Povežite se s nama

Novosti

„Obitelj je bitna, a brak prevažna institucija“

Objavljeno:

- dana

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine u Varaždinu

Obitelj je bitna, a brak prevažna institucija u društvu, pa se zato njima ne smije pristupati neozbiljno, naglasio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački biskup i metropolit, na redovnom zasjedanju  Zagrebačke crkvene pokrajine u Varaždinu.

Napomenuvši da će se iduće godine u Rimu održati izvanredno zasjedanje sinode biskupa na temu obitelji i braka, Bozanić je ukazao da papa Franje želi čuti prijedloge i pitanja prije tog okupljanja biskupa.  

-Pitanje obitelji i braka životno je pitanje. Ako se domaćinstva napuštaju, ako nas ima manje, onda pred tome činjenicom ne možemo ostati indiferentni, ni kao pripadnici hrvatskog naroda, ni kao članovi katoličke crkve. Crkva tim temama pristupa navješćujući ljepotu braka i važnosti obitelji i u Crkvi i u društvu.  Obitelj je bitna, a brak prevažna institucija u društvu, pa se zato njima ne smije pristupati neozbiljno, naglasio je Bozanić dodavši da se institucija braka valja obraniti zbog budućnosti obitelji i hrvatskog naroda.

O pitanju braka i obitelji, kako je upozorio, piše i papa Franjo u knjizi „O nebu i o zemlji“.

-Kada je riječ o braku i obitelji, papa tu govori  o stanovitom antropološkom nazadovanju. Želi reći da to u prvom redu nisu vjerska pitanja, već društvena.  Danas se susrećemo s nekim pitanjima s kojima se ne bi susretali prije dvadesetak godina, kao što je pitanje što je brak. Sama narav govori što je brak, a i riječ božja nam o tome govori da je brak životna zajednica žene i muškarca. To je jasno i nekako je čudno da se mi danas moramo toliko zalagati da to ponovno definiramo, obranimo i sačuvamo za našu budućnost, ustvrdio je Bozanić napomenuvši da bi svima trebalo biti u interesu da se ova pitanja dobro postave i ako treba ozakone i Ustavom.

Biskupi okupljeni u Varaždinu podržali su referenduma o dopuni Ustava koji će se održati 1. prosinca.

 -Crkva želi samo da se definicija braka i obitelji sačuva i za budućnost. Crkva time nije protiv nikoga, već je za dijalog sa svima, ali želi jasno reći da se neke stvari ne mogu poistovjetiti. Mi smo otvoreni za dijalog i poštujemo svačije stavove. Ako je brak životna zajednica žene i muškarca, onda to nije isto s nekim drugim zajednicama. Crkva samo to želi, a kada govori o tome ne promiče nikakvu diskriminaciju. Dapače, možemo reći da je u opasnosti da danas brak bude diskriminiran i da se predstavi nešto što nije. Crkva ne promiče ni prava većine na račun manjine. Svaki muškarac i svaka žena je ista pred brakom ukoliko ga prihvaća, upozorio je Bozanić dodavši da u javnosti nekim organizacijama  raznim manipulacijama predbacuje nešto što uopće ne zastupaju

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak upozorio da je na području Varaždinske biskupije svake godine tisuću rođenih manje nego umrlih, te da je to nije nešto sporedno, već stvaran problem kojemu se treba posvetiti, a ne nekim drugim stvarima koje se nameću.

Izvor:
Foto: rt

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje