Povežite se s nama

Kultura

Ogenj ima novi singl, koncert u KSET-u i dvije nominacije za Porin: poslušajte “Domaj”!

ogenj

Objavljeno:

- dana

Izvrstan, energičan i nadahnut etno punk rock bend Ogenj nominiran je u dvije kategorije za ovogodišnji Porin!

Predstavljamo vam njihov novi videospot za singl “Domaj” uoči koncertne promocije istoimenog albuma koju će održati 22. ožujka u KSET-u u Zagrebu!

Prošla godina za Ogenj je bila svojevrsna prekretnica: objavljen im je prvi album “Domaj” u izdanju Dancing Beara. U skladu s njihovim scenskim izražajem, “Domaj” vrvi divljim, emotivnim i energičnim pjesamama otpjevanim na podravsko – međimurskom dijalektu, čiji je autor glazbe i teksta frontmen Tomislav Mihac Kovačic, dok aranžmane potpisuje Ogenj.

Dosad objavljeni singlovi “Lepa Mara”, “Hote, hote” i “Ljubaf na najjakše” su dobro zastupljeni u radijskom eteru, a za novi singl odabrana je pjesma “Domaj” po kojoj je i naslovljen album. Prateći video spot snimljen je kako i priliči ovoj pjesmi – domaj, u Koprivnici što je najbolje opisao Tomislav Mihac Kovačic u ime benda Ogenj:

– Spot je sniman na lokacijama našega gradića Koprivnice. Ideja je prikazati i spojiti urbano i moderno s vrlo popularnom pričom odlaska mladih iz gradova. Ogenj je odlučio “Domaj” posvetiti svome domu, dragoj Koprivnici. To je mala, ali urbana sredina iz koje niču zdravi i kvalitetni projekti. Parkour session “odradio” je dragi nam prijatelj Aleksandar Rapaić, dok je bend kadrove svirke snimao u kultnom Domu mladih koji je nekada bio mjesto za velike rock i punk koncerte. Sve je nabijeno emocijama i svaka scena ima svoju priču – tržnica, Bašća, korzo, paviljon, park, bicikli, bazeni, Dom mladih…

Pjesma je posveta svima koji su u ovim vremenima “trbuhom za kruhom”. Al dragi ljudi, toplinu doma ne može zamijeniti nista – sigdi je lepo, al domaj je naj/raj! – kaže Tomo.

Režiju video spota potpisuje Marko Čordaš.

Svakako valja spomenuti dvije nominacije grupe Ogenj za prvu Rock & Off nagradu, i to za Veliki prasak godine te Izvođača godine po glasovima publike i njihov sjajan energičan nastup na samoj dodjeli nagrada 31. siječnja u Tvornici kulture gdje su s lakoćom publiku digli na noge. Nakon Rock&Off-a usljedile su itekako zasluženo i dvije nominacije za Porin i to u kategorijama “Najbolji etno album” i “Novi izvođač”. Hoće li Ogenj u nekoj od kategorija biti nagrađen, saznat ćemo 29. ožujka kada će se 26. dodjela nagrada Porin održati u Rijeci.

Put koprivničke petorke Ogenj (Tomislav Mihac Kovačic (vokal, gitara, tamburica), Denis Kuzel (bubnjevi), Luka Iverac (viola), Filip Kušnjer (gitara), te Borna Ilić (bas gitara)) put je bez prestanka jer oni su stalno na cesti koja ih vode na brojne klupske i festivalske nastupe diljem regije. Svi vole zaraznu energiju koju šire na svojim koncertima.

Sljedeći koncert grupa Ogenj održat će u Zagrebu 22. ožujka u klubu KSET gdje će koncertno promovirati svoj odličan, od glazbenih kritičara hvaljen, nedavno objavljen album “Domaj”!

Karte u pretprodaji potražite u Dancing Bear shopu (Gundulićeva 7) i u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) te na blagajni KSET-a (Unska 3) po cijeni od 30 kuna (na dan koncerta 40 kuna).

Kultura

HNK Varaždin najavljuje premijeru na arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Marko Ercegović

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom Varaždinske Toplice najavljuje premijeru na fascinantnom arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama.

Radi se o praizvedbi teksta Čekajući Oresta koji je prema motivima Sofoklove Elektre napisala Lada Kaštelan.

Čarobna lokacija, nekadašnje značajne rimske terme postaju prostor za veliki dramski repertoar kojim se povezuje suvremenost s antičkim nasljeđem.

Ima li osveta smisla? A ako se izvrši, donosi li mir, ili pak, još goru nesreću?

Čekajući Oresta Lade Kaštelan (po motivima Sofoklove Elektre), u režiji Livije Pandur, na rimskom nalazištu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama na inovativan i posve drugačiji način donosi priču u kojoj se svatko od nas može prepoznati.
Vječno suprotstavljene – Klitemnestra (Nina Violić) i Elektra (Dea Presečki) – majka i kćer, u jednom od najvećih mogućih i najstrašnijih sukoba koji svijet pamti, pokušavaju se izboriti jedna s drugom, ostajući pri svojim principima. Bezvremenski je to triler, koji je za Elektrin rod započeo još otkad je njezin otac žrtvovao najstariju kćer za slavu i moć. I tako pokrenuo krugove mržnje i destrukcije.
Plaća li se za smrt, smrću? I ako je tako, da li onda uopće itko ima pravo ubiti? – samo su neka od pitanja koja u dugim noćima i još dužim danima progone glavne junakinje, tjerajući ih na jezive misli koje progovaraju iz njih. Ali i oko njih. Hashtag “#Pratitelji” zamijenio je ovoj Elektri antički kor, predstavljajući odraz modernog društva koje, umjesto da potiskuje zločin, čini upravo ono suprotno, gurajući sukob na rub provalije, ali i samog razuma. Svijet kakav prepoznajemo i nepomirljivost strana u kojoj živimo!

Premijera 28. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice (u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Repriza 29. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice
(u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Redateljica: Livija Pandur
Dramaturginja: Lada Kaštelan
Scenograf: Marko Japelj
Kostimograf: Leo Kulaš
Skladateljica: Tamara Obrovac
Dizajnerica svjetla: Vesna Kolarec
Autorica video projekcija: Vanda Petrović
Asistentica redateljice: Ana Marković
Asistent kostimografa: Mladen Jerneić Grof Erdödy
Ansambl predstave:
Nina Violić
Dea Presečki
Filip Eldan
Nikša Eldan
Beti Lučić
Elizabeta Brodić

Ulaznice za repriznu izvedbu su dostupne putem online prodaje, a od 20. 6. i na blagajni Kazališta.

Radno vrijeme blagajne:
Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.
Nedjeljom samo sat vremena prije početka programa.
Praznikom blagajna ne radi.
Kontakt:
telefon 042/200 250
email [email protected]

Nastavite čitati

Kultura

Uzbudljivo ljeto u Kazališnom studiju mladih – kreće radionica pantomime za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kazališni studio mladih najavljuje radionicu pantomime pod nazivom “Ljetna avantura s pantomimom” koja će se održati od 8. do 12. srpnja, svakog dana od ponedjeljka do petka, u terminu od 10 do 12 sati. Radionicu će voditi poznati kazališni pedagog Frane Meden.

Radionica pantomime namijenjena je djeci i mladima s ciljem razvijanja tjelesnog izražavanja i neverbalne komunikacije. Djeca će kroz igru i glumačke improvizacije razvijati svijest o tijelu kao alatu, o tjelesnim ekspresijama i načinima komunikacije.

Što će djeca naučiti?

Polaznici će se upoznati s osnovnim tehnikama pantomime, uključujući hod, geste, stavove, izraze lica, emocije, ravnotežu i fiksne točke u prostoru. Kroz radionicu će stvarati imaginarni prostor i otkrivati njegove mogućnosti i zakonitosti.

Izjava voditelja

– Radionica je osmišljena tako da potakne djecu i mlade na razvoj svijesti i samopouzdanja kroz grupnu suradnju i kreativne vježbe. Svladava se trema i otkriva kamo s rukama i nogama kada nas ne slušaju. Pri tom ćemo razvijati maštu, kreativnost i stvaralaštvo te oblikovati male etide s novostečenim vještinama – naglasio je Frane Meden, voditelj radionice.

Frane Meden se specijalizirao u području korporalne mime u Parizu, gdje je sudjelovao u radionicama u Atelier de Bellville, a 2008. godine je primljen u Ecole internationale de theatre Jacques Lecoq. Paralelno sa školom Lecoq pohađao je edukacije korporalne mime u MimOdrame.

Tko može sudjelovati?

Radionica je namijenjena djeci i mladima, od prvog razreda osnovne škole, preko srednjoškolske populacije do studenata. Nikakvo prethodno iskustvo nije potrebno.

Kako se prijaviti?

Požurite, broj mjesta je ograničen, a prijave traju do popune mjesta! Sve informacije vezane za prijavu na radionicu možete pronaći na: https://www.hnkvz.hr/vijesti/ljetna-radionice-kazalisnog-studija-mladih-hnk-varazdin/.

Pridružite se u ovoj uzbudljivoj ljetnoj avanturi i otkrijte svijet pantomime!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje