Povežite se s nama

Život i društvo

Otvoren Centar za mentalno zdravlje djece i mladih pri Medicinskoj školi Varaždin

Objavljeno:

- dana

Svako dijete i mlada osoba, bez obzira gdje živi, ima pravo na pravovremenu podršku, zaštitu i skrb o mentalnom zdravlju, a odgovornost odraslih je dati im tu podršku, razumijevanje i sigurnost. Upravo iz tog razloga pri Medicinskoj školi Varaždin otvoren je Centar za mentalno zdravlje djece i mladih Varaždinske županije, kao prvi takve vrste u jednoj obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj.

Svečanosti otvaranja Centra, uz ravnateljicu Medicinske škole Varaždin mr. sc. Mirjanu Grabar Kruljac, prisustvovali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnici Damir Habijan i Predrag Štromar, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek zajedno s ostalim županijskim pročelnicima i vijećnicima, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, članovi Školskog odbora i drugi.

Župan Stričak naglasio je kako je mentalno zdravlje preduvjet kvalitetnog života te kako se djeci i mladima mora pružati sva moguća pomoć da što lakše i bezbrižnije odrastaju u osobe kakve ova županija zaslužuje.

– Svjetski podaci govore kako na jedno dijete koje zatraži pomoć kod odrastanja, njih troje to prolaze sami i sami rješavaju svoje strahove u tišini. Stoga smo došli do zaključka kako bi bilo dobro jedan takav centar za mentalno zdravlje djece i mladih formirati upravo u sklopu škole. Na taj način učenici i mladi lakše će se otvoriti i zatražiti podršku kod svih izazova s kojima se susreću – rekao je župan Stričak nabrojavši koliko stručnjaka djeluje u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Varaždinska županija.

– U 33 osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija radi 31 pedagog, šest psihologa, devet socijalnih pedagoga, četiri logopeda i dva edukacijska rehabilitatora. Ujedno u 14 ustanova srednjoškolskog obrazovanja radi 14 pedagoga, devet psihologa i jedan edukacijski rehabilitator. To je sveukupno 76 stručnih suradnika, što smatram da je za potrebe našeg obrazovnog sustava zadovoljavajuće. Upravo ovdje će svi ti stručni suradnici moći promišljati o izazovima s kojima se djeca i mladi susreću. Moći će im adekvatno pomoći, a vjerujem da će se djeca i mladi lakše odlučiti da im postave koje pitanje oko izazova svog odrastanja kroz koji prolaze – zaključio je župan Stričak čestitavši svima koji su uključeni u rad ovog Centra, ali i svim ravnateljima zdravstvenih ustanova jer samo u sinergiji stvara se bolja Varaždinska županija.

Ravnateljica Medicinske škole Varaždin, ujedno i voditeljica Centra mr. sc.  Mirjana Grabar Kruljac istaknula je kako će u centru raditi stručnjaci osposobljeni za rad s djecom i mladima. 

– Koncept ovog Centra zamišljen je na način da u osnovnim i srednjim školama, kao i predškolskim ustanovama u Varaždinskoj županiji pa i šire, kada se prepozna potreba i kada se vidi da dijete ne funkcionira na način na koje je funkcioniralo prije, da se uputi u Centar, pa da mi stručnjaci vidimo koji dio možemo odraditi, a ono što nećemo moći, slat ćemo u naše suradničke ustanove – rekla je Grabar Kruljac.

Svečanom su otvorenju Centra nazočili i saborski zastupnici Damir Habijan i Predrag Štromar.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek rekao je kako je projekt uspostave regionalnog centra u kojem djeluje i Centar za mentalno zdravlje generacijski projekt koji je počeo 2003. godine.

– Medicinska škola bila je „podstanar” u Uršulinskom samostanu, a 2003. godine od Republike Hrvatske dobivena je zgrada koja je nekad davno bila vojna ambulanta. Nakon toga, Uršulinski je samostan organizirao dječji vrtić, potom i osnovnu školu i to je dodana vrijednost u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju, a u novoj se zgradi razvila Medicinska škola Varaždin koja je bila najbolja medicinska škola u Hrvatskoj po objavi istraživanja iz 2018. godine, kada je dobila status regionalnog centra. U toj je zgradi Medicinska škola dijelila prostor s Hitnom službom koja je kasnije dobila svoj prostor i vidljivo je da je tu čitav niz dodanih vrijednosti. Nova oprema i novi prostori omogućit će suradnju i sa sektorom visokog školstva i sa zdravstvenim sektorom – rekao je Huđek.

Centar će imati nekoliko odsjeka; za savjetovanje, za psihodijagnostiku, za tretman i psihoterapijsku podršku, odsjek za edukaciju stručnih suradnika te za psihoedukaciju roditelja, a u Centru će raditi stručnjakinje Sonja Veir Labaš, kognitivno-bihevioralna psihoterapeutkinja educirana za rad s visokotraumatiziranom djecom i mladima, Zrinka Ivanković Mladenović educirana za rad s gluhim i nagluhim osobama, Karolina Novak Bosilj educirana za područja učenja i poučavanja te Mirjana Grabar Kruljac, dječja i adolescentna integrativna psihoterapeutkinja specijalizirana za rad s visokotraumatiziranom djecom i mladima. Partnerske institucije su Opća bolnica Varaždin, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Centar za psihološku medicinu KBC Rebro, kao i ostale zdravstvene institucije koje se na kliničkoj razini bave mentalnim zdravljem djece i mladih.

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje