

U MORH-u smatraju da bi najbolje bilo da obuka traje tri mjeseca, od čega bi se tijekom prva dva prolazila temeljna vojna obuka, a jedan mjesec mladići bi proveli na specijalističkoj obuci prema svojim afinitetima.

U ta tri mjeseca vojni ročnici učili bi teorijski i praktični dio – od učenja vojnih doktrina do slaganja oružja i pucanja na poligonu.

Bivši ministar obrane Mario Banožić početkom prošle godine povisio je naknade dobrovoljnim ročnicima s 400 na 700 eura mjesečno, a novi ministar planira ih još podići, ako za to bude imao prostora u proračunu. Služenje tromjesečnog obveznog vojnog roka novacima bi ulazilo i u radni staž.

Priziv savjesti

Ovdje se ponovno otvorilo pitanje što s mladima, kojih je bilo oko 70 posto, koji su se 2008. godine pozivali na priziv savjesti pa je vojni rok zamrznut. MORH kaže da ne planira ukidati priziv savjesti, s obzirom na to da je riječ o ustavnoj kategoriji, no planiraju pronaći rješenje u okvirima Ustava kako bi i obveznici koji imaju priziv savjesti prošli neku vrstu obuke.

Njih bi MORH, primjerice, učio kako reagirati u slučajevima katastrofe ili pružiti prvu pomoć. Zasad se pod svaku cijenu želi izbjeći civilno služenje vojnog roka, primjerice rad u domovima za starije i nemoćne ili nešto slično.

Vojni rok ne bi bio obvezan za žene, one bi i dalje dragovoljno služile, a oni koji bi ulazili u sustav morali bi proći specijalistički liječnički pregled te psihološka testiranja. Fizičku spremnost ne moraju imati, stekli bi je na obuci, ona ne bi bila obvezna, samo moraju biti zdravi da mogu izdržati napor, pišu nacionalni mediji.

No, što na uvođenje vojnog roka kažu Varaždinci i Varaždinke.

Milan Magdalenić

– Bio sam u JNA u Srbiji. Koristilo je mladima za poslije. Služio sam 15 mjeseci, a nekad je bilo dobro, a nekad loše. Ta disciplina nije bila previše izražena ako si bio normalan u glavi – ističe Milan Magdalenić.

Korist?

Suprug Danice Herceg služio je JNA-a u Sarajevu.

– S obzirom na trenutnu situaciju u svijetu bilo bi dobro da se mladi osposobe za rukovanje oružjem. Ne daj Bože da do nečega dođe. Mislim da će s ovim mlađim generacijama biti malo teže, budući da im je potrebno više stege – dodala je Herceg.

Danica Herceg

Hrvatsku redovnu vojsku među posljednjima je služio Karlo Čolja.

– Šest mjeseci u Požegi i na Plesu. Nije bilo tako strašno. Dobro bi mlađim generacijama došlo da malo puste mobitele sastrane, da malo vide što je red i disciplina. Sad sam natrag dobio poziv za pričuvu, pa bi po meni bolje bilo da se mlađe regrutiraju, a ne da se nas zove na vježbe i pripravnost – rekao je Čolja koji drži da su tri mjeseca dovoljna da se prođe temeljna obuka.

Karlo Čolja

Za uvođenje obveznog vojnog roka je i Robert Kaniški.

– Apsolutno sam za to, jer ne bi se mladi toliko tukli po ulicama. Ove Bad Blue Boyse sve ih treba poslati u vojsku – rekao je kroz šalu Kaniški.

Robert Kaniški

Zanimljivo mišljenje o uvođenju vojnog roka ima Leon Grgić koji je hrvatski branitelj i dva puta je ranjavan.

Emotivno

– Služio sam JNA-a i bio sam u Gardi. Premijer i predsjednik nisu bili. Bio sam zadnja generacija u JNA-a 90/91. i bio je traumatično. Nisam baš za te priče da se treba čeličiti. Tko hoće neka ide, tko neće ne mora. Dva sam puta bio ranjavan. Svom djetetu bih noge polomio da ide u rat. Na kraju svaki rat završe primirjem. Bogati sklone djecu i podjele kosti. Išao sam u školu sa Srbima, nisam imao s njima problem. To je bio nečiji drugi rat. To nije bio rat od moje generacije, a ako vidite ljude koji su poginuli to su bili oni većinom rođeni od 1963. do 1973. godine. Sada se na uvođenju vojnog roka samo broje politički poeni – ističe hrvatski branitelj.

Leon Grgić

No, drugi hrvatski branitelj, aktivan u braniteljskim udrugama, Ivica Dolenec je za uvođenje vojnog roka.

– Nitko osim Hrvata neće braniti Hrvatsku. Iako smo u NATO savezu neće neki Nijemac doći i braniti Hrvatsku. To moramo sami. Uzdaj se u se i u svoje kljuse – drži Dolenec.

No, što o svemu misle mladi, odnosno srednjoškolci.

– Zanimljivo, ali po meni nije potrebno obvezno uvođenje obveznog vojnog roka. Ima dovoljno discipline i u školi – zaključio je Toni Jezidžić.

Toni Jezidžić

Nastavite čitati

U fokusu

U travnju stižu uvećane mirovine, evo za koliko

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konačno je poznat posljednji podatak koji je bio potreban da bi se mogla izračunati stopa usklađivanja mirovina.

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prosječnoj bruto plaći za polugodište, a ona iznosi 1.620 eura. Poznato je i da je stopa rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju 3,0 posto pa se sada može izračunati i stopa usklađivanja.

Svoj izračun poslao je analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper. On tako kaže da stopa usklađivanja iznosi 4,26 posto, piše portal mirovina.hr.

– Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas, 20. veljače, neto i bruto plaće za prosinac 2023. godine: neto plaća iznosi 1.191 eura, a bruto 1.620 eura. Stopa rasta bruto plaća u drugom polugodištu 2023. u odnosu na prvo polugodište 2023. iznosi 4,8 posto, dok je stopa rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju 3,0 posto. Prema tim podacima usklađivanje od 1.1.2024. godine prema omjeru 70:30 iznosi 4,26 posto. Usklađivanje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju sa zaostacima za siječanj i veljaču – objasnio je Štampar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje