Povežite se s nama

Život i društvo

OŠ Petrijanec jedina u Hrvatskoj u čak tri kategorije na LiDraNu!

Objavljeno:

- dana

USPJEH ZA PAMĆENJE

Osnovna škola Petrijanec uspjela je ostvariti ono što nikome drugome iz cijele Hrvatske nije pošlo za rukom. Na Državnoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LidraNo, koja je prošli tjedan održana u Primoštenu, bili su jedina škola čiji su se učenici predstavili u čak tri kategorije!

– Ovaj će uspjeh zasigurno dugo stajati na stranicama naše male OŠ Petrijanec, kao prvi takvih razmjera, neprocjenjiv i teško ponovljiv – kaže Željka Rabuzin, učiteljica i mentorica iza koje su brojni uspjesi, nagrade i priznanja. To ne treba čuditi, jer živi za rad s djecom, kojima već 16 godina na satovima hrvatskog jezika i izvannastavnim aktivnostima usađuje ljubav prema literarnom, dramskom i novinarskom izražavanju.

Osmaš Edi Kelemenić je izborio nastup u dvije kategorije, kao glumac i kao novinar

I dok je ona mentorica učenicima u tri kategorije, izniman uspjeh postigao je njezin učenik Edi Kelemenić koji je u Primoštenu izborio nastup u dvije kategorije, kao glumac i kao novinar. Svi sudionici Državnog LiDraNa slušali su radijsku emisiju “Rane”, čiji je autor, uz Edija, učenica osmog razreda Elena Čokor. – U “Ranama” su ugostili branitelje iz našeg zavičaja i tako im se pridružili u plemenitoj akciji za obnovu Vukovarskog tornja. Emisija je od školske do državne razine ocijenjena kao posebna, drugačija, poticajna i hrabra, kao što su i naši branitelji. Potiče na razmišljanje i domoljublje, zajedništvo – ponosna je Željka Rabuzin.

Povjerenstva je oduševio i Zoran Jambrek, učenik osmog razreda, sa svojim literarnim radom “Brat”, koji je čitao u Primoštenu. – Zoran duboko i intimno progovara o svojoj obitelji i bratu. Njegova osjećajnost i iskrenost te lijepo baratanje stilskim figurama su, nakon općinskog, oduševili i članove Županijskog povjerenstva, koji su ga predložili za državni susret. Budući da je Državno povjerenstvo njegov rad odabralo za tiskanje u Zborniku najboljih radova, Zoran je svoj rad predstavio i pročitao u Primoštenu – doznajemo od njegove mentorice.

”Najteža” kategorija

Konačno, OŠ Petrijanec je predstavnike imala i u kategoriji dramskog stvaralaštva, u kojoj je najteže izboriti nastup na Državnoj smotri. Polaznici Dramske družine Edi Kelemenić, Jakov Frkač, Antonio Kokot, Lucija Bogdan, Laura Vukešin, Doroteja Bedenik, Lorena Hrnčić i Lea Novoselec izveli su skupni scenski nastup “Hižica, ftičica, ziemlica”.

– Dramska družina je prvo morala nadmašiti 17 scenskih nastupa iz škola Varaždinske županije, u kojima se također puno i lijepo radi na scenskom stvaralaštvu. Nakon što su bili predloženi za Državnu smotru, došli su u društvo 12 predloženih predstava iz Zagrebačke, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Državna izbornica je u Primošten na kraju pozvala samo tri najposebnije predstave, među kojima i našu – otkriva Željka Rabuzin.

Uspjeh Glumačke i Radijske družine OŠ Petrijanec je neprocjenjiv i bit će ga teško ponoviti. 

Na osnovu tekstova Frana Galovića i Ane Bešenić upravo je ona režirala scenski nastup te odabrala rekvizite, glazbu, kostime i pokrete koji prate govor na sceni. U Primoštenu nije bilo nimalo jednostavno, jer je u isto vrijeme trebala biti uz svoje učenike u tri kategorije.

– To su slatke brige, jer meni je i dalje najvažnije putovanje, a ne krajnji cilj. Uživala sam pripremajući brojne generacije, s mnogima sam došla do državne razine, ali niti u jednom trenutku nisam pomislila zastati i prestati putovati. Moj posao je moj život, a ljubav prema djeci, koja su odgovorna, marljiva, kreativna, sposobna i dobra, je neprocjenjiva – ističe Željka Rabuzin.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Leo Amidžić predsjednik je novog Savjeta mladih Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konstituirajućoj sjednici Savjeta mladih Grada Varaždina koja se u ponedjeljak, 18. siječnja, održala putem Zoom aplikacije, za predsjednika Savjeta izabran je Leo Amidžić, a za njegovog zamjenika Josip Pokorny.

Sjednici su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirna Kezele te dosadašnji predsjednik Savjeta mladih Grada Varaždina Tim Hrvaćanin.

Leo Amidžić, student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čestitao je svim članicama i članovima kao i njihovim zamjenicima na izboru u Savjet mladih Grada Varaždina te zahvalio na ukazanom povjerenju. – Zahvaljujem i dosadašnjem predsjedniku Savjeta mladih Timu Hrvaćaninu i svim našim prethodnicima na uloženom trudu i radu. Iako smo generacija koja odrasta između globalne financijske krize i globalne pandemije koronavirusa te iako još uvijek stječemo znanje i iskustvo, drago mi je što smo odlučili preuzeti ovu odgovornost i doprinijeti, u skladu s mogućnostima Savjeta mladih, boljitku života mladih u našem gradu. Poruka koju želim poslati mladima je da ćemo biti njihov glas i da nam se u svakom trenutku mogu obratiti, a upravo će komunikacija s mladima biti bitan segment našeg djelovanja. Nadam se dobroj suradnji, kako s članicama i članovima Savjeta mladih, tako i s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Varaždina Damirom Habijanom, svim vijećnicama i vijećnicima u Gradskom vijeću, gradonačelnikom Grada Varaždina Ivanom Čehokom te zamjenicima gradonačelnika – rekao je Amidžić.

Članovi Savjeta na sjednici su proaktivno i konstruktivno raspravljali, dogovorili daljnje korake suradnje i projekte za mlade na širem području Grada Varaždina.

Članovi i zamjenici članova Savjeta mladih Grada Varaždina (mandat 2021.-2023.)

Članovi:

LEO AMIDŽIĆ – predsjednik

JOSIP POKORNY – zamjenik predsjednika

LUCIJA CAR – članica

TONI ČAKMAZOVIĆ – član

DAVID HIRŠZON – član

DORA KERMEK – članica

TIN KOLENKO – član

LOVRO LUKAVEČKI – član

IVAN TODOROVIĆ – član

Zamjenici članova:

KARLO FURJAN – zamjenik člana

JELENA PUZAK – zamjenica člana

PETAR RUNAC – zamjenik članice

JURICA PAJTAK – zamjenik člana

TEO TUĐAN – zamjenik člana

MONIKA RUSAK – zamjenica članice

LUCIJA BRIŠKI – zamjenica člana

MAGDALENA KRAJNIK – zamjenica člana

EDO RISEK – zamjenik člana

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Varaždina nađeni mobiteli i ključevi, pa se mole vlasnici da se jave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

Varaždinska policija pomaže na svim poljima.

Danas obavještavaju građane da su u posljednje vrijeme na području Grada Varaždina pronađeni ključevi i mobiteli s fotografije te razni drugi predmeti.

Za dodatne informacije građani se mogu obratiti na broj telefona 372-430 ili putem e-maila: [email protected]

Nastavite čitati