Počela je prodaja jednog od ljepših gradskih SUV-ova. Peugeot je u Zagrebu predstavio novu generaciju modela 2008. U ponudi su, za sada, benzinski i dizelski modeli, može se birati između četiriju paketa opreme i treba imati minimalno 138.990 kuna.

Još jedan novi gradski SUV, već treći ove godine, stigao je na hrvatsko tržište. Ovog puta je u glavnoj ulozi Peugeot 2008, gradski ljepotan koji će sigurno osvojiti ljubitelje estetike, ali i sve koji žele moderan gradski SUV. Opaka je konkurencija u gradskom segmentu i prostora za pogreške jednostavno nema. Peugeot nastavlja niz novih modela i nedugo nakon što je u salone stigao novi 208, slijedi povišena i robusnija izvedba 2008.

Već dugo Peugeot radi lijepe automobile privlačnih linija, a 2008 je još jedan u nizu takvih. U svom dizajnu zadovoljava sve stilske smjernice game, ali zadržavajući toliko potrebnu individualnost. Prednji kraj je poprilično impresivan, čak i pomalo agresivan, s velikom maskom motora i okomito postavljenim prepoznatljivim dnevnim svjetlima. Bočne površine su velike i glatke te se čini kao da čine jednu, neprekinutu cjelinu sa stražnjim krajem. Kotači novog 2008 mogu biti veličine 16, 17 ili 18 cola. Svima koji žele potpun doživljaj elegancije ponuđen je crni krov u izvedbama GT i GT Line. Izvedbe pokretane motorima PureTech 130/155 i BlueHDi 130 mogu se prepoznati po dvostrukoj ispušnoj cijevi. Još jedna od prepoznatljivosti, LED svjetla, u obliku triju pandži, dobile su novu verziju. Sada svijetle danju i noću, na stražnjem dijelu kod svih izvedbi te sprijeda samo na luksuznijim.

Narančasta Fusion, nova metalik boja, ekskluzivna je za novi Peugeot 2008. U unutrašnjosti je posebna pažnja posvećena bojama i materijalima u vještoj kombinaciji plemenitih materijala i originalnih boja. Ukrasni elementi armaturne ploče dolaze u narančastoj ili plavoj boji, ovisno o opremi. Peugeot 2008 nudi prostrana stražnja sjedala i trenutačno najbolje vrijednosti za novu zajedničku modularnu platformu CMP. Vrlo prostran prtljažnik obujma 434 litre bit će dostupan i na 100 % električnoj verziji, koja na hrvatsko tržište dolazi u drugoj polovici godine.

Oprema i sustavi za pomoć u vožnji dostupni u 2008 rijetki su u ovom segmentu jer su preuzeti iz skupljih modela više klase. Drive Assist je sustav koji vodi prema poluautonomnoj vožnji i uključuje sustav za sprečavanje izlaska iz vozne trake povezan s funkcijom Lane Positioning s pomoću koje vozač prilagođava putanju u voznoj traci.

Adaptivni tempomat s funkcijom Stop&Go dolazi u kombinaciji s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Park Assist sustav automatski okreće upravljač pri ulasku na parkirno mjesto i izlasku s njega, a pri parkiranju ostavlja samo 60 cm razmaka između vozila. Najnovija generacija sustava automatskoga kočenja u nuždi prepoznaje pješake i bicikliste danju i noću pri brzinama od 5 do 140 km/h. Podaci s pametnih telefona mogu se očitati na središnjem zaslonu zahvaljujući kompatibilnosti s funkcijom MirrorScreen. Dostupna su i četiri USB-a, ovisno o verziji (dvije u prednjem dijelu, uključujući jedan USB-C priključak, i dvije u stražnjem).

Različite su mogućnosti koje Peugeot nudi pri odabiru 2008-ice. Dostupno je osam benzinskih i pet dizelskih izvedbi, a na vrata kuca i 100 % električni e-2008. Motori s unutarnjim izgaranjem zadovoljavaju najnovije zahtjeve norme Euro 6 i svi su opremljeni sustavom Stop & Start i filtrom krutih čestica. Dva najjača benzinska i snažniji dizelski motor mogu se kombinirati s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Ponuda benzinskih motora obuhvaća 3-cilindarske motore obujma 1,2 litre. PureTech 100 je povezan sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, PureTech 130 sa 6-stupanjskim ručnim ili s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, a PureTech 155 samo s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem u izvedbi GT. Od dizelskih motora u ponudi je 1,5-litreni 4-cilindarski motor. Tijekom prezentacije vozili smo BlueHDi 100 sa 6-stupanjskim ručnim i BlueHDi 130 s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Jeftinija izvedba će zadovoljiti manje zahtjevne kupce, dok se kombinaciji snažnog motora i automatike teško može nešto prigovoriti.

Cijena benzinskih izvedbi je od 138.990 do 221.289 kuna, dok je raspon cijena dizelskih modela između 152.780 i 210.699 kuna.

Komentari

Komentara