Povežite se s nama

Međimurje

Odlučan potez zaustavljanja izgradnje hidroelektrana na rijeci Muri

Objavljeno:

- dana

U Ljubljani je 14. veljače donesena odluka slovenskoga ministra zaštite okoliša Jure Lebena kojom će se omogućiti dugoročna zaštita rijeke Mure u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj.

Kada je nova slovenska Vlada stupila na dužnost u rujnu 2018. godine, bilo je rečeno da je zaustavljanje izgradnje novih hidroelektrana na Muri dio koalicijskog sporazuma. Ministar zaštite okoliša Jure Leben tada je predstavio pravnu osnovu za promjenu zakona.

Aktivno se radi na zaustavljanju razvoja planiranih osam hidroelektrana na rijeci Muri

Prema prijedlogu nove odredbe, slovenska energetska tvrtka „Dravske elektrane Maribor“ ostala bi bez koncesija za planiranje i izgradnju osam novih hidroelektrana na rijeci Muri. Također, ministar Leben je potvrdio zaustavljanje izrade studije utjecaja na okoliš za izgradnju prve u nizu elektrana „Hrastje-Mota“.

Zaštita prirode

Ovom se odlukom želi spriječiti nepovratni negativan utjecaj planiranih hidroelektrana na okoliš i opskrbu pitke vode za sve koji žive uz rijeku Muru u Sloveniji i Hrvatskoj. Naglašeno je da se izgradnja hidroelektrana i šteta koju bi prouzročile suprotstavljaju ciljevima UNESCO-ova rezervata biosfere „Mura“, koji je službeno otvoren u siječnju ove godine.

Izgradnja hidroelektrana i šteta koju bi prouzročile u suprotnosti su s ciljevima UNESCO-ova rezervata biosfere „Mura“

Osim toga, izgradnja elektrana ugrozila bi očuvanje i održivi razvoj Prekmurja.
Stoga WWF, jedna od najvećih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, te brojne druge nevladine organizacije podržavaju ovu odluku i pozivaju Vladu Republike Slovenije da u što kraćem roku potvrdi odluku ministra Lebena nakon završetka obaveznog dvotjednog javnog savjetovanja, s ciljem da ova odluka postane pravno obvezujuća.

WWF i brojne druge nevladine organizacije podržavaju inicijativu i pozivaju Vladu Republike Slovenije da u što kraćem roku potvrdi odluku ministra Lebena

– Ministar Leben poduzeo je potreban korak za zaštitu rijeke Mure. U kratkom je roku implementirao obećanje slovenske Vlade o zaštiti rijeke Mure za buduće generacije. Nadamo se da će ovo potaknuti i druge ministre u regiji da slijede ovaj primjer – rekla je Ivana Korn Varga iz WWF-a te dodala da bi to predstavljalo kraj razvoja hidroelektrana na Muri, dok bi rezervat biosfere postao područje za zaštitu biološke raznolikosti.
Od navedenog prekograničnog projekta koristi bi imalo cijelo Prekmurje, a ujedno bi se osigurao ekološki i ekonomski održivi razvoj regije.

Prvi rezervat biosfere kroz pet zemalja

Rezervat biosfere „Mura“ u Sloveniji potvrdio je UNESCO u srpnju prošle godine, dok je ove godine u siječnju održana svečanost proglašenja. Područje Mure, Drave i Dunava koje se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju uskoro bi moglo postati prvi rezervat biosfere u svijetu koji se proteže kroz pet zemalja.

To bi bio poželjan rezultat truda i napora koji su uložile navedene zemlje, koji je UNESCO već prepoznao kada je 2012. godine proglašen Prekogranični rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ između Hrvatske i Mađarske, te 2017. godine, kada je proglašen Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ u Srbiji. Austrija je prošle godine nominirala donji tok rijeke Mure u Austriji za dobivanje statusa rezervata biosfere, a UNESCO-ova se odluka očekuje u lipnju 2019. godine. Time će se zadovoljiti preduvjeti za dovršetak ove iznimne međunarodne inicijative.

– U budućnosti će ukupno 850.000 hektara ovog jedinstvenog prirodnog i kulturnog krajolika, takozvane Europske Amazone, biti pod zaštitom UNESCO-a – zaključila je Ivana Korn Varga.

Međimurje

Međimurska zaklada dr. Vinko Žganec nagrađuje izvrsne učenike, studente i poslijediplomante

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska zaklada dr. Vinko Žganec, osvježena novim stručnim snagama u Upravnom odboru te vođena upraviteljicom Sandrom Breka Ovčar, prof., ravnateljicom čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, započinje uzlet u cilju promicanja izvrsnosti u Međimurskoj županiji i nagrađivanja najistaknutijih učenika, studenata i poslijediplomanata, odnosno doktoranada.

Ponos zbog novog vrela podrške koja će poteći iz Zaklade dr. Vinko Žganec istaknuo je župan Matija Posavec, naglasivši da je riječ o specifičnoj zakladi u Hrvatskoj, osnovanoj prije više od deset godina, koja radi na promicanju izvrsnosti uz uvažavanje socijalnih kriterija.

– Zaklada dr. Vinko Žganec potrebna je našoj zajednici kao vid pomoći i podrške mladima tijekom obrazovana, ali ona predstavlja i dio sveobuhvatnog program potpora Međimurske županije od vrtićke dobi od fakulteta. Međimurska županija jedina osigurava asistente i u vrtićima, a kada govorimo o predškolskom odgoju, spomenimo da u suradnji s općinama i gradovima provodimo veliki socijalni i kapitalni projekt u okviru kojeg ćemo dograditi, graditi ili adaptirati ukupno 19 vrtića, kako bi mjesta bilo za svako dijete. Prvi smo u Hrvatskoj krenuli u besplatne udžbenike i prijevoz za sve učenike, a uskoro će i svi naših srednjoškolci, kojih je više od 3000, dobiti jednokratnu potporu, gotovo 30 posto višu nego ranije. Zaključno, ne zaboravimo i naše studente kojima Županija, uz jednokratnu potporu, osigurava besplatan, neograničen prijevoz vlakom po cijeloj Hrvatskoj, a neki od njih uživaju i stipendije druge zaklade – Zaklade Mikec – koja također godinama pomaže studente iz Međimurja – rekao je župan.

Upraviteljica Međimurske zaklade dr. Vinko Žganec Sandra Breka Ovčar istaknula je da je obrazovanje brend Međimurske županije.

– Zaklada želi nastaviti tim putem s težnjom promicanja izvrsnosti koja je od velike pomoći u probijanju profesionalnim putom. Javnim pozivom koji je raspisala Međimurska županija, nagradu može ostvariti svaki učenik, student, ali i poslijediplomant, s time da ćemo posebno bodovati poslijediplomske, odnosno doktorske radove koji su od posebnog interesa za gospodarski, kulturni, obrazovni i znanstveni razvoj Međimurske županije – naglasila je Sandra Breka Ovčar, dodavši da je ovo prilika i gospodarstvenicima te svim drugim građanima međimurskoga kraja koji žele uplatama na račun Zaklade djelovati u zajedničkom cilju – nagrađivanja i čuvanja znanja kao vrhunske vrijednosti jedne zajednice.

– Naša Županija prednjači na mnogim poljima, stoga nagradimo i najbolje među nama, pokazujući koliko ih cijenimo – dodala je upraviteljica Zaklade.

Javni poziv ostaje otvoren do 3. studenoga kako bi kandidati mogli prikupiti potrebnu dokumentaciju za kandidaturu, a maksimalni iznos nagrade je 700 eura.

Uz ocjene, bodovat će se i rezultati državnih i međunarodnih natjecanja, kada je riječ o srednjoškolcima, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah.

Nastavite čitati

Međimurje

Svečano otvoren vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domašinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U subotu, 30. rujna, su članovi DVD-a Domašinec bili ispunjeni ponosom i cijelo mjesto je slavilo otvorenje novog vatrogasnog doma, izgrađenog u samo godinu dana.

Na prošlogodišnjoj svečanoj sjednici povodom Dana općine Domašinec, postavljen je kamen temeljac, da bi 30. rujna 2023. novi objekt, u cijelosti podignut sredstvima europskih fondova, bio centar proslave otvorenja. Nije moglo biti ljepšeg poklona predanim vatrogascima koji će stotu obljetnicu svoga društva, za četiri godine, dočekati u novom vatrogasnom objektu.

Međimurski vatrogasci predani su čuvari najvrjednijeg nasljeđa naših predaka – humanosti i solidarnosti – vrlina koje su misao vodilja dobrovoljnog vatrogastva. Utoliko je postizanje adekvatnih uvjeta za rad naših vatrogasaca, poput izgradnje novog doma, važan zadatak za cijelu zajednicu.

U ime 90-ak aktivnih članova DVD-a Domašinec predsjednik Robert Filipović rekao je da je riječ o modernoj zgradi koja nudi optimalne uvjete a za smještaj vozila i opreme te će rezultat ove investicije sigurno biti motivacija mladim generacijama da se priključe radu DVD-a: “Novi vatrogasni dom znači i višu razinu sigurnosti za mještane Domašinca i okolice. Projekt, vrijedan više od devet milijuna kuna, završen je na našu radost i ponos u rekordnom roku i dokaz je da Međimurje živi vatrogastvo“, rekao je predsjednik Filipović te dodao kako novi dom ima kome ostati na čuvanje i korištenje jer u redovima DVD Domašinec ima 32 mladih i djece, u ukupnom broju od 96 članova.”

Čestitke na novom vatrogasnom domu uputili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske i državni tajnik Slavko Tucaković te načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek koji je kazao kako ovo velebno izdaje vatrogasnog doma krasi centar Domašinca te je na ponos svih mještana: „Ovo je rezultat rada vrijednih vatrogaskinja i vatrogasaca kao i vodstva DVD-a kojima pripadaju najveće zasluge za izgradnju ovog vatrogasnog doma, čestitam vam na tome.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je prisustvovao i polaganju kamena temeljca prije godinu dana, izrazio je zadovoljstvo zbog kvalitetno i unutar ugovorenog roka obavljenih radova: „Dobili ste lijep i prekrasan objekt koji neka vam bude svima na ponos. Kao što ste vi vatrogaskinje i vatrogasci naš ponos, vi zavrjeđujete veliko poštovanje jer vatrogastvo nije poziv već način života. Međimurje se s pravom ponosi svojim vatrogascima, postižete izvanredne rezultate na svim razinama natjecanja, a svojom organiziranošću primjer ste i pokretači društvenog života i srce mnogih mjesta”. Također je srdačno i toplo pozdravio jednog od najstarijeg vatrogasca u Domašincu, Stjepana Katanca starog 94 godine.

Svečanom otvorenju uz brojne mještane nazočili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednik Vatrogasne zajednice MŽ Mario Medved, zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc kao i brojna prijateljska vatrogasna društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje