Povežite se s nama

U fokusu

Novi Marof zna kako treba “uzeti“ novac fondovima

Objavljeno:

- dana

SUSRET

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić posjetila je prošlog tjedna Novi Marof.

S domaćinima – gradonačelnikom Sinišom Jenkačem i suradnicima te prosvjetnim djelatnicima – prošetala je Osnovnom i Srednjom školom, koje su obnovljene novcem tog Ministarstva, a u tijeku je i energetska obnova.
– Škole nisu jedini razvojni projekti u suradnji Novog Marofa i Ministarstva – rekao je gradonačelnik Jenkač – i Grad spremno dočekuje natječaje za povlačenje novaca iz EU i fondova.

Novac

Državna tajnica je istaknula odličnu suradnju Ministarstva i Grada Novog Marofa

Nikolina Klaić je pohvalila međusobnu suradnju Ministarstva i Novog Marofa. Ta će suradnja, rekao je gradonačelnik, rezultirati vitalnim projektima za Grad, poput izgradnje reciklažnog dvorišta, sanacije odlagališta otpada i izgradnje kanalizacije te cestovne i vodovodne infrastrukture. Kao jedan od važnih projekata izdvojio je i dogradnju Dječjeg vrtića u Novome Marofu.

– U svim ovim projektima je bitna suradnja s Ministarstvom, koje kroz svoje programe i natječaje sufinancira određeni dio jer Grad nema novaca za ove velike projekte. Natječaje je važno na vrijeme prepoznati i prijaviti se – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Informatička učionica kao primjer kako takva učionica treba izgledati

Jedan od dobrih primjera suradnje je i Osnovna škola Novi Marof, najveća u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. – U tijeku je energetska obnova, koju sa 700 tisuća kuna financira Ministarstvo regionalnog razvoja. To će sigurno poboljšati uvjete za djecu i nastavnike u školi – kazala je državna tajnica Klaić te istaknula informatičku učionicu kao primjer drugim školama kako takva učionica treba izgledati.

Gradonačelnik je podsjetio na projekte u obrazovanju odrađene u kratkom roku – obnovu zgrade Osnovne te Srednje škole – uz zaključak da posao još nije gotov. – Nadamo se da će Ministarstvo dati još novca i za Osnovnu i Srednju školu – izravan je gradonačelnik. – U tijeku je obnova zgrade bivšeg Suda, iz koje je Grad iselio Gruntovnicu i dao je na korištenje Srednjoj školi. Važna nam je izgradnja dvorane u Remetincu te rješavanje problematike škole u Podrutama. U svakom slučaju, posla ima još dosta – zaključio je Jenkač.

Državna tajnica je sve saslušala i kratko zaključila: – Vidim da je suradnja Grada i Županije odlična, što je dobar preduvjet za kvalitetno obrazovanje u Novom Marofu.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje