Povežite se s nama

U fokusu

Općina pravi prijatelj djece

Objavljeno:

- dana

NOVA TITULA

Nakon dvije godine intenzivnog rada na stjecanju uvjeta za kandidaturu za status “Općina prijatelj djece”, Općina Sračinec ga je napokon i dobila.

Titula je svečano uručena u utorak u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici, u sklopu savjetovanja gradova i općina prijatelja djece.

Priznanje

Priznanje je načelniku Općine Sračinec Božidaru Novoselcu uručila dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Središnjega koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”.

Općina je prijatelj djece od svog osnutka, tvrdi načelnik Novoselec

– Ovo je kraj jednog formalnog procesa i potvrda našeg rada. Općina Sračinec prijatelj je djece od svog osnutka. Kontinuirano i predano radimo na poboljšanju uvjeta života svih naših mještana, a djeci pristupamo s posebnom pažnjom. Od prvog dana intenzivno surađujemo s Osnovnom školom, koju, iako nismo njezin osnivač, svake godine dodatno opremamo potrebnim obrazovnim sredstvima. Ne trebam ni spominjati da je Općina sudionik projekta Javnog privatnog partnerstva, gdje sufinanciramo dogradnju škole, koja je omogućila jednosmjensku nastavu. Svake godine financiramo za školsku djecu brojne aktivnosti, od darova za blagdane, preko škole u prirodi i škole plivanja pa sve do pomoći djeci čiji roditelji ne mogu plaćati školski obrok – izjavio je općinski načelnik Božidar Novoselec.

Prosudbeno povjerenstvo i Koordinacijski odbor iz Saveza društava “Naša djeca” ocijenili su da Općina Sračinec zaslužuje status Općina prijatelj djece

Dodao je da je posebno ponosan što je ove godine otvoren i novi dječji vrtić
– Opremili smo i dječja igrališta u Svibovcu Podravskom te Sračincu, a pomažemo različite aktivnosti djece u sportu i kulturi. I na kraju, sve nam se to vraća. Naime, Općina Sračinec jedna je od rijetkih koja kontinuirano bilježi prirodni porast stanovništva kroz novorođenu djecu. Dokaz je to da radimo kvalitetno i da naši mještani prepoznaju Općinu Sračinec kao mjesto ugodnog obiteljskog života. Hvala svima koji su svojim nesebičnim radom pomogli i u formaliziranju našeg statusa Općine prijatelja djece – zaključio je Novoselec.

U maloj delegaciji Općine Sračinec na svečanoj dodjeli priznanja bili su zamjenik načelnika Krunoslav Lukačić, predsjednica Koordinacijskog odbora Stanka Miko, voditeljica Dječjeg vijeća Đurđica Kovačić te mala načelnica Ivona Križanić, Lara Herceg i Noa Lukačić.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje