Povežite se s nama

Život i društvo

Obilježen Svjetski dan učitelja: „Samo se velika djeca mogu upustiti u avanturu kao što je učiteljski poziv“

Objavljeno:

- dana

Povodom Svjetskog dana učitelja koji se obilježava 5. listopada, danas je u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu održana prigodna svečanost te podjela zahvalnica svim djelatnicima koji odlaze u zasluženu mirovinu.

Taj dan proglasio je UNESCO još 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Obilježavanju su prisustvovali župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek te veliki broj ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja Županije.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić iskazao je zahvalnost svim 67 djelatnicima koji su ove godine otišli u mirovinu, naglasivši pritom kako je rad u prosvjeti jedno od najplemenitijih, ako ne i najplemenitije zanimanje.

– Pametno društvo obrazovanje stavlja kao prioritet, a za Varaždinsku županiju obrazovanje je jedan od dva apsolutna prioriteta. Vodimo računa o cijelom obrazovnom sustavu, a ključni doprinos za razvoj tog sustava je sasvim sigurno rad naših nastavnika, učitelja, profesora, odgojitelja, a i drugog osoblja u svim tim školama koji daju svoj doprinos. Kada svi zajedno  sudjelujemo na zajedničkom zadatku podizanja kvalitete obrazovanja, rezultati su neupitni – rekao je župan.

Dodao je da su objekti, oprema i ljudi važan faktor za napredak obrazovanja i to su inicijative na kojima Varaždinska županija radi.

U ovom mandatu krenula je energetska obnova 22 škole vrijednosti preko 65 milijuna kuna, projekt ranog učenja informatike od 1. razreda osnovne škole i osiguravanje udžbenika, a što se tiče prehrane djece ove godine Varaždinska županija osigurat će novce za 25 – 30% obroka za djecu u riziku od siromaštva te razvoj cjelodnevnog boravka u kojeg se do sada uključilo 60% škola.

Također, župan Čačić osvrnuo se na izvrsnost te podsjetio na današnji početak specijalizacije edukatora od strane nizozemskog sveučilišta, a educirati će devet edukatora s područja Varaždinske županije, ali i Zagreba i Trogira.

– Rad s djecom, pozitivna energija, entuzijazam, ljubav prema drugom čovjeku, a naročito prema djeci, uvjeti su za kvalitetno obavljanje ovog posla. Prenošenje svojih znanja i iskustava na ove mlade ljude je nešto najplemenitije što se može dati i ja im na tome čestitam.  – poručio je župan svim učiteljima, nastavnicima i profesorima.

U ime svim djelatnika koji odlaze u mirovinu, prisutnima se obratio Čiril Ćoh, profesor filozofije i logike na Prvoj gimnaziji Varaždin, koji odlazi u mirovinu nakon 39 godina radnog staža.

– Ovaj posao mogu raditi, kako kaže župan, samo djeca, velika djeca. Samo se velika djeca mogu upustiti u ovako veliku avanturu kao što je učiteljski poziv. Poziv da se znanje ističe i širi, produbljuje i uzvisuje da bismo bili sretni – naglasio je Ćoh.

Nakon prigodnih govora, umirovljenim djelatnicima podijeljene su prigodne zahvalnice, a zamjenik župana Tomislav Paljak uručio im je i prigodne poklone te im poželio mnogo lijepih i mirnih godina u mirovini.

Život i društvo

“Pozivam i mlađe da se pridruže našim akcijama te postanu dobrovoljni darivatelji krvi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se svake godine obilježava 25. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi te predstavnike Društava Crvenog križa iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca.

U ime Varaždinske županije prisutne je pozdravila te čestitala na njihovoj nesebičnosti, plemenitosti i humanosti zamjenica župana Silvija Zagorec, a prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te liječnica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin.

– Varaždinska županija nalazi se u samom vrhu po broju prikupljenih doza krvi i ta činjenica nas sve skupa čini ponosnima i sretnima. Hvala svim darivateljima na njihovoj nesebičnosti, humanosti i plemenitosti. Posebno želim pohvaliti višestruke darivatelje koji trebaju biti primjer i motivacija novim, mlađim darivateljima – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec te izrazila nadu da će naša Županija i dalje ostati u samome vrhu po broju prikupljenih doza.

Gordana Jaklin, dr.med., je naznačila kako odjel unatoč borbi s pandemijom jako dobro funkcionira.

– Koristim priliku da se zahvalim svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha krvi – rekla je Jaklin.

Predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević zahvalila se zamjenici župana na toplom prijemu, ali i podršci koju Županija pruža u radu Društva.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zgrada Doma za starije i nemoćne osobe i službeno u vlasništvu Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekretnine Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin i službeno su postale vlasništvo Varaždinske županije.

Ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Doma potpisali su u ponedjeljak, 25. listopada, u Županijskoj palači ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar i župan Anđelko Stričak.

– Danas je Varaždinska županija bogatija za 68.390.000 kuna, kolika je vrijednost nekretnina Doma za starije i nemoćne osobe koje smo u vlasništvo dobili bez naknade. Dom je izgrađen 1979. godine, a kapaciteta je 360 ležajeva. Županijska skupština je u rujnu jednoglasno donijela odluku o prihvaćanju ovog dara Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na taj način ćemo moći daleko kvalitetnije upravljati nekretninom, a sve na korist naših korisnika. Da je interes za smještaj u Dom velik, govori podatak da je na listi čekanja više od 2000 umirovljenika – rekao je župan Anđelko Stričak.

Potpisivanju ugovora prethodila je odluka Vlade Republike Hrvatske, koja je zadužila resorno ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete, što je sada i realizirano, napomenuo je ravnatelj HZMO-a.

– Namjera je da prijenosom vlasništva omogućimo Županiji da i dalje investira u nekretnine Doma za starije i nemoćne, bez obzira je li to vezano uz proširenje kapaciteta ili poboljšanje stanja same nekretnine. Sada kao vlasnik može i aplicirati za korištenje EU fondova. Ovo je četvrti ugovor o prijenosu vlasništva koji je HZMO potpisao sa županijama, a do kraja godine ugovore planiramo potpisati ugovore s još sedam županija – naveo je ravnatelj Ivan Serdar.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnik ravnatelja za pravne, opće i poslove gospodarenja imovinom HZMO-a Miljenko Cvitanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Vidović Oreški, predsjednik Upravnog vijeća Doma Zlatko Zuber i predsjednica Saveza udruge umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje