Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Žetvene svečanosti održane i u Grešćevini kod Varaždinskih Toplica

Objavljeno:

- dana

Očuvanje tradicije

U Grešćevini su održane četvrte Žetvene svečanosti. Riječ je o manifestaciji koju u srpanjskim danima u ovom malom mjestu na području Varaždinskih Toplica organizira mjesna Udruga Biserna dolina.

Žetva je prvi dio projekta „Od polja do stola i krova“, koji traje mjesec dana

Sudionci su se okupili na Trgu i konjskim zapregama krenuli na polje, gdje su ručno obavili žetvu.

– Žetvene svečanosti u Grešćevini vjerni su prikaz kako je to izgledalo u ovim krajevima prije više desetaka godina – rekla je Biserka Vudrag, predsjednice udruge Bisena dolina.

Od polja do stola i krova

Žetva je prvi dio projekta „Od polja do stola i krova“, koji traje mjesec dana. Tako će se za sedam dana žito dopremiti na trg u Grešćevini – slama je za krov, a žito za kruh. – Treći dio događanja odigrava se u suradnji s Udrugom „Naš zavičaj“ iz Krapine. Radi se o projektu „Škop“ pa ćemo slamom pokriti etno alatke za obradu zemlje, nadstrešnicom u centru sela ispod koje su izloženi plug, ornice, sijače i drugi alat kao podsjetnik na stara vremena. Sve završavamo 14. kolovoza raženim delicijama na stolu – najavila je predsjednica Udruge Biserna dolina.

U Grešćevinu je i ove godine došla i gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Goranka Štefanić koja je potvrdila je da će manifestacija i nadalje imati punu podršku Grada.

Ovogodišnje “Žetvene svečanosti u Grešćevini” završile su roštiljadom i zabavom pod zvijezdama uz Family band.

Kako je bilo na u Grešćevini pogledajte na fotografijama.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati