Povežite se s nama

Međimurje

Odlučan potez zaustavljanja izgradnje hidroelektrana na rijeci Muri

Objavljeno:

- dana

U Ljubljani je 14. veljače donesena odluka slovenskoga ministra zaštite okoliša Jure Lebena kojom će se omogućiti dugoročna zaštita rijeke Mure u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj.

Kada je nova slovenska Vlada stupila na dužnost u rujnu 2018. godine, bilo je rečeno da je zaustavljanje izgradnje novih hidroelektrana na Muri dio koalicijskog sporazuma. Ministar zaštite okoliša Jure Leben tada je predstavio pravnu osnovu za promjenu zakona.

Aktivno se radi na zaustavljanju razvoja planiranih osam hidroelektrana na rijeci Muri

Prema prijedlogu nove odredbe, slovenska energetska tvrtka „Dravske elektrane Maribor“ ostala bi bez koncesija za planiranje i izgradnju osam novih hidroelektrana na rijeci Muri. Također, ministar Leben je potvrdio zaustavljanje izrade studije utjecaja na okoliš za izgradnju prve u nizu elektrana „Hrastje-Mota“.

Zaštita prirode

Ovom se odlukom želi spriječiti nepovratni negativan utjecaj planiranih hidroelektrana na okoliš i opskrbu pitke vode za sve koji žive uz rijeku Muru u Sloveniji i Hrvatskoj. Naglašeno je da se izgradnja hidroelektrana i šteta koju bi prouzročile suprotstavljaju ciljevima UNESCO-ova rezervata biosfere „Mura“, koji je službeno otvoren u siječnju ove godine.

Izgradnja hidroelektrana i šteta koju bi prouzročile u suprotnosti su s ciljevima UNESCO-ova rezervata biosfere „Mura“

Osim toga, izgradnja elektrana ugrozila bi očuvanje i održivi razvoj Prekmurja.
Stoga WWF, jedna od najvećih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, te brojne druge nevladine organizacije podržavaju ovu odluku i pozivaju Vladu Republike Slovenije da u što kraćem roku potvrdi odluku ministra Lebena nakon završetka obaveznog dvotjednog javnog savjetovanja, s ciljem da ova odluka postane pravno obvezujuća.

WWF i brojne druge nevladine organizacije podržavaju inicijativu i pozivaju Vladu Republike Slovenije da u što kraćem roku potvrdi odluku ministra Lebena

– Ministar Leben poduzeo je potreban korak za zaštitu rijeke Mure. U kratkom je roku implementirao obećanje slovenske Vlade o zaštiti rijeke Mure za buduće generacije. Nadamo se da će ovo potaknuti i druge ministre u regiji da slijede ovaj primjer – rekla je Ivana Korn Varga iz WWF-a te dodala da bi to predstavljalo kraj razvoja hidroelektrana na Muri, dok bi rezervat biosfere postao područje za zaštitu biološke raznolikosti.
Od navedenog prekograničnog projekta koristi bi imalo cijelo Prekmurje, a ujedno bi se osigurao ekološki i ekonomski održivi razvoj regije.

Prvi rezervat biosfere kroz pet zemalja

Rezervat biosfere „Mura“ u Sloveniji potvrdio je UNESCO u srpnju prošle godine, dok je ove godine u siječnju održana svečanost proglašenja. Područje Mure, Drave i Dunava koje se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju uskoro bi moglo postati prvi rezervat biosfere u svijetu koji se proteže kroz pet zemalja.

To bi bio poželjan rezultat truda i napora koji su uložile navedene zemlje, koji je UNESCO već prepoznao kada je 2012. godine proglašen Prekogranični rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ između Hrvatske i Mađarske, te 2017. godine, kada je proglašen Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ u Srbiji. Austrija je prošle godine nominirala donji tok rijeke Mure u Austriji za dobivanje statusa rezervata biosfere, a UNESCO-ova se odluka očekuje u lipnju 2019. godine. Time će se zadovoljiti preduvjeti za dovršetak ove iznimne međunarodne inicijative.

– U budućnosti će ukupno 850.000 hektara ovog jedinstvenog prirodnog i kulturnog krajolika, takozvane Europske Amazone, biti pod zaštitom UNESCO-a – zaključila je Ivana Korn Varga.

Međimurje

U Međimurju četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 31 testiranog uzorka nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na COVID-19, priopćio je 1. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali također 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 41.874 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Nastavite čitati

Međimurje

U Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu građani predali automatske puške, spremnike, streljivo…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I nadalje je u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Tako su prošloga petka i subote (26. i 27. veljače 2021.) policijski službenici Policijskih postaja Prelog i Čakovec uspostavili informativne punktove u Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu, kako bi se mještanima tih naselja omogućila dragovoljna predaja oružja, streljiva i dr. minsko-eksplozivna sredstva.

Brojni građani prihvatili su poziv preloških i čakovečkih policajaca te su dragovoljno predali ukupno 291 komad streljiva različitih kalibara, dvije automatske puške (Crvena Zastava, model M-70, tzv. “kalašnjikov”), tri spremnika za automatsku pušku, pištolj (Walther 9 mm) i zračnu pušku.

Predano oružja pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstva.

Nastavite čitati