Povežite se s nama

Život i društvo

Novih 36 stipendista u Novom Marofu: Grad za stpendije daje 350 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Stipendije za marofske studente

Novi Marof će u ovoj godini stipendirati 36 studenata. Studenti su jučer, 3. veljače, u Kulturnom centru Ivan Rabuzin potpisali ugovore o stipendijama. Tako će Grad, uz dosadašnja četiri ugovora, za stipendije u ovoj akademskoj godini ukupno potrošiti 350 tisuća kuna.

Studenti koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske  županije dobivati će 600 kuna mjesečno, a oni na studiju u drugim županijama ili državama 800 kuna.

Polovica stipendija je dodijeljena po kriteriju nadarenosti te isto toliko po socijalnom programu.

Gradonačelnik Siniša Jenkač čestitao je stipendistima  i najavio veliku vjerojatnost povećanja broja stipendija na njih 50.

Inače, Grad Novi Marof među vodećima je kada se u obzir uzme broj stipendija u odnosu na broj stanovnika, a među vodećima je i po iznosu stipendija.

Stipendiranje studenata samo je jedan od novčanih programa za obrazovanje.  Za asistente u nastavi se izdvaja 110 tisuća kuna godišnje dok se za produženi boravak izdvaja 70 tisuća.

Školska kuhinja za osnovnoškolce i prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola sufinancira se sa 100 tisuća dok se 50 tisuća izdvaja za nagrade za postignuća učenika i mentora osnovnih i srednjih škola. Tu je i jednokratna pomoć za kupnju udžbenika u iznosu od 15 tisuća kuna.

Za školu plivanja, školske sportske klubove i pomoć za maturalna putovanja godišnje se izdvaja 70 tisuća kuna. gledajući za sve te programe i stipendije u proračunu je za ovu godinu osigurano 768 tisuća kuna

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždinci u samom vrhu u Hrvatskoj po darivanju krvi: prikupljeno 3025 doza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u prvoj polovici 2021. godine u suradnji sa Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin i Hrvatskim Zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb provelo je ukupno 13 akcija darivanja krvi.

U akcijama organiziranim na terenu te na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin prikupljeno je ukupno 3025 doza krvi, što je 525 doza više od plana za ovu godinu.

– Ukoliko uzmemo u obzir da jedna doza može spasiti i do tri života, to je zaista impresivna brojka i pokazuje veliko srce naših sugrađana – ističu iz Gradskog društva Crvenog križa Varaždin.

Naime, u prvoj polovici ove godine čak je 160 osoba prvi puta darovala krv.

– To nam daje vjeru da će grad Varaždin i okolnih 10 općina i dalje biti u samom vrh dobrovoljnog davalaštva u Hrvatskoj. Zahvaljujemo svima koji su u ovim teškim epidemiološkim uvjetima prepoznali važnost darivanja krvi i tako osigurali dostatne zalihe krvi i krvnih pripravaka za liječenje pacijenata u našim bolnicama. Hvala za darovanu krv – zaključuju iz varaždinskog Crvenog križa.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu se nastavlja borba protiv komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije – Djelatnost za provođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije dostavio je Gradu Varaždin Obavijest o provedbi adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Suzbijanje komaraca provodit će se od 27. do 29. srpnja u terminu od 4 do 6 sati ujutro.

Dezinsekcija će se provoditi sa sintetskim piretroidom INDUSECT EC na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva.

Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) sa motornog vozila.

– Mole se građani da se u navedeno vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenim lokacijama i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari ukoliko na navedenim lokacijama imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca – ističu iz Grada Varaždina.

Tako će se dezinsekcija komaraca 27. srpnja provoditi u naseljima: Hraščica, Gojanec, Jalkovec, Poljana Biškupečka, Črnec Biškupečki, Kućan Marof, Kućan Donji, Kućan Gornji i Zbelava.

Idući dan u na redu je 5. mjesni odbor (omeđen ulicama: Hallerova aleja od ulice Gustava Krkleca, Krste Hegedušića, Optujska, Ante Starčevića, Široke ledine, Franje Seljana, Augusta Harambašića, Fabijanečka), Park Ivana Pavla 2, Park Mladih i Šetalište Vatroslava Jagića, a u četvrtak, 29. srpnja 6. mjesni odbor (omeđen ulicama: Koprivnička, Ruđera Boškovića, Ognjena Price, Frana Kurelca, Trg Matije Gupca, Trg Pavla Štoosa, Bombellesova cesta, Međimurska), Dravski bazeni i šetnica uz Dravski kanal.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!