Povežite se s nama

Međimurje

Općina Nedelišće: više od milijun kuna za energetsku obnovu javnih zgrada

Objavljeno:

- dana

U Općinu Nedelišće stiže novih 1,16 milijuna kuna za projekte energetske obnove javnih zgrada.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar donio je u Nedelišće ugovore o sufinanciranju triju projekata. Ministarstvo će energetsku obnovu općinske zgrade u Nedelišću sufinancirati s 371.000 kuna, energetsku obnovu Sportskog doma u Macincu s 463.000 kuna te energetsku obnovu Sportskog doma u Slakovcu s 326.000 kuna.

Novi projekti

– Općina je na vrijeme započela s pripremom projektne dokumentacije za sanaciju loših i neučinkovitih objekata. Projekti podrazumijevaju svu potrebnu dokumentaciju i energetski pregled zgrada kako bi bili spremni za natječaje za energetsku obnovu. Prvi tako realiziran projekt je energetska obnova Dječjeg vrtića „Zvončić“ u Nedelišću, nakon čega su prijavljena još tri projekta energetske obnove, sportskih domova u Macincu i Slakovcu te zgrade Općine. Ukupna vrijednost projekata je veća od 3 milijuna kuna. Mi smo ovim projektima predvidjeli dodatne radove, koji spadaju u dio neprihvatljivih projektnih troškova te će biti financirani od strane Općine Nedelišće i Međimurske županije – naglasio je načelnik Darko Dania.

Istaknut je problem prekomjernog prometa kroz Nedelišće i potreba gradnje obilaznice Čakovec – Varaždin

Općina se planira javiti i na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pa bi sufinancirana sredstva iz drugih izvora mogla narasti na 75 do 80 posto ukupne vrijednosti investicije.

– Čekamo da se raspišu novi natječaji te ćemo se javiti s projektima obnove Društvenog doma Macinec i Lovačkog doma Nedelišće. Ove godine odobreno nam je čak 14 projekata – dodao je Dania.

Saborska zastupnica Sunčana Glavak ovu je informaciju upotpunila te istaknula da su za 14 projekata u Nedelišću iz EU fondova i kroz natječaje ministarstava stigla 43 milijuna kuna. Osvrnula se i na problem koji najviše opterećuje mještane Nedelišća.

Obilaznica

– Projekt obilaznice Čakovec – Varaždin rasteretio bi prekomjerni promet kroz Nedelišće. Dnevno ovom cestom prođe oko 20.000 vozila. Vjerujem da će prvi radovi krenuti krajem 2019. ili početkom 2020. godine. Radimo sve da to bude još i ranije – otkrila je Glavak.

Zadovoljan je bio i župan Matija Posavec.
– Ovo je dobar primjer obnove javnih zgrada iz EU. Međimurska županija će iz svog proračuna i dalje podržavati projekte u Nedelišću, sufinancirati postojeće i pomoći u pisanju novih. Ipak, gorući problem mještana Nedelišća je prometnica kroz naselje, pa upućujem apel ministru i potpredsjedniku Vlade Štromaru za bržom dinamikom pripreme projekata, studija i dokumentacije za izgradnju obilaznice prema Varaždinu – zaključio je Posavec.

Međimurje

Na čelu Pjevačkoga zbora Grada Preloga dvije Anice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Članovi i članice Pjevačkoga zbora Grada Preloga sredinom rujna održali su izbornu sjednicu Skupštine, na kojoj je imenovano novo vodstvo Udruge.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Anica Trstenjak. Za tajnicu i rizničarku izabrana je Anica Antolek Hrgar. Prošla je godina dana od zadnjeg nastupa Pjevačkog zbora Grada Preloga. Zbog korone članovi nisu mogli održavati probe i nastupe.

– Želja nam je da se naš zbor pomladi i da s novom godinom započnemo novo razdoblje. Stoga pozivamo sve koji žele pjesmom obogatiti život da se nam pridruže. Svojom ćemo pjesmom doprinijeti kulturnom bogatstvu grada – istaknula je Anica Trstenjak.

Svi koji im se žele pridružiti, mogu se javiti predsjednici Udruge Anici Trstenjak na broj mobitela 098/162-4033 ili adresu elektroničke pošte [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurje: ove nedjelje zabilježeno 83 novozaraženih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 253 uzorka, od čega je evidentirano 83 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 32,8% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 28 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 504. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 73 175 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 34 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 osoba, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje