Povežite se s nama

U fokusu

Održana Svečana sjednica povodom Dana Grada Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

NOVI MAROF

Proslava rođendana Grada novog Marofa je počela. Uz brojne zabavne sadržaje Antunovog v Marofu održana je  Svečana sjednica Gradskog vijeća, kojoj su nazočili brojni uzvanici, među kojima i ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat.

Svečana sjednica je održana u kino dvorani Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Dosad

– Ovogodišnji rođendan smo dočekali u pozitivnom ozračju. Uspješno vraćamo naslijeđena dugovanja, poduzetnička zona je svakim danom sve punija, dobili smo zeleno svjetlo resornog ministarstva za izgradnju obilaznice, smanjili broj nezaposlenih, obnavljamo infrastrukturu… nabrojio je gradonačelnik Siniša Jenkač  samo neke od rezultata koje je Grad Novi marof ostvario između dva rođendana.  

Kako bi štoviše smanjili dug, u Novom su Marofu morali povući i nepopularne, ali nužne poteze kao što je smanjenje plača zaposlenika u Gradu.

 – Vjerujem da ćemo krajem ove godine vidjeti prave efekte svih ušteda koje smo proveli u proračun, naglasio je Jenkač. Od važnijih projekata, koji će uslijediti, gradonačelnik je naveo izgradnju dječjeg vrtića putem sredstava EU fondova,  projektiranje istočne obilaznice za što treba izdvojiti 1,3 milijuna kuna dok je ukupna investicija izgradnje obilaznice oko 100 milijuna kuna. Naveo je i projekt aglomeracije koji bi u potpunosti trebao riješiti problem odvodnje voda i vodoopskrbe na području grada Novog Marofa. Obavit će se i sanacija odlagališta otpada za što će iznos u cijelosti osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

 

– Napravili smo mnoge pomake koji su do sada izostali, a efekti će se vidjeti krajem ove i u idućoj godini,  zaključio je Jenkač.

Drastične promjene

Predsjednik Gradskog vijeća, Zvonko Puškadija, koji je tu funkciju preuzeo u ožujku ove godine, nakon što je dotadašnji predsjednik Denis Kovačić imenovan pomoćnikom ministra zdravlja, istaknuo je da su se u Gradu dogodile drastične promjene koje sada omogućuju daljnji razvoj grada Novog Marofa.

Okupljene na svečanoj sjednici, u ime prisutnih načelnika i gradonačelnika, pozdravio je načelnik Općine Ljubešćica, Nenad Horvatić koji je pozitivnim ocijenio čete posjete ministara Novom Marofu što je, kako je rekao, potvrda da će rezultati i projekti i ubuduće stizati u Novi Marof.

Ministar Darko Horvat

Na svečanoj sjednici bio je i ministar obrta i poduzetništva Darko Horvat koji je istaknuo podršku jednom od najvažnijih projekata, izgradnji istočne obilaznice, za koji se intenzivno traži model financiranja, budući se radi o projektu vrijednom oko 100 milijuna kuna.– Novi Marof je, vođen jednom novom filozofijom, u zadnjih godinu dana došao u poziciju da se događaju neke lijepe stvari. Kao ministar i Ministarstvo obrta i poduzetništva pomoći ćemo u svakom segmentu gradonačelniku da život mještana bude što bolji, standard što viši, a da problema bude što manje – naglasio je između ostalog u svom govoru ministar Horvat.Uz ministra Horvata na sjednici su bila i dva pomoćnika ministra, Zdravko Jakop, pomoćnik ministra obrane, te Mario Madunić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Tko je prvi uveo sustav zračne pošte – Bolnica u Varaždinu ili Čakovcu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŽB Čakovec/Ivan Agnezović

Nakon što je u Općoj bolnici Varaždin u ponedjeljak, 1. ožujka, održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen sustav zračne pošte, prilikom čega je naglašeno da je „Opća bolnica Varaždin kao prva bolnica u Hrvatskoj uvela taj sustav“, oglasili su se iz Županijske bolnice Čakovec.

<<FOTO U varaždinskoj bolnici instalirana zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata<<

Naime, Županijska bolnica Čakovec objavila je istoga dana na svom Facebook profilu vijest „s obzirom na to da se u medijima i na društvenim mrežama širi vijest da je Opća bolnica Varaždin prva ugradila i pustila u pogon sustav zračne pošte“.

– Drago nam je što i nama prijateljska bolnica uvodi novosti, no moramo demantirati da je OB Varaždin prva u tome, obzirom da takav sustav zračne pošte (plastiče tube putem kojih se šalje ‘pošta’ između odjela u bolnici) već godinu dana postoji u našoj bolnici, a o tome smo pravodobno obavijestili javnost. Sustav zračne pošte je u Dnevnoj bolnici ŽB Čakovec pušten u pogon 2020., a učinjene su pripreme na širenju pogona i na cijelu bolnicu – objasnili su iz čakovečke Bolnice.

Dodajmo da je jučer pristiglo priopćenje iz OB Varaždin vezano upravo uz objavu ŽB Čakovec i drugih medija koji su prenijeli tu vijest. Prenosimo ga u cijelosti.

Opća bolnica Varaždin prva je u Republici Hrvatskoj instalirala uređaj za pneumatski transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzroci trebaju biti analizirani proizvođača Sarstedt Tempus600 iz Danske, a nakon toga i Opća bolnica Zadar.

Sustav se također može zvati zračna pošta za laboratorijske uzorke putem cijevi. Sustav Tempus600 transportira uzorke u zatvorenim epruvetama odmah nakon uzorkovanja te isti nema nikakve „kapsule“ već se šalju epruvete. Također smatramo za potrebnim istaknuti da Opća bolnica Varaždin digitalizira dokumentaciju za komunikaciju između službi/odjela te nalaze prosljeđuje intranetom unutar Opće bolnice Varaždin te internetom prema vanjskim korisnicima kao i putem određenih VPN mreža.

U ovom trenutku suvremenog digitalnog doba te doba epidemije SARS-Cov2 virusom smatramo krajnje neprimjerenim distribuirati nalaze u papirnatom obliku i dostavljati ih putem „kapsule“ kako je to navedeno u novinskom članku o uvođenju zračne pošte u Županijskoj bolnici Čakovec od 10.03.2020. godine objavljenom na portalu Župan.hr pod naslovom „Županijska bolnica Čakovec uvodi zračnu poštu – nalazi ili uzorci krvi putovat će plastičnim tubama“.

Vjerujemo da još ima bolnica u Republici Hrvatskoj koje imaju tu određenu vrstu zračne pošte putem kapsule, a Općoj bolnici Varaždin je poznato da takvu zračnu poštu od 2017. godine ima i Opća bolnica Šibenik.

Ponavljamo da sustav Tempus600, koji je instaliran u Općoj bolnici Varaždin je transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta od mjesta uzorkovanja do laboratorija unutar nekoliko sekundi, a u slučaju Opće bolnice Varaždin u vremenu od 25 do 31 sekunde te da taj sustav nema nikakvu kapsulu u koju se stavljaju uzorci već uređaj koji direktno povlači uzorak za uzorkom te uređaj u koji isti stižu.

Do kraja 2020. godine u Općoj bolnici Varaždin prošlo je oko 5000 uzoraka. Pomoću instaliranog sustava, laboratorij dolazi do zgrade Interne čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem, sustav transportira epruvete s uzorcima brzo i sigurno, uzorak po uzorak, direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Zračna pošta kao način kojim se pod pritiskom zraka prosljeđuju pošiljke je izum nastao u 19 stoljeću.

Opća bolnica Varaždin u svojim materijalima te izjavama navodi da je instalirala sustav zračne pošte za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi proizvođača iz Danske Sarstedt Tempus600 kojim se udaljenost od 195 metara (instalirana je u zemlji) između dvije zgrade, zgrade Interne i zgrade medicinsko-biokemijskog laboratorija, odvija u kratkom vremenu, uređajem koji se sastoji od stanice za slanje uzoraka (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi i stanice za prihvat uzoraka u laboratorij (zgrada Medicinsko-biokemijskog laboratorija).

FOTO: ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC

FOTO: OPĆA BOLNICA VARAŽDIN

Nastavite čitati

U fokusu

Započela je izgradnja Spinalnog centra, “bit će jedan od najmodernijih u ovome dijelu Europe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama jučer, 2. ožujka, održana je uvodna konferencija projekta izgradnje i opremanja nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

Konferenciji su prisustvovali župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Vanda Petanjek, Matea Radić iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić, dr.med., predsjednik Upravnog vijeća bolnice Željko Bedeković te predstavnik izvođača radova Mirko Habijanec.

Ravnatelj bolnice Denis Kovačić je naglasio kako je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice jedina rehabilitacijska zdravstvena ustanova koja zbrinjava tu vrstu pacijenata, a kako je istaknuo, dosadašnji prostori nisu bili primjereni za rad u 21. stoljeću.

– Godinama smo nastojali pokrenuti realizaciju spinalnog centra. Sama priča je stara dvadesetak godina, no tek 2018. godine dobili smo prva sredstva, 83 milijuna kuna  bespovratnih financijskih sredstava koji su otvorili mogućnost da se pristupi radovima. Tada smo redizajnirali projekt, kroz 2018. i 2019. godinu prikupili sve potrebne dozvole i početkom prošle godine je raspisani natječaj. Nakon prihvatljive cijene, krenuli su radovi u dvije faze: obrtničko-građevinski radovi te opremanje za koje još nisu pokrenuti postupci javne nabave – rekao je Denis Kovačić.

Župan Radimir Čačić je u svom obraćanju  istaknuo važnost ovog projekta, naglasivši pritom da je projekt po financiranju primarno europski, ali je državni po svom značaju.

– U ovoj bolnici zapravo mali postotak pacijenata, čak manje od 20 posto, dolazi iz Varaždinske županije. I tako treba biti. Ne možemo u svakoj Županiji imati posebnu bolnicu za specifične bolesti, spinalni centar i slične potrebe za liječenjem i rehabilitacijom. To je dobar projekt koji je prepoznala i naša Vlada, ali i Europska Unija. Kod ovog projekta se vidi naša upornost i želja za izgrađivanjem nečeg korisnog i modernog. Treba biti uporan, treba se boriti, naročito ako ima razloga za to činiti – rekao je župan Čačić.

– Pred nama je još realizacija mnogih projekata, poput Centralnog operacijskog bloka u Općoj bolnici Varaždin, koji će biti ključni dio našeg strateškog Razvojnog sporazuma pet županija Sjevera. Drugi dio se odnosi na zdravstveni turizam i turističku infrastrukturi u Varaždinskim Toplicama, koji su šansa koju nismo imali do sada, a moći će se javiti i na europske projekte. Ovo su najveće toplice u Hrvatskoj. S ovih 80 ležajeva koje sad dodajemo na postojeći kapacitet od 900, imamo tisuću ležajeva. S još jednim takvim kapacitetom, s potpuno novim kompleksom idemo u sljedećem razdoblju, u kombinaciji zdravstvenog turizma i turizma. To su investicije koje imamo u strateškom programu od 630 milijuna kuna – zaključio je Čačić.

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Željko Bedeković je izrazio zadovoljstvo izvođenjem radova.

– Izgradnja Spinalnog centra ima veliko značenje za Varaždinske Toplice, na to smo čekali jako dugo i sretan sam što se realizira paralelno sa obnovom postojećih objekata Specijalne bolnice. Na ovome ne stajemo, idemo dalje, pred nama su novi projekti i korištenje EU fondova u narednom razdoblju – rekao je Bedeković.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić je kazao kako će Nacionalni rehabilitacijski centar biti jedan od najmodernijih centara u ovom dijelu Europe.

Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 107.094.765,49 kuna, od čega su bespovratna sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 83.000.000,00 kuna.

Nakon provedenih postupaka javne nabave za radove i nadzore, vrijednost ulaganja iznosi 112.000.741,74, a financiranje projekta osigurano je i iz državnog proračuna RH putem

Ministarstva zdravstva u iznosu od 24.094.150,65 kuna.

Nastavite čitati