Povežite se s nama

Međimurje

Ove godine po 5. put organizirano bicikliraju do Vukovara

Objavljeno:

- dana

Neumorni članovi preloške Udruge “Laganini“:

U prostorima Doma kulture članovi preloške Udruge “Laganini“ održali su redovnu godišnju skupštinu.

Njezin predsjednik Miljenko Blažeka iznio je kratki pregled brojnih aktivnosti u kojima su sudjelovali. Naime, tijekom cijele prošle godine članovi su se nastojali uključiti u sve biciklističke manifestacije na području Grada, Županije i izvan nje, pa su tako sudjelovali i na BIMEP-u, Prvomajskoj biciklijadi, Priločkome maratonu, Panonskome maratonu, Međimurskoj turi, usponu na Zavižan i drugim biciklijadama. Organizirali su biciklističko hodočašće u Mariju Bistricu te biciklijadu povodom Tjedna kretanja u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i drugim udrugama s područja Grada. Osobito se ponose što su četvrtu godinu zaredom organizirali biciklijadu “Biciklom za Vukovar”, u kojoj je sudjelovalo 27 biciklista, uključujući i dva djelatnika Policijske postaje Prelog, a sve su poduprli Grad Prelog i mnogobrojni sponzori. Na skupštini je donesena odluka da se u 2017. godini po peti put zaredom biciklima posjeti Vukovar, i to upravo na Dan državnosti 25. lipnja, te da se organizira biciklijada povodom “Tjedna sporta”. Prisutnima su se obratili i gosti iz prijateljskih udruga s područja Grada te je tako najavljena suradnja i s Planinarskim društvom Prelog te Biciklističkim klubom Prelog.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje