Povežite se s nama

Međimurje

Ove godine po 5. put organizirano bicikliraju do Vukovara

Objavljeno:

- dana

Neumorni članovi preloške Udruge “Laganini“:

U prostorima Doma kulture članovi preloške Udruge “Laganini“ održali su redovnu godišnju skupštinu.

Njezin predsjednik Miljenko Blažeka iznio je kratki pregled brojnih aktivnosti u kojima su sudjelovali. Naime, tijekom cijele prošle godine članovi su se nastojali uključiti u sve biciklističke manifestacije na području Grada, Županije i izvan nje, pa su tako sudjelovali i na BIMEP-u, Prvomajskoj biciklijadi, Priločkome maratonu, Panonskome maratonu, Međimurskoj turi, usponu na Zavižan i drugim biciklijadama. Organizirali su biciklističko hodočašće u Mariju Bistricu te biciklijadu povodom Tjedna kretanja u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i drugim udrugama s područja Grada. Osobito se ponose što su četvrtu godinu zaredom organizirali biciklijadu “Biciklom za Vukovar”, u kojoj je sudjelovalo 27 biciklista, uključujući i dva djelatnika Policijske postaje Prelog, a sve su poduprli Grad Prelog i mnogobrojni sponzori. Na skupštini je donesena odluka da se u 2017. godini po peti put zaredom biciklima posjeti Vukovar, i to upravo na Dan državnosti 25. lipnja, te da se organizira biciklijada povodom “Tjedna sporta”. Prisutnima su se obratili i gosti iz prijateljskih udruga s područja Grada te je tako najavljena suradnja i s Planinarskim društvom Prelog te Biciklističkim klubom Prelog.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Čakovec otvorio javni poziv za financiranje programa i projekata u kulturi, tradicijskoj kulturi i umjetnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec je raspisao javni poziv za prikupljanje prijedloga za zadovoljavanje potreba u društvenim djelatnostima u 2023. godini za područja kulture, tradicijske kulture i umjetnosti. Predmet javnog poziva je prikupljanje pisanih prijedloga programa i projekata svih korisnika Proračuna Grada Čakovca.

Samo iznimno će se financirati projekti i programi koji nisu prijavljeni na ovaj javni poziv i to isključivo oni čije planiranje i projektiranje zbog objektivnih razloga nije bilo moguće realizirati u vrijeme raspisivanja poziva.

Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći iznos je 200.000 kuna. Svaki prijavitelj može prijaviti najviše tri projekta ili programa.

Natječaj je otvoren do 15. studenoga 2022. godine, a udruge mogu prijaviti projekt za sljedeća područja: izdavačka djelatnost, organizacija kulturnih i umjetničkih manifestacija, performansa i natjecanja, sudjelovanje na smotrama i natjecanjima iz glazbeno-scenskih umjetnosti, tradicijske kulture i audio-vizualnih umjetnosti, promicanje kulture i umjetnosti te očuvanje kulturne i tradicijske baštine, projekti i programi ustanova u kulturi, promicanje kulturnog amaterizma u mjesnoj samoupravi i javne manifestacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje