Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Cestica bogatija je za devetero djece, a roditelji su im dali baš slatka imena

Objavljeno:

- dana

U dvorani Kulturnog centra u Cestici održan je u utorak, 10. svibnja, s početkom u 16 sati, prijam za roditelje novorođene djece.

Čestitku na prinovama u obiteljima nazočnim roditeljima uputio je načelnik Mirko Korotaj, a uz čestitku svakoj majci uručen je buket cvijeća i iznos od 2000 kuna.

Načelnik Mirko Korotaj naglasio je da Općina Cestica pomože roditeljima u podizanju djece od rođenja do završetka studija, a ta pomoć očituje se kroz sufinanciranje smještaja djece u dječjem vrtiću, u kojem se trenutno nalazi 162-oje djece. Iz općinskog proračuna podmiruju se i troškovi obveznog predškolskog obrazovanja za svu djecu, a tijekom osmogodišnjeg školovanja podmiruju se i troškovi nabave radnih bilježnica, mapa za likovni odgoj i školskih atlasa. Jedna od stavki u proračunu su i sredstva za dodjelu studentskih stipendija svim studentima druge i viših godina studija.

U planu je proširenje dječjeg vrtića koji će po završetku moći primiti 250 djece, a predviđeni troškovi proširenja iznose 9 milijuna. Veći dio, 7,5 milijuna kuna osigurat će se sredstvima europskih fondova, a 1,5 milijuna podmirit će se iz općinskog proračuna, rekao je načelnik Mirko Korotaj.

Posljednjih nekoliko mjeseci općina Cestica bogatija je za devetero djece. Dvoje djece živi u Kolarovcu, a po jedno u Cestici, Gornjem Vratnu, Križovljanu Radovečkome, Malom Gradišću, Radovcu, Selcima Križovljanskima i Virju Križovljanskome. Novorođenoj djeci roditelji su nadjenuli imena Aleks, Amadej, Borna, Dorian, Doris, Ivano, Magdalena, Mateo i Sara, a od prezimena to su Bednjanić, Cvetko, Emeršić, Presečki, Rugani, Šušković, Težak, Vočanec i Vrbnjak.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje