Povežite se s nama

Međimurje

Oni su naši heroji – međimurski i varaždinski vatrogasci svladali vatrenu stihiju kod Splita

Objavljeno:

- dana

POŽRTVOVNOST

“Nakon 24 sata borbe s vatrom bez struje i vode, došli su vatrogasci iz Čakovca i Varaždina i pogasili u pet minuta ono s čim smo se mi borili cijelu noć”, objavio je prošlog utorka zahvalni mještanin Sitnog u Splitsko-dalmatinskoj županiji na svojem Facebook profilu.

Nezapamćene požare koji su prošlog tjedna zahvatili veći dio Dalmacije i okolicu Splita gasili su i heroji iz Međimurske i Varaždinske županije.
Stjepan Herman, Zdravko Orehovec, Marko Dokleja, Bojan Vugrinčić i Branimir Grabar iz Javne vatrogasne postrojbe Čakovec i članovi DVD-a Nedelišće Vedran Špiranec i Dragutin Topolnjak hrabri su međimurski vatrogasci koji su se nakon višednevne borbe s vatrom živi i zdravi vratili u Međimurje.

Krizna situacija

Sedam međimurskih vatrogasaca prošlog je ponedjeljka upućeno na izvanrednu dislokaciju u Žrnovnicu. Alarmantna situacija koja ih je dočekala na terenu odmah ih je gurnula na teren u borbu s vatrenom stihijom.
– Odmah nakon dolaska u Žrnovnicu uputili su nas u selo Sitno Donje, gdje smo pomogli mještanima da zaustave vatru koja je došla u neposrednu blizinu njihovih kuća. Teško je opisati situaciju u kojoj smo se našli, no mještani su nam pljeskali nakon što smo im spasili kuće od vatre koja je dolazila sa svih strana – opisao je sliku s požarišta čakovečki vatrogasac Stjepan Herman.

No, nije bilo vremena za slavlje, s obzirom na to da je vatra prema Splitu nadirala sa svih strana. U četiri dana promijenili su nekoliko lokacija i na svakoj maksimalnim angažmanom pomogli u gašenju požara.
– Upravo su prvi sati na požarištu bili ujedno najnaporniji i najintenzivniji. Iznimno smo zadovoljni obavljenim poslom, ali i cjelokupnom organizacijom u ovoj ekstremnoj situaciji – nadovezao se vatrogasac Bojan Vugrinčić.

Sedmorica međimurskih vatrogasaca vatru su gasila četiri dana na nekoliko lokacija, gotovo bez prekida

Po povratku u Čakovec dočekali su ih zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mladen Kanižaj i predsjednik Vatrogasne zajednice Čakovca Mario Medved, uz načelnika Stožera za civilnu zaštitu Međimurske županije i međimurskog dožupana Josipa Grivca.
– Iako je situacija uistinu bila krajnje zabrinjavajuća, cjelokupna vatrogasna služba odradila je sjajan posao. U svemu tome međimurski su vatrogasci odigrali veliku ulogu. Nije nam to prva ovakva intervencija. Naime, 2015. godine sudjelovali smo u gašenju također ekstremnih požara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Čim smo sa splitskog terena dobili informaciju kakva je situacija, uz sedam vatrogasaca i autocisternu koje smo uputili prema jugu u pripravnost smo stavili još 25 vatrogasaca. Da je bilo potrebno, u najkraćem mogućem roku bili bi transportirani na krizna požarišta – otkrio nam je Mladen Križaj.

Uz sedmoricu Međimuraca na područje Žrnovnice stigli su i njihovi varaždinski kolege. S dvije cisterne i kombi vozilom prema Splitu su krenula petorica profesionalaca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, a zajedno s njima sedmorica članova DVD-a Ivanec, DVD-a Bedenec i Gradske vatrogasne zajednice Varaždin.

Žrtvovali godišnji

Izuzmu li se profesionalni vatrogasci, u Žrnovnici i okolnim mjestima s vatrom su se borili dobrovoljni vatrogasci koji su zaposleni kod različitih poslodavaca.
– Svi su oni uzeli godišnji odmor da bi mogli pomoći pri gašenju požara – iznenadio nas je Dejan Ivanušec, vršitelj dužnosti glavnoga vatrogasnog zapovjednika Varaždinske županije.

Odmah po dolasku zaustavili smo vatru u selu Sitno Donje koja je opasno zaprijetila kućama

Nevjerojatno je to: da bi se borili protiv vatrene stihije, naši momci su žrtvovali vlastite godišnje odmore. Nekima je godišnji odobren bez problema, ali ima i poslodavaca koji su to odbili učiniti. Štoviše, prijete otkazima dobrovoljnim vatrogascima koji odlaze na intervencije.
– Pozdravljamo i zahvaljujemo svim poslodavcima koji su momcima izašli u susret. Nažalost, ima i primjera da neki poslodavci odbijaju dati godišnji iako imaju pravo na naknadu troškova u slučaju odlaska njihovih radnika na intervencije. Ali takva je trenutno situacija, nitko nema obvezu pustiti dobrovoljnog vatrogasca. Na to upozoravam već dugo, nadam se da će se to riješiti putem zakona – rekao je Dejan Ivanušec.

Izvor:
Foto: RT/Damira Kalajzić

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Predsjednik Milanović i drugi gosti na svečanosti povodom Dana općine Nedelišće hvalili brojne projekte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nedelišćanci su za dolazeći vikend pripremili brojne zabavne sadržaje za sve generacije, a svečanu sjednicu obilježili su aktualni i budući projekti na području Općine Nedelišće. Također, ovo je bila prigoda da se nagrade zaslužni građani te učenici na postignutim uspjesima.

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te mnogi drugi.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman koji je zahvalio na suradnji načelniku Novaku i kolegama u općinskom Vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću. Među najvažnije projekte spada izgradnja obilaznice Nedelišća. Načelnik je rekao da je razvoj Nedelišća položen na pet stupova, a to su briga za mlade i najstarije, zatim briga za gospodarstvo, uređenje svih naselja i koncept zelene općine. Novak je zahvalio državnim i drugim institucijama čija sredstva pomažu u razvoju Općine Nedelišće.

Prije govora predsjednika Milanovića zasvirao je Puhački orkestar Nedelišće, a on je naglasio da glazba puno govori o tome koliko je neka zajednica razvijena. Napomenimo i da je predsjednik posjetio Međimurje tri puta u oko mjesec dana.

– Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju. Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac – kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju.“

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Svoja priznanja primili su učenici osnovnih i srednjih škola te sportaši.

U kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje