Povežite se s nama

U fokusu

Od ponedjeljka nove mjere i strože kontrole: ograničenje okupljanja, maske u crkvama i kinima…

Objavljeno:

- dana

U petak, 7. siječnja, načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak održali su konferenciju za medije.

Božinović je rekao da su već danima u dogovorima sa stožerima županija u kojima se zaraza najviše širi te je najavio nove epidemiološke mjere.

Nove mjere stupaju na snagu u ponedjeljak, 10. siječnja, a uglavnom se odnose na smanjenje najvišeg dopuštenog broja ljudi na okupljanjima te na obvezu nošenja maske na nekim mjestima, poput kina, crkvi, muzeja i drugih.

– Što se tiče konkretnih stvari, zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Dosad je bilo 100. Okupljanja s EU digitalnim potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije. Naravno, kad govorimo o okupljanjima uz predočenje COVID-potvrda i uz suglasnost lokalnih stožera, također neće više biti moguća neograničeno, nego najviše do 100. Privatne svečanosti ograničujemo na 20, ne na 30 kao do sada. Izuzetak su privatne svečanosti s COVID-potvrdama, tu može biti do 50 ljudi. Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima (kafićima i restoranima) i pridržavanje mjera – rekao je Božinović, dodavši da se ograničava i broj gledatelja na sportskim natjecanjima.

U zatvorenim sportskim objektima dopušteno je popuniti 20 posto tribine, a na otvorenom 40 posto. Maske će od ponedjeljka biti obvezne u crkvama, kinima, muzejima i drugim ustanovama.

Božinović je još rekao da zasad nema skraćivanja radnog vremena kafića, no više će se kontrolirati pridržavaju li se kafići mjera.

– Također, pojačala bi se uporaba medicinskih maski te bi bila obvezna, bez obzira na posjedovanje COVID-potvrde, i na vjerskim obredima, na umjetničkim izvedbama, na kinoprojekcijama i izložbama u muzejima te ostalim prostorima u zatvorenom te na sjednicama predstavničkih tijela. Uvodi se obveza za poslodavce da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće – otkrio je Božinović.

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje