Povežite se s nama

Život i društvo

OŠ Petrijanec jedina u Hrvatskoj u čak tri kategorije na LiDraNu!

Objavljeno:

- dana

USPJEH ZA PAMĆENJE

Osnovna škola Petrijanec uspjela je ostvariti ono što nikome drugome iz cijele Hrvatske nije pošlo za rukom. Na Državnoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LidraNo, koja je prošli tjedan održana u Primoštenu, bili su jedina škola čiji su se učenici predstavili u čak tri kategorije!

– Ovaj će uspjeh zasigurno dugo stajati na stranicama naše male OŠ Petrijanec, kao prvi takvih razmjera, neprocjenjiv i teško ponovljiv – kaže Željka Rabuzin, učiteljica i mentorica iza koje su brojni uspjesi, nagrade i priznanja. To ne treba čuditi, jer živi za rad s djecom, kojima već 16 godina na satovima hrvatskog jezika i izvannastavnim aktivnostima usađuje ljubav prema literarnom, dramskom i novinarskom izražavanju.

Osmaš Edi Kelemenić je izborio nastup u dvije kategorije, kao glumac i kao novinar

I dok je ona mentorica učenicima u tri kategorije, izniman uspjeh postigao je njezin učenik Edi Kelemenić koji je u Primoštenu izborio nastup u dvije kategorije, kao glumac i kao novinar. Svi sudionici Državnog LiDraNa slušali su radijsku emisiju “Rane”, čiji je autor, uz Edija, učenica osmog razreda Elena Čokor. – U “Ranama” su ugostili branitelje iz našeg zavičaja i tako im se pridružili u plemenitoj akciji za obnovu Vukovarskog tornja. Emisija je od školske do državne razine ocijenjena kao posebna, drugačija, poticajna i hrabra, kao što su i naši branitelji. Potiče na razmišljanje i domoljublje, zajedništvo – ponosna je Željka Rabuzin.

Povjerenstva je oduševio i Zoran Jambrek, učenik osmog razreda, sa svojim literarnim radom “Brat”, koji je čitao u Primoštenu. – Zoran duboko i intimno progovara o svojoj obitelji i bratu. Njegova osjećajnost i iskrenost te lijepo baratanje stilskim figurama su, nakon općinskog, oduševili i članove Županijskog povjerenstva, koji su ga predložili za državni susret. Budući da je Državno povjerenstvo njegov rad odabralo za tiskanje u Zborniku najboljih radova, Zoran je svoj rad predstavio i pročitao u Primoštenu – doznajemo od njegove mentorice.

”Najteža” kategorija

Konačno, OŠ Petrijanec je predstavnike imala i u kategoriji dramskog stvaralaštva, u kojoj je najteže izboriti nastup na Državnoj smotri. Polaznici Dramske družine Edi Kelemenić, Jakov Frkač, Antonio Kokot, Lucija Bogdan, Laura Vukešin, Doroteja Bedenik, Lorena Hrnčić i Lea Novoselec izveli su skupni scenski nastup “Hižica, ftičica, ziemlica”.

– Dramska družina je prvo morala nadmašiti 17 scenskih nastupa iz škola Varaždinske županije, u kojima se također puno i lijepo radi na scenskom stvaralaštvu. Nakon što su bili predloženi za Državnu smotru, došli su u društvo 12 predloženih predstava iz Zagrebačke, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Državna izbornica je u Primošten na kraju pozvala samo tri najposebnije predstave, među kojima i našu – otkriva Željka Rabuzin.

Uspjeh Glumačke i Radijske družine OŠ Petrijanec je neprocjenjiv i bit će ga teško ponoviti. 

Na osnovu tekstova Frana Galovića i Ane Bešenić upravo je ona režirala scenski nastup te odabrala rekvizite, glazbu, kostime i pokrete koji prate govor na sceni. U Primoštenu nije bilo nimalo jednostavno, jer je u isto vrijeme trebala biti uz svoje učenike u tri kategorije.

– To su slatke brige, jer meni je i dalje najvažnije putovanje, a ne krajnji cilj. Uživala sam pripremajući brojne generacije, s mnogima sam došla do državne razine, ali niti u jednom trenutku nisam pomislila zastati i prestati putovati. Moj posao je moj život, a ljubav prema djeci, koja su odgovorna, marljiva, kreativna, sposobna i dobra, je neprocjenjiva – ističe Željka Rabuzin.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Čiselsko proščenje, najstarija novomarofska manifestacija i ove godine okupila sve generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najstarijih manifestacija novomarofskog kraja, Čiselsko proščenje v Remetincu i ove je godine okupilo sve generacije, a glavni organizator, KUD Remetinec ponovno je pokazao kako se čuva tradicija.

Iako je i ove godine održana u nešto smanjenom obliku, u programu je bilo ponešto za svakoga, a središnji dio četverodnevne tradicionalne vjerske, kulturne i zabavne manifestacije, uz vjerski program, bio je Remečki sejem koji je okupio brojne OPG-ove.

Čiselsko proščenje v Remetincu, koje se odvija uz štovanje Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice, Majke Božje Čiselske, zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj tradiciji postalo je nezaobilazna manifestacija novomarofskog kraja što je potvrdio i gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Mještani Remetinca tradicionalno su vezani uz crkvu i u velikom broju pohode samo proštenje. Značaj Remetinca je dalekosežan u povijest, a pogotovo naše remečke crkve koja je unazad 15 godina obnovljena sredstvima Ministarstva kulture i Grada Novog Marofa. Radi se o jednom kulturnom spomeniku – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Na vjersku se svečanost svake godine veže i zabavni program, pa je tako subotnji dio programa, nakon svete mise koju je predvodio velečasni Anđelko Cindori iz župe Gospe Brze pomoći iz Slavonskog Broda, nastavljen nastupom stand up komičara Vlatka Štampara te koncertom Begina. U nedjelju je pak, nakon župne svete mise koju je predvodio velečasni Josip Pavlek, otvoren je Remečki sejem koji je i ove godine okupio velik broj lokalnih OPG-ova i ponovno potvrdio da je odličan spoj tradicije i domaćih proizvoda.

– Ovo je kombinacija i vjerskog i društvenog. Nekad su se tu na trgu držali govori i održavao se i tradicionalni sajam te smo tradiciju nedjeljnog sajma održali sve do danas. Drago mi je što su se ti običaji i tradicija očuvali. Nažalost, korona je donijela svoje i najviše je štete napravila upravo kulturno – umjetničkim društvima koja sad dosta teško funkcioniraju, tako da se nadamo da će se KUD-ovi u budućem vremenu oporaviti, zanoviti članstvo i smoći snage te prisustvovati budućim smotrama i gostovanjima – poručio je Jenkač.

Subotnji dio vjerskog programa dodatno su upotpunili članovi Kulturno-umjetničkog društva Remetinec koji su već tradicionalno, uz svetu misu pjevali, a iako je pandemija koronavirusa negativno utjecala na njihov rad i broj članova, prema riječima predsjednice KUD-a Nade Puškadije, i dalje se trude tradiciju održavati živom.

– I ove godine tradicionalno smo pripremili Remečki sejem koji je okupio 25 izlagača iz naše okolice. To je prilika da se prezentiraju njihovi proizvodi, kao i radovi raznih naših prijateljskih udruga. I naša sekcija rukotvorina predstavila je radove naših vrijednih žena – rekla je Puškadija.

Uz KUD Remetinec, organizator Čiselskog proščenja je Turistička zajednica Novog Marofa, a direktorica Turističkog ureda Renata Horvatić pohvalila je KUD koji i dalje čuva tradiciju i stare običaje.

– Čiselsko proščenje nakon dvije pandemijske godine ipak ide u nekom svom starom smjeru. Možda je ove godine nešto manje bogato nego u pretpandemijskima, ali se i dalje održava tradicija ovog kraja što je i najvažnije. To je jedna od najstarijih manifestacija novomarofskog kraja koja je na ponos Remetincu i cijelom ovom kraju – naglasila je Horvatić. 

Nakon Sejma kojeg je otvorio gradonačelnik Jenkač, održana je svečana koncelebrirana sveta misa koju je predvodio prečasni monsinjor Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za učenike Centra Tomislav Špoljar nastavna godina započela u sportskom duhu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Centra Tomislav Špoljar brinu o zdravlju! Cijeli rujan u Centru bio je prožet raznim sportskim događajima.

Tako su učenici odmah prvi tjedan obilježili Hrvatski olimpijski dan. Već sljedeći tjedan uključili su se u Mliječnu stazu 2022 te su na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture skupljali kilometre za mentalno zdravlje djece i mladih. Potom su se uključili u Europski tjedan sporta koji se održavao od 23. do 30. rujna, a zadnji dan mjeseca rujna obilježili su i Europski školski sportski dan.

Bilo je tu trčanja, hodanja, raznih sportskih igara za sve uzraste. Najdraže su učenicima bile ipak štafetne igre koje je za  učenike osmislila i prilagodila njihova učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Kristina Kralj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje