Povežite se s nama

Međimurje

Ohrabrujući rezultati i dostignuća: broj infekcija HIV-om sve se više bliži nuli

Objavljeno:

- dana

Dok je ovih dana sva pažnja usmjerena na COVID-19 epidemiju, istovremeno se na području odgovaranja na epidemiju HIV-a/AIDS-a ostvaruju ohrabrujući rezultati i dostignuća.

Uoči obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, čak i s globalnom pandemijom u svakodnevnom fokusu, ne smiju se zaobići znanstvena dostignuća u prevenciji infekcije HIV-om, skrbi, liječenju i životu s HIV-om.

Još ne tako davno, HIV je bio percipiran kao smrtonosna pošast, dok danas govorimo o epidemiji kojoj se bliži kraj, odnosno postizanju nula infekcija i nula smrti, piše portal Ordinacija.hr.

Povezivanje stručnjaka

Povodom predstavljanja trenutnog stanja HIV-a u Hrvatskoj, 7. studenog održana je Konferencija NOOLA, jednodnevna online konferencija čiji je cilj povezati stručnjake i osobe na čije živote utječe HIV.

Konferenciju organizira udruga Iskorak, a među predavačima su vodeći infektolozi, epidemiolozi, psiholozi, osoba koja živi s HIV-om te predstavnica Ministarstva zdravstva. Inicijativa se oslanja na ključna znanstvena dostignuća u prevenciji infekcije HIV-om, dijagnostici, liječenju i skrbi, ali i važnosti upoznavanja šire javnosti s rezultatima.

Upravo je u ozračju globalne pandemije, kada su pojmovi poput broja infekcija i umrlih dio svakodnevice, ohrabrujuće istaknuti i neke brojke o kojima se danas dovoljno ne priča. A one u ovom slučaju nisu crne, već idu prema nuli.

Naime, prema podacima Registra za HIV/AIDS, piše Ordinacija.hr, u 2019. godini zabilježena su 102 novooboljela od infekcije HIV-om, uključujući 19 novooboljelih od AIDS-a te 12 umrlih od posljedica AIDS-a.

Stopa novih dijagnoza infekcije HIV-om u 2019. godini bila je 2,1 na 100.000 stanovnika. U posljednjih pet godina prosječan broj godišnjih novodijagnosticiranih slučajeva HIV-a/AIDS-a bio je 107, što stopom od 2,2 na 100.000 stanovnika Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije. Prosjek za zemlje EU/EEA u 2018. godini iznosio je 5,6 na 100.000 stanovnika.

Infekcije

Osobe koje žive s HIV-om i koje redovito uzimaju lijekove te održavaju nemjerljivu razinu virusa, ne prenose HIV spolnim putem. Rizik prijenosa je dodatno smanjen dostupnošću i mogućnošću primjene preventivne antiretrovirusne terapije i ostalih medicinskih postupaka kod HIV pozitivnih trudnica i novorođenčadi.

Bez preuranjenih smrti

Zahvaljujući dostupnosti terapije, osobama koje žive s HIV-om je produljen životni vijek, nisu zarazni, a postiže se gotovo normalno očekivano trajanje života osobe koja živi sa HIV-om, kao u populaciji osoba koje ne žive s HIV-om.

Cilj: 0 stigme

Danas postoje jasni znanstveni dokazi koji potvrđuju da je liječenje učinkovito i da osoba koja živi s HIV-om s nemjerljivom viremijom, odnosno nemjerljivom količinom HIV-a u krvi, i redovito uzima lijekove, ne može prenijeti virus na drugu osobu, odnosno spolnog partnera, čak ni u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa.

Ova činjenica može pomoći u prevenciji infekcije HIV-om i doprinijeti smanjenju strahova, stigme i diskriminacije povezane s HIV-om.

Međimurje

Smotra KUD-ova na Danima Općine Goričan: brojni posjetitelji uživali u festivalu plesa, pjesma i glume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom ambijentu jezera Šuderica, a u okviru obilježavanja Dana Općine Goričan održana je Smotra KUD-ova na kojoj su uz domaćina KUD Goričan, svoja plesna, pjevačka i glumačka umijeća prikazali šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske. Program Smotre atraktivnim su nastupim otvorile Mažoretkinje Goričana.

Da su ovogodišnji Dani Općine Goričan naišli na samo pozitivne reakcije potvrdio je i općinski načelnik Emanuel Sinković koji je poručio da mu je srce na mjestu kada vidi ogromno zajedništvo udruga i mještana.

– Zaista smo se potrudili da bi ovogodišnji Dani Općine bili za sve generacije, a kao šećer na kraju uživali smo u prekrasnom kulturnom poslijepodnevu gdje su općinske udruge pokazale zašto im s punim pravom tepamo da su one naše najveće bogatstvo – rekao je načelnik Sinković.

S obzirom da su udruge te koje se aktivno uključuju u događanja i obogaćuju društveni život lokalne sredine, načelnik Sinković naglasio je da to treba znati očuvati.

– Želja nam je da se naši najmlađi još intenzivnije uključuju u rad KUD-a da bi ga imao tko u budućnosti voditi. Možemo se pohvaliti sa zaista velikim brojem aktivnih udruga, a glavni cilj ovogodišnjih Dana Općine smo ostvarili, okupili smo se i pokazali zajedništvo – zaključio je Sinković.

Bogati nedjeljni program započeo je jutarnjom svetom misom, dok su se u poslijepodnevnim satima posjetitelji mogli okušati u streličarstvo i gađanju interaktivnih meta. Nakon sporta uslijedio je nastup Mažoretkinja Goričan koje su ostvarile brojne zapažene rezultate u Međimurju, Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dani Općine bili su ovo prilika da se publici predstave one najmlađe, u uzrastu od pet do deset godina, a s obzirom da im je ovo bio prvi javni nastup posjetitelji su ih nagradili velikim pljeskom.

Nakon mimohoda KUD-ova od Doma kulture do Šuderice započeo je festival plesa, pjesme i glume. Osim domaćina svojim su se nastupima predstavili: KUD Kaštel Pribislavec, Pjevački zbor Ružmarin iz Murakeresztúra, KUD Cret, KUD Sumarton, KUD Strmec i KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine.

– S obzirom da je interes gostiju za dolaskom i nastupom u Goričanu bio stvarno velik, moram pohvaliti naš KUD i Martinu Pahek na odličnoj organizaciji Smotre zahvaljujući kojoj je puno prekrasnih slika iz naše Općine obišlo Hrvatsku – zaključio je načelnik Sinković.

Zahvaljujući srebrnoj baristici Mateji Munki svi ljubitelji kave uživali su u pravoj poslastici – degustaciji gorčke, međimurske i turske kave s rumom i jajetom. Dobra zabava nastavila se nastupom Tamburaškog sastava „Vragolani“.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: aktivni ljetni praznici na sportskim kampovima za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Općine Nedelišće je od 27. lipnja do 19. kolovoza organizator sportskih kampova pod nazivom „Sportsko ljeto 2022.“. Program je namijenjen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine Nedelišće. Kotizacija za sudjelovanje na svim kampovima iznosi 100 kuna.

Prvi tjedan, od 27. lipnja do 1. srpnja, je rezerviran za odbojku, a treninge će voditi treneri Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Potom redom slijede: nogomet (4. – 8. srpnja, NK Nedelišće), tenis (11. – 15. srpnja, TK Nedelišće), rukomet (18. – 22. srpnja, RK Nedelišće), karate (25. – 29. srpnja, KK Međimurje), atletika (1. – 4. kolovoza, AK Nedelišće), gimnastika (8. – 12. kolovoza, GK Nedelišće) i košarka (16. – 19. kolovoza, KK Nedelišće). Svi kampovi će se održavati u vremenu od 9 do 12 sati.

Prijave su moguće putem on-line prijavnice na internetskim stranicama Zajednice, preuzimanjem i popunjavanjem prijavnice koja se potom šalje na e-mail: [email protected] te osobno na recepciji SGC-a Aton.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje