Povežite se s nama

Međimurje

Obilježena 30. godišnjica ljetne Univerzijade u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

PROMIJENILA VIZURU GRADA

Okruglim stolom u Maloj sceni Centra za kulturu, svečano je obilježena 30. godišnjica najznačajnijeg sportskog događaja u Hrvatskoj, Univerzijade ’87.

Samom okruglom stolu prethodilo je emitiranje kratkog dokumentarnog filma “Ususret Univerzijadi u Čakovcu”, kojeg je prije 30 godina na vhs tehnici snimio i montirao Ivo Vurušić.

Susret ljudi koji su svojim angažmanom omogućili da Čakovec bude dobar domaćin brojnim sportašima na 14. ljetnoj Univerzijadi, bila je prilika da se s odmakom od 30 godina ocijeni kako je ova manifestacija dugoročno utjecala na Čakovec i Međimurje.

Čakovčani su s puno entuzijazma ušli u projekt Univerzijade. Procijenjeno je kako Čakovec i Međimurje mogu puno doprinijeti središnjoj organizaciji u Zagrebu. Nakon što je čakovečki projekt suorganizacije usvojen, započeti su i prvi konkretni potezi.

– Projekt je uključivao izgradnju sadašnjeg nogometnog stadiona Mladosti, obnovljena je sportska dvorana GOC-a, a osim sportske infrastrukture bilo je mnogo aktivnosti u samom gradu. Pa su tako obnovljena pročelja zgrada, ugostiteljstvo se podiglo na višu razinu… Bilo je mnogo aktivnosti. Pokrenulo se i gospodarstvo jer su domaće tvrtke, pa tako i međimurske, radile mnoge stvari za potrebe Univerzijade. Ljetna Univerzijada bila je pokret koji je pokrenuo mnoge stvari u Međimurju i utjecao na podizanje kvalitete svih segmenta života – prisjetio se Dragutin Lončarić, predsjednik Organizacijskog odbora Univerzijade.

Na razne načine u volonterskim ulogama u Čakovcu je bilo angažirano više od 500 ljudi. Brojka bi zasigurno bila i puno veća, s obzirom na sve one koji su željeli biti dio ovog velikog događanja. Univerzijada je bez sumnje do današnjih dana najveće sportsko događanje koje je organizirano u Hrvatskoj.

– Pogrešno je kada se danas na potencijalno domaćinstvo nekog velikog sportskog natjecanja gleda samo kroz prizmu velikih troškova. Pristup mora biti drugačiji. Projekt domaćinstva treba promatrati kroz prizmu profitabilnosti i svega onoga što iza njega ostaje društvu na korištenje. Gledajte primjere drugih zemalja koje dugoročno itekako profitiraju organizacijom europski i svjetskih prvenstava ili pak Olimpijskih igara – zaključio je Lončarić.

Razvoj sredine

Osim u Zagrebu i Čakovcu, Univerzijada 1987. godine održava se još u Varaždinu, Bjelovaru, Petrinji, Sisku i Karlovcu. Sudjelovalo je 6423 sportaša, a Čakovec je bio domaćin nogometnog i košarkaškog turnira. Upravo stoga je izgrađen nogometni stadion, dok je sportska dvorana GOC-a u potpunosti preuređena.

– Važno je iskoristiti domaćinstvo velikog natjecanja za disperziju aktivnosti i na druge sredine. Upravo je Univerzijada iz 1987. godine takav primjer uspješne organizacije. Čakovec se dokazao u organizaciji i suorganizaciji velikih natjecanja. Nije samo Univerzijada uspješan primjer. Bili smo domaćini Svjetskog rukometnog prvenstva za žene u seniorskoj kategoriji, ali i mlađim kategorijama. Takva akcija iziskuje veliki novac, ali služi za promociju grada i sporta. To je prilika da se obnovi ili izgradi nova sportska infrastruktura te drugi popratni objekti, koji trajno ostaju građanima na korištenje. Domaćinstvo ne pokreće samo sportski aspekt razvoja grada, već je pokretač i ostalih sfera društva, posebno gospodarstva i turizma – dodao je Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika Čakovca.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje