Povežite se s nama

Život i društvo

OŠ Petrijanec jedina u Hrvatskoj u čak tri kategorije na LiDraNu!

Objavljeno:

- dana

USPJEH ZA PAMĆENJE

Osnovna škola Petrijanec uspjela je ostvariti ono što nikome drugome iz cijele Hrvatske nije pošlo za rukom. Na Državnoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LidraNo, koja je prošli tjedan održana u Primoštenu, bili su jedina škola čiji su se učenici predstavili u čak tri kategorije!

– Ovaj će uspjeh zasigurno dugo stajati na stranicama naše male OŠ Petrijanec, kao prvi takvih razmjera, neprocjenjiv i teško ponovljiv – kaže Željka Rabuzin, učiteljica i mentorica iza koje su brojni uspjesi, nagrade i priznanja. To ne treba čuditi, jer živi za rad s djecom, kojima već 16 godina na satovima hrvatskog jezika i izvannastavnim aktivnostima usađuje ljubav prema literarnom, dramskom i novinarskom izražavanju.

Osmaš Edi Kelemenić je izborio nastup u dvije kategorije, kao glumac i kao novinar

I dok je ona mentorica učenicima u tri kategorije, izniman uspjeh postigao je njezin učenik Edi Kelemenić koji je u Primoštenu izborio nastup u dvije kategorije, kao glumac i kao novinar. Svi sudionici Državnog LiDraNa slušali su radijsku emisiju “Rane”, čiji je autor, uz Edija, učenica osmog razreda Elena Čokor. – U “Ranama” su ugostili branitelje iz našeg zavičaja i tako im se pridružili u plemenitoj akciji za obnovu Vukovarskog tornja. Emisija je od školske do državne razine ocijenjena kao posebna, drugačija, poticajna i hrabra, kao što su i naši branitelji. Potiče na razmišljanje i domoljublje, zajedništvo – ponosna je Željka Rabuzin.

Povjerenstva je oduševio i Zoran Jambrek, učenik osmog razreda, sa svojim literarnim radom “Brat”, koji je čitao u Primoštenu. – Zoran duboko i intimno progovara o svojoj obitelji i bratu. Njegova osjećajnost i iskrenost te lijepo baratanje stilskim figurama su, nakon općinskog, oduševili i članove Županijskog povjerenstva, koji su ga predložili za državni susret. Budući da je Državno povjerenstvo njegov rad odabralo za tiskanje u Zborniku najboljih radova, Zoran je svoj rad predstavio i pročitao u Primoštenu – doznajemo od njegove mentorice.

”Najteža” kategorija

Konačno, OŠ Petrijanec je predstavnike imala i u kategoriji dramskog stvaralaštva, u kojoj je najteže izboriti nastup na Državnoj smotri. Polaznici Dramske družine Edi Kelemenić, Jakov Frkač, Antonio Kokot, Lucija Bogdan, Laura Vukešin, Doroteja Bedenik, Lorena Hrnčić i Lea Novoselec izveli su skupni scenski nastup “Hižica, ftičica, ziemlica”.

– Dramska družina je prvo morala nadmašiti 17 scenskih nastupa iz škola Varaždinske županije, u kojima se također puno i lijepo radi na scenskom stvaralaštvu. Nakon što su bili predloženi za Državnu smotru, došli su u društvo 12 predloženih predstava iz Zagrebačke, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Državna izbornica je u Primošten na kraju pozvala samo tri najposebnije predstave, među kojima i našu – otkriva Željka Rabuzin.

Uspjeh Glumačke i Radijske družine OŠ Petrijanec je neprocjenjiv i bit će ga teško ponoviti. 

Na osnovu tekstova Frana Galovića i Ane Bešenić upravo je ona režirala scenski nastup te odabrala rekvizite, glazbu, kostime i pokrete koji prate govor na sceni. U Primoštenu nije bilo nimalo jednostavno, jer je u isto vrijeme trebala biti uz svoje učenike u tri kategorije.

– To su slatke brige, jer meni je i dalje najvažnije putovanje, a ne krajnji cilj. Uživala sam pripremajući brojne generacije, s mnogima sam došla do državne razine, ali niti u jednom trenutku nisam pomislila zastati i prestati putovati. Moj posao je moj život, a ljubav prema djeci, koja su odgovorna, marljiva, kreativna, sposobna i dobra, je neprocjenjiva – ističe Željka Rabuzin.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Natječaj za zakup lokacija za ugostitelje na Špancirfestu otvoren do 2. kolovoza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest
Špancirfest

U petak, 23. srpnja, raspisan je Natječaj za davanje u zakup lokacija za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na 23. izdanju Špancirfesta, najvećeg uličnog festivala u Hrvatskoj, koji će se održati od 20 do 29. kolovoza 2021. godine.

Natječajna dokumentacija uključuje poziv, prijavnicu, prijavu električne energije i izjavu. Dokumenti su dostupni na službenim internetskim stranicama Festivala, a moguće ih je preuzeti i u uredu Turističke zajednice Grada Varaždina, u ulici Ivana Padovca 3, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 16 sati.

Natječaj je otvoren do ponedjeljka, 2. kolovoza, do 12 sati, bez obzira na način dostave.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na ispitima državne mature palo je 233-oje učenika strukovnih škola Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznati su rezultati ljetnog roka državne mature – ispitima je pristupilo ukupno 29.532 pristupnika, od toga je 25.861 ili 88 % učenika završnih razreda srednje škole, koji su svoje srednjoškolsko obrazovanje završili unatoč svim izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa.

Najveći broj pristupnika polagao je ispite iz Hrvatskoga i Engleskoga jezika na višoj razini te iz Matematike na osnovnoj razini. U izbornome dijelu najčešće su birani ispiti iz Fizike, Biologije, Politike i gospodarstva, Kemije, Psihologije, Informatike i Likovne umjetnosti.

Ove godine državnu maturu zbog pada barem jednoga obveznog ispita nije položilo 360 ili 3,2 % gimnazijalaca. Taj je postotak manji u odnosu na nekoliko prethodnih godina, objavio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) koji provodi ispite državne mature.

Prema postotnoj riješenosti, ove su godine u odnosu na prošlu godinu bolje napisani ispiti iz Matematike na objema razinama, Fizike i Kemije, dok su rezultati u ispitu iz Hrvatskoga jezika lošiji.

– To prvenstveno proizlazi iz činjenice da je veliki broj pristupnika dobio nula bodova iz esejskoga zadatka zbog nedovoljnoga broja riječi i ostavljenoga praznog lista. Međutim, ove je godine 118 ispita 100 % točno riješeno te je troje pristupnika 100 % riješilo dva ispita. Nadalje, ispiti iz Kemije i Informatike su 100 % riješeni, što nije slučaj svake godine, osobito s ispitom iz Kemije, objašnjavaju iz NCVVO-a.

U konačnici je državnu maturu uspješno položilo 96,8 % gimnazijalaca, čime su završili srednjoškolsko obrazovanje i nastavljaju svoj put prema fakultetskom obrazovanju. Gotovo 70 % učenika strukovnih škola koji su pristupili ispitima državne mature stekli su uvjete za nastavak obrazovanja na visokom učilištima.

Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji ispitima državne mature pristupilo je 1239 pristupnika, odnosno 4,2 % od ukupnoga broja pristupnika u Hrvatskoj, a riječ je o 512 učenika gimnazijskog programa, 661 učenika strukovnog programa, dok je kandidata bilo 66.

Višu razinu Matematike pisao je 321 pristupnik, a većina je ipak odabrala osnovnu razinu – njih 871. S druge strane, više je učenika odabralo višu razinu Hrvatskog jezika – njih 709, a manje osnovnu razinu, 468.

Engleski jezik kao strani jezik bio je najzastupljeniji – višu razinu pisalo je 564 polaznika, a osnovnu 454.

Odličan (5)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja naveo je i podatke koliko je učenika iz Varaždinske županije na obveznim predmetima dobilo ocjenu odličan (5).

Riječ je o 22-oje učenika koji su položili višu razinu Matematike te 47-ero učenika koji su s odličnim položili osnovnu razinu tog predmeta. Višu razinu Hrvatskog jezika s odličnim je položilo 44-ero učenika, a osnovnu razinu dvoje učenika, dok je peticu iz više razine Engleskog jezika dobilo 122-oje učenika, a osnovne razine 106.

Pad

Zanimljivi su i podaci o tome koliko je učenika iz Varaždinske županije palo ispite državne mature. Naime, u Varaždinskoj županiji 23-oje učenika gimnazijskog programa palo je na obveznom ispitu, kao i 233 učenika strukovnog programa.

Učenici iz Varaždinske županije – njih 79-ero, najlošije su riješili ispit iz Hrvatskog jezika na osnovnoj razini, a najbolje ispit iz Engleskog jezika na višoj razini.

Nadalje, samo je jedan učenik ove županije 100 % točno riješio višu razinu Matematike i višu razinu Engleskog jezika, dok je četvero učenika 100 % točno riješilo osnovnu razinu Engleskog jezika.

Dodajmo da je iz Varaždinske županije najviše učenika prijavilo ispit iz Fizike kao izborni predmet – njih 238, a od toga broja 57-ero učenika Varaždinske županije palo je na ispitu iz Fizike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje