Povežite se s nama

U fokusu

Novi direktor Centra kompetencije Kišić planirao u Beograd, no uletio mu posao u gradskoj tvrtki

Objavljeno:

- dana

Centar kompetencije za obnovljive izvore energije (CKOIE) od ponedjeljka ima novog direktora, bivšeg dožupana Alena Kišića iz SDP-a. Na tom je mjestu zamijenio Nikolu Plaveca iz HNS-a, koji je na zadnjim lokalnim izborima bio kandidat za zamjenika upravo Kišiću, kandidatu za varaždinskoga gradonačelnika.

Daj kaj daš?

Sigurno je da Kišićevo imenovanje na čelo tvrtke koja je u 100-postotnom vlasništvu Grada Varaždina ne bi bilo toliko zanimljivo da se ne radi o bivšem dožupanu koji je do novog posla došao bez provedenoga javnog natječaja. No, predsjednik Nadzornog odbora Mario Lešina tvrdi da Statut to ne predviđa, što smo i objavili.

>>Kišić imenovan direkotrom gradske tvrtke isti dan kad je oformljen novi Nadzorni odbor Centra kompetencije?

Imenovanjem Kišića za direktora Centra završila su nagađanja, koja su se zadnjih tjedana mogla čuti u javnosti, da bi bivši zamjenik varaždinskog župana iz redova SDP-a mogao zasjesti na mjesto direktora Tehnološkog parka.

Sam Kišić potvrdio nam je da je razmišljao o tome i da se želio javiti na natječaj kada bude raspisan. No, u Gradu Varaždinu očito su imali drugačiji plan.
– Prvo me je tijekom vikenda kontaktirao predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Mario Lešina, budući da se znalo da sam u fazi traženja posla. Razgovarao sam s njim, a poslije i s ostalim članovima Nadzornog odbora, koji je formiran 16. veljače i koji je morao promptno pronaći direktora jer je Nikola Plavec podnio ostavku. Na kraju sam razgovarao i s dogradonačelnikom Zlatanom Avarom, koji je Skupština tvrtke. Odluku sam morao donijeti brzo, pa sam prihvatio – rekao je Kišić, koji odbacuje sve navode da je njegovo imenovanje posljedica dogovora s aktualnom gradskom vlašću te da je zbog toga svoj mandat gradskog vijećnika stavio u mirovanje.
– Mandat sam još u studenome stavio u mirovanje budući da sam trebao početkom godine otići u Beograd na jedan odličan posao. No, to se odugovlačilo i na kraju sam se zahvalio na ponudi. Osim toga, još sam u kampanji obećao da će umjesto mene u Gradsko vijeće ući Ljubica Križan, bez obzira na to kako prođem na izborima – rekao je Kišić iz SDP-a, koji je u Gradskom vijeću oporba.

Markoviću 4000 kuna?

No, budući da je gradski SDP krajem siječnja donio zaključak prema kojem je članstvo u upravljačkim tijelima stranke nespojivo s članstvom u upravljačkim strukturama gradskih ustanova i poduzeća te pročelničkim pozicijama u Gradu Varaždinu, Kišić tvrdi da je obavijestio svoje članove da do daljnjega neće sudjelovati u radu Gradskog odbora SDP-a.
– Međutim, dva su otvorena pitanja takve odluke: zašto nisu obuhvaćeni i članovi Nadzornih odbora gradskih tvrtki i je li to predsjednik Marković predložio kako bi mogao ostati u Nadzornom odboru Termoplina gdje je mjesečna naknada 4000 kuna? Pitanje je i koliko je statutarna odluka, budući da smo mi izabrani u Gradski odbor glasovima članstva po sustavu „jedan čovjek, jedan glas“ – rekao je Kišić, inače potpredsjednik županijskog SDP-a i član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske.

Upola manji prihodi Centra

Inače, Centar kompetencije za obnovljive izvore energije osnovan je 2009. Riječ je o razvojno-istraživačkom centru usmjerenome na primijenjena istraživanja i komercijalizaciju istraživačkih rezultata u području korištenja obnovljivih izvora energije. Centar trenutno ima četiri zaposlena, a prošle je godine ostvario prihod od oko 1,3 milijuna kuna, što je znatan pad u odnosu na godine prije, kada je prihod bio gotovo dvostruko veći.
– To je zato što je HAMAG BICRO sufinancirao rad Centra kao razvojno-istraživački projekt kroz program Tehcro od osnutka tvrtke 2011. Od sredine prošle godine to je sufinanciranje završilo i danas je tvrtka u cijelosti na tržištu. Moj je cilj, uz ostalo, komercijalizirati proizvode koji su kroz godine razvijeni – poručio je Kišić.

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje