Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Konavle potpisala povelju o prijateljstvu i suradnji s Općinom Vinica

Objavljeno:

- dana

Općina Konavle u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obilježila je nizom prigodnih programa svoj dan, ali i tridesetu obljetnicu oslobođenja.

Obilježavanju je uz visoke uzvanike, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak prisustvovao i Svetoj misi za sve poginule branitelje u župnoj crkvi sv. Jurja u Stravči, te je u pratnji načelnika Općine Vidovec Brune Hranića i pripadnika županijske Husarske garde zapalio svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima „Konavoska mati“ u Čilipima.

Odnosno kod biste generala Janka Bobetka na Grudama, a boravak u Konavlima završio je nazočivši svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle na kojoj je Općina Konavle potpisala povelju o prijateljstvu i suradnji s Općinom Vinica.

Povelju su potpisali načelnik Općine Konavle Božo Lasić i načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec.

Svečanosti su nazočili i pripadnici Udruge Specijalne jedinice policije Grom iz Karlovca kao i pripadnici 5. bojne 1. gardijske brigade ”Tigrovi” koji su dali veliki doprinos oslobađanju Konavala kao i predstavnici ostalih braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske , od pripadnika PUMA pa drugih.

Župan Stričak je čestitavši općinskom vodstvu na jako dobrom vođenju općine, te svim sudionicima oslobađanja Konavala izjavio kako je  “časno i ponosno danas na ovu veliku obljetnicu biti ovdje među vama, zahvaljujući između ostalog pripadnicima 5. bojne 1. A brigade “Tigrova”.

– Na svoj ratni put krenuli su iz Vinice, a ratne zadaće oslobađanja domovine dovele su ih i na krajnji jug, u Konavle. Osim njih to bojište prošli su i pripadnici policije i  SJP Roda. Također pozdravljam potpisivanje povelje o prijateljstvu  između općina Vinice i Konavle, općina koje imaju bogatu prošlost, s vrijednim kulturnim i prirodnim naslijeđem te s velikim razvojnim planovima. Potpisivanjem te povelje  osim odavanja počasti našim braniteljima, pokreće se i jedno novo poglavlje suradnje- zaključio je župan.

Načelnik Općine Konavle  Lasić zahvalio se županu Stričaku na dolasku te je izrazio zadovoljstvo što se njegova općina povezuje s jednom općinom iz Varaždinske županije naglasivši pritom kako Konavljani nikada neće zaboraviti ulogu koju su „Tigrovi“ imali u oslobođenju Općine Konavle nakon godinu dana agresorske okupacije.

– Da nije bilo hrabrih branitelja mi danas ne bi imali svoju Domovinu i stoga im dugujemo vječnu zahvalnost – rekao je Lasić te je Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ dao i prigodnu zahvalnicu.

Damir Belaj, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi-podružnice Varaždinske županije koji je također nazočio obilježavanju je istaknuo da su pripadnici udruge ponosni na svoj doprinos oslobađanju ovog dijela Hrvatske jer su na taj način trajno povezali jug i sjever Hrvatske.

– Lijepo je ovih dana bilo u Konavlima, vidjeti se sa starim suborcima i prijateljima te evocirati uspomene na naše slavne ratne dane. Hvala i našem županu što je uveličao ovu obljetnicu-rekao je Belaj.

Život i društvo

Dvojac iz DVD-a Varaždin Breg nastupio na ekstremnom vatrogasnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Operativci DVD-a Varaždin Breg pod sponzorstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, Varaždinske županije i Općina Gornji Kneginec, nastupili na najtežem vatrogasnom natjecanju Firefighter Challenge-TFA Hungary 2024 u mađarskom Sombotelu.

Od 100 prijavljenih natjecatelja iz Mađarske, Austrije, Slovačke i Hrvatske, završilo ih je 89. Član DVD-a Varaždin Breg, Siniša Horvat osvojio je 4. mjesto (3. mjesto pobjeglo mu je za samo 8 stotinki), a nastupio je i Andy Barulek.

– Iako smo imali poteškoća jer je jedan član tima morao odustati zbog zdravstvenih razloga, mađarski kolega Turcán Màrk uskočio je i zauzeli smo kao TFA Team Croatia 5. mjesto od 13 timova. Bravo za naše operativce koji su pokazali snagu općinskog, županijskog i državnog vatrogastva na međunarodnoj sceni! – ističu iz DVD-a Varaždin Breg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prigodnim programom i podjelom nagrada u OŠ Martijanec proslavljen završetak školske godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom kraja školske godine, u Osnovnoj školi Martijanec održan je prigodni program kako bi školarci proslavili završetak još jedne godine, a neki se i oprostili od osnovne škole.

U programu su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave OŠ Martijanec, članovi izvannastavnih aktivnosti dramskih, plesnih grupa, školski zbor i tamburaški orkestar, a točku na njemačkom jeziku izveli su i učenici „Male njemačke družine”, dok su program pripremili učitelji voditelji skupina izvannastavnih aktivnosti.

Tijekom programa ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak te načelnik Općine Martijanec, Branimir Nađ, podijelili su prigodne nagrade najuspješnijim učenicima i mentorima koji su se istaknuli tijekom godine u provođenju projekata i natjecanja, a šećer na kraju bila je izvedba pjesme „Rim Tim Tagi Dim” popraćena poznatom koreografijom.

OŠ Martijanec ove je godine po prvi puta provodila eksperimentalni program Cjelodnevne škole, a kako ističe ravnateljica Huzjak, učenicima se zaista trude ponuditi suvremeni način poučavanja i mnoštvo aktivnosti van redovnih kurikuluma.

– U četvrtak, uz Sportski dan, imali smo i gostovanje Stem Laba gdje su učenici imali prilike sudjelovati u raznovrsnim radionicama iz područja prirodoslovlja, tehničke kulture i novih tehnologija, a u petak, uz Dan škole, učenicima je osiguran mobilni Planetarij u kojem su imali prilike otkrivati tajne svemira – rekla je ravnateljica koja se ujedno osvrnula i na program cjelodnevne škole, ali i poslala poruku svojim učenicima.

– Uspješno smo prebrodili prvu godinu Cjelodnevne škole. Neke su nam stvari bile odlične, na nekima ćemo još svi zajedno poraditi sljedeće godine, da nam u školi svima bude sigurno, ugodno i veselo. Svima zahvaljujem na odličnoj suradnji, kako učenicima i roditeljima, tako i svim zaposlenicima. Počinje dugo toplo ljeto, dobro se odmorite i napunite baterije za jesen. Udžbenici i svi ostali nastavni materijali čekat će vas u školi, tako da o tome ne trebate voditi brigu. Dakle, opustite se i uživajte – poručila je ravnateljica.

Općinski načelnik Branimir Nađ čestitao je svim učenicima na još jednoj uspješno završenoj školskoj godini, dok je osmašima poželio mnogo sreće u daljnjem školovanju.

– Danas smo imali prilike podijeliti i nagrade najboljim učenicima i mentorima, za što je sredstva osigurala Općina. Nagrađeno je ukupno 50 učenika i 10 mentora. Sama ta brojka govori o uspješnosti naše osnovne škole i koliko se ovdje radi sa našom djecom. Čestitam svima na uspješno završenoj godini i želim svima da ugodno provedu ljetne praznike te da se u školu vrate puni elana – rekao je načelnik Nađ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje