Povežite se s nama

Međimurje

Oni su naši heroji – međimurski i varaždinski vatrogasci svladali vatrenu stihiju kod Splita

Objavljeno:

- dana

POŽRTVOVNOST

“Nakon 24 sata borbe s vatrom bez struje i vode, došli su vatrogasci iz Čakovca i Varaždina i pogasili u pet minuta ono s čim smo se mi borili cijelu noć”, objavio je prošlog utorka zahvalni mještanin Sitnog u Splitsko-dalmatinskoj županiji na svojem Facebook profilu.

Nezapamćene požare koji su prošlog tjedna zahvatili veći dio Dalmacije i okolicu Splita gasili su i heroji iz Međimurske i Varaždinske županije.
Stjepan Herman, Zdravko Orehovec, Marko Dokleja, Bojan Vugrinčić i Branimir Grabar iz Javne vatrogasne postrojbe Čakovec i članovi DVD-a Nedelišće Vedran Špiranec i Dragutin Topolnjak hrabri su međimurski vatrogasci koji su se nakon višednevne borbe s vatrom živi i zdravi vratili u Međimurje.

Krizna situacija

Sedam međimurskih vatrogasaca prošlog je ponedjeljka upućeno na izvanrednu dislokaciju u Žrnovnicu. Alarmantna situacija koja ih je dočekala na terenu odmah ih je gurnula na teren u borbu s vatrenom stihijom.
– Odmah nakon dolaska u Žrnovnicu uputili su nas u selo Sitno Donje, gdje smo pomogli mještanima da zaustave vatru koja je došla u neposrednu blizinu njihovih kuća. Teško je opisati situaciju u kojoj smo se našli, no mještani su nam pljeskali nakon što smo im spasili kuće od vatre koja je dolazila sa svih strana – opisao je sliku s požarišta čakovečki vatrogasac Stjepan Herman.

No, nije bilo vremena za slavlje, s obzirom na to da je vatra prema Splitu nadirala sa svih strana. U četiri dana promijenili su nekoliko lokacija i na svakoj maksimalnim angažmanom pomogli u gašenju požara.
– Upravo su prvi sati na požarištu bili ujedno najnaporniji i najintenzivniji. Iznimno smo zadovoljni obavljenim poslom, ali i cjelokupnom organizacijom u ovoj ekstremnoj situaciji – nadovezao se vatrogasac Bojan Vugrinčić.

Sedmorica međimurskih vatrogasaca vatru su gasila četiri dana na nekoliko lokacija, gotovo bez prekida

Po povratku u Čakovec dočekali su ih zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mladen Kanižaj i predsjednik Vatrogasne zajednice Čakovca Mario Medved, uz načelnika Stožera za civilnu zaštitu Međimurske županije i međimurskog dožupana Josipa Grivca.
– Iako je situacija uistinu bila krajnje zabrinjavajuća, cjelokupna vatrogasna služba odradila je sjajan posao. U svemu tome međimurski su vatrogasci odigrali veliku ulogu. Nije nam to prva ovakva intervencija. Naime, 2015. godine sudjelovali smo u gašenju također ekstremnih požara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Čim smo sa splitskog terena dobili informaciju kakva je situacija, uz sedam vatrogasaca i autocisternu koje smo uputili prema jugu u pripravnost smo stavili još 25 vatrogasaca. Da je bilo potrebno, u najkraćem mogućem roku bili bi transportirani na krizna požarišta – otkrio nam je Mladen Križaj.

Uz sedmoricu Međimuraca na područje Žrnovnice stigli su i njihovi varaždinski kolege. S dvije cisterne i kombi vozilom prema Splitu su krenula petorica profesionalaca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, a zajedno s njima sedmorica članova DVD-a Ivanec, DVD-a Bedenec i Gradske vatrogasne zajednice Varaždin.

Žrtvovali godišnji

Izuzmu li se profesionalni vatrogasci, u Žrnovnici i okolnim mjestima s vatrom su se borili dobrovoljni vatrogasci koji su zaposleni kod različitih poslodavaca.
– Svi su oni uzeli godišnji odmor da bi mogli pomoći pri gašenju požara – iznenadio nas je Dejan Ivanušec, vršitelj dužnosti glavnoga vatrogasnog zapovjednika Varaždinske županije.

Odmah po dolasku zaustavili smo vatru u selu Sitno Donje koja je opasno zaprijetila kućama

Nevjerojatno je to: da bi se borili protiv vatrene stihije, naši momci su žrtvovali vlastite godišnje odmore. Nekima je godišnji odobren bez problema, ali ima i poslodavaca koji su to odbili učiniti. Štoviše, prijete otkazima dobrovoljnim vatrogascima koji odlaze na intervencije.
– Pozdravljamo i zahvaljujemo svim poslodavcima koji su momcima izašli u susret. Nažalost, ima i primjera da neki poslodavci odbijaju dati godišnji iako imaju pravo na naknadu troškova u slučaju odlaska njihovih radnika na intervencije. Ali takva je trenutno situacija, nitko nema obvezu pustiti dobrovoljnog vatrogasca. Na to upozoravam već dugo, nadam se da će se to riješiti putem zakona – rekao je Dejan Ivanušec.

Izvor:
Foto: RT/Damira Kalajzić

Međimurje

Ovrhe u Međimurju: 6472 blokirana građana duguju gotovo 371 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

stečaj potrošača bankrot siromaštvo novac
Ilustracija

Zaključno s 31. prosincem 2021. godine u Hrvatskoj je pod ovrhom bilo 15.440 tvrtki i 239.278 građana. Njihov ukupni dug iznosio je 22,3 milijarde kuna, od čega su blokirani građani dugovali 18,1 milijardu, a tvrtke 4,2 milijarde, a riječ je samo o iznosu glavnica.

U odnosu na isti datum 2020. godine je devet više blokiranih poslovnih subjekata, ali i gotovo 7500 više građana. I dok se ukupni dug tvrtki u godinu dana smanjio za visokih 14,7 posto, odnosno 720,5 milijuna kuna, dug blokiranih građana se povećao za gotovo sedam posto, što iznosi oko 1,3 milijarde kuna. Od ukupnog dugovanja građana, najveći iznos otpada na nepodmirena potraživanja banaka što je oko 5,8 milijardi kuna.

U Međimurskoj županiji su sa zadnjim danom 2021. godine u blokadi bila 6472 građana, što je udio u ukupnom broju stanovnika od 5,69 posto. Njihov dug iznosio je gotovo 371 milijun kuna. Susjedna Varaždinska županija imala je 8451 blokiranog stanovnika, što je udio od 4,8 posto, a njihov dug je dosegao 723 milijuna kuna. Najviše udjele blokiranih u ukupnom broju stanovnika s 6,43 posto ima Bjelovarsko-bilogorska županija, a slijede je Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka s udjelom od 6,41 posto. Najviše duguju stanovnici Grada Zagreba, više od 5,3 milijarde kuna, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s dugom blokiranih građana od 1,65 milijardi kuna i Zagrebačka županija s 1,3 milijarde.

Na području Grada Čakovca kraj lanjske godine dočekalo je 2119 blokiranih građana s ukupnim dugom od gotovo 170 milijuna kuna. Najzaduženiji su stanovnici Zagreba. Njih 48.948 pod ovrhom imaju potraživanja u iznosu od 5,3 milijarde kuna. Slijede gradovi Split (8785 blokiranih građana; dug od 851 milijuna kuna), Rijeka (7765 blokiranih; 491 milijun kuna), Osijek (6196 blokiranih; 392 milijuna kuna) i Varaždin (2612 blokiranih; 346 milijuna kuna).

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurskoj županiji danas 678 novozaraženih, preminuo je muškarac (89)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 941 uzorak, od čega je evidentirano 678 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 72% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 344 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3437. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 103.362 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 49 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 pacijenata, otpušteno je 7 pacijenata, 6 pacijenta je na invazivnoj respiraciji. Preminula je muška osoba stara 89 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

U subotu, 29. siječnja 2022. godine cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje