Povežite se s nama

U fokusu

Novi Marof zna kako treba “uzeti“ novac fondovima

Objavljeno:

- dana

SUSRET

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić posjetila je prošlog tjedna Novi Marof.

S domaćinima – gradonačelnikom Sinišom Jenkačem i suradnicima te prosvjetnim djelatnicima – prošetala je Osnovnom i Srednjom školom, koje su obnovljene novcem tog Ministarstva, a u tijeku je i energetska obnova.
– Škole nisu jedini razvojni projekti u suradnji Novog Marofa i Ministarstva – rekao je gradonačelnik Jenkač – i Grad spremno dočekuje natječaje za povlačenje novaca iz EU i fondova.

Novac

Državna tajnica je istaknula odličnu suradnju Ministarstva i Grada Novog Marofa

Nikolina Klaić je pohvalila međusobnu suradnju Ministarstva i Novog Marofa. Ta će suradnja, rekao je gradonačelnik, rezultirati vitalnim projektima za Grad, poput izgradnje reciklažnog dvorišta, sanacije odlagališta otpada i izgradnje kanalizacije te cestovne i vodovodne infrastrukture. Kao jedan od važnih projekata izdvojio je i dogradnju Dječjeg vrtića u Novome Marofu.

– U svim ovim projektima je bitna suradnja s Ministarstvom, koje kroz svoje programe i natječaje sufinancira određeni dio jer Grad nema novaca za ove velike projekte. Natječaje je važno na vrijeme prepoznati i prijaviti se – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Informatička učionica kao primjer kako takva učionica treba izgledati

Jedan od dobrih primjera suradnje je i Osnovna škola Novi Marof, najveća u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. – U tijeku je energetska obnova, koju sa 700 tisuća kuna financira Ministarstvo regionalnog razvoja. To će sigurno poboljšati uvjete za djecu i nastavnike u školi – kazala je državna tajnica Klaić te istaknula informatičku učionicu kao primjer drugim školama kako takva učionica treba izgledati.

Gradonačelnik je podsjetio na projekte u obrazovanju odrađene u kratkom roku – obnovu zgrade Osnovne te Srednje škole – uz zaključak da posao još nije gotov. – Nadamo se da će Ministarstvo dati još novca i za Osnovnu i Srednju školu – izravan je gradonačelnik. – U tijeku je obnova zgrade bivšeg Suda, iz koje je Grad iselio Gruntovnicu i dao je na korištenje Srednjoj školi. Važna nam je izgradnja dvorane u Remetincu te rješavanje problematike škole u Podrutama. U svakom slučaju, posla ima još dosta – zaključio je Jenkač.

Državna tajnica je sve saslušala i kratko zaključila: – Vidim da je suradnja Grada i Županije odlična, što je dobar preduvjet za kvalitetno obrazovanje u Novom Marofu.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati