U Maloj Subotici je tamošnji načelnik Valentino Škvorc u listopadu održao sastanak s predstavnicima raznih udruga s područja Općine.

Na Dnevnom redu sastanka bilo je pet glavnih točaka, a vjerojatno najzanimljivija je bila ona o osnivanju Sportske zajednice Općine Mala Subotica, čime bi ta jedinica lokalne samouprave postala jedinom međimurskom općinom u kojoj postoji sportska zajednica. Naime, takve zajednice postoje još samo u dva međimurska grada: Čakovcu i Prelogu. To su Zajednica sportskih udruga Čakovca te Zajednica sportskih udruga Grada Preloga.

– Sportske udruge Općine Mala Subotica 12. prosinca ove godine održat će osnivačku sjednicu Skupštine Zajednice sportskih udruga Općine Mala Subotica. Temelj osnivanja zajednice je članak 76. Zakona o sportu, koji jedino sportskim zajednicama daje pravo predlagati program javnih potreba u sportu jedinicama lokalne samouprave. U Općini aktivno djeluje 11 sportskih udruga (nogomet, karate, stolni tenis, sportska rekreacija, šah, ribolov) čiji članovi postižu vrlo zapažene rezultate. Zajednica se osniva u formi udruge, a zadaća joj je raspolaganje sredstvima za javne potrebe u sportu i podnošenje izvještaja u trošenju tih sredstava Općini. Zajednica će također pratiti postignuća članova udruga da bi se oformila nova kategorija nagrađivanja najuspješnijih sportaša uz proglašenje najsportaša godine – objašnjava načelnik Male Subotice Valentino Škvorc.

Javne potrebe

Osnivanje sportskih zajednica zbog ostvarivanja zajedničkih interesa u sportu propisano je i člankom 48. st. 1. Zakona o sportu. Zajednica jedinici lokalne samouprave predlaže programe javnih potreba za koje se sredstva osiguravaju iz lokalnog proračuna. Nakon što se izvede prijenos s računa jedinice, sredstvima raspolaže sportska zajednica. Zajednica je dužna provesti javne pozive za dodjelu sredstava sportskim udrugama.

Kako stoji na mrežnim stranicama Općine Mala Subotica, obveze sportskih udruga povezane s trošenjem javnih financija se ne mijenjaju: mijenja se samo adresa kojoj odgovaraju za zakonitost trošenja. Sportska udruga sredstva će dodjeljivati za redovnu djelatnost, manifestacije, turnire, obljetnice i drugo. Ulaganja u infrastrukturu udruge će ove godine predlagati u proračun putem programa mjesnih odbora, a od sljedeće godine to će predlagati sportska zajednica. Dugoročni ciljevi osnutka sportske zajednice uključuju povezivanje udruga, plan investicija i biranje najsportaša.

Komentari

Komentara