Povežite se s nama

Međimurje

Općina Goričan: studentima božićnice, a mladim obiteljima ugovori

Objavljeno:

- dana

Studenti iz općine Goričan okupili su se u petak, 18. prosinca, u multimedijalnoj dvorani Općine kako bi im načelnik Emanuel Sinković, predsjednik Općinskog vijeća Petar Baksa i potpredsjednica Općinskog vijeća Marta Markač uručili božićnice u vrijednosti od 1250 kuna.

Naime, Općina Goričan trenutno broji 70-ak studenata, od kojih je njih 64 ostvarilo pravo na jednokratnu novčanu pomoć.

– Doista možemo biti ponosni na ovoliko veliki broj studenata u našoj općini. Uspjeli smo osigurati sredstva i povećati božićnice za 25 %, a za iduću godinu ćemo pokušati izraditi pravilnik i uvesti stipendije za studente prema socio-ekonomskom statusu. Osigurane su i nagrade za iznimne studente koji završe diplomski ili doktorski studij ili pak osvoje Rektorovu nagradu – istaknuo je načelnik Emanuel Sinković, kojemu je drago što je na dodjeli božićnica predložena i prihvaćena ideja za osnivanje Savjeta mladih Općine Goričan.

Dan ranije, u petak, 17. prosinca, u istoj su dvorani potpisani ugovori o dodjeli poticaja za kupnju i uređenje nekretnina. Općina Goričan dodjeljuje mladim obiteljima bespovratna financijska sredstva za kupovinu, gradnju i uređenje prve nekretnine za stanovanje na području općine Goričan i to za one koje su stečene kupnjom.

Poticaji se dodjeljuju u visini od 30.000 kuna po korisniku, što je za 50 % više nego prošle godine. Na kraju 2021. godine ukupno je devetero kandidata ostvarilo uvjete iz natječaja i primilo od Općine poticaje: Eugen Baranašić, Dejan Bašnec, Patrik Biber, Paula Gudlin, Josip Harmicar, Marta Markač, Hrvoje Markušić, Ivica Matić i Ana Gracija Šavora.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje