Povežite se s nama

Međimurje

Osnovali Eko-patrolu, brinu se o prirodi i očekuju zelenu zastavu

Objavljeno:

- dana

ČUVAJU PRIRODU

“Prirodu pazi, bilje ne gazi, cvetje miriši, zeleno diši, za sobom pospravi, stopram unda ekolog si pravi!” 

Ovo je Eko-kodeks Dječjeg vrtića Cvrčak – Područnog ureda Stonoga iz Novog sela Rok, koji je krenuo u u Međunarodni program Eko-škole. 

Brojne zadaće

U Vrtiću Stonoga aktivnosti vezane uz ekologiju provode se već niz godina kroz sortiranje otpada, prikupljanje starog papira, plastičnih boca, čepova i baterija te kroz rad u vlastitom povrtnjaku i cvjetnjaku koji djeca i odgajatelji zajedno sade i njeguju te na kraju ubiru plodove vlastita rada. Ulaskom u program Eko-škole bit će potrebno realizirati sedam važnih koraka koji će Vrtiću Stonoga omogućiti dobivanje statusa eko-škole i zelenu zastavu. Osnovan je Eko-odbor, koji pomaže u realizaciiji zacrtanih zadaća i ciljeva, a u njemu su odgojitelji, tehničko osoblje, ravnatelj, pedagog, predstavnik Vijeća Mjesnog odbora Novo Selo Rok, predstavnici roditelja, poduzeća Čakom i Unimer te organizacije Nobilis.

Eko-patrola bilježi prikuplja li se na dobar način otpad, zbrinjava li se adekvatno te na kraju sortira

Dosad su uspješno realizirali već pet od sedam koraka: uz osnivanje Eko-odbora, ocijenili su stanje okoliša, donijeli plan djelovanja te započeli rad prema nastavnom planu i programu te Eko-kodeksu. U suradnji s članovima Eko-odbora i roditeljima realizirali su neke od zacrtanih ciljeva: kupljeno je novo igralo, postavljeni su vanjski koševi za otpad i klupica za djecu. Uz pomoć roditelja i šire društvene zajednice i nadalje uspješno provode akcije prikupljanja starog papira, plastičnih boca, čepova i baterija. Formirana je Eko-patrola, koju čine djeca, a njihova je zadaća pratiti i bilježiti na njima primjeren način količinu prikupljenog otpada te adekvatno zbrinjavanje i sortiranje istog.

– Hvala svima koji nam na bilo koji način pomažu u realizaciji vrijednih ciljeva jer “nitko od nas ne može učiniti sve, ali svatko od nas može učiniti nešto!” – poručuju iz Vrtića Stonoga. Nakon što realiziraju svih sedam koraka, u vrtiću će biti održan projektni dan na kojem će se uz prigodan program prezentirati sve aktivnosti, a u vrtiću očekuju da će im na toj svečanosti biti dodijeljena i zelena zastava s priznatim statusom eko-škole.

Eko-kodeks

Prirodu pazi, bilje ne gazi,
cvetje miriši, zeleno diši,
za sobom pospravi stopram unda
EKOLOG si pravi!

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje