Povežite se s nama

Međimurje

Odlučan potez zaustavljanja izgradnje hidroelektrana na rijeci Muri

Objavljeno:

- dana

U Ljubljani je 14. veljače donesena odluka slovenskoga ministra zaštite okoliša Jure Lebena kojom će se omogućiti dugoročna zaštita rijeke Mure u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj.

Kada je nova slovenska Vlada stupila na dužnost u rujnu 2018. godine, bilo je rečeno da je zaustavljanje izgradnje novih hidroelektrana na Muri dio koalicijskog sporazuma. Ministar zaštite okoliša Jure Leben tada je predstavio pravnu osnovu za promjenu zakona.

Aktivno se radi na zaustavljanju razvoja planiranih osam hidroelektrana na rijeci Muri

Prema prijedlogu nove odredbe, slovenska energetska tvrtka „Dravske elektrane Maribor“ ostala bi bez koncesija za planiranje i izgradnju osam novih hidroelektrana na rijeci Muri. Također, ministar Leben je potvrdio zaustavljanje izrade studije utjecaja na okoliš za izgradnju prve u nizu elektrana „Hrastje-Mota“.

Zaštita prirode

Ovom se odlukom želi spriječiti nepovratni negativan utjecaj planiranih hidroelektrana na okoliš i opskrbu pitke vode za sve koji žive uz rijeku Muru u Sloveniji i Hrvatskoj. Naglašeno je da se izgradnja hidroelektrana i šteta koju bi prouzročile suprotstavljaju ciljevima UNESCO-ova rezervata biosfere „Mura“, koji je službeno otvoren u siječnju ove godine.

Izgradnja hidroelektrana i šteta koju bi prouzročile u suprotnosti su s ciljevima UNESCO-ova rezervata biosfere „Mura“

Osim toga, izgradnja elektrana ugrozila bi očuvanje i održivi razvoj Prekmurja.
Stoga WWF, jedna od najvećih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, te brojne druge nevladine organizacije podržavaju ovu odluku i pozivaju Vladu Republike Slovenije da u što kraćem roku potvrdi odluku ministra Lebena nakon završetka obaveznog dvotjednog javnog savjetovanja, s ciljem da ova odluka postane pravno obvezujuća.

WWF i brojne druge nevladine organizacije podržavaju inicijativu i pozivaju Vladu Republike Slovenije da u što kraćem roku potvrdi odluku ministra Lebena

– Ministar Leben poduzeo je potreban korak za zaštitu rijeke Mure. U kratkom je roku implementirao obećanje slovenske Vlade o zaštiti rijeke Mure za buduće generacije. Nadamo se da će ovo potaknuti i druge ministre u regiji da slijede ovaj primjer – rekla je Ivana Korn Varga iz WWF-a te dodala da bi to predstavljalo kraj razvoja hidroelektrana na Muri, dok bi rezervat biosfere postao područje za zaštitu biološke raznolikosti.
Od navedenog prekograničnog projekta koristi bi imalo cijelo Prekmurje, a ujedno bi se osigurao ekološki i ekonomski održivi razvoj regije.

Prvi rezervat biosfere kroz pet zemalja

Rezervat biosfere „Mura“ u Sloveniji potvrdio je UNESCO u srpnju prošle godine, dok je ove godine u siječnju održana svečanost proglašenja. Područje Mure, Drave i Dunava koje se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju uskoro bi moglo postati prvi rezervat biosfere u svijetu koji se proteže kroz pet zemalja.

To bi bio poželjan rezultat truda i napora koji su uložile navedene zemlje, koji je UNESCO već prepoznao kada je 2012. godine proglašen Prekogranični rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ između Hrvatske i Mađarske, te 2017. godine, kada je proglašen Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ u Srbiji. Austrija je prošle godine nominirala donji tok rijeke Mure u Austriji za dobivanje statusa rezervata biosfere, a UNESCO-ova se odluka očekuje u lipnju 2019. godine. Time će se zadovoljiti preduvjeti za dovršetak ove iznimne međunarodne inicijative.

– U budućnosti će ukupno 850.000 hektara ovog jedinstvenog prirodnog i kulturnog krajolika, takozvane Europske Amazone, biti pod zaštitom UNESCO-a – zaključila je Ivana Korn Varga.

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: kreće izgradnja Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u srijedu, 29. lipnja, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, vrijedan 20.688.820,25 kuna, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije.

MURID je od 2016. godine jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući svom radu i iskustvu, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalnoga strateškog plana za razvoj rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj.

Pomoć najmlađima

– U zadnjih deset godina usluga rane intervencija prepoznata je kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti, a s obzirom na velik broj djece i roditelja koji nam se javljaju i traže našu pomoć, naši prostorni kapaciteti i ljudski resursi postali su nedostatni. Stoga naša borba nije više samo borba civilne inicijative, već cijelog društva i države na dugotrajnu korist zajednici – istaknula je ravnateljica Pucko, dodavši da u Hrvatskoj ne postoji centar za ranu intervenciju ovakvog tipa te će MURID-ov biti prvi: – Uspostavom Centra moći ćemo cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji, pokazati kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u razvojnom i socijalnom riziku.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta za pružanje socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu od probira, dijagnostike, terapijskih i tranzicijskih programa. MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID je stoga prepoznat kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

– Zahvaljujući radu MURID-a, ranu intervenciju u Međimurju kao primjer dobre prakse prepoznao je i UNICEF. Kvalitetan rad djelatnika MURID-a, nažalost, nije popraćen infrastrukturnim uvjetima, no svi zajedno smo se uhvatili u rješavanje ovog problema na korist naše djece – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pohvalivši rad i trud MURID-ovaca, zahvaljujući kojima će Centar postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje te objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta.

Početna točka

Izgradnja Centra provodi se u sklopu provedbe projekta „Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Javnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“. Intenzitet potpore je 76,70 posto prihvatljivih troškova, a partneri na projektu su Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Centar će se graditi na području Općine Pribislavec, pored Osnovne škole Vladimira Nazora, a kako je istaknuo načelnik Matija Ladić, Općina je spremna i dalje pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin pojasnila je tehničke detalje radova, a rok izgradnje Centra je svibanj 2023. godine. Prostirat će se na oko 1600 četvornih metara.

– Zahvaljujući dosadašnjem djelovanju, projektima i ostvarenim suradnjama, stvaramo mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i nevladina sektora, s ciljem da se smanje lutanja roditelja te stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija – zaključila je ravnateljica Pucko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje