Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Osnovnoškolcima uručena priznanja: svojim pomaganjem čine ovaj svijet boljim mjestom za život

Objavljeno:

- dana

“VELIKO SRCE VARAŽDINA”

Povodom Međunarodnog dana pomaganja, u Gradskoj vijećnici Varaždin, dodijeljena su priznanja pojedincima i grupama koji svojim radom, ponašanjem i odgovornošću prema zajednici čine dobro drugoj djeci i okolini.

Priznanje „Veliko srce Varaždina 2017“ ove je godine dobilo 14 učenika varaždinskih osnovnih škola. Članovi Dječjeg foruma V. osnovne škole također su dobitnici – njima je uručeno grupno priznanje. Svi su oni uspješni učenici koji su aktivni u raznim područjima u školi i izvan nje te svojom empatijom, vremenom, znanjem ili džeparcem pomažu potrebitima.

Vrijedne učenike predložili su učitelji, razrednici, članovi Dječjih foruma i članovi Društva „Naša djeca“ Varaždin, koje je prihvatilo sve pristigle prijedloge.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok istaknuo je da je počašćen što ima priliku sudjelovati u ovoj dodjeli i da može biti s djecom koja pomažu drugoj djeci.

– Stvarno je riječ o jednoj hvale vrijednoj akciji Društva „Naša djeca“ i Dječjeg gradskog vijeća. Priznanja su uručena djeci koja su uzornog učenja, vladanja i ponašanja. Svim svojim aktivnostima u školi zaslužili su da ih druga djeca prepoznaju i istaknu kao primjer – rekao je gradonačelnik Čehok i dodao da su ova djeca pokazala da se oskudica ili nedostatak mogu pretvoriti u prednost.

Osvrnuo se i na još uvijek nedovoljno razvijenu praksu volontiranja u Hrvatskoj.

 

– Iako postoje altruistične i karitativne akcije, još uvijek nisu na razni kao u europskim ili američkim državama gdje se škole čak i natječu koja će više pomoći i gdje ljudi sami dolaze popodne volontirati. Međutim, djeca poput ovih koja su danas okupljena, mijenjaju takvu praksu – izjavio je gradonačelnik Čehok.

“Radimo ovo jer nam je stalo do drugih”

Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Eva Škerbić treći je put primila ovu nagradu koja joj, kaže, puno znači.

– Ipak je to priznanje za sav dobar rad koji radimo jer nam je stalo do drugih. Sviđa mi se da se na ovakav način to obilježava jer kada djeca pomažu djeci, bitno je da se za to čuje – rekla je Eva Škerbić i dodala da ju ovakvo priznanje još više potiče da se i dalje trudi u pomaganju.  

Osim što je predsjednica Dječjeg gradskog vijeća, Eva je uzorna i marljiva učenica VI. osnovne škole. Članica je školskog benda, pohađa Glazbenu školu gdje uči solo pjevanje, te uči talijanski i engleski jezik. Slobodno vrijeme odvaja za sport – članica je Odbojkaškog kluba „Kitro“. Ove je godine u Saboru Republike Hrvatske održala govor pred saborskim zastupnicima i forumašima iz cijele Hrvatske o zaštiti prava djece.

Osim Eve Škerbić, priznanje iz VI. osnovne škole  dobili su i Dora Rodeš i Petar Potočnik.

Dora Rodeš učenica je šestog razreda koja se bavi cheerleadingom gdje postiže izvrsne rezultate. Godinama sudjeluje u radu keramičarske sekcije, članica je Orijentacijskog kluba Varaždin te novinarske grupe na hrvatskom i engleskom jeziku.

Petar Potočnik učenik je sedmog razreda. Osim što je vrijedan učenik, u slobodno vrijeme igra nogomet i pohađa radionicu sviranja gitare. Sudjelovao je u humanitarnim akcijama i volontirao prikupljajući priloge za socijalnu samoposlugu i Udrugu Spas.

Odlični učenici i priznanja

Iz I. osnovne škole priznanja su primili Dina Hlebar i Josip Ereš. Dina je odlična učenica koja u slobodno vrijeme trenira tenis, pleše u klubu „Vindi“, svira gitaru u DND-u te dodatno uči njemački i francuski jezik.

Njezin školski prijatelj Josip Ereš pohađa 2.a razred. Bavi se nogometom, a od prvog je razreda samoinicijativno preuzeo ulogu „pomagača“ u boravku kako bi mogao pomoći svojim prijateljima prilikom pisanja domaćih zadaća i ispunjavanja školskih obaveza.

Iz II. osnovne škole priznanje je dodijeljeno učenici 3.a razreda Katarini Krznar koja se ističe po svojoj dobroti. Nikad joj nije teško uskočiti u pomoć razrednim kolegama, uvijek reagira kada vidi da se u razredu događa nepravda, vrlo je empatična.

Učenica Lara Draganić iz III. osnovne škole također je dobitnica priznanja. Prošli je Božić sakupila novac od džeparca te ga iskoristila tako da je kupila čokolade za djecu koja si ih ne mogu priuštiti. Akciju je provela i za prošli Uskrs, a planira i dalje nesebično pomagati drugima.

Na ovogodišnji natječaj iz IV. osnovne škole prijavljeno je dvoje učenika: Vid Ilčič i Patricija Lončarić.

Vid je omiljen u razredu jer je uvijek spreman pomoći svakome. Trenira vaterpolo i svira violinu i Glazbenoj školi već šestu godinu. Patricija Lončarić odlična je učenica koja uvijek pomaže u rješavanju razrednih problema. U plivanju postiže sjajne rezultate.

Iz V. osnovne škole priznanje su dobili Lucija Šavor, Alitas Narančić i Marin Balažinec. Lucija paralelno pohađa i Glazbenu školu, a ističe se dobrotom, odgovornošću i poštovanjem. Alitas se posebno zalaže za uspjeh onih koji imaju poteškoće u učenju. Marin se također ističe u međuvršnjačkoj pomoći. Da bi pomogao prijateljima, često ostaje jedan sat dulje u školi. Brine se i o šestero braće te je vrlo odgovoran i uspješan učenik.

Grupno priznanje dodijeljeno je učenicima V. osnovne škole, članovima Dječjeg foruma. Priznanje im je uručeno za petogodišnje učenje, promicanje, zalaganje i uključivanje u sve projekte Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća.

Luka Hanžek, predstavnik V. OŠ u Dječjem gradskom vijeću istaknuo je da cijelom vijeću ova nagrada jako puno znači jer sudjeluju u rješavanju problema djece u školama.

– Ove godine jedan od naših većih projekata zove se „Kutak za čekanje – kutak za čitanje“. U školama smo knjigama opremili poseban dio gdje učenici mogu provoditi vrijeme dok čekaju sat ili odmor – naveo je Luka Hanžek.

Dječje gradsko vijeće nagradu Veliko srce“ dodijelilo je i dr. Emilu Paravini koji je idejni začetnik, teoretičar , edukator voditelj i pokretač Dječjih foruma u Hrvatskoj.

Izvor: Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

U pogon puštene tri solarne elektrane na području Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvršena je primopredaja te je u rad puštena solarna elektrana na Dječjem vrtiću „Potočić“ snage 15 kW, objavila je Općina Jalžabet na svome Facebooku 22. veljače.

Time je Dječji vrtić dobio vlastiti obnovljivi izvor električne energije 100 % financiran od strane HEP-ovog projekta ZelEn. Godišnja proizvodnja sunčane elektrane iznosit će 10.700 kWh električne energije, što će omogućiti godišnje uštede veće od 4000 kWh električne energije, a samim time smanjiti će se emisija CO2 za 0,64 tone.

Uz nju, puštene su u pogon i solarne elektrane jačine 10 kW na Sportskom centru Jalžabet te Novakovec.

– Sve su to mali koraci prema konačnom cilju Općine Jalžabet da stvori bolju, zdraviju i održivu budućnost novim generacijama – objavili su iz Općine Jalžabet.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marofska Udruga vinograda i voćara Pinta proslavila 25. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga vinograda i voćara „Pinta” Novi Marof ove godine slavi 25 godina rada i djelovanja Udruge. Tim je povodom u petak održana svečana sjednica, kao i godišnja Izvještajna skupština Udruge.

Tom se prilikom predsjednica Udruge Ankica Kuzmić osvrnula na aktivnosti Udruge u prošloj 2023. godini, među njima i na manifestaciju kojom se započinje vinogradarska godina – „Vincekovo 2023.” na koje je stiglo preko 400 posjetitelja. Članovi Udruge intenzivno su se pripremali za 18. Zajedničku izložbu vina varaždinskog vinogorja „Zlatna kapljica 2023.” s obzirom na to da je Udruga bila domaćin, a kao i svake godine, Udruga se uključila u niz gradskih manifestacija.

Tako su sudjelovali u manifestaciji Dan grada Novog Marofa – „Antunovo”, i to manifestacijom „Marofski vinogradati svome gradu”, gdje su svojim vinima dva dana častili sve sugrađane.

Tu je i manifestacija „Lovrečevo” kada je postavljen klopotec u Oštricama na Curlevi i nezaobilazno „Martinje v Marofu”, dok su na samom kraju godine sudjelovali u manifestaciji „Doček nove u podne” na koji je stiglo preko 2 tisuće posjetitelja.

– Možemo kazati da je Udruga vinogradara i voćara „Pinta“ u proteklih 25 godina svojeg djelovanja učinila značajne pomake na bolje što se tiče unapređenja vinogradarstva i podrumarstva na cijelom području svojeg djelovanja. Članstvo, kao i mnogo šire, prihvatili su mnoge suvremene metode u zaštiti vinove loze i voćaka, u tehnologiji podrumarenja i proizvodnje vina koje su dostupne malim vinarima, a rezultati su vidljivi u kvaliteti vina kojeg proizvodimo i kojim se dičimo, a koja je neuporediva s vinima od prije 25 godina – rekla je Kuzmić.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je pohvalio rad Udruge.

– Naša Udruga „Pinta” zaista je jedna od najaktivnijih udruga na području grada i zahvaljujem im na tome. Kao što i sami znate, uključuju se u sve gradske manifestacije, neke od njih i organiziraju i uvijek uskaču kada je potrebno. Udruga ima dugu tradiciju proizvodnje vina i podrumarenja i ove godine slave 25 godina, na čemu im čestitam. Već godinama njegujemo odličnu suradnju i vjerujem da će se tako nastaviti i dalje. Još im jednom čestitam na obljetnici i želim im još puno dobrih vinogradarskih godina i još boljih i kvalitetnijih vina – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Čestitkama se pridružila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, podsjetivši kako su se prije 25 godina 30-ak vinogradara i voćara novomarofskog kraja udružili da zajedno čuvaju tradiciju pitomih bregi Varaždinske županije.

– Svojim radom i zalaganjem doprinosili ste sve boljoj kvaliteti vina proizvedenog u našem kraju, a tradiciju ne samo da ste sačuvali, već ju prenosite na mlađe generacije čuvajući ju tako od zaborava. Danas, zahvaljujući i vama, dragi članovi Udruge „Pinte“, ali i svim vinogradarima, voćarima i podrumarima, Varaždinska županija je županija s razvijenom vinskom kulturom, a kvaliteta naših vina sve se više prepoznaje i na međunarodnoj vinskoj karti, o čemu svjedoče osvojene medalje na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanteru u Londonu. Vi ste primjer kako zajednički rad, požrtvovnost, predanost, upornost i entuzijazam mogu obogatiti svaku općinu, grad naše Županije i našu turističku ponudu – zahvalila im se zamjenica župana Silvija Zagorec, pozvavši ih da prate aktivnosti Varaždinske županije koja će uskoro objaviti i Javni poziv za potpore u poljoprivredi.

25 godina rada Udruge

Udruga vinogradara i voćara Novi Marof osnovana je 12. ožujka 1999. godine na inicijativu tridesetak vinograda i voćara novomarofskog kraja predvođenih Stjepanom Bužićem, Valentom Kopjarom i Dragutinom Košćakom koji je tada izabran kao predsjednik Udruge.

Dodavanjem riječi „Pinta” 2004. godine, Udruga poprima ime koje nosi i danas – Udruga vinogradara i voćara „Pinta” Novi Marof.

Broj članova u Udruzi raste iz godine u godinu, pa je tako na kraju 1999. godine imala 57 članova, sve do 2011. godine kada je brojila 328 članova. Nakon toga se broj članova smanjuje i danas Udruga broji 184 člana s plaćenom članarinom.

Udruga svake godine organizira interne izložbe vina s degustacijom na kojima su ocjenjivači ugledni enolozi, a članovi sudjeluju i na izložbama vina u Varaždinu, Ludbregu, Vinici, Sv. Ivanu Zelini, Daruvaru i drugima, prilikom čega i osvajaju brojna odličja, pa i ona najviša.

Udruga „Pinta” zajedno s još šest udruga vinogradara s južnog dijela Varaždinske županije od 2004. godine organizira Zajedničku izložbu vina pod nazivom „Zlatna kapljica”. Izložba se održava već 20 godina.

U suradnji s Gradom Novi Marof riješeno je i pitanje prostora nužnog za rad i funkcioniranje Udruge u prizemlju Stare škole u Remetincu, pa su tako uređene kancelarija i prostor za smještaj opreme u vlasništvu Udruge u površini od 65 m2.

Dodajmo da Udruga prigodnim tradicionalnim ceremonijalima i druženjem svake godine organizira obilježavanje takozvanih „vinskih svetaca“, a aktivno se uključuje i u ostala društvena događanja i manifestacije u organizaciji Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje