Povežite se s nama

Život i društvo

“Škola za život” i “e-Škole” primjeri digitalne transformacije u obrazovanju

Objavljeno:

- dana

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) prošlog tjedna je održano jedno od najznačajnijih godišnjih međunarodnih događanja: 29. Međunarodna konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2018.

Val promjena

Riječ je o jednoj od najvažnijih međunarodnih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u Srednjoj Europi, a ove godine glavni naglasak konferencije je digitalna transformacija. Uz pozvana predavanja dvojice renomiranih svjetskih stručnjaka i znanstvenika, profesora Dimitrisa Karagiannisa sa Sveučilišta u Beču i profesora Dietera Hertwecka sa Sveučilišta Reutlingen u Njemačkoj, svoje radove prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz osam zemalja Europe i svijeta.

– Informacijske tehnologije mijenjaju svijet oko nas i utječu na naš život u svakom aspektu. Moramo se prilagođavati i to je nešto o čemu mi razgovaramo u okviru ove konferencije. Gotovo 80 % naših zaposlenika je angažirano na projektima koji uključuju digitalne transformacije. To je kompleksan pojam i odnosi se na promjenu načina poslovanja, ponašanja i razmjene informacija kako bi društvo bilo učinkovitije i bolje – istaknuo je dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

Konferencija je namijenjena znanstvenicima, studentima, ali i gospodarstvenicima.
– Svakih nekoliko godina pojavi se pojam koji je u modi, a danas je to digitalna transformacija. Pojam je to koji obilježava sveobuhvatne promjene poslovanja na temelju informacijskih tehnologija – rekao je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, predsjednik Programskog odbora CECIIS-a.

Važan dio konferencije CECIIS su paralelna događanja koja su se odvijala tijekom sva tri dana trajanja konferencije. Između ostaloga, održana je stručna konferencija pod nazivom „Računalne igre 2018.“, za koju je bilo prijavljeno čak 170 sudionika! Već treću godinu održat će se Dan e-Škola, u okviru kojeg će se održati stručna sekcija „Digitalna transformacija obrazovnih institucija“.

– Hrvatski sustav obrazovanja je već zakoračio u digitalnu transformaciju kroz projekte “e-Škole” i eksperimentalni program “Škola za život”. Uvođenjem tehnologija u učenje mijenjamo sustav obrazovanja, od učenika prvih razreda osnovnih škola do studenata – istaknula je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

U eksperimentalnom projektu „Škola za život“ sudjeluje osam škola sa sjevera Hrvatske: VI. OŠ Varaždin, OŠ Cestica, OŠ Trnovec, Srednja škola Ivanec i Druga gimnazija Varaždin iz Varaždinske županije te OŠ Orehovica, OŠ Donja Dubrava i Srednja škola Prelog iz Međimurske županije.

Jedan od sudionika CECIIS-a bio je Dejan Drabić, jedan od ambasadora STEM revolucije u Međimurju.Vlasnik tvrtke koja se bavi razvojem poslovnih aplikacija, predsjednik Udruge diplomanata FOI-ja, predsjednik Udruge „Mladi informatičari Strahoninca“ (MIS) i član Izvršnog odbora Hrvatskog saveza informatičara ističe kako mu je obrazovni segment izrazito važan s obzirom na to da priprema predavanja za djecu i mlade koji odlaze na državna i međunarodna natjecanja.

– S obzirom na to da smo po uspjesima djece i mladih u samom vrhu i na državnoj i međunarodnoj razini, mi već jako dugo koristimo najmodernije alate, tehnologije i metode poučavanja te imamo vrhunske IT stručnjake – istaknuo je Drabić.

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje