Povežite se s nama

Život i društvo

OŠ Petrijanec jedina u Hrvatskoj u čak tri kategorije na LiDraNu!

Objavljeno:

- dana

USPJEH ZA PAMĆENJE

Osnovna škola Petrijanec uspjela je ostvariti ono što nikome drugome iz cijele Hrvatske nije pošlo za rukom. Na Državnoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LidraNo, koja je prošli tjedan održana u Primoštenu, bili su jedina škola čiji su se učenici predstavili u čak tri kategorije!

– Ovaj će uspjeh zasigurno dugo stajati na stranicama naše male OŠ Petrijanec, kao prvi takvih razmjera, neprocjenjiv i teško ponovljiv – kaže Željka Rabuzin, učiteljica i mentorica iza koje su brojni uspjesi, nagrade i priznanja. To ne treba čuditi, jer živi za rad s djecom, kojima već 16 godina na satovima hrvatskog jezika i izvannastavnim aktivnostima usađuje ljubav prema literarnom, dramskom i novinarskom izražavanju.

Osmaš Edi Kelemenić je izborio nastup u dvije kategorije, kao glumac i kao novinar

I dok je ona mentorica učenicima u tri kategorije, izniman uspjeh postigao je njezin učenik Edi Kelemenić koji je u Primoštenu izborio nastup u dvije kategorije, kao glumac i kao novinar. Svi sudionici Državnog LiDraNa slušali su radijsku emisiju “Rane”, čiji je autor, uz Edija, učenica osmog razreda Elena Čokor. – U “Ranama” su ugostili branitelje iz našeg zavičaja i tako im se pridružili u plemenitoj akciji za obnovu Vukovarskog tornja. Emisija je od školske do državne razine ocijenjena kao posebna, drugačija, poticajna i hrabra, kao što su i naši branitelji. Potiče na razmišljanje i domoljublje, zajedništvo – ponosna je Željka Rabuzin.

Povjerenstva je oduševio i Zoran Jambrek, učenik osmog razreda, sa svojim literarnim radom “Brat”, koji je čitao u Primoštenu. – Zoran duboko i intimno progovara o svojoj obitelji i bratu. Njegova osjećajnost i iskrenost te lijepo baratanje stilskim figurama su, nakon općinskog, oduševili i članove Županijskog povjerenstva, koji su ga predložili za državni susret. Budući da je Državno povjerenstvo njegov rad odabralo za tiskanje u Zborniku najboljih radova, Zoran je svoj rad predstavio i pročitao u Primoštenu – doznajemo od njegove mentorice.

”Najteža” kategorija

Konačno, OŠ Petrijanec je predstavnike imala i u kategoriji dramskog stvaralaštva, u kojoj je najteže izboriti nastup na Državnoj smotri. Polaznici Dramske družine Edi Kelemenić, Jakov Frkač, Antonio Kokot, Lucija Bogdan, Laura Vukešin, Doroteja Bedenik, Lorena Hrnčić i Lea Novoselec izveli su skupni scenski nastup “Hižica, ftičica, ziemlica”.

– Dramska družina je prvo morala nadmašiti 17 scenskih nastupa iz škola Varaždinske županije, u kojima se također puno i lijepo radi na scenskom stvaralaštvu. Nakon što su bili predloženi za Državnu smotru, došli su u društvo 12 predloženih predstava iz Zagrebačke, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Državna izbornica je u Primošten na kraju pozvala samo tri najposebnije predstave, među kojima i našu – otkriva Željka Rabuzin.

Uspjeh Glumačke i Radijske družine OŠ Petrijanec je neprocjenjiv i bit će ga teško ponoviti. 

Na osnovu tekstova Frana Galovića i Ane Bešenić upravo je ona režirala scenski nastup te odabrala rekvizite, glazbu, kostime i pokrete koji prate govor na sceni. U Primoštenu nije bilo nimalo jednostavno, jer je u isto vrijeme trebala biti uz svoje učenike u tri kategorije.

– To su slatke brige, jer meni je i dalje najvažnije putovanje, a ne krajnji cilj. Uživala sam pripremajući brojne generacije, s mnogima sam došla do državne razine, ali niti u jednom trenutku nisam pomislila zastati i prestati putovati. Moj posao je moj život, a ljubav prema djeci, koja su odgovorna, marljiva, kreativna, sposobna i dobra, je neprocjenjiva – ističe Željka Rabuzin.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Mali Bukovec: ulaganje od 630 milijuna kuna za energetski neovisnu općinu i županiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz godine u godinu se razvijaju, ulažu u infrastrukturne projekte, uređuju ulice i okoliš, a pred njima je povijesni projekt vrijedan nevjerojatnih 630 milijuna kuna.

U zadnjih desetak godina u prosjeku ulažu više od milijun kuna godišnje iz vanjskih izvora, a primarni cilj im je podići kvalitetu života svih mještana.

Općina Mali Bukovec na samom je rubu Varaždinske županije, ne može se pohvaliti velikim izvornim proračunom, ali je baš zato dokaz da se može.

Spomenimo i da je načelnik Darko Marković, koji tu dužnost obavlja već tri mandata, volonter, te da je u ta tri mandata iz EU fondova i natječaja ministarstava kroz osmišljene projekte povukao više od 18,5 milijuna kuna.

Obnovili su društvene domove, pomagali udrugama, uredili igrališta i izgradili Dječji vrtić. Upravo je vrtić projekt na koji je Marković posebno ponosan.

– Većinom su vrtići u manjim općinama podružnice najbližih većih gradskih vrtića. Međutim, mi smo sami izgradili vrtić i osnovali vlastitu ustanovu – rekao je Darko Marković.

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna.

Energetski neovisni

Najavio je i veliki projekt zbog kojeg je, kako kaže, 2005. i ušao u politiku, prvo kao općinski vijećnik, a zatim od 2009. godine kao načelnik. Radi se o projektu kojim će Općina Mali Bukovec, pa čak i Varaždinska županija, postati energetski neovisna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sredinom listopada prošle godine donijelo je odluku o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila je tvrtka Bukotermal d.o.o., koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec. Projekt bi se trebao razvijati u više faza. Prvo je u planu izgraditi manju elektranu snage do 2 MW, a nakon toga u drugoj fazi geotermalnu elektranu snage veće od 10 MW. Nakon toga u planu je iskoristiti višak topline od geotermalnih elektrana tako da se preusmjeri u kompleks plastenika za uzgoj cvijeća, odnosno u planu je osnovati Distributivni centar za cvijeće, koji bi bio ne samo središnji logistički centar za cvjećarstvo Varaždinske županije nego i proizvodni centar.

Veliki planovi

– Osim toga, kroz Varaždinsku županiju, Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i Hrvatsku poljoprivrednu komoru lobiramo i borimo se da u buduće programsko razdoblje 2021. – 2027. u naš nacionalni Program ruralnog razvoja uđe i mogućnost da jedinice lokalne samouprave, kao što je Općina Mali Bukovec, iz EU fondova mogu graditi toplovodnu infrastrukturu kojom bi viškove topline iz obnovljivih izvora energije (geotermalni izvori, kogeneracija, bioplinske elektrane itd.) mogli dovesti do proizvođača cvijeća i povrća, poslovnih zona i postojeće industrije kao što su pilane te na kraju i do samih kućanstava. Ako se Vlada RH za to izbori kod Europske komisije, Općina Mali Bukovec, kao ni mnoge druge manje ruralne općine, više neće biti ruralna općina na rubu Županije, nego jedna od najrazvijenijih općina u EU-u u kakvoj će mnoge mlade obitelji poželjeti raditi i živjeti – rekao je načelnik Marković.

Projekti za podizanje kvalitete života realizirani samo u prošloj godini

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na mjeru 7.4.1. te je iz EU fonda sufinanciran s 3,1 milijun kuna.

U prošloj godini završen je i projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, kojom je to naselje spojeno s naseljem Sveti Petar, a vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt je također prijavljen na EU fond i iz mjere 7.2.2. sufinanciran s 3,2 milijuna kuna.

Također, realiziran je i projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu u šumi Križančiji, a vrijednost radova iznosi 740.000 kuna, od kojih je iz EU fonda sufinancirano 650.000 kuna.

Osim toga, prošle godine završen je i projekt rekonstrukcije centra naselja Mali Bukovec, kojim je u potpunosti uređen centar Općine s pripadnim raskršćem, za čija se sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna Općina uspjela izboriti na nacionalnim natječajima.

Trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja

Od većih projekata trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: divovska skulptura Nikole Tesle osovljena ispred Tehnološkog parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečano otkrivanje skulpture „Tesla Powerline“ varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga bit će upriličeno u srijedu, 21. travnja, u 12 sati ispred Tehnološkog parka Varaždin (Zagrebačka ulica 89).

Riječ je o najvećoj skulpturi na svijetu koja je posvećena Nikoli Tesli jer je visoka čak 12,5 metara.  Konstruirana je 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod.

>>U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

Skulptura je bila izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu, a sada je našla dom u Varaždinu.

Nikola Vudrag, rođen je u Varaždinu 1989. godine, jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu.

Nastavite čitati