Povežite se s nama

Život i društvo

E-biciklijada: odvozite novomarofski „Šic na bic“ bilo koji dan do 1. rujna!

Objavljeno:

- dana

Udruga Mladi za Marof poziva sve zainteresirane na jubilarnu 15. rekreativnu novomarofsku biciklijadu „Šic na bic“.

No, s obzirom na to da je ova novomarofska biciklijada zamišljena kao druženje biciklista rekreativaca, zbog aktualnih mjera društvenog distanciranja ne može se organizirati na prijašnji način. No, to nije razlog da se kotači i pedale ne zavrte okolnim bregima i ove godine.

– Uz pomoć tehnologije, koja je posljednjih mjeseci donijela brojne promjene u naše živote, odlučili smo organizirati e-biciklijadu. Osmišljena ruta je objavljena na webu, a sve što treba za sudjelovanje je pametni telefon, bicikl i naravno – malo dobre volje! – poručuju organizatori.

Kako sudjelovati?

PRIJAVA

Prijava će ići putem Google obrasca (https://tinyurl.com/snb2020prijava). Kotizacija nema. Ipak, partneri biciklijade osigurali su majice, koje će svi sudionici dobiti po završetku biciklijade (u rujnu 2020).

ODVOZI RUTU

Karta rute dostupna je na servisu bikemap.net, link: https://tinyurl.com/snb2020ruta, gdje se mogu proučiti detalji i istražiti mogućnosti kako je od(e)biciklirati. Ruta ima 6 kontrolnih točaka koje su označene plakatima biciklijade. Uživajte u vožnji i obiđite sve kontrolne točke prema karti – bilo koji dan u razdoblju od 4. srpnja do 1. rujna 2020. godine.

FOTKAJ

Na svakoj kontrolnoj točki „okinite“ fotku! Organizatori pozdravljaju kreativnost u svakom pogledu, no nastojte da se na fotografiji osim sudionika biciklijade vidi neki detalj u bližem radijusu kontrolne točke.

POTVRDI KONTROLNU TOČKU I POŠALJI FOTKU

Koristeći pametni telefon na svakoj točki očitajte QR kod. On vas vodi na web obrazac čijim ispunjavanjem potvrđujete da ste bili na kontrolnoj točki te u koji prilažte snimljenu fotografiju. Ako tehnologija zakaže, fotografiju pošaljite mailom na [email protected], gdje ujedno možete dobiti i odgovore na sva pitanja vezana uz biciklijadu.

VESELITE SE MAJICI BICIKLIJADE

Na svim kontrolnim točkama moguće je predložiti slogan ovogodišnje biciklijade. Najbolji slogan otisnuti će se na majice.

– Želimo ti vjetar u leđa! – poručuju organizatori, koji ujedno zahvaljuju partnerima bez kojih ne bi mogli ostvariti ovaj projekt: Biciklistički klub Maraton Beciklin, Grad Novi Marof, Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Knauf Insulation Hrvatska, Radio Novi Marof.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati