Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Osnovnoškolcima uručena priznanja: svojim pomaganjem čine ovaj svijet boljim mjestom za život

Objavljeno:

- dana

“VELIKO SRCE VARAŽDINA”

Povodom Međunarodnog dana pomaganja, u Gradskoj vijećnici Varaždin, dodijeljena su priznanja pojedincima i grupama koji svojim radom, ponašanjem i odgovornošću prema zajednici čine dobro drugoj djeci i okolini.

Priznanje „Veliko srce Varaždina 2017“ ove je godine dobilo 14 učenika varaždinskih osnovnih škola. Članovi Dječjeg foruma V. osnovne škole također su dobitnici – njima je uručeno grupno priznanje. Svi su oni uspješni učenici koji su aktivni u raznim područjima u školi i izvan nje te svojom empatijom, vremenom, znanjem ili džeparcem pomažu potrebitima.

Vrijedne učenike predložili su učitelji, razrednici, članovi Dječjih foruma i članovi Društva „Naša djeca“ Varaždin, koje je prihvatilo sve pristigle prijedloge.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok istaknuo je da je počašćen što ima priliku sudjelovati u ovoj dodjeli i da može biti s djecom koja pomažu drugoj djeci.

– Stvarno je riječ o jednoj hvale vrijednoj akciji Društva „Naša djeca“ i Dječjeg gradskog vijeća. Priznanja su uručena djeci koja su uzornog učenja, vladanja i ponašanja. Svim svojim aktivnostima u školi zaslužili su da ih druga djeca prepoznaju i istaknu kao primjer – rekao je gradonačelnik Čehok i dodao da su ova djeca pokazala da se oskudica ili nedostatak mogu pretvoriti u prednost.

Osvrnuo se i na još uvijek nedovoljno razvijenu praksu volontiranja u Hrvatskoj.

 

– Iako postoje altruistične i karitativne akcije, još uvijek nisu na razni kao u europskim ili američkim državama gdje se škole čak i natječu koja će više pomoći i gdje ljudi sami dolaze popodne volontirati. Međutim, djeca poput ovih koja su danas okupljena, mijenjaju takvu praksu – izjavio je gradonačelnik Čehok.

“Radimo ovo jer nam je stalo do drugih”

Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Eva Škerbić treći je put primila ovu nagradu koja joj, kaže, puno znači.

– Ipak je to priznanje za sav dobar rad koji radimo jer nam je stalo do drugih. Sviđa mi se da se na ovakav način to obilježava jer kada djeca pomažu djeci, bitno je da se za to čuje – rekla je Eva Škerbić i dodala da ju ovakvo priznanje još više potiče da se i dalje trudi u pomaganju.  

Osim što je predsjednica Dječjeg gradskog vijeća, Eva je uzorna i marljiva učenica VI. osnovne škole. Članica je školskog benda, pohađa Glazbenu školu gdje uči solo pjevanje, te uči talijanski i engleski jezik. Slobodno vrijeme odvaja za sport – članica je Odbojkaškog kluba „Kitro“. Ove je godine u Saboru Republike Hrvatske održala govor pred saborskim zastupnicima i forumašima iz cijele Hrvatske o zaštiti prava djece.

Osim Eve Škerbić, priznanje iz VI. osnovne škole  dobili su i Dora Rodeš i Petar Potočnik.

Dora Rodeš učenica je šestog razreda koja se bavi cheerleadingom gdje postiže izvrsne rezultate. Godinama sudjeluje u radu keramičarske sekcije, članica je Orijentacijskog kluba Varaždin te novinarske grupe na hrvatskom i engleskom jeziku.

Petar Potočnik učenik je sedmog razreda. Osim što je vrijedan učenik, u slobodno vrijeme igra nogomet i pohađa radionicu sviranja gitare. Sudjelovao je u humanitarnim akcijama i volontirao prikupljajući priloge za socijalnu samoposlugu i Udrugu Spas.

Odlični učenici i priznanja

Iz I. osnovne škole priznanja su primili Dina Hlebar i Josip Ereš. Dina je odlična učenica koja u slobodno vrijeme trenira tenis, pleše u klubu „Vindi“, svira gitaru u DND-u te dodatno uči njemački i francuski jezik.

Njezin školski prijatelj Josip Ereš pohađa 2.a razred. Bavi se nogometom, a od prvog je razreda samoinicijativno preuzeo ulogu „pomagača“ u boravku kako bi mogao pomoći svojim prijateljima prilikom pisanja domaćih zadaća i ispunjavanja školskih obaveza.

Iz II. osnovne škole priznanje je dodijeljeno učenici 3.a razreda Katarini Krznar koja se ističe po svojoj dobroti. Nikad joj nije teško uskočiti u pomoć razrednim kolegama, uvijek reagira kada vidi da se u razredu događa nepravda, vrlo je empatična.

Učenica Lara Draganić iz III. osnovne škole također je dobitnica priznanja. Prošli je Božić sakupila novac od džeparca te ga iskoristila tako da je kupila čokolade za djecu koja si ih ne mogu priuštiti. Akciju je provela i za prošli Uskrs, a planira i dalje nesebično pomagati drugima.

Na ovogodišnji natječaj iz IV. osnovne škole prijavljeno je dvoje učenika: Vid Ilčič i Patricija Lončarić.

Vid je omiljen u razredu jer je uvijek spreman pomoći svakome. Trenira vaterpolo i svira violinu i Glazbenoj školi već šestu godinu. Patricija Lončarić odlična je učenica koja uvijek pomaže u rješavanju razrednih problema. U plivanju postiže sjajne rezultate.

Iz V. osnovne škole priznanje su dobili Lucija Šavor, Alitas Narančić i Marin Balažinec. Lucija paralelno pohađa i Glazbenu školu, a ističe se dobrotom, odgovornošću i poštovanjem. Alitas se posebno zalaže za uspjeh onih koji imaju poteškoće u učenju. Marin se također ističe u međuvršnjačkoj pomoći. Da bi pomogao prijateljima, često ostaje jedan sat dulje u školi. Brine se i o šestero braće te je vrlo odgovoran i uspješan učenik.

Grupno priznanje dodijeljeno je učenicima V. osnovne škole, članovima Dječjeg foruma. Priznanje im je uručeno za petogodišnje učenje, promicanje, zalaganje i uključivanje u sve projekte Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća.

Luka Hanžek, predstavnik V. OŠ u Dječjem gradskom vijeću istaknuo je da cijelom vijeću ova nagrada jako puno znači jer sudjeluju u rješavanju problema djece u školama.

– Ove godine jedan od naših većih projekata zove se „Kutak za čekanje – kutak za čitanje“. U školama smo knjigama opremili poseban dio gdje učenici mogu provoditi vrijeme dok čekaju sat ili odmor – naveo je Luka Hanžek.

Dječje gradsko vijeće nagradu Veliko srce“ dodijelilo je i dr. Emilu Paravini koji je idejni začetnik, teoretičar , edukator voditelj i pokretač Dječjih foruma u Hrvatskoj.

Izvor: Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

Predstavljen TalentMagnet, projekt kojim se želi privući mlade talente iz svih krajeva Hrvatske u Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

TalentMagnet naziv je projekta koji je u petak 30. rujna predstavljen u Studentskom klubu SC Varaždin.

Predstavljanju, kojeg su organizirali Razvojna agencija Sjever DAN i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Studijska jedinica Varaždin nazočio je i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

– U pozivu na ovu manifestaciju posebno me dojmila rečenica da je sudionicima projekta jedan od ciljeva zadržavanje mladih i talentiranih osoba u našem gradu te da se primjerima dobre prakse također želi privući mlade i talentirane iz svih krajeva Hrvatske da dođu k nama i pridonose boljitku Varaždina. Želim vam dati punu podršku u tom nastojanju jer se i sam zalažem za njih. Više no ikad za ozdravljenje ukupne ekonomije potrebni su nam znanje i kreativnost mladih i talentiranih stručnjaka. Naročito se to odnosi na proizvodnju obuće i tekstila, granama industrije u kojima Varaždin ima lidersku poziciju i dugogodišnju tradiciju u hrvatskim pa i šire regionalnim okvirima – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Ravnatelj Razvojne agencije Sjever DAN Željko Bedeković je objasnio o kakvom se projektu radi.

– Projekt TalentMagnet započeo je u sedmom mjesecu 2020. i trajat će do kraja ove godine.  Ukupna vrijednost projekta je 2,5 milijuna eura za sve partnere iz 12 zemalja. Projekt je sufinanciran iz europskog Fonda za razvoj s 85 posto. Provodimo niz pilot aktivnosti, od koncerata u P4, edukacija u Pučkom otvorenom učilištu, a danas će u Studentskom centru biti i modna revija. Smisao cijelog projekta je da zadržimo mlade na našem području jer je veliki problem odlaska mladih s podunavskog područja – dodao je Bedeković.

Sudionike projekta koji su tijekom radionica i revija mogli iskazati svoju kreativnost i talent pozdravila je i Sanja Ercegović  Ražić prodekanica za poslovanje  Tekstilno-tehnološkog fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu koja je također ohrabrila učenike i studente da izraze svoj puni potencijal na stručnom studiju.

U nastavku je prikazan film Vedrana Hunjeka „Put pod noge“ u kojem su predstavljeni radovi, dizajn obuće i odjeće studenata stručnog studija Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za sanaciju nerazvrstanih cesta oštećenih tučom Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo 4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prirodna nepogoda tuča je u svibnju i lipnju ove godine nanijela štete na poljoprivrednim usjevima i nasadima, kao i na komunalnoj infrastrukturi u Varaždinskoj i još pet županija na sjeveru Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku o dodjeli ukupno 54.000.000 kuna pomoći za štete uzrokovane tučom, od čega Ministarstvu poljoprivrede 30 milijuna kuna, 25 milijuna kuna za štete na poljoprivredi i do pet milijuna kuna za štete na nerazvrstanim cestama.

Za sanaciju oštećenih nerazvrstanih cesta na području Varaždinske županije sada je odobreno 4.010.000 kuna.

Sredstva iz državnog proračuna Varaždinska županija će, sukladno Sporazumu o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na nerazvrstanim cestama potpisanom s Ministarstvom poljoprivrede, rasporediti na jedinice lokalne samouprave koje su prijavile štete na nerazvrstanim cestama. Nešto više od 4 milijuna kuna, koje će biti isplaćene u roku od 30 dana, raspoređeno će biti na općine Bednja, Lepoglava i Maruševec.

Kad su u pitanju štete na poljoprivrednim usjevima i nasadima, Ministarstvo poljoprivrede je Varaždinskoj županiji, prema Indikativnoj raspodjeli iznosa potpore za štete u poljoprivredi, dodijelilo iznos od 5.235.000 kuna. Sukladno tome Županija je objavila Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na području Varaždinske županije u 2022. godini.

Očekuje se da Ministarstvo uskoro doznači sredstva, na temelju čega će uslijediti isplata pomoć OPG-ovima, trgovačkim društvima, obrtnicima i drugim pravnim osobama registriranima za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, a koji su ostvarili pravo na dodjelu potpora po Javnom pozivu. 

Varaždinsku županiju je, nakon tuče, pogodila i suša. Prve procjene štete od te prirodne nepogode procjenjuju se na 79,4 milijuna kuna. Gradska i općinska povjerenstva dužna su konačne štete upisati registar šteta najkasnije do konca listopada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje