Povežite se s nama

Život i društvo

Novi Marof je danas uspješan grad

Objavljeno:

- dana

Ono čime je Siniša Jenkač ponosniji nego samim projektima je promijenjena percepcija Novog Marofa uopće. To je, kaže, najteži dio posla, zahvaljujući kojoj se otvaraju mnoga vrata i šanse za Grad. Jasno, njih treba znati iskoristiti. U Novom Marofu se ne bave političkim promocijama ni spomenicima ili samoreklamom. Rade se konkretne stvari koje će poslužiti kvalitetnom životnom standardu građana. Lista prioriteta je svakim mjesecom sve kraća, ali ona je za gradonačelnika još uvijek preduga.

U zadnjih pet novomarofskih godina svaka je uspješnija od prethodne. Otkad je 2015. godine na prijevremenim izborima osvojio gradonačelnički mandat, Siniša Jenkač Grad vodi uzlaznim tempom, neprekinute dinamike. Ne radi se o napamet izrečenim podacima u PR svrhu promocije gradonačelnika, nego o rezultatu pomno zbrojenih vrijednosti marofskih projekata, a zbog čega je Grad Novi Marof često izlistan na svim ljestvicama uspješnosti.
Ono čime je Siniša Jenkač ponosniji nego samim projektima je promijenjena percepcija Novog Marofa uopće. To je, kaže, najteži dio posla, zahvaljujući kojoj se otvaraju mnoga vrata i šanse za Grad. Jasno, njih treba znati iskoristiti.

U Novom Marofu se ne bave političkim promocijama ni spomenicima ili samoreklamom. Rade se konkretne stvari koje će poslužiti kvalitetnom životnom standardu građana. Lista prioriteta je svakim mjesecom sve kraća, ali ona je za gradonačelnika još uvijek preduga.
Paralelno se rade projekti komunalne i prometne infrastrukture, grade se zgrade društvene namjene. U Novom Marofu će se jednakim entuzijazmom brinuti o Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” i društvenim domovima. Iako je prvo velik i moderan centar, primjeren za velika događanja, a drugo tek seoski mjesni dom, za građane su oba jednako važne scene svakodnevnoga društvenog života.

Sve zajedno pridonosi kvaliteti života, a što je za gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača prioritet njegova mandata.

Rezultati Novog Marofa su prepoznati i na državnoj razini, pa je Novi Marof u prvom provedenom Izboru najboljih hrvatskih gradova, koji su temeljem brojnih relevantnih parametara proveli portal Gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos, ušao među finaliste te je proglašen petim najboljim srednjim hrvatskim gradom u kategoriji “Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika”. Ispred njega su samo Umag, Vrbovec, Kastav i Poreč. Uzmu li se u obzir svi hrvatski gradovi, neovisno o veličini, Novi Marof je u elitnoj grupi 15 najboljih.

– Rezultati ovog izbora ukazuju na činjenicu da naš grad, unatoč skromnijim financijskim mogućnostima, čak i prednjači u kreiranju i realizaciji javnih politika bitnih za kvalitetu građana.

Škole

Za 1,6 milijuna kuna energetski je obnovljena Srednja škola Novi Marof, a u tijeku je energetska obnova marofske škole, vrijedna 7,4 milijuna kuna. Završetak obnove se očekuje krajem kolovoza. Realizacijom ovih projekata značajno će se poboljšati uvjeti rada učenika i zaposlenika škola. Istodobno će se za čak 80 % smanjiti potrošnja energije za grijanje, što projekt čini značajnim i s aspekta energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Dječji vrtić

Dječji vrtić Novi Marof prije nekoliko je mjeseci energetski obnovljen za 2,7 milijuna kuna. Sad se očekuje njegova dogradnja. Projekti se sufinanciraju s državne razine.
U prvom polugodištu 2018. godine završena je evaluacija projektnih prijedloga. Gradu su odobrena prihvatljiva sredstva u iznosu od 6,7 milijuna kuna i s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sklopljen je Ugovor o financiranju. Međutim, ukupno dopuštena vrijednost projekta prema mjeri 7.4.1. za sve troškove od dokumentacije do izvedbe iznosi 1,2 milijuna eura. Na provedbu natječaja se čekalo iznimno dugo, a u međuvremenu je cijena radova narasla, pa je došlo do problema i nerazmjera odobrenih troškova i cjenika. Rješenje problema se traži na državnoj razini. Nakon promjene i prilagođavanja uvjeta Novi Marof je sredinom ožujka pokrenuo postupak javne nabave.

Sportski park

Sportski park, vrijedan milijune eura, bit će udaljen tek stotinjak metara od današnjega sportskog centra u blizini Osnovne škole, na drugoj „obali“ potoka Koroščak. Bit će tu smješteno veliko nogometno igralište s atletskom stazom i svim atletskim borilištima, malonogometno asfaltirano igralište, teniski tereni, košarkaška igrališta, bazen, dvorana za borilačke sportove, fitness, trim-kabineti, restoran, zasebna dvorana za udruge i KUD-ove… Izgradnja je predviđena u tri faze.

Centar za socijalnu skrb

Zgrada vrijedna 9,2 milijuna kuna je dovršena i podnesen je zahtjev za izdavanje uporabne dozvole. U tijeku je nabavka opreme, nakon čije će se montaže Centar iz neadekvatnog prostora u kojem radi desetljećima preseliti na novu lokaciju. Centar je blizu gradskog središta, pa je svima dostupan.

Reciklažno dvorište i sanacija odlagališta

Trošak sanacije odlagališta Čret ukupno je procijenjen na 17,7 milijuna kuna. Otpad se u Čretu odlaže 55 godina i ondje se danas nalazi 180 tisuća kubnih metara komunalnoga miješanog otpada. Iz europskih je fondova osigurano 13,3 milijuna kuna, dok će preostali novac namiriti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Novi Marof. Gradnja Reciklažnog dvorišta procijenjena je na maksimalno 3 milijuna kuna, od čega je Grad bespovratno dobio 2,5 milijuna, maksimalno dopušten iznos sufinanciranja za ovu namjenu. Slijede postupci javne i jednostavne nabave. Grad je tražio i dobio 662.000 kuna za spremnike otpada.

Aglomeracija

Investicija Varkoma, vrijedna 119 milijuna kuna. Projektom je predviđena izgradnja oko 63 kilometra novih cjevovoda te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji će pokriti domaćinstva i industriju.

Društveni domovi i Grebengrad

Sklopljeni su ugovori o adaptaciji društvenih domova u Orehovcu, Sudovcu i Završju Podbelskom. Cijena radova iznosi 1,8 milijuna kuna.
Radi omogućavanja nastavka sanacije utvrde Grebengrad, Grad Novi Marof je u 2018. godini zatražio financijsku potporu Ministarstva kulture, koja je i odobrena u iznosu od 200.000 kuna. Cijena izvedenih radova je uz trošak građevinskog nadzora iznosila 263.000 kuna, pa je razliku u iznosu platio Grad Novi Marof.

Obilaznica

Izgradnja obilaznice u Novom Marofu, vrijedna 80 milijuna kuna. Obilaznica će imati tri rotora i praktički će sav teretni promet i većinu tranzitnog „izbaciti“ iz Novog Marofa. Izgradnja istočne obilaznice bitno će podignuti kvalitetu života u Novom Marofu.

D24, D22, D3

Rekonstrukcija državne ceste D24 realizirat će se u dvije faze. Prva faza je dionica Pece – Madžarevo dužine 6,78 kilometara, a druga Madžarevo – Novi Marof u dužini od 2,4 kilometra. U 2018. godini na ovoj su cesti dovršeni radovi na izvedbi pješačko-biciklističke staze Grana – Novi Marof (rotor). Proveden je i postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i uređenje D24 s pješačko-biciklističkom stazom u Možđencu. Za rekonstrukciju državne ceste D22, dionice Sudovec – Gornja Rijeka dužine 1,9 kilometra, u tijeku je postupak izdavanja lokacijske dozvole. Dozvole se prikupljaju i za rekonstrukciju državne ceste D3. U tijeku je i izrada Glavnog projekta za građenje pješačko-biciklističke staze u naselju Paka u dužini od 1,5 kilometara, do Brezničkog Huma.

Život i društvo

“Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, jer su nam bolesnici na prvom mjestu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na pandemiju i tešku situaciju s koronavirusom u Općoj bolnici Varaždin, kao i obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, podršku djelatnicima bolnice došao je pružiti Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva čestitao je kolegicama i kolegama iz OB Varaždin njihov dan.

– Došao sam iskazati potporu kolegicama i kolegama u varaždinskoj Bolnici koji stvarno požrtvovno rade svoj posao na dobrobit naših građana. Ova pandemija pokazala je koliko su bitne medicinske sestre, a kolegice i kolege u Varaždinu i u Novom Marofu i Klenovniku stvarno su preuzeli veliki teret i podnijeli veliku žrtvu u ovoj borbi s pandemijom COVID-a – rekao je Gazić i podsjetio kako Varaždinska županija, koja je donedavno imala najveće brojke, još uvijek ima velik broj zaraženih i hospitaliziranih, te da takvu situaciju kolegice i kolege s velikom profesionalnošću nose na svojim leđima.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava na dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale 12. svibnja.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u OB Varaždin, Anica Sekovanić istaknula je kako će sestre u varaždinskoj Bolnici skromno obilježiti taj dan zbog aktualne situacije s koronavirusom kada su druženja ograničena.

SONY DSC

– Čitavo vrijeme borbe protiv COVID-a na ispomoć su nam dolazile i sestre iz drugih ustanova, iz Varaždinskih Toplica, Zagreba, Knina, Virovitice, Koprivnice, Siska, bolnice Magdalena kojima smo zahvalni na pomoći. Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, imamo veliki broj i prekovremenih sati i neiskorištenih godišnjih odmora, jer su nam bolesnici na prvom mjestu. Varaždinske medicinske sestre su uz bolesnika 24 sata na dan, a najveća im je nagrada njihov osmijeh i ozdravljenje – rekla je Sekovanić.

Upozorila je kako nedostaje zdravstvenog kadra te zahvalila nezdravstvenom kadru koji je također dao velik doprinos u borbi protiv COVID-a.

Glavni tehničar službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, Ivan Tuk, složio se da će i ove godine obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva proći u znaku COVID infekcije.

U Službi za Plućne bolesti i TBC Klenovnik zbrinjavaju se pacijenti oboljeli od Covida-19 kao i ostali bolesnici oboljeli od kroničnih bolesti o kojima skrbi stotinjak medicinskih sestara i tehničara.

U Općoj bolnici Varaždin rade i druge djelatnosti, od palijativnog dijela bolnice, produženog liječenja, polikliničkog dijela, hemodijalize, unatoč koronavirusu, a najveći teret ove krize, nose medicinskih sestara i to rade vrlo uspješno.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ne zaboravite kišobran: očekuje nas nekoliko kišnih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj danas, 12. svibnja, biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu dana.

Prema pisanju DHMZ-a, najviša temperatura zraka kretat će se između 18 i 20 °C.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i u danima koji su ispred nas.

Povremeno će biti kiše, lokalno moguće i pljuskova praćenih grmljavinom, no veseli podatak da neće biti hladno, dnevna temperatura će biti iznad 15 °C. Prema prvim prognozama, kiša će padati i u dane vikenda.

Sunčanije vrijeme bez kiše očekuje se tek u idućem tjednu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!