Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Žetvene svečanosti održane i u Grešćevini kod Varaždinskih Toplica

Objavljeno:

- dana

Očuvanje tradicije

U Grešćevini su održane četvrte Žetvene svečanosti. Riječ je o manifestaciji koju u srpanjskim danima u ovom malom mjestu na području Varaždinskih Toplica organizira mjesna Udruga Biserna dolina.

Žetva je prvi dio projekta „Od polja do stola i krova“, koji traje mjesec dana

Sudionci su se okupili na Trgu i konjskim zapregama krenuli na polje, gdje su ručno obavili žetvu.

– Žetvene svečanosti u Grešćevini vjerni su prikaz kako je to izgledalo u ovim krajevima prije više desetaka godina – rekla je Biserka Vudrag, predsjednice udruge Bisena dolina.

Od polja do stola i krova

Žetva je prvi dio projekta „Od polja do stola i krova“, koji traje mjesec dana. Tako će se za sedam dana žito dopremiti na trg u Grešćevini – slama je za krov, a žito za kruh. – Treći dio događanja odigrava se u suradnji s Udrugom „Naš zavičaj“ iz Krapine. Radi se o projektu „Škop“ pa ćemo slamom pokriti etno alatke za obradu zemlje, nadstrešnicom u centru sela ispod koje su izloženi plug, ornice, sijače i drugi alat kao podsjetnik na stara vremena. Sve završavamo 14. kolovoza raženim delicijama na stolu – najavila je predsjednica Udruge Biserna dolina.

U Grešćevinu je i ove godine došla i gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Goranka Štefanić koja je potvrdila je da će manifestacija i nadalje imati punu podršku Grada.

Ovogodišnje “Žetvene svečanosti u Grešćevini” završile su roštiljadom i zabavom pod zvijezdama uz Family band.

Kako je bilo na u Grešćevini pogledajte na fotografijama.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje