Povežite se s nama

Kultura

Nova knjiga iz pera varaždinskog slikara i liječnika Krunoslava Martinovića

Objavljeno:

- dana

Krunoslav Martinović, koji živi i radi u Varaždinu, već je dobro poznato ime u likovnoj umjetnosti. Prvu samostalnu izložbu imao je davne 1978. godine u prostorima starih i novih majstora Gradskog muzeja u Varaždinu, a nakon toga još je priredio pedesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Sudjelovao je i na oko 350 skupnih. Slika olovkom, ugljenom, pastelnim bojama, tušem…, akvarele, gvaševe, a najviše ulja na platnu, po kojima ga mnogi poznaju, a poglavito po impresionističkim temama. Osim toga, stručni poznavatelji  likovnosti  za njegove crteže ističu da su izuzetni, da je vrstan crtač, tako da se ne bi iznenadili da uskoro priredi i izložbu crteža ili pak objavi knjigu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Inače, svojedobno je o njegovu radu monografiju objavio i prof. Juraj Baldani, dok mu je ovih dana u nakladi „Tonimir“ izašla iz tiska još jedna vrijedna knjiga s nazivom „Moje slikarstvo“, pa ljubitelji ovog likovnog umjetnika (rodom iz Križevaca) mogu reći da su – došli na svoje.

Knjiga je bogato opremljena, donosi i niz tekstova koje je pisao sam autor, ali i veliki broj reprodukcija u boji.

No, kako je Martinović i liječnik-specijalist po zanimanju poglavito ga je, kaže, dojmilo pismo koje je potpisao predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić, a u kojem uz ostalo naglašava da je „čitajući i listajući stranice knjige uživao u zaista fascinantnim umjetničkim potezima i predivnim nježnim bojama oslikanih pejsaža“.

U povodu izlaska ove knjige javili su se i mnogi drugi, koji s pravom očekuju i njegovu novu izložbu i, kako smo već rekli, – novu knjigu.

Kultura

Pijanist Roland Grlica svirat će četvrtak u HNK, ulaz je besplatan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak 2. veljače u varaždinskom HNK Roland Grlica održat će solistički koncert. Koncert u velikoj koncertnoj dvorani počinje u 19.30 sati, a ulaz je slobodan.

Pijanist Roland Grlica svirat će, naime, u znak zahvalnosti Gradu  Varaždinu u povodu uspješne obnove rodne kuće akademika Jurice Muraia.

– Pozvani su svi Varaždinci i Varaždinke, a koncert smo odlučili organizirati kao znak zahvalnosti Gradu Varaždinu na podršci u obnovi kulturnog dobra, rodne kuće svjetskog pijanista, akademika Jurice Muraia. Veselilo bi me kad bi sustavnim radom i suradnjom svaka kuća u Gajevoj ulici i u užem centru našla svoju novu svrhu i bila baza za smještaj strateškog kadra  Grada Varaždina i sjevernih županija – poručio je Zoran Andročec, organizator koncerta i direktor poslovnog udruženja Ingra-Det, najstarijeg udruženja hrvatskih industrijskih poduzeća u EU, koje okuplja najpoznatije hrvatske izvoznike u Njemačku.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski Kazališni studio mladih s predstavom „Bolna glad“ gostovat će na festivalu u Bjelovaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstava „Bolna glad“ Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu predstavit će Varaždin na 25. susretu Hrvatskog centra Assitej profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade koji će se održati u Bjelovaru od 20. do 24. ožujka 2023. godine.

Predstava „Bolna glad“ je nastala prema motivima romana „Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme“ Shermana Alexiea, a uprizorila ju je skupina C4 Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu pod vodstvom Tanje Novak, sveučilišne specijalistice dramske pedagogije.

Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, inspirirao je skupinu za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku gimnaziju. Njegov status marginalca i outsidera, tinejdžera koji se ne uklapa, poslužio je skupini kao ishodišna točka za propitkivanje nekih važnih pitanja: što tvori identitet jedne mlade osobe, što čini prijateljstvo i, naposljetku, gdje i kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj?

U predstavi nastupaju: Dario Kolman, Lucija Koprek, Sara Milner, Josipa Petek, Valentina Posavec, Lora Plantak, Fran Rabuzin, Katja Rabuzin, Melani Šipek, Patrik Tuđan, Aleksandra Vidaković i Eva Zvonarek.

Festival, koji je natjecateljskog karaktera, ugostit će ukupno 12 profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade iz cijele Hrvatske.

Podsjećamo, na prošlogodišnjem je Assiteju Kazališni studio mladih osvojio posebnu nagradu mladog žirija s predstavom „Ćelava pjevačica” Eugènea Ionescoa, uz obrazloženje: – Uz iznimno dramskopedagoško vodstvo Tanje Novak i poseban fokus na scenski pokret pod vodstvom Sare Ipše, glumci Kazališnog studija vješto su se uhvatili u koštac s teatrom apsurda čiju estetiku istražuju i propitkuju na sebi svojstven način, pritom poštujući i ističući sve njegove odlike. Iako se radi o književnom klasiku i lektirnom naslovu, predstava obiluje jedinstvenim rješenjima koji gledatelja opetovano iznenađuju i fasciniraju (…).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje