Povežite se s nama

Međimurje

Oni su naši heroji – međimurski i varaždinski vatrogasci svladali vatrenu stihiju kod Splita

Objavljeno:

- dana

POŽRTVOVNOST

“Nakon 24 sata borbe s vatrom bez struje i vode, došli su vatrogasci iz Čakovca i Varaždina i pogasili u pet minuta ono s čim smo se mi borili cijelu noć”, objavio je prošlog utorka zahvalni mještanin Sitnog u Splitsko-dalmatinskoj županiji na svojem Facebook profilu.

Nezapamćene požare koji su prošlog tjedna zahvatili veći dio Dalmacije i okolicu Splita gasili su i heroji iz Međimurske i Varaždinske županije.
Stjepan Herman, Zdravko Orehovec, Marko Dokleja, Bojan Vugrinčić i Branimir Grabar iz Javne vatrogasne postrojbe Čakovec i članovi DVD-a Nedelišće Vedran Špiranec i Dragutin Topolnjak hrabri su međimurski vatrogasci koji su se nakon višednevne borbe s vatrom živi i zdravi vratili u Međimurje.

Krizna situacija

Sedam međimurskih vatrogasaca prošlog je ponedjeljka upućeno na izvanrednu dislokaciju u Žrnovnicu. Alarmantna situacija koja ih je dočekala na terenu odmah ih je gurnula na teren u borbu s vatrenom stihijom.
– Odmah nakon dolaska u Žrnovnicu uputili su nas u selo Sitno Donje, gdje smo pomogli mještanima da zaustave vatru koja je došla u neposrednu blizinu njihovih kuća. Teško je opisati situaciju u kojoj smo se našli, no mještani su nam pljeskali nakon što smo im spasili kuće od vatre koja je dolazila sa svih strana – opisao je sliku s požarišta čakovečki vatrogasac Stjepan Herman.

No, nije bilo vremena za slavlje, s obzirom na to da je vatra prema Splitu nadirala sa svih strana. U četiri dana promijenili su nekoliko lokacija i na svakoj maksimalnim angažmanom pomogli u gašenju požara.
– Upravo su prvi sati na požarištu bili ujedno najnaporniji i najintenzivniji. Iznimno smo zadovoljni obavljenim poslom, ali i cjelokupnom organizacijom u ovoj ekstremnoj situaciji – nadovezao se vatrogasac Bojan Vugrinčić.

Sedmorica međimurskih vatrogasaca vatru su gasila četiri dana na nekoliko lokacija, gotovo bez prekida

Po povratku u Čakovec dočekali su ih zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mladen Kanižaj i predsjednik Vatrogasne zajednice Čakovca Mario Medved, uz načelnika Stožera za civilnu zaštitu Međimurske županije i međimurskog dožupana Josipa Grivca.
– Iako je situacija uistinu bila krajnje zabrinjavajuća, cjelokupna vatrogasna služba odradila je sjajan posao. U svemu tome međimurski su vatrogasci odigrali veliku ulogu. Nije nam to prva ovakva intervencija. Naime, 2015. godine sudjelovali smo u gašenju također ekstremnih požara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Čim smo sa splitskog terena dobili informaciju kakva je situacija, uz sedam vatrogasaca i autocisternu koje smo uputili prema jugu u pripravnost smo stavili još 25 vatrogasaca. Da je bilo potrebno, u najkraćem mogućem roku bili bi transportirani na krizna požarišta – otkrio nam je Mladen Križaj.

Uz sedmoricu Međimuraca na područje Žrnovnice stigli su i njihovi varaždinski kolege. S dvije cisterne i kombi vozilom prema Splitu su krenula petorica profesionalaca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, a zajedno s njima sedmorica članova DVD-a Ivanec, DVD-a Bedenec i Gradske vatrogasne zajednice Varaždin.

Žrtvovali godišnji

Izuzmu li se profesionalni vatrogasci, u Žrnovnici i okolnim mjestima s vatrom su se borili dobrovoljni vatrogasci koji su zaposleni kod različitih poslodavaca.
– Svi su oni uzeli godišnji odmor da bi mogli pomoći pri gašenju požara – iznenadio nas je Dejan Ivanušec, vršitelj dužnosti glavnoga vatrogasnog zapovjednika Varaždinske županije.

Odmah po dolasku zaustavili smo vatru u selu Sitno Donje koja je opasno zaprijetila kućama

Nevjerojatno je to: da bi se borili protiv vatrene stihije, naši momci su žrtvovali vlastite godišnje odmore. Nekima je godišnji odobren bez problema, ali ima i poslodavaca koji su to odbili učiniti. Štoviše, prijete otkazima dobrovoljnim vatrogascima koji odlaze na intervencije.
– Pozdravljamo i zahvaljujemo svim poslodavcima koji su momcima izašli u susret. Nažalost, ima i primjera da neki poslodavci odbijaju dati godišnji iako imaju pravo na naknadu troškova u slučaju odlaska njihovih radnika na intervencije. Ali takva je trenutno situacija, nitko nema obvezu pustiti dobrovoljnog vatrogasca. Na to upozoravam već dugo, nadam se da će se to riješiti putem zakona – rekao je Dejan Ivanušec.

Izvor:
Foto: RT/Damira Kalajzić

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje