Povežite se s nama

U fokusu

Održana Svečana sjednica povodom Dana Grada Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

NOVI MAROF

Proslava rođendana Grada novog Marofa je počela. Uz brojne zabavne sadržaje Antunovog v Marofu održana je  Svečana sjednica Gradskog vijeća, kojoj su nazočili brojni uzvanici, među kojima i ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat.

Svečana sjednica je održana u kino dvorani Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Dosad

– Ovogodišnji rođendan smo dočekali u pozitivnom ozračju. Uspješno vraćamo naslijeđena dugovanja, poduzetnička zona je svakim danom sve punija, dobili smo zeleno svjetlo resornog ministarstva za izgradnju obilaznice, smanjili broj nezaposlenih, obnavljamo infrastrukturu… nabrojio je gradonačelnik Siniša Jenkač  samo neke od rezultata koje je Grad Novi marof ostvario između dva rođendana.  

Kako bi štoviše smanjili dug, u Novom su Marofu morali povući i nepopularne, ali nužne poteze kao što je smanjenje plača zaposlenika u Gradu.

 – Vjerujem da ćemo krajem ove godine vidjeti prave efekte svih ušteda koje smo proveli u proračun, naglasio je Jenkač. Od važnijih projekata, koji će uslijediti, gradonačelnik je naveo izgradnju dječjeg vrtića putem sredstava EU fondova,  projektiranje istočne obilaznice za što treba izdvojiti 1,3 milijuna kuna dok je ukupna investicija izgradnje obilaznice oko 100 milijuna kuna. Naveo je i projekt aglomeracije koji bi u potpunosti trebao riješiti problem odvodnje voda i vodoopskrbe na području grada Novog Marofa. Obavit će se i sanacija odlagališta otpada za što će iznos u cijelosti osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

 

– Napravili smo mnoge pomake koji su do sada izostali, a efekti će se vidjeti krajem ove i u idućoj godini,  zaključio je Jenkač.

Drastične promjene

Predsjednik Gradskog vijeća, Zvonko Puškadija, koji je tu funkciju preuzeo u ožujku ove godine, nakon što je dotadašnji predsjednik Denis Kovačić imenovan pomoćnikom ministra zdravlja, istaknuo je da su se u Gradu dogodile drastične promjene koje sada omogućuju daljnji razvoj grada Novog Marofa.

Okupljene na svečanoj sjednici, u ime prisutnih načelnika i gradonačelnika, pozdravio je načelnik Općine Ljubešćica, Nenad Horvatić koji je pozitivnim ocijenio čete posjete ministara Novom Marofu što je, kako je rekao, potvrda da će rezultati i projekti i ubuduće stizati u Novi Marof.

Ministar Darko Horvat

Na svečanoj sjednici bio je i ministar obrta i poduzetništva Darko Horvat koji je istaknuo podršku jednom od najvažnijih projekata, izgradnji istočne obilaznice, za koji se intenzivno traži model financiranja, budući se radi o projektu vrijednom oko 100 milijuna kuna.– Novi Marof je, vođen jednom novom filozofijom, u zadnjih godinu dana došao u poziciju da se događaju neke lijepe stvari. Kao ministar i Ministarstvo obrta i poduzetništva pomoći ćemo u svakom segmentu gradonačelniku da život mještana bude što bolji, standard što viši, a da problema bude što manje – naglasio je između ostalog u svom govoru ministar Horvat.Uz ministra Horvata na sjednici su bila i dva pomoćnika ministra, Zdravko Jakop, pomoćnik ministra obrane, te Mario Madunić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Čehok prozvao Martinčević da barem 100 dana nije dolazila na posao u JURA-u: „Trebala bi vratiti novac“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači danas je, 18. svibnja, u jutarnjim satima započela 5. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije.

Vijećnik Ivan Čehok uputio je na aktualnom satu županu Anđelku Stričaku pitanje vezano uz zaposlenje Natalije Martinčević (Reformisti) u JURA-i, odnosno Javnoj ustanovi za regionalni razvoj Varaždinske županije.

– Ovo se dogodilo u prošlosti, ali bi moglo imati štetu za Županiju. Uzeli smo u obzir samo društvene mreže i shvatili da je veliki vođa Reformista postavio za specijalnu savjetnicu i predsjedavajuću gospođu Martinčević koja je kumulirala te dvije funkcije i samo pregledom fotografija, nismo išli dalje razmatrati, shvatili smo da je ta žena godišnje bila minimalno 100 dana uz župana negdje na putu. Uz naravno godišnje odmore, čini mi se da je tri tjedna zaglavila na Kubi, dok smo svi mi nosili maske i bojali se korone. Mene zanima, kako osoba koja može biti 100 dana negdje na putu, može raditi istodobno u JURA-i? Iz kuloarskih priča u županiji, rečeno nam je da je ta osoba uopće nije dolazila u JURA-u na posao. To je kazneno djelo. Ako ste negdje zaposleni, onda morate dolaziti na posao. Bez obzira na to što vas je župan postavio kao veliki vođa na sto drugih funkcija – započeo je Čehok, koji je zamolio župana da se „utvrdi koliko je gospođa Martinčević puta od 2017. do 2020. godine bila na poslu u JURA-i“.

– Što je točno tamo radila, koliko je bila na putu kao predsjedavajuća, što ne postoji prema zakonu turističke zajednice, koliko je bila na putu ili negdje drugdje kao specijalna savjetnica, je li uzela godišnji kada je dijelila pakete preko Reformista po Lepoglavi i Crvenog križa? Jer, ako je to sve istina, onda mislim da bi trebala vratiti novac. Jer nije radila tamo gdje je zaposlena. Molim da se utvrdi istina, možda ima još takvih zaposlenika, kad je u pitanju veliki vođa ne bih se čudio, i sam je rekao da je uhljebio jako puno ljudi, recimo Leverića, neke supruge, supružnike. Molio bih da se to utvrdi. Pogledajte samo društvene mreže, bit će vam jasno da minimalno 100 dana ta žena nije mogla raditi. Mislim da nitko od nas nema takav godišnji, ma koliko bio sposoban – kazao je vijećnik Čehok.

Potom je uslijedio odgovor župana Anđelka Stričaka:

– Uvažena HDZ-ovka Natalija Martinčević. Dali je radila u JURI? Je. I nikad je nisu vidjeli na radnom mjestu. Zbog čega velim HDZ-ovka? To vam je slično slučaju Bedeković. Znači, naš bivši zaposlenik Bedeković, da je HDZ-ovac, mediji bi ga razmontirali. A kad je Reformista, tepaju ga – bravo care, bravo tigre, kako si uspio dvije godine dolaziti na posao, a ništa ne raditi. Znači, HDZ-ovka Natalija Martinčević dolazila je na posao, a na radnom mjestu nisu je vidjeli, a HDZ-ovac Željko Bedeković je dvije godine dolazio na posao, a nije odradio ništa. Neka se sada malo netko zapita što se događa u Varaždinskoj županiji. Govorim o dvostrukim mjerilima i kriterijima, što nije dozvoljeno. Etiketirati ljude zbog stranačke pripadnosti. Ako ti stave jednu krilaticu najgori si, a ako ti stave drugu, najbolji si, još ti tepaju – odgovorio je Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Prva europska optužnica u Hrvatskoj podignuta protiv poljoprivrednika iz Belice, evo o kome se radi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Europsko tužiteljstvo nedavno je objavilo da je podiglo prvu optužnicu u Hrvatskoj, i to za subvencijsku prijevaru na štetu državnog Proračuna, te Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, tešku nešto manje od milijun eura, piše Telegram.

Slučaj će se voditi na Županijskom sudu u Zagrebu koji je prema zakonu jedini nadležan za suđenja što ih pokreće Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj. Telegram je neslužbeno doznao da je optužnica podignuta protiv Danijela Vinkovića, direktora u Poljoprivrednom obrtu Vinković iz Belice koji je osnovao njegov otac Zlatko Vinković.

Vinkovići se najviše bave proizvodnjom krumpira. Osim toga, proizvode i luk, češnjak, tikve, ciklu i kupus. Svi članovi obitelji, prema javno dostupnim podacima, uključeni su u rad obrta, a uz proizvodne imaju i značajne skladišne kapacitete.

Kompleks na Belici u kojem se nalazi Poslovni centar Vinković

Županijski sud u Zagrebu poslao mu je optužnicu kako bi na nju mogao odgovoriti, što je dio procedure prije nego što optužnica postane pravomoćna. Nakon što Vinković odgovori na nju i iznese svoje argumente, optužno vijeće odlučivat će je li optužnica osnovana. Ukoliko je potvrdi, počet će i suđenje.

Krivotvorena potvrda?

Vinković je krajem 2020. godine Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio zahtjev za bespovratnom subvencijom: tražio je 7.439.500 kuna, od čega je 85 posto (6.323.575 kuna) ili oko 843.000 eura trebalo biti isplaćeno iz europskoga Proračuna, a ostatak (1.115.925 kuna) iz hrvatskoga.

Tužiteljstvo tvrdi da je okrivljenik među dokumentima što ih je poslao uza zahtjev za potporom priložio krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika, odnosno lažnim dokumentom prikazao je da ispunjava sve uvjete za prijavu, što prema optužnici nije bilo tako.

– Do zatražene isplate nije došlo jer je Agencija odbila zahtjev za potporom uočivši da okrivljenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti – navelo je u optužnici europsko tužiteljstvo.

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potvrđuju da su sporni Vinkovićev zahtjev dobili.

– Korisnik Danijel Vinković javio se 2. prosinca 2020. na 7. natječaj za tip operacije 4.1.1 ‘Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir’. Natječaj je bio raspisan 20. srpnja 2020. godine. Nakon provedene administrativne kontrole 10. ožujka 2021. izdana mu je Odluka o odbijanju – potvrdili su za Telegram.

Izravne potpore

Potvrđeno je da je od 2018. do danas Danijelu Vinkoviću isplaćeno 176.435,47 kuna izravnih potpora. Njegov otac puno duže dobiva potpore. Od 2012. isplaćeno mu je 3.989.608,22 kune.

– Ulaganje se odnosilo na kombajn za vađenje krumpira i luka, prskalicu za zaštitu bilja, opremu i softver za preciznu poljoprivredu, opremu i uređaje za skladištenje – navode iz Agencije. Još 609.811,96 kuna dobio je kao izravne potpore.

Telegram je kontaktirao optuženog Vinkovića, koji nije odgovarao na pozive. Javio se, međutim, njegov otac Zlatko Vinković.

– Moj sin je samo predao dokumentaciju na natječaj za te potpore. Već je za to uložio 200 tisuća kuna, a na kraju nije dobio ništa. Nije mislio mislio ništa ukrasti. Riječ je o novcu koji bi se isplaćivao u idućih nekoliko godina i sve to vrijeme moj je sin morao imati pozitivno poslovanje i zapošljavati mnoge radnike.

U protivnom bi na kraju čak morao tih sedam milijuna kuna vratiti. Istovremeno je trebao investirati svojih 11 milijuna kuna. Mnogi su, na žalost, već i morali vraćati novac od potpora, jer nisu mogli u ovoj zemlji dovoljno dugo uspješno poslovati – rekao je Telegramu Zlatko Vinković, naglašavajući da njegov sin nije bio svjestan da je napravio kazneno djelo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje