Povežite se s nama

Život i društvo

OŠ Petrijanec jedina u Hrvatskoj u čak tri kategorije na LiDraNu!

Objavljeno:

- dana

USPJEH ZA PAMĆENJE

Osnovna škola Petrijanec uspjela je ostvariti ono što nikome drugome iz cijele Hrvatske nije pošlo za rukom. Na Državnoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LidraNo, koja je prošli tjedan održana u Primoštenu, bili su jedina škola čiji su se učenici predstavili u čak tri kategorije!

– Ovaj će uspjeh zasigurno dugo stajati na stranicama naše male OŠ Petrijanec, kao prvi takvih razmjera, neprocjenjiv i teško ponovljiv – kaže Željka Rabuzin, učiteljica i mentorica iza koje su brojni uspjesi, nagrade i priznanja. To ne treba čuditi, jer živi za rad s djecom, kojima već 16 godina na satovima hrvatskog jezika i izvannastavnim aktivnostima usađuje ljubav prema literarnom, dramskom i novinarskom izražavanju.

Osmaš Edi Kelemenić je izborio nastup u dvije kategorije, kao glumac i kao novinar

I dok je ona mentorica učenicima u tri kategorije, izniman uspjeh postigao je njezin učenik Edi Kelemenić koji je u Primoštenu izborio nastup u dvije kategorije, kao glumac i kao novinar. Svi sudionici Državnog LiDraNa slušali su radijsku emisiju “Rane”, čiji je autor, uz Edija, učenica osmog razreda Elena Čokor. – U “Ranama” su ugostili branitelje iz našeg zavičaja i tako im se pridružili u plemenitoj akciji za obnovu Vukovarskog tornja. Emisija je od školske do državne razine ocijenjena kao posebna, drugačija, poticajna i hrabra, kao što su i naši branitelji. Potiče na razmišljanje i domoljublje, zajedništvo – ponosna je Željka Rabuzin.

Povjerenstva je oduševio i Zoran Jambrek, učenik osmog razreda, sa svojim literarnim radom “Brat”, koji je čitao u Primoštenu. – Zoran duboko i intimno progovara o svojoj obitelji i bratu. Njegova osjećajnost i iskrenost te lijepo baratanje stilskim figurama su, nakon općinskog, oduševili i članove Županijskog povjerenstva, koji su ga predložili za državni susret. Budući da je Državno povjerenstvo njegov rad odabralo za tiskanje u Zborniku najboljih radova, Zoran je svoj rad predstavio i pročitao u Primoštenu – doznajemo od njegove mentorice.

”Najteža” kategorija

Konačno, OŠ Petrijanec je predstavnike imala i u kategoriji dramskog stvaralaštva, u kojoj je najteže izboriti nastup na Državnoj smotri. Polaznici Dramske družine Edi Kelemenić, Jakov Frkač, Antonio Kokot, Lucija Bogdan, Laura Vukešin, Doroteja Bedenik, Lorena Hrnčić i Lea Novoselec izveli su skupni scenski nastup “Hižica, ftičica, ziemlica”.

– Dramska družina je prvo morala nadmašiti 17 scenskih nastupa iz škola Varaždinske županije, u kojima se također puno i lijepo radi na scenskom stvaralaštvu. Nakon što su bili predloženi za Državnu smotru, došli su u društvo 12 predloženih predstava iz Zagrebačke, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Državna izbornica je u Primošten na kraju pozvala samo tri najposebnije predstave, među kojima i našu – otkriva Željka Rabuzin.

Uspjeh Glumačke i Radijske družine OŠ Petrijanec je neprocjenjiv i bit će ga teško ponoviti. 

Na osnovu tekstova Frana Galovića i Ane Bešenić upravo je ona režirala scenski nastup te odabrala rekvizite, glazbu, kostime i pokrete koji prate govor na sceni. U Primoštenu nije bilo nimalo jednostavno, jer je u isto vrijeme trebala biti uz svoje učenike u tri kategorije.

– To su slatke brige, jer meni je i dalje najvažnije putovanje, a ne krajnji cilj. Uživala sam pripremajući brojne generacije, s mnogima sam došla do državne razine, ali niti u jednom trenutku nisam pomislila zastati i prestati putovati. Moj posao je moj život, a ljubav prema djeci, koja su odgovorna, marljiva, kreativna, sposobna i dobra, je neprocjenjiva – ističe Željka Rabuzin.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Josipu Horvatu na Dravi zagrizla je “majka svih zlatnih ribica” koja možda ispunjava i 10 želja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Ma ovo nikad nisam doživio. Vele mi svi da se takav ulov događa jednom u 50 godina – ističe Josip Horvat iz Orehovice koji je sredinom rujna na Dravi uhvatio neobičnu zlatnu ribu tešku oko kilograma i dugačku oko 40 centimetara.

Riba je, naravno, vraćena u Dravu, a povele su se rasprave na društvenim mrežama o kakvoj se vrsti radi.

– Sad su tu razne teorije. No, po mojem iskustvo ovo bi bilo nešto između šarana i babuške, najsličnija mi je karasu – dodao je Josip koji je godina član Ribolovnog društva Šaran iz Palinovca.

U ribolov ide otkad zna za sebe, a tome ga je podučio njegov otac.

– To mi je vjerojatno u krvi. Još kao 6-godišnjak sam počeo ići na ribičju. Danas na ribičju idem sa svojim 18-godišnjim sinom Zoranom. Njega sam isto zarazio ribolovom. Nije važno je li to sat ili pet sati, no gotovo svaki dan kad nam vrijeme dozvoli mi smo u ribolovu – objašnjava 41-godišnjak.

On i njegov sin najviše vremena vole provoditi na rijeci.

– Priroda me opušta pa zato najviše ribe lovimo na Dravi. Ne volim baš ribnjake – dodaje 41-godišnjak koji radi u jednoj bravarskoj tvrtki u Murskom Središću.

Što se tiče najvećih ulova, Josip se može pohvaliti ulovima šarana i somova teških oko 8, 9 kilograma, a baš nedavno njegov sin Zoran ulovio je soma od 7,5 kilograma.

– Ne opterećujemo se previše ulovom. Uživamo u prirodi i družimo se – zaključio je 41-godišnjak iz Orehovice.

Nastavite čitati

Život i društvo

Hrvatska: u posljednjih pet godina zabilježen pad isključivo dojene djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Već tradicionalno, u tjednu od 1. do 7. listopada svake godine u Republici Hrvatskoj se obilježava Nacionalni tjedan dojenja.

Kao i svake godine cilj ovog obilježavanja je raditi na podizanju svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. Svjesni važnosti dojenja za zdrav rast i razvoj djeteta kao i za zdravlje majke, ove godine nam je želja poslati poruku o važnosti suradnje u pružanju podrške dojenju i promicanju dojenja, sve pod geslom „Za dojenje zajedno“.

U tu svrhu Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Koordinacijski odbor Grada Zagreba za “Grad Zagreb, prijatelj dojenja”, udruga Roditelji u akciji – Roda, Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja, Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo i mnogi drugi udružiti su snage i zajednički će organizirati brojna događanja.

Podaci HZJZ-a o prehrani dojenčadi i male djece iz hrvatskih rodilišta

Dojenje se u Hrvatskoj već niz godina promiče kroz veći broj javnozdravstvenih programa i kampanja. Tako je i unutar Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. – 2020. dojenje izdvojeno kao jedan od javnozdravstvenih prioriteta, a nekoliko Nacionalnih programa za zaštitu i promicanja dojenja sadrže konkretne aktivnosti za povećanje stopa dojenja u Republici Hrvatskoj.

Prema preporukama za dojenje Svjetske zdravstvene organizacije, u svrhu učinkovite uspostave dojenja, ali i prevencije novorođenačkog morbiditeta i mortaliteta, dojenje je potrebno započeti što je ranije moguće, najbolje unutar prvog sata nakon poroda, osigurati rani „koža na kožu“ kontakt majke i novorođenčeta te smjestiti novorođenče s majkom. Isključivo dojenje preporučuje se u prvih 6 mjeseci djetetova života, nakon čega slijedi nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do 2. godine djetetova života i nakon toga, dok god to majka i dijete žele.

Sukladno ovim preporukama, Svjetska zdravstvena organizacija i Dječji fond Ujedinjenih naroda postavili su dva temeljna pokazatelja prehrane dojenčadi i male djece u rodilištima: dojenje unutar jednog sata od rođenja i udio novorođenčadi isključivo dojenih u rodilištima.

Situaciju ovih pokazatelja u Republici Hrvatskoj najbolje opisuju podaci iz baze podataka prijava poroda iz zdravstvenih ustanova koja sadrži izvješća o svim porodima u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Prema podacima za djecu rođenu u godinama 2017.-2021., iako je udio novorođenčadi dojene u rodilištu značajno varirao, u posljednjih pet godina zabilježen je ukupni pad isključivo dojene djece; udio novorođenčadi isključivo dojenih u rodilištima u 2017. godini bio je 78% dok je u 2017. godini pao na 67%, objavio je HZJZ.

U skladu s tim, udio novorođenčadi koja su i dojena i hranjena adaptiranim mlijekom porastao je s 21% u 2017. godini na 30% u 2021. Drugi pokazatelj, dojenje unutar jednog sata po rođenju pokazuje pozitivan trend, odnosno da se među dojenom novorođenčadi, udio one dojene unutar jednog sata od poroda povećao se sa 70% u 2017. na 85% u 2021. godini.

– Ovi podaci ukazuju nam da unatoč brojnim naporima u promicanju i pružanju podrške dojenju, učestalost isključivog dojenja u hrvatskim rodilištima nije zadovoljavajuća. Pad udjela isključivo dojene novorođenčadi zabrinjavajuć je i hitno poziva na povećanje ulaganja i truda u promicanje pozitivnih aspekata dojenja za zdravlje, edukaciju te pružanje adekvatnije podrške majkama i zdravstvenim djelatnicima – objašnjavaju stručnjaci HZJZ-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje