Povežite se s nama

Novosti

Otplaćuju kredite i za one stanove koji se ne grade?!

Objavljeno:

- dana

U Ulici Vilka Novaka grade se tri, a ne četiri zgrade POS-a, kupci stanova šokirani

Umjesto planirane četiri zgrade sa 168 stanova, u Ulici Vilka Novaka u Varaždinu u prvoj fazi bit će izgrađene samo tri zgrade sa 116 stanova po programu poticane stanogradnje.

Ova vijest šokirala je sve koji su već izabrali svoje stanove u četvrtoj zgradi, potpisali predugovore o kupoprodaji i počeli otplaćivati svoje stambene kredite! 

Može zamjena, ali… 

S obzirom na to da se njihova zgrada neće graditi, sada im se, doznajemo, nude drugi stanovi koji se nalaze i na drugim lokacijama, od kojih su neki skuplji od ugovorenih za koje im mjesečno već “sjedaju” rate kredita, što je za neke od budućih vlasnika potpuno neprihvatljivo i krajnje neozbiljno. Da u ovom trenutku od gradnje četvrte zgrade, točnije zgrade B2 s 52 stana neće biti ništa i da se potpisnicima predugovora u toj zgradi nude druge mogućnosti, potvrdio je i Vladimir Kukec, ravnatelj Javne ustanove “Gradski stanovi”, investitor gradnje novog varaždinskog POS naselja. 
 
Navodi kako se potpisnicima predugovora omogućuje zamjena stana za stan koji je u izgradnji u prve tri zgrade, dakle na istoj lokaciji. Druga mogućnost je zamjena stana za već izgrađen i useljiv stan površine 126 četvornih metara u Ulici hrvatskih branitelja 9 uz nadoplatu, a nudi se i zamjena za jedan od stanova u stambenom nizu A u Rajčulu u Hraščici, koji je u izgradnji i koji bi trebao biti useljiv u kolovozu 2012. godine. Jedna od mogućnosti je i raskid predugovora o kupoprodaji uz povrat uplaćenog novca. 
 
– U predloženim varijantama stanovi su istih ili sličnih karakteristika kao stanovi u zgradi čija je gradnja odgođena, a nude se i stanovi na drugim lokacijama koji su useljivi odmah ili znatno prije onih koji se grade u Ulici Vilka Novaka. Dosad su četiri potpisnika već prihvatila ponuđene mogućnosti rješavanja te je u postupku izrada potrebne dokumentacije – navodi Kukec, ravnatelj JU “Gradski stanovi” iz kojeg poručuju da shvaćaju nezadovoljstvo kupaca stanova u objektu B2 koji su na neki način zakinuti ili čak oštećeni, no razlog leži isključivo u problemu kreditne sposobnosti drugih kupaca. 
 
– S obzirom na to da je za četvrtu zgradu, odnosno zgradu B2 sklopljeno samo pet predugovora o kupnji, Upravno vijeće “Gradskih stanova” prihvatilo je da se izgradnja jednog objekta, zgrade B2 s 52 stana, odgodi. Dakle, nema govora o tome da se odustane od izgradnje četvrte zgrade. Već započeti radovi bit će nastavljeni nakon što se u ostala tri objekta potpiše zadovoljavajuć broj predugovora, a najbolji dokaz za to je da su i za tu zgradu u ovim kriznim vremenima državna poticajna sredstva osigurana – navodi Kukec. 

Kasne radovi 

Dakle, ni prodaja stanova u ostale tri zgrade (A1, A2 i B1) koje se grade na navedenoj lokaciji ne ide baš onako kako se očekivalo. Investitor objašnjava da je glavni krivac za to – recesija. 
 
– Neki od kupaca koji su na listi trenutno nisu kreditno sposobni ili jednostavno u strahu za svoje plaće odgađaju odluku o kupnji. Od kupnje stanova odustale su i firme koje su, sukladno Zakonu o POS-u, željele tim putem stambeno zbrinuti svoje radnike, no očito je kriza i tu odgodila kupnju. U ovom trenutku velik broj podnositelja zahtjeva radije se opredjeljuje za najam stana uz mogućnost kupnje što je jedinstveni projekt JU “Gradski stanovi” na području Hrvatske – pojasnio je Kukec. 
 
Zbog takve situacije došlo je do problema s financiranjem radova na tri zgrade koje su u izgradnji. Radovi kasne i upitno je hoće li zgrade uopće biti dovršene do kraja ove godine, za kada je bilo predviđeno useljenje. Investitor je, unatoč tome, optimističan. 
– Kašnjenje s radovima na objektima Vilka Novaka koje je prisutno u ovom trenutku moguće je povećanim angažmanom izvođača i njihovih podizvođača nadoknaditi, o čemu ćemo i razgovarati s izvođačima početkom ovog tjedna. Također, “Gradski stanovi” su izradili prijedloge financiranja izgradnje, ili po modelu najma uz mogućnost kupnje, na temelju čega bi se kreditno zadužili, ili osiguranjem dodatnih sredstava predviđenih za poticanje stambene izgradnje, za što imaju podršku Ministarstva – navodi Kukec koji ističe da nije istina da je račun JU “Gradski stanovi” blokiran te nema razloga da se to dogodi, o čemu se priča među budućim stanarima novog varaždinskog POS naselja.

Kvadrat POS stana u Novakovoj – 1.012 eura

Zgrade u novom varaždinskom POS naselju u Ulici Vilka Novaka počele su se graditi u travnju prošle godine. Predviđena vrijednost investicije, odnosno gradnja četiriju zgrada po programu poticane stanogradnjeiznosila je 98,9 milijuna kuna. S obzirom na to da se gradnja jedne zgrade odgađa, troškovi su “spušteni” na 67,5 milijuna kuna. 
 
– Jedan dio troškova za četvrtu zgradu već je plaćen projektantima i izvođačima. U iznose su uključeni i troškovi infrastrukture s čijim izvođenjem će se početi početkom kolovoza, čije će troškove snositi Grad Varaždin. Konačna vrijednost investicije utvrdit će se po završetku radova i okončanim obračunima i ne bi trebala biti iznad predviđenih. Čak smatramo da ima elemenata za makar minimalno smanjenje cijene – navodi ravnatelj JU “Gradski stanovi Vladimir Kukec.
 
Izgradnja objekata financira se na način da se dio plaća iz državnih poticajnih sredstava, a veći dio uplatama kupaca stanova iz vlastitog učešća ili iz kredita banke. Kupci stanova su podnositelji zahtjeva koji se nalaze na posebnim listama reda prvenstva. Od ukupno 1529 zahtjeva, 433 ih je kupilo stanove u POS naselju uz Jalkovečku ulicu, 246 ih je odustalo od kupnje, dok ih je čak 809 izrazilo želju za ostanak na listi, no trenutno nisu kreditno sposobni ili zbog neizvjesnosti sigurnosti plaće odgađaju odluku o kupnji. Prosječna cijena kvadrata stana u Ulici Vilka Novaka iznosi 1.012 eura.

Predložene mogućnosti potpisnicima Predugovora o kupoprodaji za zgradu B2: 

1. Omogućuje se zamjena stana za koji je sklopljen Predugovor o kupoprodaji, za stan u izgradnji i to u objektima A1, A2 i B1 na istoj lokaciji, uz prolongaciju roka predaje odabrane nekretnine u posjed kupcu najkasnije do 30. travnja 2013. i po fiksnoj cijeni stana.

2. Omogućuje se zamjena stana za koji je sklopljen Predugovor o kupoprodaji, za izgrađen i useljivi stan površine 126 m2 u Ulici hrvatskih branitelja 9, uz nadoplatu.

3. Predugovor o kupoprodaji, za jedan od stanova (s pripadajućom garažom, hobi sobom i suvlasništvom u dvorištu), u stambenom nizu A u Rajčulu u Hrašćici koji su u izgradnji i bit će useljivi u kolovozu ove godine.

4. Raskid Predugovora o kupoprodaji i sukladno Predugovoru, Ugovoru o kreditu i zakonu, vrši se povrat uplaćenih novčanih sredstava u roku od 15 dana od dana zaprimanja izjave o raskidu

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje