Povežite se s nama

Međimurje

Osim Massima na Porcijunkulovo dolaze Nina Badrić, Zvonko Bogdan i Tony Cetinski

Objavljeno:

- dana

Na konferenciji za medije koja je održana u utorak, 3. srpnja, predstavljen je program predstojećeg Porcijunkulova.

O sadržajima koji očekuju goste manifestacije govorili su direktor Turističke zajednice grada Čakovca, ujedno i čakovečki gradonačelnik, Stjepan Kovač, zamjenica direktora Turističke zajednice grada Čakovca, Boška Ban Vlahek, te gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu, fra Željko Železnjak.

Manifestacija će ove godine trajati jedan dan duže nego proteklih godina, što znači da će nas razni nastupi, koncerti, predstave, sajmeni i drugi sadržaji zabavljati i intrigirati cijelih tjedan dana, od 27. srpnja do 2. kolovoza.

– Pripremili smo bogati program, a ono što je ovih dana većinu najviše zanimalo bilo je koji će izvođači nastupiti na centralnoj pozornici. Porcijunkulovo će velikim koncertom naziva „Najljepša obiteljska priča“, koji je već održan u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, u petak, 27. srpnja, otvoriti Mirko Švenda-Žiga.

Slijede koncerti Nine Badrić (28. srpnja), Crvene jabuke (29. srpnja), Četiriju tenora (Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Škugor i Marko Pecotić, 30. srpnja), Massima (31. srpnja), Zvonka Bogdana (1. kolovoza), te, posljednjega dana manifestacije, Tonyja Cetinskoga. Naravno, osim njih, u Čakovcu će nastupati i lokalni izvođači, kulturno-umjetničke udruge i drugi. Nudit će se brojni sadržaji i vjerujem da će svatko naći nešto za sebe – rekao je Stjepan Kovač.

Fra Željko Železnjak je govorio o duhovnom programu koji je sastavni dio Porcijunkulova:
– U ponedjeljak, 30. srpnja u 17:30 u crkvi sv. Nikole Biskupa predviđen je termin za ispovijed. Sat vremena kasnije održat će se večernja misa, kojom započinje trodnevna priprema za blagdan Gospe od Anđela. Nakon mise službeno ćemo otvoriti Porcijunkulsko proštenje. Vrhunac duhovnog slavlja organizira se posljednjega dana manifestacije. Svete mise na hrvatskom jeziku će se toga dana održavati u 6:30, 8 i 10 sati. U 9:30 slijedi svečana procesija, a u 10 sati misno slavlje, koje će predvoditi varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak. U 11:45 održat će se misa na slovenskom i mađarskom jeziku, dok je završno slavlje Porcijunkulova predviđeno za 18:30.

Sajam starih zanata

Porcijunkulovo je najveća međimurska turistička manifestacija. Održava se svake godine od 1964., odnosno više od pola stoljeća, a organizira je Turistička zajednica grada Čakovca. Prvobitno je zamišljena kao sajam tradicijskih zanata povezan s crkvenim blagdanom Gospe od Anđela, no svake se godine, a osobito zadnjih deset, širila i tematski, i obujmom. Bogata enogastronomska ponuda koja uključuje medičarske proizvode i prepoznatljive međimurske brendove izvrsno se nadopunjuje s ambijentom i općom festivalskom atmosferom manifestacije.

Dostupne su i brojne dječje pričaonice, igraonice i radionice, obično podno isušenog jezera Staroga grada, razne prezentacije, promocije specifičnih djelatnosti i umjetničke izložbe. Uz svakodnevne centralne koncerte, ugostitelji u centru grada pripremaju zabavni program s naglaskom na mlađe generacije, a svoje mjesto pronašla je i humanitarna akcija za potrebite iz zajednice.

TOP destinacija

Na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice održanoj 26. lipnja donesena je Odluka o uvrštenju Porcijunkulova u TOP događanja Hrvatske. Osim što je to veliko priznanje Gradu Čakovcu, organizatoru, Turističkoj zajednici grada Čakovca, te svima koji svojim programima i aktivnostima pridonose njenom uspjehu, ova Odluka za sobom povlači i financijsku nagradu od 100.000 kuna.

Ta sredstva najvećoj kulturno-turističkoj manifestaciji u Međimurju omogućit će zadržavanje visoke kvalitete sadržaja koje nudi. Pedeset i četiri godine, koliko se manifestacija održava, ovom odlukom prihvaćena je i prepoznata kao vrhunska, te će to sigurno biti dodatni podstrek kako u organiziranju, tako i u brendiranju Čakovca te njegove bogate kulture i baštine.

I Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica prepoznali su kompleksnost organizacije i njezinu vrijednost na međunarodnoj razini, kao i činjenicu da iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja.

– Porcijunkulovo nije samo kulturno-turistička, već i značajna gospodarska manifestacija, što zbog poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika i drugih subjekata koji se predstavljaju, što zbog broja ljudi koji posjećuje Čakovec i Međimurje za vrijeme održavanja. Ove godine se moramo dodatno ponositi titulom TOP destinacije koja je dodijeljena Porcijunkulovu. Ne radi se samo o financijskoj nagradi, već i velikom priznanju našem radu. Svake godine organiziramo i humanitarne akcije, pa ni ovogodišnja manifestacija neće biti iznimka. Posjetitelji iz Hrvatske i Slovenije koji dolaze željeznicom mogu ostvariti 40 posto popusta na kartu.

Susjedi Slovenci predstavit će svoj Bogračfest, koji se u sklopu Festivala Vinarium tradicionalno organizira u Lendavi potkraj kolovoza, te kuhati bograč za sve naše posjetitelje. Na kraju, molimo građane centra Čakovca za razumijevanje ovih sedam dana. Svjesni smo glasnoće koncerata i drugih događanja, no grad Čakovec živi za taj tjedan koji nas je etablirao, i postavio na turističku kartu Hrvatske. Građanima je Turistički ured otvoren od 0-24 za sva pitanja i kritike, kontaktirajte nas, jer smo uvijek spremni pomoći – dodala je Boška Ban Vlahek.

Ulaz na sve sadržaje u sklopu programa Porcijunkulova je slobodan.

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Zbog kvara ne radi hitni broj službe 194 u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od Međimurske županije došla je važna obavijest, danas, 1. travnja.

– Zbog kvara u radu fiksne i mobilne mreže ne radi hitni broj službe 194. Građani na području Međimurske županije hitnu službe mogu dobiti na jedinstven broj 112 – stoji u obavijesti Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje