Povežite se s nama

Život i društvo

“Advent na Voći” veseliji, šareniji i čarobniji nego ikad

Objavljeno:

- dana

Iako stara tek tri godine, ipak je tradicija – 23. prosinca održan je treći po redu “Advent na Voći”.

Manifestacija je to koju svi mještani s nestrpljenjem očekuju tijekom cijele godine.

Sve je krenulo skromno 2021. godine, na razini općinske organizacije, a onda se u organizaciju lani uključila i Turistička zajednica područja “Sjever Zagorja”. Ove godine program je još bogatiji, šareniji i veseliji.

Okrenut mještanima

Načelnica Donje Voće Sanja Kočet ističe kako je ova manifestacija prvenstveno okrenuta mještanima, a posebice u ove blagdanske dane koji su idealna prilika da se svi zajedno okupe i podruže.

– Iz godine u godinu dižemo naš “Advent” na višu razinu. Ove smo godine imali izuzetno velik interes izlagača da dođu ovdje i predstave se na našim štandovima, a imali smo i bogatiji i raznovrsniji program. Božićni koncert održala je klapa Motovun koji su bili posebni gosti, a stigli su zajedno s načelnikom Motovuna g. Tomislavom Pahović te su oduševili Voćance i posjetitelje svojim izvedbama – rekla je načelnica Kočet.

Među izlagačima su vrijedne udruge s područja općine, lokalni OPG-ovi, osnovna škola, ali i Općina Starše iz Slovenije sa svojim Turističkim društvom i osnovnom školom te udruge i izlagači iz susjednih općina Vinice i Cestice. Svoj je štand imalo i Općinsko vijeće Donje Voće, a sva sredstva koja će se prikupiti podjelom sarme i palačinki s tog štanda, donirat će se za dvije potrebite obitelji s područja općine.

– Ove smo godine u samom centru Voće, no druge godine ćemo morati premjestiti manifestaciju na novu lokaciju jer se naš “Advent” širi i ovaj je prostor naprosto postao premali radi sve većeg odaziva iz godine u godinu, ali i interesa izlagača iz susjednih općina. Naravno da nam je svima to veoma drago jer dokazuje da radimo dobar posao – dodala je načelnica.

I dok su odrasli uživali u čaši finog vina, punča, gina i odličnoj glazbi, najmlađe je najviše razveselio jedan poseban gost. Naime, djecu je posjetio Djed Mraz i donio slatke poklone, a one najvrijednije i najkreativnije nagradio posebnim poklonima.

Osim programa, i prethodnih je dana bilo vrlo veselo na Voći.

Brojne su udruge organizirale razne radionice poput onih pečenja božićnih kolača i izrade božićnih čestitki.

– Također, tijekom proteklog tjedna smo podijelili oko 70 paketa našim potrebitim sumještanima, pretežito starijima i nemoćnima, a usput smo s njima popili kavu i podružili se, a što im je bilo posebno drago – otkrila je Kočet.

Odličnim odazivom posjetitelja zadovoljni su i iz Turističke zajednice “Sjever Zagorja”, a to nam je potvrdila i direktorica Mirjana Koledić.

– Bogata eno-gastro ponuda, nastupi brojnih zborova, nastup KUD-a… sve je to doprinijelo odličnoj posjećenosti i ovako lijepom, veselom, blagdanskom raspoloženju ovdje na Voći. Inače, u Donjoj Voći njeguju sve tradicije i običaje, tako da, bilo kakvo druženje da se ovdje organizira, svi se uvijek rado odazovu – rekla je direktorica Koledić te pozvala sve i na posebno blagdansko druženje 29. prosinca u Klenovnik.

Odlična suradnja

“Advent na Voći” posjetio i načelnik Vinice, Branimir Štimec, načelnik Klenovnika Mladen Blaško te načelnik Cestice Mirko Korotaj koji je otkrio da svoje štandove ovdje imaju Sportsko-ribolovno društvo Cestica 1995, cestički vinogradari te jedan OPG.

– Imamo jako dobru suradnju s Općinom Donja Voća, a ovaj “Advent” na području Turističke zajednice “Sjever Zagorja” se pokazao kao jako dobar sadržaj. Prošle je godine sjajno ispao, ove godine još i bolje te vjerujem da će ubuduće svi ti sadržaji biti još bolji i bogatiji. Također, ima jako puno mladih jer oni jedva čekaju da se organiziraju ovakva događanja i priredbe, a na općinama i Turističkoj zajednici je onda da im ponude takve sadržaje – zaključio je Korotaj.

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kada će se tretirati komarci u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina, 30. svibnja 2024. godine, u terminu od 5:00 – 5:30 sati, u Parku Vatroslava Jagića.

Dezinsekcija će se provoditi  sa sintetskim piretroidom PHOBI SUPER PB koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva. Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s motornog vozila.

Mole se građani da se u to vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenoj lokaciji i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari, ako u blizini navedene lokacije imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca, poručili su u Gradu Varaždinu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje