Povežite se s nama

Novosti

“Ovdje imamo optimalnu opterećenost i to je jedno od sređenijih područja”

Objavljeno:

- dana

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Varaždinu

Ministarstvo pravosuđa ima dugovanja, ali ona nisu ni blizu onom u zdravstvu, ustvrdio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Varaždinu gdje se susreo sa sucima s područja triju županiji povodom reorganizacije pravosudnog sustava kojom se želi postići racionalnije i učinkovitije sudovanje.

Ako bi se formalno gledalo, ministar Miljenić je rekao da Ministarstvo pravosuđa nema dugovanja jer plaća sve na vrijeme.

-Međutim, odgovorni samo za sudove i državna odvjetništva koja imaju određena dugovanja, i to prvenstveno za intelektualne usluge, dakle za vještake i odvjetnike po službenoj dužnosti. Ukupno dugovanje iznosi nešto manje od sto milijuna kuna i nekako se nosimo s time. Smanjujemo taj iznos, ali dug još postoji. Plaćamo u rokovima i okvirima koliko možemo. Sudovi rade, a mi im doznačujemo sredstava koliko imamo, pojasnio je Miljenić.

Reorganizacije pravosudnog sustava, kako je naglasio, prvenstveno je namijenjena građanima kojima donosi brže i kvalitetnije postupanje sudova zahvaljujući mobilnosti predmeta i sudaca, kao i bolje korištenje resursa, a što znači i manje zapošljavanje u pravosuđu.

– Hrvatsku smo podijelili u 15 pravosudnih područja u kojima je županijski sud te jedan temeljni, odnosno općinski sud, zatim državno odvjetništvo i prekršajni sud. Ostali sudovi postaju stalne službe tog suda. Tako građani neće morati putovati, već će sve rješavati tamo gdje su i do sada, a suci će putovati po potrebi, pojasnio je Miljenić

Na upit hoće li biti kakvih promjena kod teritorijalne reorganizacije pravosudnih područja, Miljenić je odgovorio da je to stvar javne rasprave koja je u tijeku, tako da su korekcije moguće ovisno o broju predmeta, stanovnika, prometnoj povezanosti.

– Koprivnički Općinski sud pripojen je križevačkom zbog povezanosti i blizine. Potpuno je nebitno to što je uloženo 30 milijuna kuna u zgradu pravosuđa u Koprivnici koja neće biti sjedište pravosudnog područja. Zgrada će se i dalje koristiti za sudovanje,  a njoj će biti i više sudaca u pojedinim segmentima, a građani Koprivnice će obavljati svoje potrebe gdje i sada. Želimo u Hrvatskoj napraviti mrežu da znamo gdje ćemo ulagati jer nam se prečesto događalo da gradimo tamo gdje nije bilo predmeta, kao što je slučaj u Zlataru, objasnio je Miljenić.

Reorganizacija, kako je naglasio, neće biti već će se broj zaposlenih u pravosuđu smanjivati prirodnim odljevom.

-Hrvatska druga zemlja u Vijeću Europe s obzirom na broj sudaca po stanovniku. Dakle, sudaca i državnih odvjetnika imamo dovoljno.  No bez mobilnosti i većih područja nisu podjednako opterećeni.  Ovdje u Varaždinu imamo optimalnu opterećenosti i to je jedno od sređenijih područja, ustvrdio je ministar, dok je predsjednica županijskog suda Snježana Hrupek Šabijan dodala da su reakcije sudaca na reorganizaciju dobre.

U Hrvatskoj je danas 4500 zatvorenika, što je najmanji broj u zadnjih nekoliko godina kada ih je bilo 5200 pa i više. -Zatvori, koje treba obnoviti, rasterećeni su zahvaljujući probaciji  kojom je zahvaćeno 2.500 „klijenata“, no bitno je da se istovremeno nije smanjila sigurnost građana. Pravosudnih policajaca nemamo dovoljno, već koliko to možemo s obzirom na gospodarske okolnosti.  Prije dvije godine trošili smo 23 milijuna kuna na prekovremene,  sada smo pali na osam, a sigurnost je na razini. No daljnje uštede nisu realne, upozorio je Miljenić.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje