Povežite se s nama

U fokusu

Novi Marof zna kako treba “uzeti“ novac fondovima

Objavljeno:

- dana

SUSRET

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić posjetila je prošlog tjedna Novi Marof.

S domaćinima – gradonačelnikom Sinišom Jenkačem i suradnicima te prosvjetnim djelatnicima – prošetala je Osnovnom i Srednjom školom, koje su obnovljene novcem tog Ministarstva, a u tijeku je i energetska obnova.
– Škole nisu jedini razvojni projekti u suradnji Novog Marofa i Ministarstva – rekao je gradonačelnik Jenkač – i Grad spremno dočekuje natječaje za povlačenje novaca iz EU i fondova.

Novac

Državna tajnica je istaknula odličnu suradnju Ministarstva i Grada Novog Marofa

Nikolina Klaić je pohvalila međusobnu suradnju Ministarstva i Novog Marofa. Ta će suradnja, rekao je gradonačelnik, rezultirati vitalnim projektima za Grad, poput izgradnje reciklažnog dvorišta, sanacije odlagališta otpada i izgradnje kanalizacije te cestovne i vodovodne infrastrukture. Kao jedan od važnih projekata izdvojio je i dogradnju Dječjeg vrtića u Novome Marofu.

– U svim ovim projektima je bitna suradnja s Ministarstvom, koje kroz svoje programe i natječaje sufinancira određeni dio jer Grad nema novaca za ove velike projekte. Natječaje je važno na vrijeme prepoznati i prijaviti se – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Informatička učionica kao primjer kako takva učionica treba izgledati

Jedan od dobrih primjera suradnje je i Osnovna škola Novi Marof, najveća u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. – U tijeku je energetska obnova, koju sa 700 tisuća kuna financira Ministarstvo regionalnog razvoja. To će sigurno poboljšati uvjete za djecu i nastavnike u školi – kazala je državna tajnica Klaić te istaknula informatičku učionicu kao primjer drugim školama kako takva učionica treba izgledati.

Gradonačelnik je podsjetio na projekte u obrazovanju odrađene u kratkom roku – obnovu zgrade Osnovne te Srednje škole – uz zaključak da posao još nije gotov. – Nadamo se da će Ministarstvo dati još novca i za Osnovnu i Srednju školu – izravan je gradonačelnik. – U tijeku je obnova zgrade bivšeg Suda, iz koje je Grad iselio Gruntovnicu i dao je na korištenje Srednjoj školi. Važna nam je izgradnja dvorane u Remetincu te rješavanje problematike škole u Podrutama. U svakom slučaju, posla ima još dosta – zaključio je Jenkač.

Državna tajnica je sve saslušala i kratko zaključila: – Vidim da je suradnja Grada i Županije odlična, što je dobar preduvjet za kvalitetno obrazovanje u Novom Marofu.

Izvor:
Foto:

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje