Povežite se s nama

U fokusu

Nova obilaznica će spajati Petrijanec i Sračinec s varaždinskom obilaznicom i autocestom

Objavljeno:

- dana

SASTANAK U SRAČINCU

U Općini Sračinec, čini se, jedva čekaju da počne izgradnja nove obilaznice koja će prolaziti južnim dijelom naselja Sračinec, a spajat će Petrijanec i obilaznicu grada Varaždina s direktnim uključivanjem na autocestu Varaždin – Zagreb.

– Ovom novom državnom cestom riješit će se dugogodišnji problem intenzivnog turističkog i teretnog tranzitnog prometa kroz Sračinec, čime će se uvelike pridonijeti sigurnosti svih sudionika u prometu, a prije svega školske djece i pješaka. Naime, poznato je da je Sračinec jedno od najgušće naseljenih mjesta u Hrvatskoj, a kroz mjesto prolazi jedna od najprometnijih cesta u Hrvatskoj –  istaknuli su iz Opće Sračinec nakon što je načelnik Božidar Novoselec u posjet primio dožupana Alana Košića.

Analizirali su dosadanja ulaganja u tu Općinu, pri čemu se dovršetak dionice županijske ceste u Svibovcu Podravskom očekuje u travnju, a dogovoren je nastavak izrade projektne dokumentacije uređenja županijske prometnice, tj. Zelendvorske ulice u Sračincu.

Izvor:
Foto: OPĆINA SRAČINEC

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda od potresa za područja Lepoglave, V. Toplica i Bednje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je jučer, 20. siječnja, proglasio prirodnu nepogodu od potresa na području gradova Lepoglava i Varaždinske Toplice te na području Općine Bednja.

Uzastopni potresi su krajem 2020. i početkom 2021. godine na navedenom području uzrokovali materijalne štete na stambenim, gospodarskim, sakralnim i kulturnim objektima. Prema preliminarnoj procjeni gradskih i općinskih povjerenstava, šteta iznosi 18,9 milijuna kuna.

Prirodna nepogoda proglašava se temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 posto prethodnog godišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 posto.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sada imaju obavezu u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogodne upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te je dostaviti Županijskom povjerenstvu. Županijsko povjerenstvo će konačne procjene dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sa zahtjevom za dodjelu pomoći ublažavanja i uklanjanja posljedica od potresa.

Nastavite čitati

U fokusu

Započeli radovi na izgradnji Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U stručnim krugovima potreba za izgradnjom nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine (Spinalni centar) postoji već dugi niz godina.

U 2018. godini izrađen je glavni projekt i ishođena građevinska dozvola, a nakon čega su dovršeni postupci nabave te danas svjedočimo izgradnji potpuno novog zdravstvenog objekta u Varaždinskim Toplicama. Trenutna vrijednost projekta iznosi 112 milijuna kuna, od čega je iz ESI fondova povučeno 83 milijuna kuna, iz Ministarstva zdravstva 24 milijuna te je udio vlastitih sredstava 5 milijuna kuna.

Činjenica da se ovaj projekt skoro u potpunosti financira iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva, dokaz je da je projekt kvalitetan i prijeko potreban za Republiku Hrvatsku.

Izgradnja ovog centra velika je i značajna investicija koja se odvija na području grada Varaždinskih Toplica i koja je u interesu građana Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije.

Nastavite čitati