Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Petrijanec završila s projektom obnove javne rasvjete vrijednim više od 600 tisuća kuna

Općina Petrijanec javna rasvjeta

Objavljeno:

- dana

Uz velike projekte na uređenju i izgradnji komunalne i cestovne infrastrukture kao i na javnim objektima, od vrtića do društvenih domova, u Općini Petrijanec nastavlja se i obnova javne rasvjete.

Tako je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije upućen zahtjev za sufinanciranje projekta “Energetski učinkovita i ekološka javna rasvjeta na području Općine Petrijanec”, vrijednog 621 tisuću kuna.
Nakon što je projekt ocijenjen iznimno dobrim, potpisan je ugovor prema kojem će ga Ministarstvo sufinancirati s ukupno 200.000 tisuća dok će se veći dio sredstava osigurati iz proračuna.

– Općina Petrijanec nastavlja s provođenjem projekata radi ostvarivanja dugoročnih ciljeva stvaranja modernog i ekološki prihvatljivog modela sustava javne rasvjete. Nova i modernizirana rasvjeta znači uštede u proračunu kako bi se ta sredstva mogla iskoristiti za druge svrhe od školstva, socijalnih davanja, pomaganja udrugama do daljnjeg uređenja naše Općine – pojasnio je načelnik Općine, SDP-ov Željko Posavec.

Radovi su trajali oko tri mjeseca tijekom kojih je u naselju Petrijanec, u Ulici Vladimira Nazora, Ulici bana Jelačića dijelom u Zelendvorskoj ulici i u Ulici Miroslava Krleže, te naselju Majerje, u Ulici Stjepana Radića i Novoveškoj ulici, zamijenjene dotrajale svjetiljke. One su se zamijenile svjetiljkama koje su ekološki i ekonomski usuglašene s važećom zakonskom regulativom normom i Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Obavit će se i promjena načina regulacije svjetiljki koje će sredinom noći svijetliti smanjenim intenzitetom.

Projekt će rezultirati modernizacijom ukupno 6,3 km javne rasvjete naselja Petrijanec i Majerje, s ugrađenom 191 svjetiljkom nove generacije LED izvora svjetlosti.

– Osim ušteda i ekološki prihvatljivije rasvjete još važniji je faktor sigurnosti. Sada na glavnoj ulici tj. državnoj prometnici D2 imamo na svakom stupu javnu rasvjetu usmjereno točno na cestu i kolnik. Nova rasvjeta ujedno je i bolja rasvjeta što znači da će na spomenutim prometnicama uskoro biti i bolja vidljivost. Bolja vidljivost znači i veću sigurnost posebice pješaka i biciklista u noćnim satima. Ovim putem zahvaljujem se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije – zaključio je Posavec.

Život i društvo

Varaždin: promet ponovno dvosmjeran dijelom Ulice Josipa Kozarca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zahtjev stanara tog dijela grada, proteklih je dana nanovo prometno reguliran dio Ulice Josipa Kozarca, od Zagrebačke ulice do Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Kozarčeva, kojim je posljednjih godinu dana bilo dozvoljeno prometovati samo u jednom smjeru.

Vijest je danas javio Grad Varaždin.

Novim rješenjem osigurana je bolja protočnost prometa te građani koji parkiraju vozila na parkiralištu i u podzemnoj garaži iza VTC-a sada mogu izlaziti s prostora parkirališta na Ulicu Josipa Kozarca u oba smjera. Uz suglasnost PU varaždinske, izmijenjen je elaborat te se građanima, stanarima Zagrebačke ulice i korisnicima parkirališta omogućilo brže i efikasnije prometno rješenje.

– Važno je da vodimo konstruktivan dijalog s našim građanima, odgovaramo na njihove prijedloge i u komunikaciji s njima dolazimo do zadovoljavajućih rješenja. Ipak je na kraju najvažnije da prometno rješenje pozitivno utječe na kvalitetu njihova života, a ne da im otežava svakodnevno kretanje – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje