Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Osnovnoškolcima uručena priznanja: svojim pomaganjem čine ovaj svijet boljim mjestom za život

Objavljeno:

- dana

“VELIKO SRCE VARAŽDINA”

Povodom Međunarodnog dana pomaganja, u Gradskoj vijećnici Varaždin, dodijeljena su priznanja pojedincima i grupama koji svojim radom, ponašanjem i odgovornošću prema zajednici čine dobro drugoj djeci i okolini.

Priznanje „Veliko srce Varaždina 2017“ ove je godine dobilo 14 učenika varaždinskih osnovnih škola. Članovi Dječjeg foruma V. osnovne škole također su dobitnici – njima je uručeno grupno priznanje. Svi su oni uspješni učenici koji su aktivni u raznim područjima u školi i izvan nje te svojom empatijom, vremenom, znanjem ili džeparcem pomažu potrebitima.

Vrijedne učenike predložili su učitelji, razrednici, članovi Dječjih foruma i članovi Društva „Naša djeca“ Varaždin, koje je prihvatilo sve pristigle prijedloge.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok istaknuo je da je počašćen što ima priliku sudjelovati u ovoj dodjeli i da može biti s djecom koja pomažu drugoj djeci.

– Stvarno je riječ o jednoj hvale vrijednoj akciji Društva „Naša djeca“ i Dječjeg gradskog vijeća. Priznanja su uručena djeci koja su uzornog učenja, vladanja i ponašanja. Svim svojim aktivnostima u školi zaslužili su da ih druga djeca prepoznaju i istaknu kao primjer – rekao je gradonačelnik Čehok i dodao da su ova djeca pokazala da se oskudica ili nedostatak mogu pretvoriti u prednost.

Osvrnuo se i na još uvijek nedovoljno razvijenu praksu volontiranja u Hrvatskoj.

 

– Iako postoje altruistične i karitativne akcije, još uvijek nisu na razni kao u europskim ili američkim državama gdje se škole čak i natječu koja će više pomoći i gdje ljudi sami dolaze popodne volontirati. Međutim, djeca poput ovih koja su danas okupljena, mijenjaju takvu praksu – izjavio je gradonačelnik Čehok.

“Radimo ovo jer nam je stalo do drugih”

Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Eva Škerbić treći je put primila ovu nagradu koja joj, kaže, puno znači.

– Ipak je to priznanje za sav dobar rad koji radimo jer nam je stalo do drugih. Sviđa mi se da se na ovakav način to obilježava jer kada djeca pomažu djeci, bitno je da se za to čuje – rekla je Eva Škerbić i dodala da ju ovakvo priznanje još više potiče da se i dalje trudi u pomaganju.  

Osim što je predsjednica Dječjeg gradskog vijeća, Eva je uzorna i marljiva učenica VI. osnovne škole. Članica je školskog benda, pohađa Glazbenu školu gdje uči solo pjevanje, te uči talijanski i engleski jezik. Slobodno vrijeme odvaja za sport – članica je Odbojkaškog kluba „Kitro“. Ove je godine u Saboru Republike Hrvatske održala govor pred saborskim zastupnicima i forumašima iz cijele Hrvatske o zaštiti prava djece.

Osim Eve Škerbić, priznanje iz VI. osnovne škole  dobili su i Dora Rodeš i Petar Potočnik.

Dora Rodeš učenica je šestog razreda koja se bavi cheerleadingom gdje postiže izvrsne rezultate. Godinama sudjeluje u radu keramičarske sekcije, članica je Orijentacijskog kluba Varaždin te novinarske grupe na hrvatskom i engleskom jeziku.

Petar Potočnik učenik je sedmog razreda. Osim što je vrijedan učenik, u slobodno vrijeme igra nogomet i pohađa radionicu sviranja gitare. Sudjelovao je u humanitarnim akcijama i volontirao prikupljajući priloge za socijalnu samoposlugu i Udrugu Spas.

Odlični učenici i priznanja

Iz I. osnovne škole priznanja su primili Dina Hlebar i Josip Ereš. Dina je odlična učenica koja u slobodno vrijeme trenira tenis, pleše u klubu „Vindi“, svira gitaru u DND-u te dodatno uči njemački i francuski jezik.

Njezin školski prijatelj Josip Ereš pohađa 2.a razred. Bavi se nogometom, a od prvog je razreda samoinicijativno preuzeo ulogu „pomagača“ u boravku kako bi mogao pomoći svojim prijateljima prilikom pisanja domaćih zadaća i ispunjavanja školskih obaveza.

Iz II. osnovne škole priznanje je dodijeljeno učenici 3.a razreda Katarini Krznar koja se ističe po svojoj dobroti. Nikad joj nije teško uskočiti u pomoć razrednim kolegama, uvijek reagira kada vidi da se u razredu događa nepravda, vrlo je empatična.

Učenica Lara Draganić iz III. osnovne škole također je dobitnica priznanja. Prošli je Božić sakupila novac od džeparca te ga iskoristila tako da je kupila čokolade za djecu koja si ih ne mogu priuštiti. Akciju je provela i za prošli Uskrs, a planira i dalje nesebično pomagati drugima.

Na ovogodišnji natječaj iz IV. osnovne škole prijavljeno je dvoje učenika: Vid Ilčič i Patricija Lončarić.

Vid je omiljen u razredu jer je uvijek spreman pomoći svakome. Trenira vaterpolo i svira violinu i Glazbenoj školi već šestu godinu. Patricija Lončarić odlična je učenica koja uvijek pomaže u rješavanju razrednih problema. U plivanju postiže sjajne rezultate.

Iz V. osnovne škole priznanje su dobili Lucija Šavor, Alitas Narančić i Marin Balažinec. Lucija paralelno pohađa i Glazbenu školu, a ističe se dobrotom, odgovornošću i poštovanjem. Alitas se posebno zalaže za uspjeh onih koji imaju poteškoće u učenju. Marin se također ističe u međuvršnjačkoj pomoći. Da bi pomogao prijateljima, često ostaje jedan sat dulje u školi. Brine se i o šestero braće te je vrlo odgovoran i uspješan učenik.

Grupno priznanje dodijeljeno je učenicima V. osnovne škole, članovima Dječjeg foruma. Priznanje im je uručeno za petogodišnje učenje, promicanje, zalaganje i uključivanje u sve projekte Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća.

Luka Hanžek, predstavnik V. OŠ u Dječjem gradskom vijeću istaknuo je da cijelom vijeću ova nagrada jako puno znači jer sudjeluju u rješavanju problema djece u školama.

– Ove godine jedan od naših većih projekata zove se „Kutak za čekanje – kutak za čitanje“. U školama smo knjigama opremili poseban dio gdje učenici mogu provoditi vrijeme dok čekaju sat ili odmor – naveo je Luka Hanžek.

Dječje gradsko vijeće nagradu Veliko srce“ dodijelilo je i dr. Emilu Paravini koji je idejni začetnik, teoretičar , edukator voditelj i pokretač Dječjih foruma u Hrvatskoj.

Izvor: Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

Obrazovanje odraslih: dodatna edukacija mentora za rad s darovitim učenicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT/Ilustracija

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u utorak, 23. veljače, Varaždinska županija osnovala je javnu ustanovu za obrazovanje odraslih Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije.

Riječ je o ustanovi stvorenoj s ciljem unapređenja rada učenika polaznika Centara izvrsnosti, u kojoj će se dodatno osposobljavati njihovi mentori kako bi se unaprijedile njihove vještine i znanja u radu s darovitim učenicima.

Naime, u prijedlogu koji se našao pred vijećnicima objašnjeno je da postojeći programi fakulteta koji se bave obrazovanjem nastavnog i nenastavnog osoblja (pedagozi, logopedi, defektolozi, psiholozi) u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i dodatnim osposobljavanjem u okviru „Škole za život“, pružaju vrlo malo ili uopće ne pružaju znanja potrebna za rad s darovitim učenicima.

Slijedom toga, zaključeno je da usavršavanje iz područja rada s darovitima nije sustavno te je potrebno, da bi se moglo odgovoriti na specifične potrebe darovitih učenika, omogućiti nastavnom i nenastavnom osoblju usavršavanje putem certificiranih programa kako bi stekli potrebna znanja za rad s darovitim učenicima.

Novoosnovana će ustanova stoga izvoditi formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih – programe usavršavanja, osposobljavanja i prekvalifikacije – te neformalne oblike obrazovanja odraslih kao što su tečajevi i seminari. Nadalje, izvodit će programe koji će se baviti usko specijaliziranim usavršavanjima iz drugih područja od iznimne važnosti za obrazovni sustav Varaždinske županije, a to su nove tehnologije, nastavna pomagala, dronovi, humanoidni roboti, razvoj digitalnih sadržaja, razvoj učionica budućnosti i dr.

Sudjelovat će također u nacionalnim i međunarodnim projektima, kao i razvojnim programima, te organizirati međunarodne konferencije i surađivati s drugim ustanovama.

– Osobama koji rade s nadarenim učenicima, koji imaju natprosječne vještine te su visokomotivirani, obrazovni sustav u Hrvatskoj ne daje sustavnu mogućnost ili usavršavanja ili školovanja. Zbog toga smo predložili osnivanje jedne takve ustanove koja će se dominantno baviti usavršavanjem naših mentora koji rade s darovitima. Bit će i tu druga područja rada, osobito ona koja su usko specijalistička i doprinose novim tehnologijama u obrazovanju – naglasio je Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Zaključio je da osnivanje Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije ne znači i dodatno zapošljavanje, a ni dodatne troškove, jer je sve već osigurano putem nadležnog upravnog odjela u postojećem proračunu za rad Centara izvrsnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu, sve je više i pretile djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

debeo debljina mršavljenje

Danas, 4. ožujka, obilježava se Svjetski dan debljine, bolesti s kojom živi više od 650 milijuna stanovnika u svijetu.

Sonja Njunjić, iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine, koja u Hrvatskoj djeluje na području prevencije i savjetovanja, ističe da je porast pretilih osoba iznimno zabrinjavajući.

Navodi da u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a uz odrasle sve više je i pretilih među djecom.

Uz stigmatizaciju u društvu, prekomjerna tjelesna težina nosi sa sobom i veliki zdravstveni rizik – kardiovaskularna, dijabetička te karcionomska oboljenja, a pretile osobe imaju dvostruku veću šansu razviti teži oblik COVID-19, biti hospitalizirane te u konačnici spojene na respirator.

Nažalost, pretilost se i dalje percipira isključivo kao izbor pojedinca, odnosno odraz njegovog slabog karaktera iako je ona djelomično i genetski uvjetovana. Na pandemiju pretilosti svakako utječu stil života, nezdrave prehrambene navike i manjak kretanja, a bez sveobuhvatne potpore javnosti i zdravstvenog sustava, pretile osobe će teško izaći iz začaranog kruga viška kilograma i neuspješnih dijeta.

Jednim od uspješnih rješenja za pretile osobe pokazala se barijatrijsko-metabolička kirurgija. Osječki kirurg dr. sc. Zdenko Boras, dr.med., Voditelj odjela za Barijatrijsku i minimalno invazivnu kirurgiju pri KBC Osijek provodi tu metodu.

– U prošloj pandemijskoj 2020. godini uspjeli smo pomoći pedesetak pretilih osoba u Hrvatskoj koji su imali ozbiljno narušeno zdravlje, a koji su ovim postupkom smanjili prekomjernu težinu. Te osobe su danas aktivne, sve redom imaju bolju krvnu sliku, neki su prestali piti lijekove za tlak, a dirljiva je i priča je o djevojci koja je nakon zahvata uspjela i zatrudniti – istaknuo je dr. sc. Boras.

Barijatrijska metoda je laparaskopska metoda smanjivanja veličine želuca, a namijenjena je pretilim osobama s indeksom tjelesne mase iznad 40. Ovim zahvatom pacijenti gube čak 40 posto svoje ukupne tjelesne težine u kratkom roku i s kratkim periodom oporavka.

Samom zahvatu prethodi sveobuhvatna dijagnostika i detaljne informacije i upute kako se treba ponašati nakon zahvata. Gubitak tjelesne težine popraćen je i poboljšanjem ukupne zdravstvene slike, pa se tako kod 60 do 80 posto pacijenata javlja remisija dijabetesa tipa 2, a rizik od srčanog ili moždanog udara nakon operacije smanjuje se za 40 posto.

Petrinjac Krešo Štajcar prije nešto više od godinu dana podvrgnuo se zahvatu kod dr. Borasa nakon čega je skinuo 66 kilograma. Takvu nevjerojatnu transformaciju pratilo je povećanje samopouzdanja, veća fizička sprema, ali i skidanje s lijekova za alergiju i tlak.

– Nema tih novaca koje bih prihvatio da se vratim na staro. Ja danas brzo hodam 10 kilometara u komadu i mogu se aktivno baviti svojim hobijima poput lova. Imam veliku potporu obitelji i pridržavam se svih preporuka koje sam dobio nakon operacije. Moram priznati da sam nakon potresa dobio nekoliko kilograma, ali povratka na staro nema – poručio je Štajcar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!