Povežite se s nama

Život i društvo

Održivost u Hrvatskoj: gotovo polovica građana bi za novi automobil odabrala hibrid ili električni

Objavljeno:

- dana

Gotovo polovica građana bi prestala kupovati proizvode kompanije koje ignoriraju društvenu odgovornost, a 43% ispitanika prilikom kupnje prednost daje proizvodima ili uslugama brendova koji su društveno odgovorni – čak i kada su skuplji, pokazalo je najnovije istraživanje MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve u listopadu ove godine.

Rastuća važnost održivosti među hrvatskim potrošačima ogleda se i u sve boljem razumijevanju što održivost zapravo predstavlja. U ovoj godini, 24% ispitanika ocjenjuje svoje poznavanje održivosti kao dobro ili vrlo dobro, što je porast od 6 postotnih bodova u odnosu na prošlu godinu, dok broj onih koji smatraju da su slabo upoznati s konceptom pada s 24% na 17%.

Građani smatraju da svoju naklonost održivosti pokazuju ponajprije kroz redovito odvajanje i recikliranje otpada, što čini 81% ispitanih – za 5 postotnih bodova više nego prošle godine. Resurse u kućanstvu racionalno troši 79% ispitanika – dakle, više paze da se hrana ne baca, brinu o potrošnji vode, gase uređaje i rasvjetu kad se ne koriste. U trgovinu svoje vrećice nosi njih 78%, a visoko na popisu je i korištenje štednih žarulja – što ističe 77% građana. Ova ponašanja češća su kod više obrazovanih te onih s višim osobnim primanjima.

Pozitivan signal prema ekološki osviještenom potrošačkom ponašanju predstavljaju i podaci prema kojima su za čak 71% ispitanih transparentno poslovanje i fer odnos prema zaposlenicima, dobavljačima i kupcima važniji za procjenu kompanije nego ekonomska snaga. Svaki drugi građanin bi prestao kupovati proizvode određene kompanije ako nisu proizvedeni na društveno odgovoran način, a jednako toliko ih je spremno platiti više za proizvode iz ekološkog uzgoja. Zanimljivo, 41% ispitanika bi, da kupuju novi automobil, odabrali hibridno ili električno vozilo.

– Čak 84% ispitanika smatra da održivo poslovanje ima pozitivan utjecaj na opći dojam o kompaniji ili brendu. Ovo je još jedan pokazatelj da sve veći broj ljudi sve više cijeni održivost, poštivanje raznolikosti i uključivost u poslovnom okruženju. To nije samo trend, već ključna odrednica koja oblikuje percepciju potrošača o vrijednosti tvrtki i njihovih proizvoda. Stoga, integracija ovih vrijednosti u poslovnu strategiju nije samo nužnost, već i prilika za stvaranje autentičnih veza s potrošačima i dugoročne vrijednosti za sve dionike – istaknula je Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj. Kariž naglašava i kako Mastercard snažno inicira, sudjeluje i promovira održivost u svojim aktivnostima.

– Krajem 2022. hrvatska inačica platforme Priceless.com postaje prva u svijetu koja donosi iskustva s komponentom pozitivnog utjecaja na društvo i okoliš, a ta iskustva se kreiraju u suradnji s poduzetnicima koji se vode održivim praksama. Time hrvatskoj turističkoj ponudi dajemo zaokret u smjeru održivosti, a to činimo B2B i B2C. Isto tako i kroz projekt Uplift educiramo mikro, male i srednje poduzetnike u smjeru održivosti, naročito u turizmu i uslužnim djelatnostima kako bismo ih osvijestili o važnosti te teme, a onda i ponudili rješenja, ili u najmanju ruku, inspiraciju za rješenja izazova u tom segmentu – pojasnila je Kariž.

Kad su upitani kako bi rangirali aspekte vezane uz održivost, potrošači su na prvo mjesto stavili odnos prema zaposlenicima, što je važno za 87% ispitanih. Slijede zaštita ljudskih prava, uvažavanje raznolikosti i nediskriminacija, odnos prema kupcima, dobavljačima i konkurenciji te zaštita okoliša. Zadnje mjesto zauzima briga o lokalnom razvoju. Pritom je, primjerice, odnos prema zaposlenicima važniji stanovnicima Slavonije, zaštita ljudskih prava ženama, a rang važnosti navedenih aspekata ostao je sličan onome od prošle godine.

Život i društvo

Potpisan Ugovor o privremenom sufinanciranju nastavka projekta Aglomeracije Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Varkoma Bruno Ister potpisali su u ponedjeljak, 15. travnja, Ugovor o privremenom sufinanciranju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“.

Potpisanim ugovorom omogućuje se nastavak financiranja ukupnog projekta u vrijednosti 113 milijuna eura od čega je 65 milijuna bespovratnih sredstava iz EU.

– Kao što je već poznato, prije oko mjesec dana, potpisan je ugovor za gradnju uređaja i zapravo na ovaj način omogućava se normalna dinamika u projektiranju, na gradilištu da se predviđeni uređaj gradi, a da zapravo nema problema s plaćanjem s obzirom na to da je jedan program završio s 31. prosinca lani. Podsjećam, sada  smo u novom programu Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.” – ističe generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković.

Potom se na financiranje se osvrnuo i direktor Varkoma Bruno Ister, kod kojeg se primijetilo da ima razloga za zadovoljstvo.

– Premošćivanje tog jaza u financiranju iznimno je značajnosvim tvrtkama, pa tako i Varkomu. Znamo da je nama jako bitno za početak ovog posla imati sredstva na raspolaganju i za završetak mreže koja je praktički pri kraju, ali tu su još konačni obračuni, razlike u cijeni, pa predujmovi za uređaj za pročišćavanje – nabrajao je Ister,

Dodao je da su na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin započeli radovi na projektiranju i istražni radovi, a najviše koristi od ovakvog financiranja imat će hrvatski državljani jer sada je trenutno njih oko 57% priključeno na sustave odvodnje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradonačelnik Ivanca uručio 17 novih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i to za dvije mjere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Poduzetničkog inkubatora Ivanec u petak je, 12. travnja, održana prigodna svečanost na kojoj je gradonačelnik Milorad Batinić korisnicima uručio nove ugovore temeljem kojih će ostvariti bespovratne novčane poticaje Grada Ivanca za rješavanje stambenog pitanja te za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. 

Što se tiče stambenih poticaja, u ovom, 9. krugu dodjele, pravo na gradska sredstva ostvarilo je 11 novih obitelji, čime se ukupan broj korisnika ove mjere popeo na 139.

Riječ je isključivo o mladim obiteljima s prebivalištem na administrativnom području Grada Ivanca, koje stambeno pitanje rješavaju (do)gradnjom, rekonstrukcijom ili kupnjom nekretnine.

-S obzirom na cijene na tržištu, nadam se da će vam gradski poticaji barem djelomično olakšati rješavanje stambenog pitanja. Posebno naglašavam da je ovaj program trajno otvoren i da će Grad za njega osigurati koliko god sredstavabude potrebno. A to znači da ne trebate žuriti jer ne postoji neki određen rok za iskorištenje sredstava – poručio je gradonačelnik.

Za program stambenih poticaja Grad je dosad mladim obiteljima izašao u susret s ukupno 125.500 eura.

-Kao i svakog puta do sada, i ovoga puta među korisnicima potpora su i obitelji koje su se doselile u Ivanec pa želim dobrodošlicu doseljenima iz Slavonskog Broda i Bednje – istaknuo je Batinić.

Podsjetio je da novodoseljeni u Ivanec čine oko 25% od ukupnog broja korisnika, a to ukazuje na povećani trend doseljavanja u naš grad i to ne samo iz susjednih općina i gradova, već i iz drugih županija.

Uz dodjelu stambenih poticaja, održan je i treći krug dodjele gradskih poticaja za podizanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Pravo na gradske poticaje ostvarilo je 6 novih korisnika, tako da ovu vrstu potpora sada koristi 29-ero građana/obitelji s područja grada Ivanca

Najveći broj koristi potpore za ugradnju fotonaponskog sustava, ali i za dizalice topline, vanjsku stolariju, termo fasade, izolaciju krova te za Sunčani toplinski sustav za grijanje vode. 

-Drago mi je što ste se javili na Javni poziv Grada Ivanca te odlučili iskoristiti bespovratna sredstva koja vam nudimo zaenergetsku obnovu objekata, a u cilju smanjenja potrošnje energenata. Smatram da je to dobar potez te vas pozivam da o tome obavijestite i svoje prijatelje i znance te da tako dalje proširite glas o tome, to više što je i ovaj poziv trajno otvoren za sve naše građane – apelirao je gradonačelnik.

Inače, vlasnici obiteljskih kuća mogu ostvariti bespovratna sredstva koja, ovisno o mjeri koju izvode, iznose od 663,61 do najviše 1.990,84 eura.

Naglašavajući da su ove mjere tek dio daleko šire priče o brojnim načinima na koji Grad potiče ostanak mladih u Ivancu, Batinić je podsjetio i na druge mjere koje idu u tom smjeru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje